Totul despre CASS in 2018

Reluam in acest articol principalele prevederi referitoare la Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) in 2018. Pe unele le stim deja, dar  avem si clarificari de ultim moment.

1.Veniturile pentru care se datoreaza CASS sunt  din urmatorele surse:

 • activitati independente, profesii liberale,
 • drepturi de autor, activitati sportive,
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
 • cedarea folosintei bunurilor, din arenda,
 • venituri din agricultura, silvicultura si piscicultura,
 • din dobanzi bancare, titluri, fonduri de investitii, castiguri de pe piata de capital,
 • venituri din alte surse.

Veniturile obtinute se cumuleaza si se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Nu se iau in calcul veniturile din pensii si din salarii.

Atentie! Sunt situatii in care se ia in calcul venitul net, iar in altele, venitul brut. Unele venituri se impoziteaza la sursa, altele se declara in declaratia unica. De asemenea, pentru veniturile din drepturi de autor conteza si daca titularul este pensionar sau salariat. Pentru o informare precisa si clara iti recomand: Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente sau Ghidul pentru Declaratia Unica, pentru celelalte categorii de venituri. 

2. Plafonul minim al venitului (cumulat si cu alte venituri)peste care devine obligatorie plata CASS este egal cu 12 salarii minime pe economie in vigoare la data depunerii declara tiei. Pentru 2018 plafonul este = 1.900 lei x 12 = 22.800 lei. Persoanele fizice care obtin venituri sub acest plafon, sau nu obtin venituri, pot sa se asigure optional in sistemul public de sanatate.

Important! Persoanele fizice care estimeaza ca vor obtine cumulat, din mai multe surse, venituri peste plafonul de 22.800 lei si daca nu li se retine CASS de catre platitorul de venit (in cazul in care obtin si venituri cu retinere la sursa) sunt obligate sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS.

3. Contributia de asigurari sociale este in cuantum de 10% din baza de calcul, care se stabileste astfel:

a. Persoanele care obtin venituri peste plafon si sunt obligate la plata CASS, baza de calcul este de 12 salarii minime brute = 22.800 lei  x 10% = 2.280 lei, reprezentand CASS de plata pentru 2018;

b. Persoanele fizice care incep activitatea in cursul anului si estimeaza un venit lunar recalculat  de peste 1.900 lei pe luna, calculeaza contributia prin inmultirea numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului  cu salariul minim in vigoare la data declaratiei;

De exemplu: O persoana care incepe activitatea pe 20 august, si estimeaza un venit net lunar sub valoarea salariului minim brut pe economie dar opteaza pentru plata CASS, depune declaratia in termen de 30 de zile de la infiintare: 1.900  lei 5 luni (august 2018 – decembrie 2018)= 9.500 lei * 10% = 950 lei de plata.

c. Persoanele care obtin venituri sub plafon si care  depun declaratia pana la termenul de depunere (31.07.2018 respectiv 15.03.2019): baza de calcul este egala cu 6 salarii = 6 x 1.900 lei = 11.400 lei x 10% = 1.140 lei pentru 2018;

d. Persoanele care obtin venituri sub plafon si care opteaza pentru plata declaratiei dupa  termenul de depunere (31.07.2018, respectiv 15.03.2019): baza de calcul se calculeaza prin inmultirea numarului de luni ramas pana la termenul legal de depunere a declaratiei din anul umator inmultit cu salariul minim brut aflat in vigoare la data depunerii declaratiei.

De exemplu: O  persoana care depune declaratia pentru asigurare optionala la CASS in 15 August 2018, CASS este egal cu  1.900 x  lei 8 luni (august 2018 – Martie 2019)= 15.200 lei * 10% = 1.520 lei.

e. Persoanele fizice care nu obtin venituri si care nu sunt exceptate de la plata CASS, se pot asigura optional in sistemul public de asigurari de sanatate si platesc CASS la o baza de calcul de 6 salarii minime pe economie:  6 x 1.900 lei = 11.400 lei x 10% = 1.140 lei in  pentru 2018;

4. Termenul de plata a contributiei este 15 Martie 2019. Termenul de plata anticipata, pentru care se acorda o bonificatie de 5%,  este 15 Decembrie 2018. Bonificatie se acorda doar pentru CASS platit la baza de calcul integrala, de 12 salarii minime pe economie.

5. Calitatea de asigurat se dobandeste de la data depunerii declaratiei unice si NU este conditionata de plata contributiei. 

6. Calitatea de asigurat inceteaza, (daca nu se depune o nou declaratie pentru perioada urmatoare):

a. la sfarsitul anului pentru care s-a depus declaratia unica (adica pana la data de 31 decembrie 2018), cu exceptia

b. persoanelor fara venituri care sunt asigurate timp de 12 luni de la data depunerii declaratiei.

7. Recalcularea CASS are loc:

a. la inceperea, suspendarea sau radierea activitatii in cursul anului;

b. obtinerea de noi venituri si incadrare in categoria persoanelor obligate la plata CASS;

c. rectificarea, prin reducere, a venitului estimat – cf art 174. aliniat 15. (in acest caz nu stim daca se plateste CASS pe perioada in care persoana a fost asigurata si eventual a beneficiat de servicii medicale);

d. persoana fara venituri se angajeaza sau intra in categoria persoanelor exceptate de la plata CASS;

8. Definitivarea CASS dupa incherea anului fiscal. Sunt doua situatii:

a. Persoana a estimat un venit cumulat sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie dar a realizat peste acest plafon, caz in care este obligata la plata CASS la baza de calcul de 12 salarii minime pe economie. Aici este un caz nefericit pentru ca se va plati CASS  fara ca persoana sa fi fost asigurata in anul fiscal precedent. (Cf art. 174 aliniat 17).

b.  Persoana a estimat peste plafon dar a realizat sub plafon, caz in care, daca în anul fiscal precedent nu a avut calitatea de salariat și nu s-a încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, va plati CASS la baza de calcul de 6 salarii minime pe economie = 1.140 lei de plata CASS pentru 2018. (Cf art. 174 aliniat 18).

Observatie! In nicio situatie un contribuabil nu este obligat sa plateasca  mai mult decat 2.280 lei pe an la CASS, pentru veniturile obtinute din sursele descrise la punctul 1 de mai sus. CASS  de plata este maxim 2.280 lei pe an!

Te rog sa scrii mai jos intrebarile sau nelamuririle tale.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facultatea de ​Contabilitate si ​Informatica de ​Gestiune. Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

 • Buna ziua,
  In 2012, sotul meu era trecut pe asigurarea mea, eu fiind salariata. El a realizat venituri din dobanzi pentru care a primit de la ANAF, anul acesta, ca are de platit 3100 de lei. Cota unica de plata s-a stabilit doar din 2018? In 2012, indiferent de venitul realizat din dobanzi erai obligat sa platesti 5,5%? Multumesc pentr ajutor.

  • Buna ziua! Cota unica se refera la veniturile din dobanzi si alte categorii de venituri. Impozitul pe venitul din dobanzi era (si este) retinut la sursa de catre platitorul de venit. Cota de 5,5% se refera la CASS si a fost valabila (din 2018 este 10%) pentru veniturile obtinute pana la 31 decembrie 2017, inclusiv la veniturile din dobanzi obtinute in 2012. Pentru lamuriri suplimentare va rog sa mergeti la ANAF sa cereti o fisa pe platitor.

 • Buna ziua,
  am venituri din chirii sub plafon, chiria lunara < 1200 ron atat in 2017, cat si in 2018 iar in 2019 va fi similar, daca nu apar alte venituri. Atat in 2017 cat si in 2018 am completat in ianuarie declaratia speciala ca optez sa platesc CASS la venitul minim si am platit integral 2.280. Apoi a aparut declaratia unica. Am cateva nelamuriri.
  Mai trec in declaratia unica rectificativa de anul acesta pana pe 31 dec 2018 ceva legat de CASS ? Pot primi inapoi cei 6*190 ron, pentru ca se pare ca am platit anticipat prea mult. Pentru anul 2019, daca depun declaratia unica cu tot cu precizarea CASS pana in 15 martie 2019 voi plati doar la baza de 6 salarii ? Multumesc.

  • Buna ziua. Ca sa depuneti rectificativa trebuie sa aveti o declaratie initiala, depusa pana la data de 31 Iulie 2018. Tot in acea declaratie unica initiala puteati corecta si declaratia din ianuarie si suma platita in plus se putea recupera. Verificati situatie dvs la ANAF – cereti o fisa pe platitor.
   Pentru 2019, puteti opta pentru plata cass la baza de calcul redusa.

 • Buna ziua! Sunt un pic nelămuriit: de ce in declaratia unica statul ma avertizează sa nu pun si cheltuielile cu cass? O sa tina seama ei de cat am platit si-mi scad impozitul? Inainte aveai total cheltuieli deductibile, din care cu cass… Sau nu mai sunt deductibile?

  • Buna ziua! CASS nu mai este deductibil din 2018. Pentru 2016 si 2017 a a calculat ANAF deducerea contributiilor. Puteti verifica in deciziile de plata.

 • Buna ziua!Sunt salariata ,am si un PFA si inteleg ca plata CAS si CASS se face la venitul net(adica dupa scaderea cheltuielilor deductibile) daca se depaseste 22800.Situatia mea este aceasta:incasari de 24981 roni,cheltuieli de 2200 roni.Mai platesc CAS si CASS?

 • Buna ziua!
  Am venituri din drepturi de autor, sub plafon, însă până acum am fost și studentă astfel încât nu m-a interesat să îmi plătesc sănătatea.
  Acum mă interesează, căci începând cu octombrie nu mai sunt asigurată.
  Văd că pentru că am depășit primul termen de depunere a declarației, nu mai pot plăti 50% (adică pe 6 salarii) pentru tot anul. Ce voiam să vă întreb este: pentru anul următor, pot beneficia de plata la 6 salarii pentru tot anul dacă depun declarația din ianuarie (începutul anului fiscal) sau din martie (termenul de depunere)?

  • Buna ziua! Sunteti asigurata incepand cu luna depunerii declaratiei unice si sunteti asigurata pana la sfarsitul anului. Suma de plata e aceeasi, fie ca depuneti in ianuarie, fie in martie.

 • Buna ziua,
  In 2013 sotia mea a lucrat cateva luni la o postliceala ca profesor in schimb acesta era un post part time,mai avea un job full time in alta parte,problema este ca la cel full time platea firma contributiile cnas in schimb pt cel part time cred ca nu i se plateau deloc,anul acesta a venit un plic de la finante cum ca ar trebui sa plateasca cnas ul pe anul 2013 pe perioada care a lucrat o part timp,este corect sa platesti de doua oro aceasta contributie.
  O zi buna
  Multumesc anticipat.

  • Buna ziua! Salariatii nu plateau contributii in 2013 pentru veniturile obtinute din activitati independente – PFA sau PFI.

 • Buna ziu
  Sunt medic si am un pfa ptr a putea lucra si in sectorul privat. Din luna mai a acestui an am suspendat temporar activitatea ptr ca sunt in concediu crestere copil.
  Nu inteleg despre ce recalculari de CAS si CASS este vb in ultimul timp. Daca am platit in fiecare an in functie de cat am scris in declaratii, ce recalculari se mai fac acum? Si pentru ce categorii sunt aceste recalculari?
  Va multumesc

  • Buna ziua! Recalculari pentru perioada 2013-2017 – ati platit CASS pe venitul estimat nu si pe cel realizat. Daca ati fost la norma de venit ati platit suma corecta.

 • Bună ziua. Soțul meu are un Pfa înființat în august, anul acesta și este și pensionat cu gradul 3 de invaliditate. Trebuie să adauge și venitul din pensie pentru a stabili cota de impozitare?

 • Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutati cu o lamurire pentru urmatoarea situatie:
  Am un PFI (cabinet psiholog) infiintat anul trecut pentru care am depus declaratia unica estimand un venit net sub plafonul de 12 salarii minime pe an si fara a opta pentru plata CASS, avand in vedere ca sunt si persoana monahala si figurez la categoria persoanelor exceptate de la plata CASS (conform art. 154 CF (1) lit. o)). Am aflat luna aceasta ca am fost exclus de la asigurare in urma depunerii declaratiei unice, cei de la casa de sanatate motivand ca trebuie sa achit contributia daca doresc sa fiu asigurat, indiferent ca ma aflu si in categoria persoanelor exceptate. Eu din codul fiscal inteleg ca ar trebui sa fiu asigurat, insa va rog sa ma ajutati cu o parere in acest sens. Calitatea de PFA cu venituri anuale sub plafonul de 12 salarii exclude asigurarea CASS in baza art. 154 CF (persoane execeptate de la plata CASS)?
  Va multumesc.

  • Buna ziua! Intr-adevar scrie ca sunteti scutit la litera o), Dar la punctul 2, la acelasi articol, scrie ca NU sunteti scutit de plata CASS pentru veniturile obtinute din profesii liberale (oricum sunteti sub plafonul de 12 salarii). Pe de alta parte, cf legii sanatatii 95/2006 art 224 sunteti asigurat fara plata CASS:
   (1)Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare:
   p)personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte.
   Spuneti-le celor de la CNAS!

 • Buna seara!
  Care ar fi motivele pentru care as opta sa platesc CAS si CASS la o valoare mai mare?
  Intentionez sa infiintez un PFA pe numele sotiei si ne dorim sa ma facem un copil. Pentru a beneficia de indemnizatie de crestere a copilului mai mare de 1250lei net, ar trebui sa platesc CAS si CASS la venitul estimat? Sau nu conteaza si sa platesc la venitul de 1900lei/luna?
  Imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect. Totusi sper ca ati inteles ce am vrut sa punctez.
  Multumesc

  • Buna ziua! Pentru o indemnizatie mai mare nu conteaza cat CAS platiti (minim este 25%x22.800lei=5.700 lei); CASS este fix – 2.280 lei. Dar conteaza nivelul venitului net – impozit este 10%. Va rog sa cititi si legea indemnizatiei de crestere a copilului (s-a tot modificat) si sa cereti sfatul unui specialist de la primarie (unde se dpun dosarele).

 • Buna ziua! Care este procedura de a beneficia de o operatie in tara, in sistemul de stat, tinand cont ca lucrez in afara tarii cu contract de munca dar asigurarea este pe Cipru, iar aici in tara nu este acceptata. Care sunt pasii de urmat , unde trebuie sa ma prezint prima data , unde trebuie sa platesc, cat trebuie sa platesc, etc.?

  • Buna zaiu! Depuneti declaratia unica (la ANAF de domiciliu) pentru asigurarea optionala in sistemul public de asigurari de sanatate. Aveti de platit 1.140 lei si sunteti asigurat 12 luni de la data depunerii declaratiei. Platiti la ANAF. Apoi mergeti la medicul de familie, trimitere la medicul specialist etc.

 • Buna ziua, in cazul in care venitul din chirii nu depaseste plafonul minim 22800 la sectiunea 2 din declaratia unica cu referire la plata cass este obligatoriu bifarea vreuneia sau optionala , in cazul in care nu as dori sa fiu asigurat ce ar trebui sa fac completez cea doar pentru impozit si atat las partea cu contributiile nebifat nimic. Va multumesc

  • Buna ziua! In cazul dvs nu bifati pe prima pagina a declaratiei la SUBSECȚIUNEA 2: rubrica 2.2.2. Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată.

 • Buna seara! As dori sa va adresez cateva intrebari in legatura cu urmatoarea situatie. Am un contract de prestari servicii cu o companie din strainatate. Sunt in continuare nevoita sa platesc CAS si CASS?

  Daca raspunsul este afirmativ, atunci ati dori sa imi clarificati ce inseamna “2.2.1.1.Total venit estimat pentru incadrarea ca platitor de CAS” (respectiv CASS)? Se refera la venitul anual sau lunar?

  Iar la “2.2.1.3.Venit anual ales pentru plata CAS” ce ar trebui sa completez? Ma deruteaza cuvantul “ales”. Ce anume pot “alege”?

  Va multumesc anticipat!

  • Buna seara! Datorati CAS si CASS daca venitul net estimat pentru 2018 depaseste 22.800 lei. Anual, nu lunar.
   Satbiliti mai intai venitul net estimat pentru 2018. Daca e mai mai mare sau mai mic decat 22.800 lei. Acesta va fi preluat automat la punctul 2.2.1.1.
   CAS: daca sunteti obligata – baza de calcul a CAS este o valoarea laeasa de dvs, dar nu mai mic decat 12 salarii minime pe economie = 22.800 lei
   CASS: daca sunteti obligata – baza de calcul a CASS este de fix 12 salarii minime pe economie = 22.800 lei.

    • Vasile din Iasi.
     Am primit de la ANAF o Decizie de stabilirea cotei de contribuţi CASS pentru anul 2013 pentru veniturile realizate din profesii libere.
     In anul 2013 am realizat un venit brut de 14.311 lei, din care;
     -reţineri la sursă (impozit 10 %) 1.431 lei
     -cheltuieli deductibile În sumă de 6.279 lei
     -vanit net anual în sumă de 8.032 lei
     Contribuţia anuală ce ar rezulta este de: 8.032 lei x 5,5 % = 442 lei
     ANAF a stabilit o contribuţie anuală în valoare de 1.572 lei luănd ca bază de calcul o sumă de 28.632 lei (dublu venitului brut), ceia ce cred că nu este corect.
     Vă rugăm să precizaţi care este contribuţia la CASS corectă.
     Vă mulţumim pebntru bunna voinţă a dumneavoastră.

 • buna ziua ,va rog sa ma lamuriti si pe mine daca pot sa ma retrag pt plata cass deoarece se plateste enorm raportat la ce salari avem si anume 1400 lei ;plata cass este de 590 LEI ASA imi scrie pe fluturas .MULTUMESC . ps. Am inteles ca aceasta retragere se poate dar, angajand un avocat ,exista si o alta varianta?

  • Buna ziua! Daca sunteti salariat sunteti obligt sa platiti CAS -25% din salariul brut pe care il aveti si CASS – 10% din salariul brut. Nu exista exceptie, totata lumea plateste.

 • Avand in vedere pct. 3 lit.(c) din articolul dvs, la persoanele care se incadreaza cu veniturile sub plafon, platesc CASS pentru 6 salarii doar persoanele care nu au calitatea de angajat in alta societate, sau si cei care mai figureaza ca angajati in alta parte?

  • Buna ziua! Pentru venituri sub plafon nu sunteti obligat la plata CASS. Doar optional puteti plati CASS la 6 salarii minime. Ar fi inutil ca salariatii sa opteze pentru plata CASS, ei sunt deja asigurati. Doar cei care nu sunt angajati este logic sa opteze.

 • Mulțumim mult pentru lămuririle din articol! Vă rog să mă ajutați cu un sfat: sunt salariat la universitate plata cu ora (dar universitatea a plătit CASS pt salar numai în cele 9 luni în care sunt activități școlare, adica pana in mai 2018 ).
  Am și PFA cu venit real dar suma e sub norma stabilită. Depun Declarația Unică acum în iulie 2018, dar nu bifez CASS, nefiind obligatorie.
  DAR
  Dacă vreau să beneficiez de asigurare CASS totusi incepand cu luna decembrie 2018 e în regulă să depun DU si sa bifez CASS și atunci am de plătit pt 4 luni 190 lei x 4, având in vedere că sunt 4 luni până la 15.03.2019?

  REF. LA : “d. Persoanele care obtin venituri sub plafon si care opteaza pentru plata declaratiei dupa termenul de depunere (31.07.2018, respectiv 15.03.2019): baza de calcul se calculeaza prin inmultirea numarului de luni ramas pana la termenul legal de depunere a declaratiei din anul umator inmultit cu salariul minim brut aflat in vigoare la data depunerii declaratiei.”

  • Buna ziua! Asa spune textul din Codul FIscal (art. 180), deci rationamentul dvs este corect – sunteti asigurata 4 luni. Nu am gasit nicaieri scris ca o persoana este asigurata daca plateste pentru 12 luni sau cel putin 6 luni.

 • ©2012-2018 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  sau    

  Ați uitat datele dvs.?

  Create Account