Taxe si contributii sociale pentru activitati independente in 2017

Taxe si contributii sociale platite de activitatile independente  in 2017

Articolul se refera la  venituri obtinute in cursul anului 2017 de catre:

 • PFA – Persoană fizică autorizată,
 • II – Întreprindere individuală,
 • IF- Întreprindere Familială,
 • PFI – Persoane Fizice Independente, 
 • Persoane care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
 • Persoane care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor,
 • Persoane care obtin venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Pentru fiscalitatea aplicata veniturile obtinute in cursul anului 2018 citeste acest articol.

Dupa cum stii in aceste zile se formeaza noua majoritate guvernamentala care  va stabili bugetul de stat pentru anul urmator. Si asa cum se intampla de fiecare data, nu vom cunoaste pana la sfarsitul anului care sunt principalii indicatori ce stau la baza fiscalitatii pentru anul 2017. In consecinta nu putem deocamdata sa ne facem un calcul precis cu taxele din 2017.

Din ce se vehiculeaza in mass-media, programul de guvernare al castigatorilor in alegeri prevede o crestere abrupta a salariului minim brut si a castigului mediu brut pe tara, care va conduce fireste, la cresterea povarei fiscale, desi ei spun ca vor sa o reduca…Nu stim inca ce o sa fie.

Totusi, pana la aceasta data, cu referire la activitatile independente stim sigur urmatoarele (daca nu se revine asupra lor):

 • Nu mai este obligatorie inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari, (in continuare este nevoie de obtinerea unui cod special de TVA),
 • Depunerea declaratiilor informative (cod 392A, 392B) se suspenda pana la 31 decembrie 2019,
 • Plafonarea bazei de calcul lunară pentru contributia la sanatate care nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori a câștigului salarial mediu brut pe tara în vigoare în anul 2017, pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017.
 • Consolidarea bazei de calcul minime la care se aplica procentul de contributie la sanatate. Astfel daca in activitatea independenta ai un venit net mai mic decat salariul minim brut pe tara dar platesti sanatate la alte venituri (egale sau mai mari decat salariul minim brut) nu vei mai fi obligat sa  platesti 5,5% la cel putin salariul minim brut, ci la venitul net obtinut (sau deloc daca inregistrezi pierdere), in activitatea independenta desfasurata. Ca exemplu daca platesti contributie la sanatate ca salariat cu norma intreaga si ai pierdere ca PFA sau II sau PFI nu mai esti obligat sa platesti contributie la sanatate.
 • Salariul minim brut pe economie  de 1450 de lei de la 1 Februarie 2017
 • Castigul salarial mediu brut pe economie in 2017 este de 3.131 lei 
 • Cursul euro la sfarsitul anului 2016 este 4,5411 lei 

Începând cu 1 Ianuarie 2017 o persoana fizica care desfasoara activitati independente  plateste  următoarele taxe și contributii:

Totul intr-un singur loc pentru gestiunea activitatii tale:

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

In 2016 baza minima de calcul a fost de 938 de lei.  Daca in 2016 ai obtinut un venit net lunar mai mic decat 938 de lei pe luna (sau mai mic decat 938*12=11.256 de lei pe an),  atunci nu esti obligat sa platesti pensie anticipat in 2017.

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

In 2017 salariul mediu brut este stabilit la 3.131 lei. Astfel, baza minima de calcul este 1.096 lei (3131*35%). Baza maxima de calcul este plafonata lunar la 5 salarii medii brute – 15.655.

Pentru 2017 baza minima lunara de calcul este de 1096 de lei. Daca in 2017 estimezi un venit net lunar mai mic decat 1096 de lei pe luna (sau mai mic decat 1.096*12=13.152 de lei pe an),  atunci nu esti obligat sa platesti anticipat pensie in 2017.

Important. Chiar daca nu se fac plati anticipate in cursul anului deoarece contribuabilul nu este obligat sa se inscrie in sistemul public de pensii (pentru ca venitul net din anul anterior a fost sub baza minima de calcul sau estimarea facuta a fost deasemenea sub baza minima de calcul), dar la finalul anului venitul net lunar obtinut este mai mare decat baza minima de calcul lunara, ANAF va calcula, dupa depunerea declaratiei 200, contributii de plata la pensie pentru anul fiscal incheiat.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Pentru 2017 baza anuala de calcul este de 1.096*12=13.152 de lei pe an. Daca norma de venit pentru 2017 este mai mica decat 13.152 de lei  atunci nu esti obligat sa platesti contributii la pensie in 2017. (Pentru un calcul exact obtineti aceste valori lunar – raportati norma de venit lunara la baza minima de 1.096 lei).

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

 • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (optional 26,3%) din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.
 • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5% (optional 26,3%). Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

 • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
 • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
 • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

 • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
 • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.
 • Baza de calcul lunară pentru contributia la sanatate nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori a câștigului salarial mediu brut pe tara în vigoare în anul 2017, pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017.

3. Contribuții opționale pentru activitati independente

 • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
 • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul obtinut din activitati independente

 • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
 • 16% din norma de venit.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se stabilește prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

[ratings]

122 comentarii la “Taxe si contributii sociale pentru activitati independente in 2017”

 1. lefter mircea

  m-am pensionat in septembrie 2017.Am realizat in decembrie 2017 un venit din profesii liberale in suma de 100000 lei singura incasare din 2017 am depus declaratia de veniton line .Anaf mi-a calculat cas pe primele 8 luni inainte de pensionare prin raportarea venitului din dec. la 12 luni rezultand ca am realizat venituri si in ian -nov.2017 ceea ce nu este adevarat. Venitul fiind realizat in luna dec. cand eram pensionar cred ca nu este baza de calcui pt.cas pensia fiind deja stabilita D-voastra cum vedeti speta/

  1. Buna ziua! La PFA venitul este anual, nu lunar. Deci nu conteaza ca ati incasat in decembrie. Ca urmare nu ati platit CAS pe luna decembrie, dar ati platit pe celelalte luni din 2017, perioada in care PFA a fost activ.

 2. se pare ca informatiile de mai sus sunt depasite pentru 2018 so modificarile fiscale operate deja!

  1. Buna seara. Pentru veniturile obtinute in 2017 informatiile sunt inca valabile – se depune declaratia unica pana la data de 15 Iulie 2018. Pentru venitul estimat in 2018 va rog sa cititi ultimele articole de pe site.

 3. Buna seara!
  Am anteles ca impozitul pe venit se aplica asupra venitului net incasat nu cel facturat.

 4. O intrebare, daca se poate: am folosit pe post de salariu un pfa, pana anul trecut, de cand m-am angajat. As dori sa folosesc in continuare, ocazional PFA ul (sunt instructor sportiv), insa voi factura 5-600 ron pe luna. Si pentru aceste sume trebuie sa platesc taxe, avand in vedere ca sunt si angajat?

  Multumesc

 5. Buna ziua! Daca sunt cu participarea la activitate la PFA sotului,si sunt inregistrata la Reg.Comertului,unde trebuie sa platesc contributii (CAS si CASS)? (la finante sau la Pensii si Sanatate cu contract?)
  Multumesc,

 6. Buna ziua am o intreprindere individuala codul caen lucrari constructii si am facturat vreo 45000 de lei cheltuieli nu prea am ce trebuie sa platesc la stat si cand ar trebui sa platesc va multumesc

 7. Buna ziua,

  Am tot citit codurile si articole si nu-mi sunt foarte clare 2 aspecte.
  1. Pentru venituri din dividende se plateste doar CASS (10%, plafonat la 190/luna) sau si CAS (25%) ?
  2. Pentru venituri din chirii, dobanzi, profit din vanzare/cumparare actiuni pe bursa de ex, cum e situatia de mai sus?

  Intreb din perspectiva unei persoane fizice (nu PFA etc), actionar in SRL, si care detine actiuni in diverse companii. Restul informatiilor sunt destul de clare.

 8. Calin Viorica

  Inca o nelamurire as avea . Am citit in ghidul pfa ca sumele declarate trebuie sa fie inclusiv cu TVA. Eu am generat din saga D 094 si cifra de afaceri este fara TVA. Tot asa le trec si in D200.D204.D 223 si D220??? Va multumesc

 9. Buna dimineata, va rog mult sa-mi spuneti termenele de depunere a formularelor D200, D220 si D223 pentru o I.F. care a inceput activitatea in cursul anului fiscal 2017. Am depus D220 si D223 la 30 de zile dupa infiintare , pentru urmatoarele declaratii , nu am inteles exact termenele. : pana in 31 ianuarie 2018 , sau pana in 25 mai 2018?
  Imi este clar ca trebuie sa declar veniturile realizate pe 2017 prin D200 , dar as mai vrea sa stiu ,daca in D220 , ma conformez noilor modificari fiscale 2018 ?

 10. Buna,
  Daca am un PFA care in cursul anului 2017 a obtinut venituri mai mari decat plafonul pt CAS (nu a depus niciodata declaratia 600, este primul an cand depaseste), dar care isi suspenda activitatea in decembrie 2017, mai datoreaza contributie la pensii la regularizare? Si, se aplica la regularizare tot cotele din 2017 (5,5% si 10,5%) sau noile cote ce vor intra in vigoare din 2018?
  Multumesc!

  1. Buna ziua! Se va face regularizare dupa ce depuneti declaratia 200 in 2018 pentru veniturile din 2017 (termen 25 mai). Procentele sunt 5,5% si 10,5% din venitul net obtinut.

 11. Am pus pe forum o intrebare acum citeva zile. in acea zi l-am putut vizualiza, acum nu il mai vad. Ce imi scapa?

 12. Sint pensionar la drept dar am si un PFA care sint contributiile mele la impozitul de stat pe anul 2018 ?

  1. Buna ziua. In functie de venitul net obtinut in 2017 sau norma de venit din ianuarie 2018 puteti plati, sau nu, contributie la sanatate 10% din 12 salarii minime brute pe economie.

 13. Buna , daca un pfa inregistreaza pierdere ,evidentiata in decizia de impunere finala ,are obligatia anaf sa corecteze si valorile Cas -CASS impuse in deciziile de impunere privind plati anticipate ,sau corecteaza ,in acord cu decizia finala ,numai impozitul pe venit impus prin plati anticipate ? Ce articol din lege reglementeaza sarcina anaf de a corecta platile anticipate dupa decizia finala ? Cum se procedeaza daca anaf corecteaza in decizia finala numai impozitul datorat ?

  1. Buna ziua! Platile anticipate de CAS nu se restitutie, deci pierderea nu se ia in calcul. La CASS baza minima de calcul este salariul minim brut, daca platile anticipate au fost mai mici decat baza minima de calcul pierderea nu se ia in calcul. Doar daca platile anticipate au fost mai mare decat baza minima de calcul (procentul este 5,5% aplicat la salariul brut din luna in care il calculati – 1450in 2017, 1250 in 2016) atunci diferenta se restituie.
   Pierderea afecteaza doar platile anticipate de impozit pe venitul net care se restituie in cazul in care aveti pierdere. ANAF are termen de definitivare 60 de zile de la depunerea declaratiei 200.

 14. indre maria

  buna ziua. Sintem o familie sot si sotie ,avem impreuna o intreprindere familiala si sintem amindoi pensionari. Va rog sa-mi spuneti ce taxe o sa trebuiasca platite din anul viitor?multumesc.

 15. Buna ziua , sunt și salariata și am deschis de curând un pfa. Dacă angajatorul plătește cas și cass , sunt obligată sa plătesc și pt pfa ? In plus as dori sa beneficiezi și de asigurarea pt indemnizații și concedii medicale , am înțeles ca este Opțional, va rog sa mi Spuneti ce formular tb sa completez, cât de des tb sa l
  Depune și unde ? Mulțumesc

 16. Buna seara. Pentru o jucatoare de volei de cetatenie straina, cu contract la un club sportiv, mi s-a impus deschiderea unui PFI , in care sa fiu trecuta salariata; cum este mai corect sa deschid PFI sau PFA ? venitul impozitat sa fie in sistem real sau la norma de venit ? cum este mai bine? va multumesc.

 17. Buna ziua! Daca sotul are Pfa si eu as dori sa particip la activitate ce contributii trebuie sa platesc,trebuie contract de munca (ca sa mearga si vechimea in munca) ca angajat?Multumesc,

  1. Buna ziua! Daca vreti sa participati la activitate trebuie sa depuneti o declaratie la Registrul Comertului. Nu platiti contributii dvs ci doar sotul dvs ca PFA.

    1. Buna ziua! Platile de contributii sociale la fondul de pensii se considera vechime in munca. Pentru pensie trebuie sa contribuiti cel putin 15 ani.

 18. Buna ziua,
  Daca n-as plati impozit pe PFA, cum s-ar face atunci calculul pentru pensie si sanatate si cand ar trebui platite?
  Multumesc anticipat.

  1. Buna ziua! Nu cred ca intelg intrebarea dvs. Calculul se face de regula in baza declaratiei 220 pentru plati anticipate si a declaratiei 200 pentru dfinitivare, sau in baza normei de venit.

 19. Salutare,

  eu sunt angajat al unei firme cu contract de 8 ore dar in acelasi timp prestez servicii pentru alta companie cu intreprindere individuala.

  Am inteles ca taxele platite din II se injumatatesc daca depun o declaratie.

  Imi puteti oferi mai multe detalii sau unde pot cauta informatii legate de aceasta speta?

  Multumesc,
  Stefan

  1. Buna ziua.Pentru ca vedeti cu cat se reduce norma de venit verificati in tabelul de norme din judetul dvs. Trebuie sa depuneti adeverinta de salariat la ANAF, pe care o luati de la angajator.

 20. Ionut bucur

  Bună ziua imi tot vine acasa de la anaf ca presteze servici cu caracter intelectual dar eu nu fac asa ceva!! Care este problema nu am blog sau alte treburi de genul

 21. Buna ziua,
  Daca nu am servici dar am vandut in acest an
  terenuri ce ar trebui sa platesc ca sa fiu in regula?

 22. Buna ziua,
  Pentru un PFA cu norma de venit, cod caen 6202, acestia mai platesc impozit pe venit, daca ei conform legii sunt scutiti de acest impozit?
  Cu multumiri,

 23. Buna ziua! Va rog sa im spuneți cum se procedează si mai exact ce taxe trebuie sa plătesc ptr un Pfa .Sunt angajat cu norma întreaga ,contract de munca pe perioada nedeterminata si in timpul liber as vrea sa lucrez ca instructor auto si trebuie Pfa.Va mulțumesc!

 24. Buna ziua! Eu sunt liber profesionist, fac proiecte de grafica pentru diverse siteuri din strainatate si sunt platita prin paypal. Anual dau formularul 201 cu venitul pe care il fac din strainatate. Contributia CASS o platesc la trezorerie in fiecare an, pentru tot anul, pe chitanta scrie „contributie sanatate venituri activitati independente”. [de obicei dau buletinul si spun ca doresc sa platesc pt tot anul, nu ma intreaba nimic]
  Am intampitat abia acum o problema cand am vrut sa obtin o adeverinta de asigurat de la casa de asigurari si au spus ca nu imi pot da, pentru ca ei nu stiu ca ce platesc eu. Ori ca PFA ori ca persoana fara venit.

  Am spus ca nu sunt PFA si m-au trimis sa completez declaratia 604 cum ca platesc contributia ca persoana fara venit, altfel nu pot primi o adeverinta cum ca sunt asigurata. [desi sunt asigurata]
  Eu nu am mai completat asa o declaratie si nu stiu daca e necesara , adica de ce sa completez o declaratie cum ca platesc fara venit din moment ce eu am venituri in strainatate si declar anual asta ?
  Nu am cu cine sa ma consult, toti ma trimit dintr-o parte in alta….

  1. Imi cer scuze, nu adeverinta de asigurat am vrut sa spun, din moment ce am card, dar sa fiu bagata in sistem si sa primesc o dovada ca sunt asigurata CAS.

  2. Buna ziua! Completati 604 pentru ca nu sunteti inregistrata cu activitati economice. Nu sunteti nici PFA si nici PFI. Cred ca trebuie sa mergeti la NAF mai intai ca sa va dea un document cu platile efectuate in contul asigurarii de sanatate si apoi mergeti la casa de asigurari de sanatate.

  1. Buna ziua! Va rog sa va adresati unui contabil ca sa va ghideze. Gestiunea salariatilor e complicata si a devenit si mai complicata de la 1 August. Un contabil va poate lua 50 – 100 lei pe luna pentru raportarea si intocmirea statului de salarii lunar. Nu se merita sa va complicati pentru suma aceasta, mai ales ca sunt cele mai mari amenzi aici.

 25. daca obtin venituri din salarii si am si un PFA este obligatorie plata contributiei de sanatate la PFA?

 26. Buna ziua.Contractul de activitate sportivă (ordonanța 38 legea 69 sportului)care se impoziteaza ca activitate independentă se poate declara cu norma fixa de venit?Mulțumesc

  1. Buna ziua! Din pacate nu avem legislatie suficient de clara legat de contactul de activitate sportiva. Singura mentiune din OUG, se refera la considerarea veniturilor obtinute din contractele de activitate sportiva ca fiind venituri din activitati independente. In nomencalotorul de activitati impozitate la norma de venit nu am gasit activitati sportive. verificati si dvs aici https://gestiunepfa.ro/actualizare-la-nomenclatorul-cu-normele-anuale-de-venit-2017/
   In opinia mea se aplica regulile contabilitatii in partida simpla. Va rog sa cereti mai multe opinii – ANAF, Ministerul Sportului, etc.

   1. TUDORA ADRIANA

    Buna ziua,
    Daca detin un certificat de inregistrare fiscala pe intreprindere individuala si doresc sa-mi deschid in paralele un cabinet individual cu aceeasi activitate , se poate? As dori sa-mi dati un raspuns argumentat ca sa pot merge la angajatii ANAF, care nu sunt foarte informati in sensul asta.

  2. Vacarescu Niculina

   Pentru activitati sportive exista norme de venit la pozitia 57 din nomenclator ,pentru codul caen 9319.

 27. Mihai Enescu

  Buna ziua,
  Daca am un PFA iar unul dintre clienti este din Statele Unite, mi se mai impoziteaza aceste venituri? Daca da, in ce fel? Am auzit tot felul de variante si doresc o parere clara.
  Multumesc

  1. Mihalache Cristina

   Buna seara.As dori sa imi spuneti si mie daca se poate cat ar trebui sa platesc impozit la un salariu minim pe economie 1450 la 8 ore pentru PFA cu noua lege de la 1 august..Va multumesc anticipat!

  2. Buna ziua! Veniturile obtinute din SUA se vor impozita la fel ca si cele din Romania sau din UE. Daca sunteti in sistem real veti calcula venitul net daca sunteti la norma de venit veti plati la norma de venit.

 28. Brabete Emilia

  Dacă muncesc in Cipru cu contract și realizez venituri și în România sunt obligat să mai plătească contribuții cas și cass.?

 29. Buna ziua!
  Daca in 2016 am avut pierderi,,sunt obligata sa platesc in 2017 , anticipat impozit pe profit?
  Daca da, cum recuperez banii platiti in 2016.
  Sunt PFA.

  Multumesc frumos!

  1. Buna ziua. Da, veti plati anticipat impozit pe venitul net conform estimarii facute in declaratia 220 (trebuia depusa pana pe 25 mai 2017) pt ca ati avut pierderi in 2016. Puteti cere compensare sau restituire de impozit.

 30. Bună ziua!

  Cum plătesc CASS-ul ca PFA în situaţia în care obţin şi venituri salariale timp de 6 luni pe an (circa 500 lei net lunar) iar ca PFA nu obţin venituri decât în 3-4 luni pe an?

 31. Buna ziua, as dori sa stiu daca la un PFA fara salariati avand ca obiect fabricarea uneltelor cu un venit anual sub 100.000 euro pe an, impozitarea este obligatore in sistem real sau la norma de venit? Va multumesc

  1. Buna ziua. Verificati daca codul CAEN pentru fabricarea uneltelor este in lista de norme de venit. Daca nu este atunci este obligatoriu sistemul real de impozitare.

 32. geiger ioana loredana

  buna seara .sint un simplu agent de asigurari cu un venit pe anul trecut de 1680 ron,, finantele mi-au trimis ca am de plata 16% si cass ,pe luna venitul meu in cel mai bun caz ajunge la 250 ron . din care trebuie sa mai platesc si drumurile la oras ptr a depune banii din incasari .ptr o persoana care are un singur venit si acela atit de mic nu exista scutire de la impozit? si as mai avea o intrebare cum se deconteaza bonurile de motorina la finante? va multumesc anticipat ptr raspuns

 33. Grigore octavian

  Buna seara, am sunat la Anaf pentru informatii in legatura cu PFI si mi au spus ca deocamdata nu se mai elibereaza cos fiscal pentru PFI , situatia este incerta stiti ceva despre asta?

 34. Buna ziua,
  Din greseala am depus declaratia 600, desi veniturile mele pe 2016 nu depasesc suma impusa. Mai pot face ceva sa anulez asta?
  Multumesc!

 35. Buna ziua
  Am situatia urmatoare, un PFA care este si angajat in alta societate. Pe PFA plateste contributie la sanatate si impozit , in momentul pensionarii ca modificari apar in calitatea de PFA? Trebuie depusa vreo declaratie?
  O continuare a situatiei este ca dupa pensionare, persoana care este si PFA doreste sa se reangajeze? Ce modificari apar in cazul acesta?
  (modificarile la care ma refer, sunt aparitia/disparitia platii unor contributii)

 36. Va salut!

  Doresc sa imi deschid un PFA pe norma de venit, folosind codul CAEN 6201

  1) In prezent lucrez in domeniul IT si am o diploma de facultate care certifica acest lucru – deci voi putea fi scutit de plata a 16% impozit pe profit?

  2) Avand in vedere ca in prezent sunt angajat pe termen nedeterminat, norma de venit se calculeaza la 50% ?

  3) Daca deschid acest pfa si il folosesc 2 luni, voi plati taxele aferente pentru trimestrele peste care se suprapun cele doua luni? Ori pentru intreg anul, indiferent de perioda de activitate?

  Va multumesc anticipat

 37. Buna ziua!
  Ca PFI cum sunt considerat persoana fizica sau juridica? Trebuie sa am facturier ca PFI si sa eliberez factura pentru incasare de comisioane din asigurari? In anul urmator ce declaratii sunt obligat sa depun la ANAF?
  Va multumesc.

 38. In cazul unei PFI ce obtine venituri din activitati independente si in acelasi timp este pensionar cum poate beneficia de deducere fiscala pentru contributia la fondul de pensii private pion III?Deducerea se face si pentru plata CASS?

  1. Buna ziua. Platile facute in contul pensiei private sau in contul unei asigurari de sanatate sunt cheltuieli deductibile in limita a 400 euro anual. Considerati aceste plati, facute in cursul anului, ca fiind deductiblie din venitul brut obtinut.

   1. Buimistru Daniela

    Buna ziua!
    Va rog, sa-mi răspundeți la ce curs euro ma raportez pentru deducerea celor 400€?

 39. Buna seara,
  In 2016 nu am fost angajat, nu am pfa, am vandut ceva produse pe internet si as dori sa stiu daca acesta se poate incadra la activitati independente? Trebuie sa platesc impozit pe venit pentru aceasta? estimativ ar fi cam 5000 lei cat ar trebui sa plastec si ce declaratie sa completez, unde se depune? Multumesc

 40. Regularizaarile la CASS pentru anii anteriori, platite in cursul anului 2016, le exclud din cheltuielile deductibile sau nu, cand completez declaratia 200/2016?
  Am inteles ca doar platile anticipate pe 2016 le exclud din cheltuielile deductibile.

  1. Buna ziua. E o intrebare la care ANAF nu m-a lamurit nici pe mine. In opinia mea, cf principiului contabilitatii in partida simpla – sunt deductibile platile in cursul anului fiscal in care au fost realizate – aceste plati de regularizari trebuie incluse in cheltuielile deductibile din 2016. Daca aveti si alte informatii va rog sa completati.

   1. danciu camelia

    sunt programe noi , introduse ptr. evidentierea CAS si CASS , regularizarea contributiilor o va face ANAF , ele vor aparea ca si cheltuieli deductibile doar ca se utilizeaza alta maniera de operare ; se va deduce doar cheltuiala in scopul desfasurarii activitatii .Este raspunsul pe care l -am primit eu.

 41. zantir mariana

  Buna ziua.Daca platesc la un p.f.a.10’5% ce sanse am la pensie.Am pfa de 9 ani.Eu avnd varsta de57 ani
  Cartea de munca o am de la 18 ani multumesc

  1. Buna ziua. Procedeul de calcul a cuantumului unei pensii nu este usor pentru ca intervin multe variabile – perioada de contributie, valoarea contributiei, grupa de munca, punctul de pensie si altele. Nu cunosc acest procedeu. Ceea ce stiu este ca 10,5% asigura doar o treime din contributia completa. Procentul de 10,5% a aparut la inceputul anului 2016.

 42. Am completat recent declaratia 200 pentru anul 2016 si am vazut ca scria asa:

  1. Venit brut…………. [valoarea lui]
  2. Cheltuieli deductibile, exclusiv contributii sociale obligatorii…………….. [valoarea lor].
  3. Venit net anual (rd.1- rd.2)……… [valoarea lui].
  Asta nu inseamna ca CAS si CASS nu se mai scad din venitul brut si ca venitul net din care se calculeaza impozitul e mult mai mare, si deci impozitul e mult mai mare?!

  Inainte sectiunea asta era asa:
  1. Venit brut………… [valoarea lui]
  2.Cheltuieli deductibile, din care….. [valoarea lor]
  2.1 Contributii sociale obligatorii… [valoarea lor]
  3. Venit net anual (rd.1 – rd.2)…….. [valoarea lui].

  Pe declaratia 220 nu mai specifica, scrie doar: „Cheltuieli deductibile estimate”.

 43. Buna seara
  Sunt agent de asigurare si mi-e neclara situatia. Mi s-a spus de la fisc ca nu trebuie sa platesc pensia daca veniturile mele anuale nu depasesc 112000 lei pe an, adica salariul minim pe economie. Dar daca intr-o luna eu fac, de exemplu, 2000 lei intr-o luna si in alta luna doar 200 lei? E per total, nu? Mentionez ca sunt angajata cu carte de munca la alt angajator.
  Multumesc!

  1. Buna ziua. La PFA/PFI/II venitul se stabileste anual. Daca venitul net (venit brut – cheltuilei deductibile) din 2016 este mai mare de 11.256 lei trebuie sa platiti pensie, daca e mai mic decat 11.256 lei atunci nu se platesti CAS-pensie.

   1. Mulțumesc frumos! Ce cheltuieli deductibile sunt, în afară de benzină ( care se ia doar jumătate)? RCA, costuri pentru reparațiile mașinii, piese?

     1. Eu, ca agent de asigurare sunt PFI, nu? Am aceleași drepturi ca PFA la cheltuielile mașinii? Cineva care e agent de mai mult timp mi- a spus că pt a putea deconta celelalte cheltuieli ale mașinii, trebuie să fac nu știu ce acte, să trec masina intr-un anume fel, nu am înțeles prea bine..Sau poate s-a schimbat in ultimul timp… Mulțumesc frumos!

     2. Buna ziua. Ca PFI si ca PFA cu sistem de impozitare in sistem real puteti deconta cheltuielile cu autoturismul, in proprietatea sau in folosinta PFA, in limita a 50% din valoarea acestor chletuieli.

 44. Buna seara,
  Titularul unui CMI este grav bolnav. As dori sa stiu daca poate lua concediu medical si daca se poate pensiona pe caz de boala. Multumesc

  1. Buna ziua. In opinia mea Un titular de PFA nu este salariat si atunci nu primeste concedii de odihna sau medicale. Si le ia singur cand are nevoie. Va rog sa cereti si alta opinie la Casa de sanatate si de pensie.

    1. Buna ziua. Asa este corect in cazul in care esti salariat. Angajatorul plateste concediu medical salariatului si apoi recupereaza acest concediu de la Casa de sanantate. Dar in cazul PFA cine plateste concediul? la ce valoare? – nu am avut cazuri pe acesasta speta.

     1. Buna ziua, e sunt PFA care si-a platit concediul medical permanent de când am aceasta calitate (este optional) si am si beneficiat de el (pentru concediul pre si post natal care este asimilat concediilor medicale). Am fost singura la CASMB si am depus un formular cu veniturile pe baza caruia s-au calculat si am platit direct la ei 0,85 % din venitul net. Când am intrat in concediu medical tot personal am depus un alt formular (Anexa 9 daca nu ma insel) impreuna cu concediul medical de la medicul de familie si un extras de cont (daca se doreste virarea banilor intr-un cotn bancar). Este simplu, fara cozi si batai de cap si doamnele/domnii de la CASMB sunt foarte draguti si dornici sa te ajute. Atentie insa, nu te poti asigura suplimentar la concedii medicale daca esti si salariat (in acest caz cotizatia este doar din ce este pe cartea de munca). Poti cotiza optional asa cum am descris mai sus doar in cazul in care esti numai PFA.

 45. Am o intrebare cu privire la codul CAEN 6202 (norma de venit) pentru „Activitati de Consultanta in Tehnologia Informatiei”. Referitor la generarea de drepturi de autor daca puteti sa imi clarificati la ce se refera?

  Din cate inteleg generarea de drepturi de autor se refera la scrierea de cod (care ulterior este vandut). Solutia ar fi codul CAEN 6201 (Activitati de Realizare a Softwareului la Comanda) pentru care insa nu exista norma de venit.

  Orice tip de consultanta in tehnologia informatiei implica (printre altele) si scrierea de cod. Fiind in Uniunea Europeana din cate cunosc trebuie sa fim compatibili cu clasificarea ocupatiilor (independente sau nu) din UE. Codul CAEN 6202 este compatibil in NACE v2 cu urmatoarea descriere: „This class includes the planning and designing of computer systems which integrate computer hardware, software and communication technologies. Services may include related users training”. Orice aplicatie reprezinta o integrare intre hardware (platforma pe care il gandesti sa ruleze, aplicatia in sine si protocoalele de comunicatie folosite intre clienti si server).

  Un administrator de sistem / baze de date scrie scripturi, un consultant / proiectant de sisteme informatice sau arhitect nu se ocupa de implementarea propriu-zisa a unei aplicatii software, dar se ocupa de dezvoltarea scheletului ei (care este tot cod). De asemenea cum se aplica acest lucru la scrierea de cod open source (care prin licentierea sa este specificat ca nu poate fi vandut, eg: GPL v3)?

  Ma intereseaza sa stiu la ce riscuri m-as expune daca mi-as deschide un PFA pe norma de venit cu cod CAEN 6202 tinand cont ca activitatea mea (consider ca) este de proiectant sisteme informatice / arhitect software, insa ca orice om din industrie scriu si cod. Nu exista activitate de consultanta in IT care sa nu presupuna scrierea de cod.

  Va multumesc pentru rabdare 🙂

  1. Buna ziua. Sunteti prea minutios in raport cu alegerea obiectului de activitate. Din punctul meu de vedere ca specialist in fiscalitatea si contabilitatea PFA, nu sunt probleme in a alege codul CAEN 6202 sau 6201. Insa, daca urmariti protectia codului scris sub o marca/brevet nu are legatura cu codul CAEN si trebuie sa consultati un avocat specializat in brevete si marci.

   1. Urmaresc doar sa nu am probleme cu cei de la ANAF daca imi aleg codul CAEN 6202 (implicit imi aleg norma de venit in loc de sistem real ca si regim de impozitate) si mi se imputa ca nu am ales codul CAEN corespunzator deoarece activitatea mea implica, printre altele, si scrierea de cod.

 46. Buna ziua,
  Daca infiintez un PFA,in conditiile in care eu sunt militar(legea imi permite sa desfasor o anumita activitate) si sunt asigurat intr-un sistem propriu de asigurare,trebuie sa mai platesc CAS?
  Multumesc

  1. Buna ziua. Cf art 150 din Codul Fiscal nu trebuie sa platiti CAS. ..Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale…

   1. Va mulrumesc de raspuns. Asta incerc sa le explic celor de la ANAF,si nu inteleg. Off,nu mai stiu cum pot proceda.
    Va multumesc.

   2. Buna ziua,
    Am fost din nou la fisc cu art.150 listat.
    Mi au zis ca da,intr adevar,daca nu depasesc suma de 938 lei venituri/luna,atunci nu voi plati CAS. Ce i drept,eu am venituri mai mari. Dar,totusi,e corect?
    Va multumesc.

    1. Buna ziua. S-ar putea ca sistemul de pensii la care contribuiti sa fie sistemul public de pensii si atunci nu sunteti scutit de plata contributiei la pensie daca venitul net anual din 2016 depaseste 11.256 lei.

     1. Daca nu ma insel, Lg spune sistem propriu de pensii,exact unde ma incadrez eu,ca militar. Deci intrebarea este,trebuie sau nu sa platesc CAS?
      Va multumesc.

     2. Nu am inteles,raspunsul dvs.Lg respectiva face referire la sistemul de pensii. Daca doriti sa fiti mai explicit…Va multumesc

 47. Buna ziua! Sotul are pfa cu norma de venit si ar vrea sa untre un concediu crestere copil, cum se calculeaza cei 85%: din norma de venit anuala sau din veniturile lunare care sunt mai mari? De la Anaf am solicitat o decizie de impunere in care imi apare doar norma de venit fix care pt Turda este de 14.060 lei anual si pt care platesc taxele aferente, dar eu incasez lunar mai mult si cum pot demonstra ca venitul meu este mai mare daca eu patesc impozite la norma de venit si nu in sistem real ca si pfa? Cei de la finante mi au spus ca doar la norma de venit se calculeaza cei 85% si nu la veniturile lunare ca doar pt aia 14.060 lei am platit inpozit. Sotul are pfa cu norma de venit fix si nu in sistem real unde plateste estimat si ulterior declara cat a realizat efectiv. La norma de venit nu este obligat sa declare veniturile decat daca depaseste 100.000 euro anual. Multumesc mult!

 48. danciu camelia

  Buna ziua. CAS si CASS sunt deductibile in calculul venitului net la PFA ? la suma provenita din regularizari , se aplica procentul aferent CAS si CASS si se poate deduce , atata timp cat nu e purtatoare de penalitati?am inteles ca PFA nu mai pot deconta diurna pe 2016 , este adevarat?multumesc

  1. Buna ziua. Diurna nu exista pentru titularii de PFA doar pentru salariati. Cas si Cass sunt deuctibile si procentul se aplica doar la venituri obitnute din activitatea desfasurata. Nu stiu ce inseamna regularizari.

 49. Roxana Stoica

  Buna seara. Am depus declaratia 600 in 2016 optand pentru 26,3%. Din cate inteleg din respunsul dat mai sus in 2017 nu mai este nevoie sa depun? Va multumesc!

 50. Buna ziua.

  Se plateste CAS pt un PFA cu cod 6202, avand si calitatea
  de salariat, angajat cu contract de munca cu norma intreaga pt care i se opreste contributia CAS?
  Adica Cas-ul este platit de 2 ori? Si ca angajat si ca PFA?

  multumesc

 51. buna, daca eu am depus decl 600 la inceputul 2016 si am zis ca optez pt CAS 10.5%…in 2017 tre sa redepun sau se aplica tot 10,5 % pana cand o sa zic eu altfel?. multumesc

  1. Buna seara.Din punct de vedre legal nici nu trebuia sa depuneti 600 in 2016, din cauza ca legea spune sa o depuneti doar daca vreti sa platiti contributia completa de 26,3%. Dar e bine ca ați depus-o ca sa fiți sigura. In 2017 nu trebuie sa depuneti 600.

 52. Pentru activitățile independente nu trebuie plătit cas-ul în cazul în care acesta se plătește la alt angajator? Mulțumesc!

Scrie mesajul tau aici:

25% REDUCERE
cu ocazia actualizării!

 • 00zile
 • 00ore
 • 00min
 • 00sec