Taxe si contributii sociale datorate in 2021

Pentru o contabilitate corectă și un calcul rapid al obligațiilor fiscale, folosește  Contapp – program de facturare și contabilitate în partidă simplă – Deschide cont!

Taxe PFA 2021. Veniturile pentru care se datoreaza in 2021 impozit, CAS si CASS (dupa caz), sunt:

 • Venituri din activitati independente organizate ca: PFA – Persoana Fizica autorizata, II – Intreprinderi Individuale, PFI – Persoana Fizica Independenta, IF – Intreprinderi Familiale;
 • Venituri din profesii liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale de care apartin;
 • Venituri din drepturi de autor;
 • Venituri din cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, castiguri din investitii, venituri din agricultura silvicultura, piscicultura, venituri din alte surse, venituri din strainatate;
 • Persoane fizice care au obtinut in 2020, indemnizatii de ajutor pe perioada starii de urgenta si/sau starea de alerta.

Calculele pentru 2020 le gasesti aici.

Impozitul pe venitul impozabil realizat in 2021 este de 10%

a. Calculat la venitul net, pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS 2021).

b. Calculat la valoarea normei de venit, pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

c. Calculat la venitul net obtinut prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, in cazul veniturilor obtinute din: drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, arenda;

d. Calculat la diferenta dintre indemnizatia bruta incasta si valoarea CAS si CASS datorata pentru indemnizatia incasata. Detalii aici.

Salariul minim brut pe economie in 2021 este de 2.300 lei

Prin HG 4/2021, publicata in Monitorul oficial nr. 40/13.01.2021, salariul minim pe economie este stabilit la valoarea de 2.300 lei.

Pentru calcularea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie in 2021, salariul minim utilizat este de 2.300 lei.

Plafonul de 12 salarii minime = 12 x 2.300 = 27.600 lei

Plafonul este utilizat pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale de sanatate (CASS) si penru pensie (CAS) in 2020.

Important! Salariul minim stabilit pentru angajatii cu studii superioare de 2.350 lei si cel stabilit pentru angajatii din constructii, de 3.000 de lei, nu se aplica titularilor de activitati independente si de profesii liberale. Aceste salarii sunt obligatorii pentru salariati, inclusiv cei angajati de PFA/II sau de Profesiile Liberale. Cele doua salarii minime nu se modifica in 2021, raman la valoarea stabilita in 2019.

Contributia de asigurari sociale (pensie) – CAS 2021

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe economie, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente: PFA-PFI-II-IF-Profesii Liberale-Drepturi de autor.

Daca estimezi sau realizezi in 2021, un venit net mai mare de 27.600 lei, esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia la pensie.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, respectiv mai mic decat plafonul anual de 27.600 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 27.600 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

27.600 lei x 25% = 6.900 lei contributie sociala datorata pentru 2021

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, se pot asigura optional la pensie, baza de calcul este aceeasi, minimum 12 salarii minime pe economie.

Important! Nu se datoreaza CAS pentru venituri din: chirii, dividende, agricultura, venituri din alte surse, venituri din investitii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS 2021

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Pentru 2021 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.300 lei pe luna, respectiv 27.600 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 27.600 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La baza de calcul se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

27.600 lei x 10% = 2.760 lei, contributie datorata pentru anul 2021

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, sau nu obtin venituri, se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie si platesc o contributie de 1.380 lei pe an.

Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Baza de calcul lunara minima = 2.300 x 1% = 23 de lei, contributie datorata

Baza de calcul lunara maxima = 27.600 x 1% = 276 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Declaratia Unica 2021

Pana la data de 25 Mai 2021 se depune Declaratia unica cu venitul realizat in 2020 si cu venitul estimat pentru 2021.

 • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2020 este este 25 mai 2021.
 • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2021 este 25 mai 2022.

49 comentarii la “Taxe si contributii sociale datorate in 2021”

 1. Revin cu cateva completari la mesajul anterior cu PFA deschis in august 2021. Pe PFA avut venituri in aceste 5 luni de aprox 24000 lei. In acest caz mai trebuie platite CAS si CASS? Daca da, plafonul se calculeaza pt cele 5 luni de activitate(2300×5) sau pt tot anul? Daca se platesc contributiile, ele se calculeaza pt cele 5 luni sau pt tot anul? Mentionez ca pana s-a deschis PFA, am fost salariata si aceste taxe au fost platite. Multumesc!

 2. Buna ziua! Am deschis un PFA in august 2021. Taxele si impozitele aferente se platesc pentru tot anul, desi eu am realizat venituri doar 5 luni?

 3. Bună ziua domnule Constantin!
  Dacă am avut pierderi fiscale în anii anteriori (2018, 2019, 2020), acestea sunt incluse la calculul VENITULULUI NET al anului fiscal 2021?
  Mulțumesc!

  1. Buna ziua! Nu sunt incluse la calculul venitului net pe anul 2021, ci la calculul venitului impozabil.

 4. Buna ziua,

  Am o nelamurire legata de platile CAS si CASS pt un pfa cu norma de venit. Norma e de 35.000 pt 2021.
  De curand m-am angajat cu norma intreaga – 8 h pe zi, si angajatorul imi plateste si el CAS si CASS.
  Sa zicem ca pt 2021 nu e o problema, am platit deja pt pfa.
  Dar ce fac in 2022?

  In judetul meu, in pdf-ul cu norme de venit e scris ca se acorda reducere de 50% la norma de venit pt angajatii cu norma intreaga. Din legislatie, reiese ca sunt obligat sa platesc pe pfa si CAS si CASS, daca depasesc 12 salarii minim brute 27.600 (si depasesc).

  Asta inseamna ca reducerea de 50% a normei de venit se refera doar la reducerea impozitului datorat si nu a valorilor CAS si CASS.

  Ce parere aveti, ca si expert?

  Va multumesc,
  Adrian

 5. Carmen Barbu

  Bună, daca ai venitul net (încasări – plati) mai mic decât cele 12 salarii brute pe economie, datorezi 10% impozit din venitul net.

 6. Buna ziua.In data de 21.09.2021,i-ati dat Mihaelei un raspuns in care ati specificat faptul ca,pentru calcularea impozitului de 10%,se scade din venitul NET valoarea CAS.Oare nu este vorba de venitul BRUT?Multumesc.

 7. Anca Dionisie

  Buna ziua.
  Intentione sa infiintez un PFA – SERVICII MEDITATOR- 8559, cu calcul venit net anual in sistem real.
  Intrebarea este daca e in regula ca venitul anual sa fie mai mic decat salariul minim brut x12. In acest caz impozitul se aplica pe suma respectiva sau pe suma plafon de 12 salarii minime x12 luni.
  Multumesc frumos.

 8. Bună ziua, va rog sa ma ajutați, dacă obțin venituri din activitatea pfa, cum se calculează impozitul pe venit? Se scad taxele pt CAS și CASS și cheltuieli și pe urma calculez 10% din suma rămasă? Va mulțumesc!

  1. Buna ziua! Din venitul incasat se scad cheltuielile deductibile si rezulta venitul net. Daca venitul net este mai mare de 12 salarii se plateste CAS si CASS.
   Pentru calcularea venitului impozabil, din venitul net se scade doar CAS si rezultatul se inmulteste cu 10% si rezulta impozitul de plata. CASS nu este deductibil.

 9. MATEI AVRAM

  Buna ziua!
  Eu de exemplu sunt PFa si prevad o sa depasesc cu putin plafonul. Deci sunt dator cu 46% din venit. E foarte mult. Ce pot face sa evit aceste datorii? Multumesc!

  1. Buna ziua! Legal puteti inregistra mai multe cheltuieli deductibile, pentru ca venitul net sa fie mai mic decat plafonul de 12 salarii valabil in 2021, anume 27.600 lei.

 10. Buna ziua,
  daca obtin venituri din activitate PFA dar si din dividende, pentru calculul atingerii plafonului de 12 salarii minime/an, cele doua venituri se cumuleaza?
  Multumesc

  1. Buna ziua! Se cumuleaza pentru stabilirea obligatiei de a plati contributie la sanatate – CASS. Nu se cumuleaz in cazul CAS – contributie la pensie.

 11. In concluzie pentru un venit mai mare decat minimul pe economie, trebuie sa platesc impozit pe venit 10% + CAS 25% + CASS 10% + 1% = 46% din veniturile mele pleaca la stat.
  Ma interesa subiectul taxe PFA ca sa ma intorc in Romania, dar aici platesc taxe totale de approx 20% (versus 46% in Romania). Diferenta este uriasa!

  1. CAS și CASS sunt plafonate la 12 salarii minime pe economie. Procentele nu se calculează din venitul total realizat.

 12. Lauko Mihai

  Dacă sunt angajat cu norma întreaga și depășesc plafonul de 27600 de Ron pe PFA tot mai trebuie să plătesc CASS și sănătate

  1. Buna ziua! Sigur, daca venitul net este mai mare de 27.600 lei atunci veti plati CAS si CASS pentru venitul din activitatea PFA, nu conteaza daca sunteti salariat.

 13. Buna ziua,

  Sunt broker de asigurari si prima luna in care am avut venit este luna aprilie 2021 (9 luni in 2021). Cum calculez plafonul pana la care nu trebuie sa platesc CAS si CASS? Se calculeaza doar pt lunile in care am avut venit sau la 12 luni? (9 x 2300 RON, sau 12×2300 RON)?
  Multumesc.

 14. In cazul in care sunt salariat (fractie de norma – 2 ore) dar am si venituri pe PFA care depasesc 27600 ron /an, sunt obligata sa platesc CAS si CASS si pe PFA? Adica nu se pot plati doar pe salariu?

  1. Bună ziua! Dacă venitul net din activitatea PFA depășește plafonul de 27.600 lei, datorați CAS și CASS, nu contează ca sunteți si salariata.

 15. Buna ziua. Am o profesie liberala recent inregistrata la ANAF cu CAEN 8622 si inregistrez si venituri din chirii. Trebuie sa imi depun declaratia unica rectificativa pentru inregistrarea profesiei liberale, pe care estimez ca voi inregistra venituri usor peste plafon. Intrebarea mea este pentru CAS, care stiu ca nu se plateste pentru venituri din chirii, cum se calculeaza. Sa presupunem ca in total venitul pe profesia liberala si chirii pe an este 30000, din care 16800 din chirii si 13200 pe activitatea independenta. CASS voi plati 2760 lei conform plafonului de 27600, dar pentru CAS cum se calculeaza? Mentionez ca daca am optiunea, NU doresc sa platesc CAS. Multumesc.

 16. Buna ! imi completez prima data declaratia unica PFA, cod caen 9602, cum imi calculez CASS-ul? multumesc!

 17. Lucian-Mircea Ciurea

  Buna ziua.
  Va rog , daca se poate, sa ma lamuriti asupra uratorului aspect:
  Sint PFA, cod 7410-activitati de design specializat, cu impozit pe venit impus in sistem real.
  De mai multi ani obtin venituri sub plafonul minim dar am optat intotdeauna pentru plata CAS si CASS.
  In DU 2020 am optat pt plata CAS la plafonul minim de 26760 lei (2230 x 12 luni) x 25%= 6690 lei si pt plata CASS 13380 lei (2230 x 6 luni) x 10%= 1338 lei. Am platit integral aceste sume deja, termenul scadent fiind 25 mai 2021.
  As dori sa stiu daca mai este necesar ca in DU 2021 este necesar sau obligatoriu sa mai completez Sectiunea I.3 cu subsectiunile I.3.1 si I.3.2 de la capitolul I (date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2020). Am completat doar Subsectiunea I.1.1 avind in vedere ca venitul realizat in 2020 este un pic mai mare decit cel estimat.
  Daca nu le completez, la Sectiunea I.7 apare doar impozitul datorat pe venitul realizat, iar la rindurile 4 (obligatii CAS si respectiv CASS datorate) apare 0.
  Dupa logica mea ma gindesc ca prin completarea lor sa nu se aplice o dubla impunere (sumele respective , asa cum am mentionat, fiind achitate deja)
  Va multumesc anticipat.
  Lucian

 18. Doresc si eu raspunsul la aceasta intrebare, vad ca momentan nu s-a raspuns dar am incercat o simulare de calcul si cam asta reiese , ca poti opta pentru suma din care se plateste cass atat timp cat nu este mai mica decat salariul minim

 19. Gabriel Gego

  Și în acest caz, odată cu depunerea declarației am sa figurez ca și asigurat? Sau mai este nevoie sa fac ceva?

  Întreb deoarece luna următoare am sa închei contractul de munca prin care sunt momentan asigurat.

  Mulțumesc!

 20. Gabriel Gego

  Buna ziua,

  Daca pentru 2020 nu sunt nevoit sa plătesc CASS dar pentru 2021 estimez ca am sa fiu nevoit si am sa completez declarația unica ca atare. In acest caz termenul de plata pentru CASS.ul pentru acest an este 25 Mai 2021(împreuna cu restul obligațiilor pentru 2020) sau 25 Mai 2022?

  Mulțumesc anticipat

 21. Ionela Magdalena Feier

  Impozitul datorat primăriei pe clădire. Eu am avut recepția lucrărilor anul trecut și mi a luat 1,3 % din valoarea declarata la finalizarea lucrărilor. Adica 5700.

 22. Enache Marian

  Eu sunt pensionar anticipat cu penalizare de la 1 03 2021 și am un PFA înființat în 15 032021 .
  Întrebare: pot sa cumulez( dorința majora ptr care am înființat PFAul) valoarea pensiei cu câștigul PFA ( intenționez sa nu am un câștig mai mare de 2250 lei× 12 luni ca să nu am obligația de plata a CAS si/ CASS ) conf cu vechea lege 263/2010 cu toate modificările aferente ( pana în 1 sep 2021 )și a noii legi 127/ 2019 (ce întra în vigoare în 1 sept 2021) bineînțeles în baza Codului Fiscal în aicare
  Va rog răspuns cu indicarea art și paragrafele din legile amintite .
  Multumesc anticipat

 23. Ionela Magdalena Feier

  Bună ziua. Care este impozitul pentru o clădire aflata pe PFA cu destinație turistica? Mulțumesc anticipat.

  1. Buna ziua! La ce impozit va referiti? Daca va referiti la impozitul din activitati turistice acesta se calculeaza pe camera, fiind stabilita norma de venit anuala.

 24. Bună ziua,

  Aș dori o clarificare în legătură cu următorul paragraf din articol de la secțiunea CAS:

  „Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 27.600 lei pe an.

  La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

  27.600 lei x 25% = 6.900 lei contributie sociala datorata pentru 2021”

  Asta înseamnă că se poate opta pentru baza minimă de calcul indiferent cât de mare este venitul?

  De exemplu, pentru un venit de 30.000 lei pe an, este posibil ca cineva să aleagă să plătescă CAS raportat la plafonul minim de 27.600?

 25. Buna ziua , vreau sa devin agent de asigurari. . ce ar fi mai indicat PFA sau PFI ?
  Aceasta activitate o voi face part time deoarece sunt si angajat .
  Deci clar estimez venituri sub plafonul egal cu 12 salarii brute .
  Va trebui sa platesc doar impozit 10% , sau si CAS , CASS ?
  Multumesc !

 26. Buna ziua! Am un pfa cu norma de venit CAEN 9602, si as vrea sa trec in sistem real deoarece anul trecut a mers foarte slab din cauza pandemiei si a opririi activitatii de catre autoritati si taxele au fost destul de greu de adunat.as vrea sa stiu pana la ce data pot sa anunt intentia de trecere in sistem real,si cum,si in cazul in care nu depasesc cele 12 salarii minime,cum fac sa-mi platesc contributia la pensie,pentru ca nu vreau sa renunt la aceasta taxa.multumesc!

 27. radu georgiana

  Buna ziua.Un PFA (kinetoterapeut) deschis in 16 decembrie 2020 , dar care realizeaza venituri doar incepand cu 04,01,2021 cand trebuie depusa declaratia unica si cum? adica pentru venituri estimate in anul 2021 presupun ca ar trebui completat in declaratia unica.Acest PFA va obtine venituri peste plafonul a 12 salarii minime , in aceste conditii trebuie declarat cas si cass .Persoana respectiva este asigurata cas si cass la momentul depunerii declaratiei unice sau atunci cand face plata? Si cand se face plata si cum?
  multumesc foarte mult si scuze daca intrebarile par ,,ciudate,, dar pentru un om simplu e mai greu de procesat

 28. Bulc Cornel

  Buna ziua ,detin un if taxi an Arad an asociere cu fiul meu si as dori sa stiu daca pot sa platesc la impozit 3% din ancasari.

 29. Popa Mariana

  Buna ziua,

  Intentionez sa infiintez PFA in februarie a.c. cu cod CAEN 6202;( mentionez ca sunt angajat cu norma de lucru de 8h/zi la o firma de IT) ……am rugamintea de a ma lamuri :
  – daca aleg PFA cu norma de venit…este posibil sa primesc din UE sau din SUA sume de bani lunar sau la 3 luni…sau la 5 luni ( functie de proiect )..si .pot depasi cele 12 salarii minime ..ce taxe trebuie sa platesc si cand? daca voi fi sub acest plafon ce trebuie achitat?
  – daca – desi infiintez PFA – nu reusesc sa gasesc nimic si nu primesc timp de 12 luni nimic….ce taxe sunt obligat sa achit?
  – am gasit pe diverse site-uri 2 reduceri ale normei de venit: respectiv 10% pentru spatiul de lucru ( voi face un contract de comodat pe o camera din apart.parintilor ) si o alta reducere de 50% pentru contribuabilii ce au statut de salriat?
  Cum se vor calcula taxele in acest caz si ce va trebui sa platesc concret?

  Va multumescdin suflet pentru ajutor.

 30. Vă salut! Sumele primite de la stat ca ajutor de covid se trec în registru ca încasări și se impozitează nu? Ca orice venit încasat,

 31. Bună ziua.
  Dacă mi-am înființat un Pfa la începutul lunii decembrie și nu mi-am început încă activitatea (adică nu am realizat niciun venit) când trebuie depusă declarația unică? În termen de 30 zile sau până în 25 mai?
  Sunt în ceață..

  1. Bună ziua! Dacă sunt cadru militar și mi-am deschis un PFA pt servicii de curierat, sunt obligat la plata CAS și CASS, având în vedere ca deja plătesc aceste contribuții din venitul de militar către casele proprii de asigurări ale MApN? Mulțumesc anticipat!

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă Ghidul gratuit