Totul despre CASS in 2018

Reluam in acest articol principalele prevederi referitoare la Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) in 2018. Pe unele le stim deja, dar  avem si clarificari de ultim moment.

1.Veniturile pentru care se datoreaza CASS sunt  din urmatorele surse:

 • activitati independente, profesii liberale,
 • drepturi de autor, activitati sportive,
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
 • cedarea folosintei bunurilor, din arenda,
 • venituri din agricultura, silvicultura si piscicultura,
 • din dobanzi bancare, titluri, fonduri de investitii, castiguri de pe piata de capital,
 • venituri din alte surse.

Veniturile obtinute se cumuleaza si se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Nu se iau in calcul veniturile din pensii si din salarii.

Atentie! Sunt situatii in care se ia in calcul venitul net, iar in altele, venitul brut. Unele venituri se impoziteaza la sursa, altele se declara in declaratia unica. De asemenea, pentru veniturile din drepturi de autor conteza si daca titularul este pensionar sau salariat. Pentru o informare precisa si clara iti recomand: Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente sau Ghidul pentru Declaratia Unica, pentru celelalte categorii de venituri. 

2. Plafonul minim al venitului (cumulat si cu alte venituri)peste care devine obligatorie plata CASS este egal cu 12 salarii minime pe economie in vigoare la data depunerii declara tiei. Pentru 2018 plafonul este = 1.900 lei x 12 = 22.800 lei. Persoanele fizice care obtin venituri sub acest plafon, sau nu obtin venituri, pot sa se asigure optional in sistemul public de sanatate.

Important! Persoanele fizice care estimeaza ca vor obtine cumulat, din mai multe surse, venituri peste plafonul de 22.800 lei si daca nu li se retine CASS de catre platitorul de venit (in cazul in care obtin si venituri cu retinere la sursa) sunt obligate sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS.

3. Contributia de asigurari sociale este in cuantum de 10% din baza de calcul, care se stabileste astfel:

a. Persoanele care obtin venituri peste plafon si sunt obligate la plata CASS, baza de calcul este de 12 salarii minime brute = 22.800 lei  x 10% = 2.280 lei, reprezentand CASS de plata pentru 2018;

b. Persoanele fizice care incep activitatea in cursul anului si estimeaza un venit lunar recalculat  de peste 1.900 lei pe luna, calculeaza contributia prin inmultirea numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului  cu salariul minim in vigoare la data declaratiei;

De exemplu: O persoana care incepe activitatea pe 20 august, si estimeaza un venit net lunar sub valoarea salariului minim brut pe economie dar opteaza pentru plata CASS, depune declaratia in termen de 30 de zile de la infiintare: 1.900  lei 5 luni (august 2018 – decembrie 2018)= 9.500 lei * 10% = 950 lei de plata.

c. Persoanele care obtin venituri sub plafon si care  depun declaratia pana la termenul de depunere (31.07.2018 respectiv 15.03.2019): baza de calcul este egala cu 6 salarii = 6 x 1.900 lei = 11.400 lei x 10% = 1.140 lei pentru 2018;

d. Persoanele care obtin venituri sub plafon si care opteaza pentru plata declaratiei dupa  termenul de depunere (31.07.2018, respectiv 15.03.2019): baza de calcul se calculeaza prin inmultirea numarului de luni ramas pana la termenul legal de depunere a declaratiei din anul umator inmultit cu salariul minim brut aflat in vigoare la data depunerii declaratiei.

De exemplu: O  persoana care depune declaratia pentru asigurare optionala la CASS in 15 August 2018, CASS este egal cu  1.900 x  lei 8 luni (august 2018 – Martie 2019)= 15.200 lei * 10% = 1.520 lei.

e. Persoanele fizice care nu obtin venituri si care nu sunt exceptate de la plata CASS, se pot asigura optional in sistemul public de asigurari de sanatate si platesc CASS la o baza de calcul de 6 salarii minime pe economie:  6 x 1.900 lei = 11.400 lei x 10% = 1.140 lei in  pentru 2018;

4. Termenul de plata a contributiei este 15 Martie 2019. Termenul de plata anticipata, pentru care se acorda o bonificatie de 5%,  este 15 Decembrie 2018. Bonificatie se acorda doar pentru CASS platit la baza de calcul integrala, de 12 salarii minime pe economie.

5. Calitatea de asigurat se dobandeste de la data depunerii declaratiei unice si NU este conditionata de plata contributiei. 

6. Calitatea de asigurat inceteaza, (daca nu se depune o nou declaratie pentru perioada urmatoare):

a. la sfarsitul anului pentru care s-a depus declaratia unica (adica pana la data de 31 decembrie 2018), cu exceptia

b. persoanelor fara venituri care sunt asigurate timp de 12 luni de la data depunerii declaratiei.

7. Recalcularea CASS are loc:

a. la inceperea, suspendarea sau radierea activitatii in cursul anului;

b. obtinerea de noi venituri si incadrare in categoria persoanelor obligate la plata CASS;

c. rectificarea, prin reducere, a venitului estimat – cf art 174. aliniat 15. (in acest caz nu stim daca se plateste CASS pe perioada in care persoana a fost asigurata si eventual a beneficiat de servicii medicale);

d. persoana fara venituri se angajeaza sau intra in categoria persoanelor exceptate de la plata CASS;

8. Definitivarea CASS dupa incherea anului fiscal. Sunt doua situatii:

a. Persoana a estimat un venit cumulat sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie dar a realizat peste acest plafon, caz in care este obligata la plata CASS la baza de calcul de 12 salarii minime pe economie. Aici este un caz nefericit pentru ca se va plati CASS  fara ca persoana sa fi fost asigurata in anul fiscal precedent. (Cf art. 174 aliniat 17).

b.  Persoana a estimat peste plafon dar a realizat sub plafon, caz in care, daca în anul fiscal precedent nu a avut calitatea de salariat și nu s-a încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, va plati CASS la baza de calcul de 6 salarii minime pe economie = 1.140 lei de plata CASS pentru 2018. (Cf art. 174 aliniat 18).

Observatie! In nicio situatie un contribuabil nu este obligat sa plateasca  mai mult decat 2.280 lei pe an la CASS, pentru veniturile obtinute din sursele descrise la punctul 1 de mai sus. CASS  de plata este maxim 2.280 lei pe an!

Te rog sa scrii mai jos intrebarile sau nelamuririle tale.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Specialist Declaratia Unica. Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

10 Comentarii
 1. CONSTANTINESCU 2 zile în urmă

  Buna ziua, in cazul in care venitul din chirii nu depaseste plafonul minim 22800 la sectiunea 2 din declaratia unica cu referire la plata cass este obligatoriu bifarea vreuneia sau optionala , in cazul in care nu as dori sa fiu asigurat ce ar trebui sa fac completez cea doar pentru impozit si atat las partea cu contributiile nebifat nimic. Va multumesc

 2. Alexandra G. 2 săptămâni în urmă

  Buna seara! As dori sa va adresez cateva intrebari in legatura cu urmatoarea situatie. Am un contract de prestari servicii cu o companie din strainatate. Sunt in continuare nevoita sa platesc CAS si CASS?

  Daca raspunsul este afirmativ, atunci ati dori sa imi clarificati ce inseamna “2.2.1.1.Total venit estimat pentru incadrarea ca platitor de CAS” (respectiv CASS)? Se refera la venitul anual sau lunar?

  Iar la “2.2.1.3.Venit anual ales pentru plata CAS” ce ar trebui sa completez? Ma deruteaza cuvantul “ales”. Ce anume pot “alege”?

  Va multumesc anticipat!

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna seara! Datorati CAS si CASS daca venitul net estimat pentru 2018 depaseste 22.800 lei. Anual, nu lunar.
   Satbiliti mai intai venitul net estimat pentru 2018. Daca e mai mai mare sau mai mic decat 22.800 lei. Acesta va fi preluat automat la punctul 2.2.1.1.
   CAS: daca sunteti obligata – baza de calcul a CAS este o valoarea laeasa de dvs, dar nu mai mic decat 12 salarii minime pe economie = 22.800 lei
   CASS: daca sunteti obligata – baza de calcul a CASS este de fix 12 salarii minime pe economie = 22.800 lei.

   • Alexandra G. 2 săptămâni în urmă

    Va multumesc pentru raspuns!

 3. pop 3 săptămâni în urmă

  buna ziua ,va rog sa ma lamuriti si pe mine daca pot sa ma retrag pt plata cass deoarece se plateste enorm raportat la ce salari avem si anume 1400 lei ;plata cass este de 590 LEI ASA imi scrie pe fluturas .MULTUMESC . ps. Am inteles ca aceasta retragere se poate dar, angajand un avocat ,exista si o alta varianta?

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Daca sunteti salariat sunteti obligt sa platiti CAS -25% din salariul brut pe care il aveti si CASS – 10% din salariul brut. Nu exista exceptie, totata lumea plateste.

 4. Marius 3 săptămâni în urmă

  Avand in vedere pct. 3 lit.(c) din articolul dvs, la persoanele care se incadreaza cu veniturile sub plafon, platesc CASS pentru 6 salarii doar persoanele care nu au calitatea de angajat in alta societate, sau si cei care mai figureaza ca angajati in alta parte?

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Pentru venituri sub plafon nu sunteti obligat la plata CASS. Doar optional puteti plati CASS la 6 salarii minime. Ar fi inutil ca salariatii sa opteze pentru plata CASS, ei sunt deja asigurati. Doar cei care nu sunt angajati este logic sa opteze.

 5. Roxana H. 3 săptămâni în urmă

  Mulțumim mult pentru lămuririle din articol! Vă rog să mă ajutați cu un sfat: sunt salariat la universitate plata cu ora (dar universitatea a plătit CASS pt salar numai în cele 9 luni în care sunt activități școlare, adica pana in mai 2018 ).
  Am și PFA cu venit real dar suma e sub norma stabilită. Depun Declarația Unică acum în iulie 2018, dar nu bifez CASS, nefiind obligatorie.
  DAR
  Dacă vreau să beneficiez de asigurare CASS totusi incepand cu luna decembrie 2018 e în regulă să depun DU si sa bifez CASS și atunci am de plătit pt 4 luni 190 lei x 4, având in vedere că sunt 4 luni până la 15.03.2019?

  REF. LA : “d. Persoanele care obtin venituri sub plafon si care opteaza pentru plata declaratiei dupa termenul de depunere (31.07.2018, respectiv 15.03.2019): baza de calcul se calculeaza prin inmultirea numarului de luni ramas pana la termenul legal de depunere a declaratiei din anul umator inmultit cu salariul minim brut aflat in vigoare la data depunerii declaratiei.”

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Asa spune textul din Codul FIscal (art. 180), deci rationamentul dvs este corect – sunteti asigurata 4 luni. Nu am gasit nicaieri scris ca o persoana este asigurata daca plateste pentru 12 luni sau cel putin 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account