fbpx

Utilizarea venitului net la PFA si Profesii Liberale

Restrictii la retragerile de numerar de catre PFA/II si Profesii Liberale sunt enumerate in legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar si Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Ambele acte normative au fost completate la inceputul anului 2019.

Operatiuni cu lichiditati:

 • retragerile de numerar de catre titular din contul bancar,
 • utilizarea numerarului din caserie de catre titular,
 • plati si incasari cu tertii in numerar sau din contul bancar.

Pentru restrictii la incasari si plati in numerar cu tertii, te rog citeste acest articol. In continuare ne vom ocupa de retragerile de numerar sau din banca realizate de titularul PFA – II – IF – Profesie Liberala.

Dupa cum se stie, spre deosebire de societatile comerciale, titularul unei PFA/II sau unei Profesii Liberale poate utiliza imediat venitul net obtinut, fara sa depuna situatii financiare la ANAF si fara sa justifice in vreun fel aceasta operatiune.

Titularul unei activitati independete are dreptul de a utiliza cum doreste lichiditatile aflate in conturi sau numerar, spre deosebire de societatile comerciale (de exemplu o microintreprindere) care raspund in limita patrimoniului, fiind obligate de lege sa justifice operatiunile cu disponibilitatile banesti: intocmesc registrul de casa, balante, situatii financiare anuale, etc.

Cu toate acestea exista cateva recomandari la utilizarea lichiditatilor obtinute din desfasurarea unei activitati independente. Astfel:

Venitul net obtinut in numerar

Sa presupunem ca o activitate are incasari in numerar de la clientii tai, persoane fizice si/sau juridice. Intrebarea este daca exista o prevedere legala care sa restrictioneze retragerile de numerar in folosul personal al titularului activitatii economice?

Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015, pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă, nu prevede obligatia ca utilizarea venitului net (plati efectuate catre titular) sa fie inregistrate in Registrul Jurnal de Incasari si Plati (RJIP), cu exceptia aportului in numerar.

Astfel, restrictiile pentru utilizarea numerarului impuse de legea 70 privind intarirea disciplinei financiare nu se aplica in acest caz. Cf acestei legi, art. 4 aliniat 4, se pot face plati in limita unui plafon maxim de 10.000 lei zilnic, reprezentand drepturi ale persoanei fizice, dar pentru ca platile catre titular nu se noteaza in RJIP, prevederea nu poate fi verificata de catre organul de control.

Restrictia este cu atat mai greu de verificat la activitatile care sunt impuse cu norme de venit; acestea nu sunt obligate sa intocmeasca RJIP.

Desigur, pentru o reprezentare fidela a operatiunilor se pot inregistra in RJIP retragerile de numerar din incasarile PFA (utilizarea venitului net), dar nu este obligatoriu. Nu este obligatorie pentru ca utilizarea venitului de catre titular, nu are  impact asupra calculul ventului net impozabil.

Patrimoniul PFA este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice care poate utiliza dupa cum doreste disponibilitatile rezultate din activitatea independenta, in interes propriu sau pentru activitatea economica, cu deosebire ca platile efectuate pentru activitatea economica, se inregistreaza in RJIP daca sunt justificate cu documente.

Observatie! Sunt doua situatii in care operatiunile cu numerar trebuie inregistrate obligatoriu in RJIP:

 • Odata cu noua lege a contabilitatii in partida simpla, aportul in numerar sau in banca si restituirea acestuia trebuie notat in RJIP. In consecinta, din 2015 RJIP nu mai poate avea sold negativ, adica plati mai mari decat incasari.
 • Daca ai casa de marcat si desfasori activitati cu publicul, pentru platile catre titular efectuate in timpul programului trebuie intocmita o dispozitie de plata. La controlul inopinat, soldul numerarului din casa de marcat trebuie sa fie egal cu raportul X de verificare.
Pentru intocmirea corecta a contabilitatii afacerii tale iti recomand GHIDUL DE CONTABILITATE PENTRU PFA SI PROFESII LIBERALE. Nu ai nevoie de studii/cunostinte economice pentru a-l utiliza. Contine informatie si exemple practice pentru
intocmirea contabilitatii in sistem real. Inclusiv cu acordarea si restituirea aportului in numerar.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

Utilizarea venitului net din contul bancar

Spre deosebire de operatiunile in numerar din caserie, retragerile de numerar sau transferurile din contul bancar sunt inregistrate si chiar supervizate de catre functionarii bancari.

La inceputul anului 2019 a intrat in vigoare o completare a legii 70/2015:

Art. 11 (3) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (PFA-IIProfesiiLiberale) (1) pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, în baza
documentelor justificative legale prezentate de plătitori.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în cazul operaţiunilor efectuate prin instrumente de plată cu acces la
distanţă, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, cu
condiţia existenţei documentelor justificative legale în evidenţa plătitorilor.
(2) Nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (1)-(4) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 4.500 lei.

Cateva recomandari pentru operatiunile cu disponibilitatile din banca:

 • Utilizati un cont bancar dedicat pentru activitatea PFA. Astfel nu e necesar sa arhivati si sa prezentati inspectiei fiscale contul bancar personal.
 • Din contul bancar al activitatii nu faceti plati si nici incasari catre alte persoane fizice sau juridice fara documente justificative. Acestea pot fi: facturi, contracte de creditare, contracte de vanzare cumparare, borderou de achizitie, statul de salarii, alte documente justificative.
 • Daca ati imprumutat activitatea (prin aport in banca sau in numerar) puteti sa justificati transferul catre contul personal ca restituire de aport, dar in acest caz inregistrati operatia in RJIP.
 • Pentru nevoi personale retrageti numerar din contul PFA in limita sumei de 10.000 lei pe zi sau transferati in contul personal, fara limita de suma, iar la explicatii scrieti „utilizare venit net”, ‘utilizare disponibilitati PFA”, „transfer disponibil” etc. Operatiunea NU se inregistreaza in RJIP.

In cazul in care vi se cere justificare la banca sau la inspectia fiscala pentru retragerile de numerar sau transferuri din contul bancar, documentul justificativ este Registrul Jurnal de Incasari si Plati si Registrul de Evidenta Fiscala. Acesta din urma se completeaza dupa inchiderea anului fiscal. Este recomandata si completarea unei situatii distincte a aportului in numerar si in banca, daca a fost cazul sa finantati activitate din banii proprii.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

6 comentarii la “Utilizarea venitului net la PFA si Profesii Liberale”

 1. Buna ziua.
  Daca folosesc venitul obtinut in numerar in interes personal, si nu inregistrez aceasta retragere in RJIP, pentru ca legea nu ma obliga sa o fac, ce se intampla cu soldul RJIP, care nu corespunde cu realitatea?
  Multumesc!

  1. Buna ziua! Contabilitatea in partida simpla nu va obliga sa justificati soldul RJIP. Adica nu va intreaba unde sunt banii – realiatea, cum spuneti dvs. Important este ca RJIP sa nu fie pe minus.

 2. Buna seara. Va rog sa-mi dati un sfat legat de deschiderea unui cont bancar pentru un pfa care prestează servicii liberale si este scutit de impozit pe venit, fiind persoana cu dizabilitati. Este necesara deschiderea unui cont avand in vedere ca nu voi face plati, ci doar incasari la 2-3 luni?
  Fiind si salariat mai trebuie sa plătesc cas?
  Multumesc anticipat.

  1. Buna ziua! Pentru o activitate restrans, fara cheltuieli este suficient si contul personal. Plati CAS pentru veniturile din profesii liberale chiar daca sunteti persoana cu dizabilitati si/sau salariata daca venitul net este mai mare de 12 salarii minime pe economie.

 3. Din articol inteleg ca daca fac transfer din contul bancar PFA in contul personal, e suficient sa inregistrez in RJIP fara alte documente justificative (factura). E valabil si in sens invers? Daca am realizat transfer din contul personal in contul PFA (aveam nevoie de lichiditati in contul PFA pt alte plati), e suficient sa fac inregistrarea in RJIP?

  1. Daca transferati bani din contul persoanal pentru activitate si apoi restituiti acesti bani, trebuie sa inregistrati ambele operatiuni in RJIP. Dar daca vreti sa va folositi venitul obtinut nu trebuie sa notati retragerile (din caserie sau din banca) in RJIP. Factura apare doar in raport cu alte persoane, clienti sau furnizori.

Scrie mesajul tau aici:

Ai completat Registrul de Evidentă Fiscală?

Este primul document verificat de ANAF

8 din 10 registre verificate sunt completate gresit, pentru că includ cheltuieli nedeductibile.

Pentru verificare, am construit o aplicație specială care stabilește deductbilitatea pentru 25 de categorii de cheltuieli.​