Taxe si contributii sociale datorate in 2020

Taxe PFA 2020. Taxele si contributiile sociale sunt datorate in 2020 de persoanele fizice care obtin:

 • Venituri din activitati independente organizate ca: PFA – Persoana Fizica autorizata, II – Intreprinderi Individuale, PFI – Persoana Fizica Independenta, IF – Intreprinderi Familiale;
 • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale de care apartin;
 • Persoane fizice care obtin venituri din drepturi de autor;
 • Persoane fizice care obtin venituri din: cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, castiguri din investitii, venituri din agricultura silvicultura, piscicultura, venituri din alte surse, venituri din strainatate;

Calculele pentru 2019 le gasesti aici.

Impozitul pe venitul net realizat in 2020 este de 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

c. Calculat la venitul net obtinut prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, in cazul veniturilor obtinute din: drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, arenda;

Ghid Declarația Unică 2020

 • Notiuni fiscale explicate
 • Exemple si studii de caz
 • Declaratii model completate
 • Disponibil in format PDF

Salariul minim brut pe economie in 2020

Pentru calcularea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie in 2020 salariul minim utilizat este de 2.230 lei.

Plafonul de 12 salarii minime = 12 x 2.230 = 26.760 lei

Plafonul este utilizat pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale de sanatate (CASS) si penru pensie (CAS) in 2020.

Important! Salariul minim stabilit pentru angajatii cu studii superioare de 2.350 lei si cel stabilit pentru angajatii din constructii, de 3.000 de lei, nu se aplica titularilor de activitati independente si de profesii liberale. Aceste salarii sunt obligatorii pentru salariati, inclusiv cei angajati de PFA/II sau de Profesiile Liberale. Cele doua salarii minime nu se modifica in 2020, raman la valoarea din 2019.

Contributia de asigurari sociale (pensie) – CAS 2020

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe economie, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente: PFA-PFI-II-IF-Profesii Liberale-Drepturi de autor.

Daca estimezi sau realizezi in 2020, un venit net mai mare de 26.760 lei, esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia la pensie.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, respectiv mai mic decat plafonul anual de 26.760 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 26.760 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 25% = 6.690 lei contributie sociala datorata pentru 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, se pot asigura optional la pensie, baza de calcul este aceeasi, minimum 12 salarii minime pe economie.

Contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS 2020

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Pentru 2020 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.230 lei pe luna, respectiv 26.760 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 26.760 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La baza de calcul se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 10% = 2.676 lei, contributie datorata pentru anul 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, sau nu obtin venituri, se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie si platesc o contributie de 1.338 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata

Baza de calcul lunara maxima = 26. 670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai nelamuriri despre taxe si contributii sociale datoratein 2020, te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

Declaratia Unica 2020

Pana la data de 30 iunie 2020 se depune Declaratia unica cu venitul realizat in 2019 si cu venitul estimat pentru 2020.

Teremenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2019 este tot 30 iunie 2020.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (21 voturi, medie: 4,33 din 5)
Încarc...

101 comentarii la “Taxe si contributii sociale datorate in 2020”

 1. Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la intrebarile de mai jos:

  1. detin un PFA si in anul 2019 am avut venituri din activitatea de PFA care au depasit 12 salarii minime.Suplimentar sunt angajat cu norma intreaga la o companie privata. Trebuie sa platest CAS?
  2. dau un exemplu: in anul 2020 o sa am incasari din PFA 10.000 ron, incasari din chirii 20.000 ron si incasari din dividente 30.000
  Trebuie sa platesc CAS?
  3. alt exemplu in anul 2020 am inasari din chirii 30.000 ron si incasari din dividetene 30.000 , trebuie sa platesc CAS?

  Multumesc,

 2. CASS-ul se plateste (de ex. prin ghiseul.ro deschis cu datele persoanei fizice) din contul PFA si va fi cheltuiala deductibila pe PFA? Sau tebuie platit din contul persoanei fizice fara sa apara in cheltuielile PFA?

 3. Va salut! Mentionati in articol „din una sau mai multe surse” si „valoare cumulata” Aici: „Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
  Mentiunea „una sau mai multe surse” se refera si la salariul primit ca angajat cu norma intreaga in alta firma ? Pt ca in acest caz „cumularea” poate insemna deja ca am depasit doar din salariul de la alta firma pragul de 12 salarii minime, si as fi obligat sa mai platesc CAS&CASS si pentru Intreprindere Individuala chiar daca venitul net din II este de 3 lei.
  Sau veniturile cumulate nu includ cele salariale separate de II ? Avand in vedere ca declaratia unica se depune pe CNP in cazul II, sunt separate cele 2 tipuri de venituri, nu ? Daca n-am inclus in decl unica veniturile din sa
  Va multumesc anticipat!

 4. Buna ziua,

  Am un Pfa cu norma de venit in sistem real, nu mai desfasor activitate pe el din toamna 2017, trebuie sa mai platesc impozit CAS si cASS pe 2018,2019,2020 daca sunt si angajata si venitul pe pfa este 0? daca nu cum trebuie sa complete declaratia ca sa nu mai am de plata?

  Multumesc

 5. vlad georgeta

  Am un vecin la tara care are un PFA( confectionaza garduri din profile,) lucreaza cu 1-2 muncitori si produce zgomote foarte mari, neavind un atelier amenajat. Unde asi putea sa ma adresez pentru a solutiona aceasta problema, avind in vedere ca nu vrea sa inteleaga de vorba.Multumesc.

 6. Buna ziua, am un pfa la norma de venit. In 2019 am depus decl unica si am achitat taxele in luna martie a acestui an. Acum tb sa depun decl pt 2020, in care am bifat si acordarea bonificatiei pt 2019 si am completat si cu norma de venit pt 2020. Pt anul acesta nu se mai acorda bonificatii? E ok sa fac atat rectificarea cat si norma pe anul 2020 in aceeasi declaratie? Ma gandeam ca se vor cumula sumele, dar vad ca nu…
  Multumesc

 7. Elizabeta Scortanu

  Buna ziua! Cum se consideră activitatea din PFI/ PFA la pensie, mă refer la vechime vs punctaj, in cazul in care plătesc CAS la venitul minim pe economie? Mulțumesc.

 8. SAVA IOANA DANIELA

  BUNA SEARA,
  AM VENITURI DIN DOUA ACTIVITATI UNA DE LICHIDATOR SI UNA DE EXPERT .
  LA UNA AM VENITURI 40.723 LEI SI CHELTUIELI 64.759LEI DECI O PIERDERE DE -24.036 LEI
  LA A DOUA AM VENITURI 57.772 SI CHELTUIELI 8.839 DECI UN PROFIT DE 48.933LEI
  FACAND SUMA CELOR 2 AM UN VENIT DE 98.495 LEI SI CHELTUIELI DE 73.599 LEI DECI UN PROFIT DE 24.897 LEI
  AM CALCULAT IMPOZIT VENIT 24.897LEI – 6.240 CAS DEDUCTIBIL. = 18.657 x 10 % = 1.866 lei – 187 LEI 10% SCUTIRI = 1680 LEI
  CAS 25% 6240 – 624 LEI 10% SCUTIRI =5.616 LEI ( DACA PERSOANA ESTE ANGAJAT IN CADRUL SPRL CU CONTRACT DE MUNCA SE MAI CALCULEAZA CAS ? )
  CASS 10 % 2.496 LEI – 250 LEI =2.256 LEI

  E CORECT CUM AM FACUT CALCULUL , AM FACUT DU 2020 SA VALIDAT NUMAI CA NU SUNT SIGURA CA E CORECT.

  VA MULTUMESC

  ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA DUMNEAVOASTRA

 9. Buna ziua! Daca in anul 2019 veniturile nete realizate sunt cu mult peste 12xsalariu minim pe economie in ceea ce priveste CASS si CAS sunt obligata sa platesc ca taxa 10% si respectiv 25% din venit sau pot sa aleg plafonul minim de 24.960? va multumesc!

 10. Florin Tudose

  Buna ziua! Sunt profesor salariat și aș vrea să înființez un PFA pentru a oferi online concursuri de cultură generală celor interesați, firme sau persoane fizice? Este posibil să fac asta pe PFA? Ce mă sfătuiți? Mulțumesc frumos.

 11. Marioara Bodea

  Buna ziua,
  Am un PFA pe baza de norma de venit din mai 2019.Am depus in luna mai declaratia unica pe 2020,Daca platesc taxele aferente anului 2019 pana pe 30 iunie , ajustez cu bonificatia, sau fac declaratie rectificativa pe 2020 si se diminueaza taxele pe 2020? se dau doua bonificatii: una pentru depunere la termen a declaratiei unice pe 2020(30.06.2020) si una pt. plata taxelor pe 2019 pana la 30.06.2020 ?
  Multumesc anticipat pt. raspuns.

 12. Buna ziua,
  Am un PFA in sistem real, am platit CAS si CASS pt ca am depasit limita aceea, am facut contract cu casa de asigurari de sanatate, dar nu stiu daca este si pentru concedii si indemnizatii. (sfatuita de medicul de familie ca sa apar ca asigurata). Aveti idee daca sunt 2 feluri de contract sau cel facut de mine este ok?? Pe situl lor apar ca asigurata. In luna septembrie urmeaza sa nasc, si voiam sa stiu daca in cazul in care acel contract nu este si pt concedii si indemnizatii, daca se mai poate face acum contract pt cei 1%. De asemenea, ce valoare va avea indemnizatia pt concediul prenatal&postanatal daca se plateste 1% din baza minima? se raporteaza doar la veniturile mele, sau conteaza baza din care a fost calculat 1%?
  Ce as putea sa fac acum in situatia mea ca sa am indemnizatie in prenatal si postanal? Am inteles din alt raspuns al dvs ca daca nu ma incadrez pt indemnizatia de maternitate, la cea de crestere a copilului ma incadrez (am avut venituri in ultimele 12 luni de dinaintea nasterii). Multumesc anticipat!

  1. De asemenea, contractul meu de munca ca si salariat a fost incheiat pe 9 ianuarie. Daca nasc in septembrie sunt 8 luni diferenta, deci as putea primi indemnizatia de maternitate in baza exceptiei: „Persoanele aflate intr-una din urmatoarele situatii de exceptie: femei gravide, daca nasterea survine in interval de maxim 9 luni de la desfacerea contractului de munca sau de la incetarea somajului
   pot solicita plata concediilor de catre CASMB, atat timp cat concediul medical este pe acelasi cod de diagnostic si fara nicio zi de intrerupere.” ??? Asta in ideea in care nu am acel contract pt concedii si indemnizatii medicale…. m’am documentat mai bine si eu nu am semnat nimic la CNASS, deci doar m’au trecut ca asigurat, datorita declaratiei unice si a recipisei prezentate la momentul respectiv.

 13. Buna ziua!
  Daca sunt persoana fizica neautorizata, domiciliata in Romania, iar in anul 2019 am obtinut venituri doar din strainatate (SUA) sub plafonul de 26.760 lei, trebuie sa depun declaratia unica?
  Si daca da, cum se calculeaza impozitul datorat in procente pentru venituri din SUA? Multumesc!

 14. Buna ziua!am un pfa infiintat acum 2 ani ,pe perioada ianuarie -aprilie2019,am avut o problema de sanatate si nu am putut sa lucrez,insa nu am inchis temporar pfa ul ,acum in 2020 am facut pauza din noiembrie pana in luna Mai ,m am mutat la alt salon si apoi a fost Pandemia si nu am putut lucra,din luna Mai am inceput activitatea din nou,intentionez sa raman insarcinata si as vrea sa stiu daca pot beneficia de concedii si indemnizatii ,precizez ca in luna iunie am platit pt prima data pensia si sanatatea.Multumesc!

 15. Buna ziua!
  Sunt cadru militar activ si am deschis un PFA. Intrebarea mea este daca platesc CAS in situatia in care depasesc plafonul de 26.760, tinand cont de faptul cu personalul din cadrul Ministerului Apararii cotizeaza la un sistem special de pensii.

 16. Multumesc frumos! Venitul estimat depaseste cele 12 sal brute asa ca va trebui sa platesc si pensie si sanatate. Nu imi era clar cand trebuie platite, dar cred ca m-am lamurit , va multumesc inca o data!

 17. Dvs.nu puteti opta pentru plata cass doar 6 luni si sunteti asigurat 12 luni.Aceasta masura este doar pentru persoanele fara venituri (nu pensionari, nu salariati, nu pfa, nu ii, deci pentru cei care nu sunt incadrati in vreo forma de organizare)

 18. Alexandra Cucuian

  Bună ziua.
  Pe anul 2020 estimez ca voi avea, ca PFA, un venit mai mic decât plafonul minim.
  Înțeleg ca pot opta pentru a nu plăti CAS și CASS. Totuși, inteleg ca pot alege și sa plătesc CASS echivalent a 6 salarii minime. Dar nedumerirea este dacă acest tip de asigurare de sănătate acoperă la fel de mult (dpdv al serviciilor medicale „gratuite”) precum cea echivalenta a 12 salarii minime.
  Ma puteți ajuta cu o informație în acest sens?
  Mulțumesc mult.

  1. Buna ziua! Da, ca persoana care obtine venituri sub plafon, va asigurati optional la sanatate in aceleasi conditii ca si persoanele care platesc contributie la plafonul de 12 salarii minime pe economie.

 19. Buna ziua! Voi relua activitatea pe ii incepand cu 20 iulie, a fost suspendat pentru crestere copil. In declaratia unica mi se vor calcula CAS si CASS pentru cele 5 luni de activitate pe 2020, sau se va pune automat plafonul maxim la ambele. Venitul net estimat pe 2020 va fi peste 12 salarii minime brute.

  1. Buna ziua! In declaratia de venit estimat, veti calcula contributii la plafonul recalculat pentru lunile de activitate, daca estimati un venit net peste acest plafon.

 20. Buna ziua. Daca am deschis un PFA in luna mai a anului 2020 am obligatia de a depune declaratia unica anul acesta, eu nerealizand venituri pe 2019? Si m-ati putea lamuri cand si cum ar trebui platite contributiile la sanatate si pensie (venit estimat peste sal brut), va rog? Multumesc frumos!

  1. Buna ziua. Da, trebuie sa depuneti declaratia unica in termen de 30 zile de la inceperea activitatii (adica de cand e activ PFA-ul). Veti declara venitul estimat pe 2020 doar, fara realizat pe 2019. Contributiile le veti putea plati oricand pana la data de 31 martie 2021.
   (Daca am zisceva incorect, ma va corecta dl Constantin)

  2. Buna ziua! Declaratia Unica se depune in 30 de zile de la infiintare. Daca estimati un venit net sub plafonul recalculat, puteti sa va asigurati optional la pensie si sanatate. Termenul de plata este 15 martie 2021, daca nu se va modifica. Sunt mai multe lucruri de explicat in situatia dvs si nu este locul aici. Va recomand sa studiati ghidul potrivit pentru situatia dvs.

 21. Sandu Dana Maria

  Buna ziua!Am făcut și eu un contract de 1%in luna Februarie am cotizat pe suma minima 4 luni și acum am solicitat modificarea contractului pe suma maxima.Eu voi naște in luna August și ma interesează cum se va calcula concediul Pre și post natal(cele 126 zile)Mulțumesc frumos!

 22. Stancu Andreia

  Buna seara.Recent am deschis un pfa.Imi pot face contract de munca?Ma intereseaza pentru un credit la banca.
  Multumesc

 23. Andrei Ionescu

  Buna ziua,
  Tinerii cu varsta intre 16-18 ani care realizeaza, in Romania, venituri din alte surse (lucru online pentru o firma straina), ce declaratii trebuie sa depuna si ce taxe ar trebui sa plateasca?
  Multumesc pentru raspuns!

 24. VERONICA RAMONA Oltean

  Buna ziua !! Eu sunt medic , in februarie mi-a deschis PFI, problema este ca anul acesta cand am depus declaratia unica am estimat minimul .Intrebarea mea este cat platesc eu la stat(mentionez ca vreau sa fiu asigurata, sa platesc pensie si ce se mai plateste )?? Multumesc !!

 25. Buna ziua!

  Pentru asigurarea medicala extra, cea ce se refera la concedii medicale/ maternitate etc, se iau in considerare veniturile doar dintr-o sursa? de exemplu, doar cele din activitatea PFA? Personal, lucrez ca traducator si cu drepturi de autor si prin PFA, avand venituri din mai multe surse, pentru care bineinteles ca platesc taxele la stat. Pot aduna aceste venituri astfel incat cei 1 la suta sa reprezinte veniturile din toate sursele? sau voi plati doar in calitate de PFA o suma mai mica, implicit daca voi avea vreodata nevoie de aceste concedii, voi primi sume mai mici?

  Va multumesc!

  1. Buna ziua! Pentru concedii medicale nu conteaza veniturile obtinute, va alegeti dvs baza de calcul care este intre 1 si 12 salarii minime pe economie valabile la data contractului. Veniturile obtinute conteaza pentru indemnizatia de crestere copil.

 26. Buna ziua , am un pfa infintat recent, momentan fara venituri . Va rog sa imi spuneti daca raman insarcinata in viitorul apropiat , am sanse sa beneficiez de concediu de maternitate si concediu crestere copil . Trebuie sa platesc atat CAS cat si CASS sau alte contributii ? Va multumesc . Astept cu interes un raspuns

  1. Buna ziua! Pentru concediu de maternitate trebuie sa incheiati un contract cu Casa de Sanatate cu cel putin 6 luni inainte de nastere. Pentru servicii medicale in sistemul public de sanatate asigurati-va optional la sanatate prin declaratia unica. Pentru indmenizatia de crestere copil minima este suficient sa aveti un venit net pe PFA, oricat de mic pe o perioada de cel putin 12 luni daca nu ati avut si alte venituri in ultimele 24 de luni.

 27. Sunt angajata cu contract de munca,dar am si profesii liberale de la 1 iulie 2019.Am venit net 23900,am plati impozit 2390.Platesc CAS si CASS ?Pe cate luni si in ce termen?Multumesc!

 28. Andrei Ionescu

  Buna ziua,
  Un tanar de 16 ani care presteaza servicii de editare online pentru o firma din Olanda si este platit lunar cu o suma de aproximativ 500 euro, ce fel de declaratii ar trebui sa depuna si care ar fi valoarea impozitelor/contributiilor aferente? Mentionez ca aceasta colaborare nu se face in baza unui contract de munca, ci a unei declaratii lunare, in care se mentioneaza suma datorata pentru serviciile respective.
  Va multumesc pentru raspuns!

 29. Sebastian Muresan

  Buna ziua, daca aveti 10 contracte care au fiecare un venit de 20.000 lei, aveti in total un venit de 200.000 lei. Deci depasiti pragul de 26.760 lei. In consecinta trebuie sa platit CAS cel putin pentru suma 26.760 (12 salarii minime), CAS 25%, deci 6.690 lei / an.

 30. Andreea Stefan

  Buna ziua,

  Am o neclaritate.
  Ati scris ca “Daca estimezi sau realizezi in 2020, un venit net mai mare de 26.760 lei, esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia la pensie.”
  Nu-mi este clar ce reprezinta “venit ales”.
  Daca am intr-un an 10 contracte care genereaza fiecare un venit de 20.000 de lei (deci mai mic decat 26.760 lei), pot alege unul dintre ele pt baza CAS, sau trebuie sa aleg doua cumulate, sau toate?
  Tinand cont ca vreau sa platesc CAS minim.

 31. Daca in anul 2019 am realizat venituri din activitati independente sub plafon, 12 salarii minime brute pe economie se mai plateste CAS si CASS.
  Multumesc

 32. Eu (PFA in sistem real) am estimat si am si realizat in 2019 un venit SUB salariul minim dar am bifat totusi in declaratia unica pe 2019 ca vreau să platesc contributia la pensie si la sanatate si le-am si platit in 2019. Deci dacă eu am bifat pe anul trecut opțiunea de a plăti contribuția la pensie si la sanatate, si le-am si platit tot in 2019, e ok dacă le mai bifez si acum in declaratia din 2020 (la capitolul 1 aferent veniturilor din 2019: CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2019
  SUBSECȚIUNEA I.3.1 Date privind CAS datorată
  SUBSECȚIUNEA I.3.2 Date privind CASS datorată )?

  Mi-e teama sa nu me oblige sa le platesc din nou.

  Vă mulțumesc.

 33. Buna ziua! Am depus pe 29 ianuarie 2020 declaratia unica iar astazi am solicitat Obligatiile de plata din SPV pentru a vedea ce am de platit. Precizez ca venitul real realizat pe anul anterior 2019 a fost ceva mai mare decat cel pe care il estimasem si in declaratia unica la final am vazut sumele pe care ar trebui sa le platesc pana pe 25 mai din ce am citit pe internet. De ce nu imi apar acele sume datorate pentru venitul real din 2019 in SPV la obligatii de plata? Trebuie totusi pana pe 25 mai sa merg la trezorerie si sa virez acei bani care apareau la final pe declaratia unica 2020 chiar daca nu imi apar inca in SPV? Va multumesc!

 34. Buna ziua,
  Intenționez să infiintez un PFA in sistem norma de venit. In cazul meu codul caen precizează norma de venit la valoarea salariului minim pe economie.
  Am găsit raspunsuri despre obligativitatea plăților CAS și CASS daca veniturile depășesc valoarea salariului minim și totodată opțională plata acestora daca veniturile sunt mai mici decat acesta suma.
  Întrebarea mea este daca sunt obligat la plata acestor taxe daca veniturile sunt EGALE cu salariul minim pe economie ?
  Va mulțumesc!

 35. Florentina Radulescu

  Buna ziua.
  PFA infiintat in aprilie 2020. Plafonul pentru plata taxelor la sanatate si pensie se calculeaza proportional cu lunile active (adica 9 x 2230?).
  Multumesc

 36. Buna ziua! Pentru un PFA la norma de venit, cum se considera plafonul pentru care este obligatorie plata CAS si CASS, in cazul in care PFA-ul este deschis in cursul anului: este considerat acelasi prag de 12 x salariul minim pe economie sau este scalat si acesta la numarul de luni de activitate? Cu alte cuvinte, daca norma de venit este mai mare decat pragul de 12 x salariul minim se platesc indiferent de cate luni este activ PFA-ul? Aveti cumva vreo referinta din codul fiscal? Multumesc.

  1. Buna ziua! Momentan, recalculati norma de venit in raport cu lunile de activitate, si platiti CAS si CASS raportat la acele luni daca norma recalculata este peste plafonul recalculat.

   1. Buna seara!
    Bonificația pentru plata anticipata a impozitului și contribuțiilor pana in Decembrie se mai acorda?

 37. mircea irimus

  BUNA ZIUA!Daca sunt pensionar si lucrez pe un PFA(norma in sistem real) si nu am realizat plafonul in 2020(12×2230=26760 lei)-nu platesc CASS,da/,…dar atunci MAI SUNT ASIGURAT SAU NU?Daca nu sunt asigurat atunci ce trebuie sa achit ca sa fiu asigurat?

 38. SILVIA CIZMAS

  Buna ziua ! Am incercat sa completez Declaratia unica ,PFA,VENITURI IMPUSE IN SISTEMUL REAL ….nu am gasit rubrica de impozit pe 2019 din care sa scad impozitul platit anticipat ,capitolul C ! Nu se acorda nici bonificatii pentru plati ? Va multumesc !

 39. POPOI A. GEORGE

  PENSIONAR dar is si PFA cod caen 7112 .

  trebuie sa platesc CAS? din cate am citit prin legi nu ar trebui
  am depasit plafonul de 12 salarii iar formularul DECLARATIA UNICA ma obliga sa trec suma de 12×2080 desi in mod normal trebuie sa completez cu 0

 40. Buna ziua,
  Incepand cu 01.03.2020 nu mai sunt asigurat la sanatate.
  Mi-am deschis un II (venituri ocazionale, estimate sub plafon).

  Intrebare: In declaratia unica pot opta pentru 3 luni de asigurare? Daca da, se poate prelungi trimestrial optiunea?

  La finante mi s-a spus ca unica varianta este 1338 RON …ceea ce presupune ca ma oblig sa platesc intreaga suma anul acesta…chiar daca ma si angajez intre timp (voi plati de doua ori?)

  Multumesc,
  Mihai

 41. Ina Manuela Dascalita

  Buna ziua,

  Incepand cu 1 februarie 2020 sunt coasigurata (asigurare platita de sot la actualul lui loc de munca). Pe data de 18 februarie am scos de la ONRC actele pentru o Intreprindere Individuala iar pe 2 martie am depus declaratia unica la ANAF.
  Intrebare1: Avand in vedere ca nu voi avea venituri in primele luni (domeniul de activitate este de prestari servicii si am infiintat societatea pentru ca acum am avut timp), pana cand pot ramane coasigurata? Sunt considerata coasigurata si in februarie?

  Pe scurt : Pierd calitatea de coasigurat cu 1 febraurie,1 martie sau o pot mentine pana cand voi avea venituri?

  Va multumesc,
  Manuela

 42. Buna ziua,

  Am un PFA la care o sa depasesc ca profit NET plafonul de 12 salarii brute.
  Eu sunt si angajat la alta societate, cu contract de 8 ore pe termen nedeterminat, unde platesc deja CAS si CASS.

  Conteaza acest lucru in cadrul PFA-ului? sau nu are nicio relevanta ?
  In acest caz, depasind plafonul o sa trebuiasca sa platesc de doua ori CAS si CASS?

  Multumesc anticipat.

  Zi frumoasa,
  Rotariu Razvan

 43. Buna ziua! sunt salariat dar am si un pfa. Incepand cu 1 sept 2020 urmeaza sa ma pensionez. Cum platesc cas pe 8 luni sau pe tot anul 2020

  1. Buna ziua! In termen de 30 de zile de la data deciziei de pensionare depuneti declaratia unica si va recalculati contributia de plata, respectiv pe 8 luni – daca asa estimati.

 44. Buna ziua!

  Imi pot deschide un PFI fiind coasigurat? Voi desfasura activitati independende care nu vor depasi acel plafon, iar in acest moment sunt coasigurat. Daca imi deschid PFI, mai pot ramane coasigurat sau va trebui sa renunt la acest lucru?

  Multumesc!

 45. Buna ziua,detin un II la norma reala de venit din 2014, plata pe anul 2019 CASS si CAS a fost aleasa la salariul minim, dar nu am facut o cerere de asigurare facultativa cea de 1%, se poate beneficia de indemnizatie crestere copil fara taxa de 1%? Dpresc suspendarea activitatii incepand cu iulie 2020. Multumesc

  1. Buna ziua! Contractul de 1% va era necesar pentru concediul medical pre si postnatal, cele 126 de zile, dar daca nu l-ati incheiat nu are influenta asupra indemnizatia de crestere copil la care aveti dreptul daca ati obtinut venituri cel putin 12 luni din ultimele 24.

 46. Buna ziua,
  Pentru o persoana care intra in crestere copil pana la varsta de 2 ani din martie 2020- martie 2022, si are un PFA, declaratia unica va cuprinde:
  CAS 2230 lei x 12 luni= 26760 lei X 25%= 6690 lei, dar nu stiu daca trebuie si CASS.
  CASS se calculeaza pentru 12 luni/ 6 luni / 0 luni pe perioada martie 2020- martie 2022 ?

  Multumesc mult!

  Cu stima,
  Elena

  1. Buna ziua! Recalculati contributiile datorate in raport cu lunile de activitate din 2020 – pe 3 luni, apoi PFA se supenda. Nu datorati conitributii pentru perioada de concediu crestere copil.

 47. Harasim Maria

  Buna ziua ! O persoana autorizata in septembrie 2019 realizeaza venit net 63450 lei . La venitul realizat va plati 10% impozit dar este obligata sa plateasca si cas si cass ?In declaratia unica pe care o va depune cum va declara ?

 48. Buna ziua !
  O persoana fizica, neautorizata in niciun fel, (salariata cu functie de baza prin CIM) poate derula o activitate de comert, prin cumparare de produse din afara tarii (in baza unei facturi) si revinderea acestora in tara, fara factura.
  Care este modalitatea de a declara veniturile suplimentare, pentru ca acestea sa fie taxate/impozitate de stat.
  Multumesc !

 49. Buna ziua,

  in acest moment sunt coasigurat (nu am job, iar sotia lucreaza).
  Tocmai am scos adeverinta de la ANAF pentru dosarul de coasigurat (adeverinta in care se precizeaza ca nu sunt asociat la o societate comerciala, asociatie familiala sau PFA).

  Intrebare: in cazul in care infiintez o Intreprindere Individuala cu venituri ocazionale (pentru eventuale situatii in care pot oferi unele servicii) mai pot ramane coasigurat?.

  Exista, poate, un plafon de venit pana la care pot ramane coasigurat?.

  Inteleg ca la pensii pot contribui „linistit” in continuare.

  Multumesc anticipat

 50. Buna ziua,
  obtin venituri ca persoana fizica pe langa salarul obisnuit de pe Contractul Individual de Munca, din activitati independente prin PFA, resp. alte venituri. Intrebarea mea este care categorii de venit sunt relevante pentru fiecare obligatie de plata CAS, resp. CASS, ca sa pot determina daca veniturile nete obtinute depasesc limita a 12 salarii minime brute din anul venitului obtinut si, implicit, plata acestor contributii devine obligatorie cel putin dupa suma celor 12 salarii minime brute.
  Va multumesc!

 51. Titularii de II, care realizeaza venituri in sistem real sub 12 salarii minime pe economie, nu sunt obligate la plata CAS si CASS,dar in acest caz nu sunt asigurate (nu au contract de munca in alta arte), decat daca opteaza pentru plata acestora?

 52. Maria Boldor

  Buna seara,sunt pfa impozitata pe baza normei de venit.Intentionez sa angajez o persoana iar in acest caz norma se venit se corecteaza cu 25%.La ce plafon se aplica plata cass si cas la suma corectata sau la cuantumul a 12 salarii minime pe economie(26.760).Va multumesc.

 53. Buna ziua,

  Am ramas recent fara job si intentionez sa-mi deschid o „Intreprindere Individuala”, fara sa pot estima cat, cand si daca voi avea venituri (o deschid pentru eventuale oportunitati care ar apare).

  In acest caz:
  – pana cand pot ramane coasigurat, asa cum sunt in prezent ?
  – cat timp ramane valabil si contractul cu Casa de Pensii pe care il am in desfasurare de 2 luni?

  Multumesc

  1. Buna ziua! Daca sunteti coasigurat (pe contributia platita de sotia dvs) nu aveti limita, atat timp cat dansa plateste asigurarea. De asemenea, sunteti asigurat si 3 luni de la data incheierii contractului de munca. Contractul cu casa de pensii ramane in vigoare cat doriti dvs. – au nevoie de bani!

  1. Buna ziua! Ce vreti sa spuneti? Sunt persoane care au PFA cu norma de venit si sunt si salariate in acelasi timp, la alte entintati. Unde ati gasit textul neclar? Va multumesc.

 54. donosa gabriel

  Buna ziua! Mi-am deschis un PFA, intrebarea este daca pot sa imi deschid un cont pe persoana fizica si nu pe PFA?Mentionez ca acest cont il voi folosi numai pentru incasarile si platile PFA-ului.Va multumesc!

 55. Buna ziua!

  Mama mea, notar public, s-a pensionat la inceputul anului 2017, dar isi continua activitatea. Fiind peste plafon, mai are obligatia de plata a CASS?

  Va multumesc anticipat!

 56. Doresc sa imi fac un IF alaturi de sotie si intentionam sa avem un copil. Exista posibilitatea ca ea sa beneficieze de o indemnizatie mai mare de pe urma IF.ului(mentionez ca ea este si angajata la un alt loc de munca unde are platite toate taxele) si ce ar trebui facut pentru acest lucru? Multumesc.

 57. Bogdan Pruna

  Bună ziua
  Am PFA cu norma de venit(stabilita de anaf anual)
  Anul acesta doresc sa depun declar unicadoar pentru impozit pe activitate ei 10%
  Iar Caș și Cass sa declar(am văzut căsuțele pe declarație ca se bifează opțional)
  Este posibil,
  Pt ca sunt asigurat în șist private la ambele categorii. Mulțumesc Bogdan

  1. Buna ziua! Daca norma de venit (corectata daca e cazul), depaseste pragul de 12 salarii minim pe economie, sunteti obligat sa paltiti CAS si CASS. Optiunea este pentru cei sub plafon.

 58. Vasilescu dumitru

  Daca sunt angajat cu norma intreaga si am o intreprindere individuala, trebuie sa mai platesc taxe catre sistemul de pensii si cel de sanatate ?

 59. PETRUT SANDA

  Buna ziua,
  Va rog sa imi comunicati termenul de plata pentru PFA norma de venit aferent anului 2019. Se mai acorda bonificatii?
  Multumesc!

 60. Buna ziua. As dori sa stiu data pana la care se depune declaratia unica si termenul de plata pentru contributiile aferente anului 2019 cat si regularizarea aferenta 2019.
  Acestea se platesc in contul acela unic? Parca nu se mai platesc in conturi diferite.
  As dori sa fiu contactat si sa achizitionez Ghidul.
  Multumesc frumos.

 61. La ce ajuta plata contribuției – Concedii și indemnizații de asig urări sociale de sănătate 1% in cazul unei PFA? Dacă sunt PFA și depășesc plafonul minim dar și salariat in SRL sunt obligatorii CAS și CASS?

  1. Buna ziua! Contributia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate 1% va ajuta pentru concediile medicale. Daca sunteti salariata nu aveti nevoie. Platiti CAS si CASS daca venitul net realizate depaseste 12 salarii minime pe economie. Nu conteaza daca sunteti salariata.

Scrie mesajul tau aici:

NOU! Ghid Declarația Unică cu bonificații

Model DU venituri mixte: 2019 cap. II & 2020 cap. I

Model DU pentru sistem real cu CAS/CASS din 2019

Model DU pentru contract de inchiriere in lei

Model DU pentru contract de inchiriere in valuta

Model DU pentru norma de venit

Model DU pentru venituri din dividende

Model DU pentru venituri din agricultura cu CASS optional in 2019

Actualizat cu modele de declaratii completate pentru calcularea bonificatiilor! PDF validat pentru toate exemplele date.