fbpx

Venituri ocazionale si venituri cu caracter de continuitate

Persoanele fizice au obligatia de a inregistra o activitate economica la ANAF sau la Registrul Comertului atunci cand obtin venituri cu caracter de continuitate (sau venituri cu caracter permanent).

Fara a avea o forma de inregistrare fiscala, exista persoane fizice care se afla in situatia de a obtine venituri dintr-o activitate economica. Veniturile obtinute pot fi ocazionale sau pot avea caracter de continuitate, caz in care este obligatorie inregistrarea fiscala.

In ciuda unor prevederi legale neclare, incercam sa stabilim cu mai multa precizie cand o persoana fizica obtine un venit ocazional si cand obtine venituri dintr-o activitate economica cu caracter de continuitate.

Venituri ocazionale

Veniturile obtinute de persoanele fizice care nu au carcater de continuitate si persoana care le obtine nu este inregistrata fiscal, sunt impozitate ca venituri din alte surse, conform cu art. 114 din Codul Fiscal litera g). Veniturile din alte surse sunt impozabile si se declara in declaratia unica.

g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II – Venituri din activitati independente si cap. VII – Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

Norme metodologice

(2) In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal.

Caracterul de continuitate

ART. 269 – Persoane impozabile si activitatea economica

(1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. 

(2) …… activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

(3) Persoana fizica, care nu a devenit deja persoana impozabila pentru alte activitati, se considera ca realizeaza o activitate economica din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, daca actioneaza ca atare, de o maniera independenta, si activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate, in sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal.

Singurul paragraf din codul fiscal in care este definit termenul de “venit ocazional” apare in contextual de mai jos.

(5) În cazul achiziției de terenuri și/sau de construcții de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacție în cursul unui an calendaristic. Dacă persoana fizică realizează o singură livrare într-un an aceasta este considerată ocazională și nu este considerată o livrare impozabilă. Dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiași an, prima livrare nu se impozitează, dar este luată în considerare la calculul plafonului prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. Totuși, dacă persoana fizică derulează deja construcția unui bun imobil în vederea vânzării, conform alin. (4), activitatea economică fiind deja considerată începută și continuă, orice alte tranzacții efectuate ulterior nu mai au caracter ocazional.

In concluzie putem deduce ca o activitate are caracter de continuitate atunci cand persoana fizica:

 • are o intentie clara de a obtine venituri pe o perioada mai lunga de timp din desfasurarea unei activitati;
 • desfasoara actiuni care pregatesc si apoi sustin activitatea generatoare de venituri;
 • numarul de tranzactii (plati si incasari) este constant si predictibil pe o anumita perioada de timp;

Inregistrarea in registrul comertului si la ANAF

In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) si (3) din Noul Cod civil, sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere. 

Constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ.

Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) si (3) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, inainte de inceperea activitatii economice, au obligatia sa ceara inmatricularea sau, dupa caz, inregistrarea in registrul comertului urmatoarele persoane fizice sau juridice:

 • persoanele fizice autorizate,
 • intreprinderile individuale si intreprinderile familiale,
 • societatile,
 • companiile nationale si societatile nationale,
 • regiile autonome, grupurile de interes economic,
 • societatile cooperative,
 • organizatiile cooperatiste,
 • societatile europene,
 • societatile cooperative europene si grupurile europene de interes economic cu sediul principal in Romania,
 • alte persoane fizice si juridice prevazute de lege.

Prevederile de mai sus nu se aplica meseriasilor si taranilor care isi desfac produsele din gospodaria proprie.

Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. a), coroborate cu art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare,

activitatea economica este definita ca fiind: activitatea agricola, industriala, comerciala, desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, in scopul obtinerii unui profit;

orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile acestui act normativ.

Potrivit art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 44/2008, in temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege. (Sursa – Registrul Comertului)

Inregistrarea la ANAF (sau la alte institutii)

Urmatoarele categorii de activitati nu se inregistreaza la Registrul Comertului:

 • profesiilor liberale (mai mule detalii aici despre inregistrare);
 • acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale;
 • acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.

De asemenea, asociatiile si fundatiile dobandesc personalitate juridica prin inscrierea in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi au sediul, in conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobate prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
1 Comentariu
 1. Dana 2 luni în urmă

  Multumim pentru informatii. Mie imi spusesera acum ceva timp angajatii de la ANAF ca pot sa declar drept venituri din alte surse eventualele venituri din Youtube/AdSense (pentru ca nici ei nu aveau habar unde sa le incadreze) – numai ca acelea ar fi venituri obtinute lunar deci nu prea se poate asa.
  In legatura cu inregistrarea fiscala, am inteles ca singura modalitate de a incasa astfel de venituri ar fi sa-ti faci un PFA inregistrat la Registrul Comertului (SRL e mai complicat) dar pentru a obtine autorizatie iti trebuie diploma in IT, ceea ce nu am si mi se pare absurd sa iti trebuiasca vreo diploma pentru ca filmezi pisici pe strada cu telefonul si pui clipurile pe Youtube. De aceea am incercat sa propun diverselor autoritati – dar fara succes – sa simplifice legislatia astfel incat sa ne inregistram doar la fisc si bineinteles sa ne declaram veniturile prin declaratia unica si sa ne platim impozitele. Youtube ofera multe oportunitati de venituri – AdSense, marketing afiliat, donatii prin Patreon, sponsorizari ale firmelor pentru clipurile video etc. In multe state poti face toate acestea foarte simplu si nu te omoara birocratia. Dar se pare ca statul roman nu vrea sa incaseze bani…

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă acum Raportul Gratuit

 • Disponibil în format PDF
 • Cuprinde 24 pagini informative
 • Actualizat la 15.01.2020
 • Citești oriunde (chiar și la cafea)
 • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții sociale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont