fbpx

Taxe si contributii sociale datorate in 2020

Taxele si contributiile sociale sunt datorate in 2020 de persoanele fizice care obtin:

 • Venituri din activitati independente organizate ca: PFA – Persoana Fizica autorizata, II – Intreprinderi Individuale, PFI – Persoana Fizica Independenta, IF – Intreprinderi Familiale;
 • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale de care apartin;
 • Persoane fizice care obtin venituri din drepturi de autor;
 • Persoane fizice care obtin venituri din: cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, castiguri din investitii, venituri din agricultura silvicultura, piscicultura, venituri din alte surse, venituri din strainatate;

Calculele pentru 2019 le gasesti aici.

Impozitul pe venitul net realizat in 2020 este de 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

Pentru calculul venitului net, a cheltuielilor deductibile, a venitului impozabil si a impozitului conform prevederilor contabilitatii in partida simpla iti recomand GHIDUL DE CONTABILITATE IN SISTEM REAL PENTRU PFA SI PROFESII LIBERALE

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

Pentru calculul contributiilor sociale si a impozitului iti recomand GHIDUL PENTRU CONTABILITATEA ACTIVITATILOR INDEPENDENTE IMPUSE LA NORMA DE VENIT

c. Calculat la venitul net obtinut prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, in cazul veniturilor obtinute din: drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, arenda;

Pentru calculul impozitului pe venitul realizat, a contributiilor sociale si completarea Declaratiei Unice iti recomand GHID COMPLET – DECLARATIA UNICA PENTRU PERSOANE FIZICE

Salariul minim brut pe economie in 2020

Pentru calcularea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie in 2020 salariul minim utilizat este de 2.230 lei.

Plafonul de 12 salarii minime = 12 x 2.230 = 26.760 lei

Plafonul este utilizat pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale de sanatate (CASS) si penru pensie (CAS) in 2020.

Important! Salariul minim stabilit pentru angajatii cu studii superioare de 2.350 lei si cel stabilit pentru angajatii din constructii, de 3.000 de lei, nu se aplica titularilor de activitati independente si de profesii liberale. Aceste salarii sunt obligatorii pentru salariati, inclusiv cei angajati de PFA/II sau de Profesiile Liberale. Cele doua salarii minime nu se modifica in 2020, raman la valoarea din 2019.

Contributia de asigurari sociale (pensie) – CAS in 2020

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe economie, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente: PFA-PFI-II-IF-Profesii Liberale-Drepturi de autor.

Daca estimezi sau realizezi in 2020, un venit net mai mare de 26.760 lei, esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia la pensie.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, respectiv mai mic decat plafonul anual de 26.760 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 26.760 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 25% = 6.690 lei contributie sociala datorata pentru 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, se pot asigura optional la pensie, baza de calcul este aceeasi, minimum 12 salarii minime pe economie.

Contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS in 2020

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.

Pentru 2020 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.230 lei pe luna, respectiv 26.760 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 26.760 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La baza de calcul se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 10% = 2.676 lei, contributie datorata pentru anul 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, sau nu obtin venituri, se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie si platesc o contributie de 1.338 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata

Baza de calcul lunara maxima = 26. 670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai nelamuriri despre taxe si contributii sociale datoratein 2020, te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (9 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
22 Comentarii
 1. alexiamirunacretu
  alexiamirunacretu 5 zile în urmă

  Buna ziua, am o intrebare legata de CAEN 6203, se poate infiinta PFA cu acest CAEN in baza unei diplome de master in Managementul si finantarea proiectelor publice si private?

 2. Mihai
  Mihai o săptămână în urmă

  Buna ziua,

  Am ramas recent fara job si intentionez sa-mi deschid o “Intreprindere Individuala”, fara sa pot estima cat, cand si daca voi avea venituri (o deschid pentru eventuale oportunitati care ar apare).

  In acest caz:
  – pana cand pot ramane coasigurat, asa cum sunt in prezent ?
  – cat timp ramane valabil si contractul cu Casa de Pensii pe care il am in desfasurare de 2 luni?

  Multumesc

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Daca sunteti coasigurat (pe contributia platita de sotia dvs) nu aveti limita, atat timp cat dansa plateste asigurarea. De asemenea, sunteti asigurat si 3 luni de la data incheierii contractului de munca. Contractul cu casa de pensii ramane in vigoare cat doriti dvs. – au nevoie de bani!

 3. Shark
  Shark o săptămână în urmă

  Nu poti sa ai statut de angajat cu norma de venit… Gandim inainte sa scriem?

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Ce vreti sa spuneti? Sunt persoane care au PFA cu norma de venit si sunt si salariate in acelasi timp, la alte entintati. Unde ati gasit textul neclar? Va multumesc.

 4. donosa gabriel
  donosa gabriel 2 săptămâni în urmă

  Buna ziua! Mi-am deschis un PFA, intrebarea este daca pot sa imi deschid un cont pe persoana fizica si nu pe PFA?Mentionez ca acest cont il voi folosi numai pentru incasarile si platile PFA-ului.Va multumesc!

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Puteti proceda si in felul acesta. Dar de ce nu deshideti unul pe PFA direct?

 5. Ada Tache
  Ada Tache 2 săptămâni în urmă

  Buna ziua!

  Mama mea, notar public, s-a pensionat la inceputul anului 2017, dar isi continua activitatea. Fiind peste plafon, mai are obligatia de plata a CASS?

  Va multumesc anticipat!

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Da, trebuie sa plateasca CASS pentru veniturile obtinute din profesie liberala desfasurata. Nu plateste CAS.

 6. Alex
  Alex 2 săptămâni în urmă

  Doresc sa imi fac un IF alaturi de sotie si intentionam sa avem un copil. Exista posibilitatea ca ea sa beneficieze de o indemnizatie mai mare de pe urma IF.ului(mentionez ca ea este si angajata la un alt loc de munca unde are platite toate taxele) si ce ar trebui facut pentru acest lucru? Multumesc.

  • Constantin Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   VA recomand o II pe numele sotiei si dvs sa o ajutati in afacere – se declara la registrul comertului. Ca IF trebuie sa imparititi venitul net si nu va avantajeaza. Pentru info detaliat cititi raportul gratuit sau achzitionati un ghid cu consultanta inclusa:

 7. Bogdan Pruna
  Bogdan Pruna 2 săptămâni în urmă

  Bună ziua
  Am PFA cu norma de venit(stabilita de anaf anual)
  Anul acesta doresc sa depun declar unicadoar pentru impozit pe activitate ei 10%
  Iar Caș și Cass sa declar(am văzut căsuțele pe declarație ca se bifează opțional)
  Este posibil,
  Pt ca sunt asigurat în șist private la ambele categorii. Mulțumesc Bogdan

  • Bogdan Pruna
   Bogdan Pruna 2 săptămâni în urmă

   Scuze scrisul întrat mare la neplata caș și cass

  • Constantin Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Daca norma de venit (corectata daca e cazul), depaseste pragul de 12 salarii minim pe economie, sunteti obligat sa paltiti CAS si CASS. Optiunea este pentru cei sub plafon.

 8. Vasilescu dumitru
  Vasilescu dumitru 3 săptămâni în urmă

  Daca sunt angajat cu norma intreaga si am o intreprindere individuala, trebuie sa mai platesc taxe catre sistemul de pensii si cel de sanatate ?

 9. PETRUT SANDA
  PETRUT SANDA 3 săptămâni în urmă

  Buna ziua,
  Va rog sa imi comunicati termenul de plata pentru PFA norma de venit aferent anului 2019. Se mai acorda bonificatii?
  Multumesc!

  • Constantin Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Nu sunt bonificatii, termenul de plata este 15 martie 2020, daca nu se modifica.

 10. Mihai
  Mihai 4 săptămâni în urmă

  Buna ziua. As dori sa stiu data pana la care se depune declaratia unica si termenul de plata pentru contributiile aferente anului 2019 cat si regularizarea aferenta 2019.
  Acestea se platesc in contul acela unic? Parca nu se mai platesc in conturi diferite.
  As dori sa fiu contactat si sa achizitionez Ghidul.
  Multumesc frumos.

  • Constantin Autor
   Constantin 4 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Cf codului fiscal valabil la aceasta data termenul de depunere a declaratiei unice cu venitul realizat in 2019 si venitul estimat pentru 2020 este data de 15 Martie 2020. Platiti in contul unic. Ghidul, in care veti gasi toate informatiile, il puteti achizitiona de aici: https://gestiunepfa.ro/expert/produse/

 11. Otilia
  Otilia o lună în urmă

  La ce ajuta plata contribuției – Concedii și indemnizații de asig urări sociale de sănătate 1% in cazul unei PFA? Dacă sunt PFA și depășesc plafonul minim dar și salariat in SRL sunt obligatorii CAS și CASS?

  • Constantin Autor
   Constantin 4 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Contributia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate 1% va ajuta pentru concediile medicale. Daca sunteti salariata nu aveti nevoie. Platiti CAS si CASS daca venitul net realizate depaseste 12 salarii minime pe economie. Nu conteaza daca sunteti salariata.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă acum Raportul Gratuit

 • Disponibil în format PDF
 • Cuprinde 24 pagini informative
 • Actualizat la 15.01.2020
 • Citești oriunde (chiar și la cafea)
 • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții sociale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont