Taxe si contributii sociale datorate in 2021

Taxe PFA 2021. Veniturile pentru care se datoreaza in 2021 impozit, CAS si CASS sunt:

 • Venituri din activitati independente organizate ca: PFA – Persoana Fizica autorizata, II – Intreprinderi Individuale, PFI – Persoana Fizica Independenta, IF – Intreprinderi Familiale;
 • Venituri din profesii liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale de care apartin;
 • Venituri din drepturi de autor;
 • Venituri din cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, castiguri din investitii, venituri din agricultura silvicultura, piscicultura, venituri din alte surse, venituri din strainatate;
 • Persoane fizice care au obtinut in 2020, indemnizatii de ajutor pe perioada starii de urgenta si/sau strea de alerta.

Calculele pentru 2020 le gasesti aici.

Impozitul pe venitul impozabil realizat in 2021 este de 10%

a. Calculat la venitul net, pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS 2021).

b. Calculat la valoarea normei de venit, pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

c. Calculat la venitul net obtinut prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, in cazul veniturilor obtinute din: drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, arenda;

d. Calculat la diferenta dintre indemnizatia bruta incasta si valoarea CAS si CASS datorata pentru indemnizatia incasata. Detalii aici.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

Salariul minim brut pe economie in 2021 este de 2.300 lei

Prin HG 4/2021, publicata in Monitorul oficial nr. 40/13.01.2021, salariul minim pe economie este stabilit la valoarea de 2.300 lei.

Pentru calcularea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie in 2021, salariul minim utilizat este de 2.300 lei.

Plafonul de 12 salarii minime = 12 x 2.300 = 27.600 lei

Plafonul este utilizat pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale de sanatate (CASS) si penru pensie (CAS) in 2020.

Important! Salariul minim stabilit pentru angajatii cu studii superioare de 2.350 lei si cel stabilit pentru angajatii din constructii, de 3.000 de lei, nu se aplica titularilor de activitati independente si de profesii liberale. Aceste salarii sunt obligatorii pentru salariati, inclusiv cei angajati de PFA/II sau de Profesiile Liberale. Cele doua salarii minime nu se modifica in 2021, raman la valoarea stabilita in 2019.

Contributia de asigurari sociale (pensie) – CAS 2021

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe economie, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente: PFA-PFI-II-IF-Profesii Liberale-Drepturi de autor.

Daca estimezi sau realizezi in 2021, un venit net mai mare de 27.600 lei, esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia la pensie.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, respectiv mai mic decat plafonul anual de 27.600 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 27.600 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

27.600 lei x 25% = 6.900 lei contributie sociala datorata pentru 2021

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, se pot asigura optional la pensie, baza de calcul este aceeasi, minimum 12 salarii minime pe economie.

Contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS 2021

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Pentru 2021 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.300 lei pe luna, respectiv 27.600 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 27.600 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La baza de calcul se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

27.600 lei x 10% = 2.760 lei, contributie datorata pentru anul 2021

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, sau nu obtin venituri, se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie si platesc o contributie de 1.380 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Baza de calcul lunara minima = 2.300 x 1% = 23 de lei, contributie datorata

Baza de calcul lunara maxima = 27.600 x 1% = 276 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Declaratia Unica 2021

Pana la data de 25 Mai 2021 se depune Declaratia unica cu venitul realizat in 2020 si cu venitul estimat pentru 2021.

 • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2020 este este 25 mai 2021.
 • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2021 este 25 mai 2022.

1 comentariu la “Taxe si contributii sociale datorate in 2021”

 1. Bună ziua.
  Dacă mi-am înființat un Pfa la începutul lunii decembrie și nu mi-am început încă activitatea (adică nu am realizat niciun venit) când trebuie depusă declarația unică? În termen de 30 zile sau până în 25 mai?
  Sunt în ceață..

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!

Formularul Declaratia Unica 2021 a fost publicat.

Ghiduri in curs de actualizare.