fbpx

Taxe si contributii PFA in 2019

Taxele si contributille descrise in acest articol sunt datorate de activitatile independente organizate ca:

 • PFA – Persoana Fizica autorizata,
 • II – Intreprinderi Individuale,
 • PFI – Persoana Fizica Independenta,
 • IF – Intreprinderi Familiale,
 • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale din care fac parte;

Impozitul pe venituri din activitati independente – 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% in 2019 se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

Pentru calculul venitului net, a cheltuielilor deductibile, a venitului impozabil si a impozitului conform prevederilor contabilitatii in partida simpla iti recomand Pachetul de contabilitate pentru activitati Independente.

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2019 de 10%, la valoarea normei de venit sau a normelor de venit daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

Contributia de asigurari sociale (pensie) CAS – 25% in 2019

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Daca estimezi sau realizezi in declaratia unica un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie lunar respectiv mai mic decat plafonul anual de 24.960 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima baza de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 24.960 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 25% = 6.240 lei contributie sociala de plata in 2019

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional la pensie, iar baza de calcul este de minimum 12 salarii minime pe economie, ca mai sus.

Contributia de asigurari sociale de sanatate CASS – 10% in 2019

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 10% = 2.496 lei de plata pe an

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul de 6 salarii si platesc o contributie de 1.248 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai intreabari te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
 • daca in 2018 am depasit cele 12 salarii,ca venit net si acum trebuie sa platesc cas si cass,iar in 2019 nu depasesc plafonul ,in 2020 mai trebuie sa platesc tot la fel sau revin la obtional?

  • Buna ziua! Daca estimati acum ca nu depasiti plafonul (24.96 lei) si nu il veti depasi pana la sf anului 2019, nu aveti de plata CAS si CASS pentru 2019. Completati corespunzator declaratia pe 2019 capitolul 2.

 • Cum pot plăti ca PFI impozitul de venit și CAS parțiale pt anul 2019 . Se trimit separat pe destinații sau împreuna ?

 • Spuneți-mi dacă înțeleg bine:
  La un pfa cu norma de venit, care e setata la 22800/an în județul meu, taxele pe care le plătesc eu anual ar fi 10% – impozit pe venit+ 25% CAS + 10% CASS+1% Indemnizație maternitate, deci un total de 46% din 22800/an = 10488 lei/an (nu se aplica corecții).
  Vă mulțumesc!

  • Buna ziua! Norma de venit de 22.800 lei este mai mica decat plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in 2019 (adica 24.960 lei) si nu se calculeaza CAS si CASS.
   Contributia de 1% pentru concedii medicale se calculeaza diferit, asa cum stabiliti prin contrat cu CASA de Sanatate, care e optional. Deci ati avea de plata doar impozitul de 10% = 2.280 lei.

 • Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu sfatul D-vs in privinta infiintarii unui PFA, ca verificator de proiecte – domeniul Instalatii gaze.
  Concret, nu prea am multe notiuni din domeniul fiscal si nu stiu ce varianta sa aleg, pentru inscriere, legat de taxe : sistem real, norma venit , sistem forfetar, in conditiile in care nu venitul anual s-ar cumula cu mult sub totalul a 12 salarii minime ( 25 000 lei/ an), adica eu estimez ca in primul an as incasa din aceasta activitate maxim 1200 lei/an.
  De asemenea, va intreb daca as putea sa-mi tin singur contabilitatea, ce insemana acest lucru si ce as avea de facut?

  Va multumesc,

 • buna ziua!
  am observat corect? – nu se mai deduc cheltuielile CAS si CASS?
  citeam undeva ca si conturile de plata au fost contopite intr-un singur cont. exista o sursa online pt a afla acest cont?
  multumesc pt informatii, foarte utile.

  • Buna ziua! Doar CASS nu mai este deductibil din 2018. In rest au fost deductibile, si CAS este in continuare; doar metoda de deducere s-a mai schimbat din 2016 incoace.

 • Buna ziua,
  sunt salariat cu norma intreaga, am ridicat un didend in 2018 peste plafon si am achitat cass pentru el, am un pfa cu venit brut (52000 lei), venit net (8500 lei) in sistem real, intrebarea mea este : ce sunt obligata sa mai platesc, inafara de impozit pentru pfa ? Multumesc.

 • Buna. Ce declaratii face o asociatie fmiliala cu 2 membri? Face D unica pentru fiecare membru iar pt. asociatie alta declaratie. Cum depune?

 • ©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  Ați uitat datele dvs.?