fbpx

Taxe si contributii PFA in 2019

Taxele si contributille descrise in acest articol sunt datorate de activitatile independente organizate ca:

 • PFA – Persoana Fizica autorizata,
 • II – Intreprinderi Individuale,
 • PFI – Persoana Fizica Independenta,
 • IF – Intreprinderi Familiale,
 • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale din care fac parte;

Impozitul pe venituri din activitati independente – 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% in 2019 se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

Pentru calculul venitului net, a cheltuielilor deductibile, a venitului impozabil si a impozitului conform prevederilor contabilitatii in partida simpla iti recomand Pachetul de contabilitate pentru activitati Independente.

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2019 de 10%, la valoarea normei de venit sau a normelor de venit daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

Contributia de asigurari sociale (pensie) CAS – 25% in 2019

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Daca estimezi sau realizezi in declaratia unica un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie lunar respectiv mai mic decat plafonul anual de 24.960 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima baza de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 24.960 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 25% = 6.240 lei contributie sociala de plata in 2019

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional la pensie, iar baza de calcul este de minimum 12 salarii minime pe economie, ca mai sus.

Contributia de asigurari sociale de sanatate CASS – 10% in 2019

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 10% = 2.496 lei de plata pe an

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul de 6 salarii si platesc o contributie de 1.248 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai intreabari te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
29 Comentarii
 1. Constantin
  Constantin 7 zile în urmă

  Multumesc, da am sarit de la luna la an si nu m-am mai intors.

  Gross /an – 6240 = a
  a – 10% x a = b
  b-2496 = venit net

  Cred ca astea sunt taxele obligatorii

  • Constantin Autor
   Constantin 19 ore în urmă

   Buna ziua! Calculul este corect. Din Gross puteti sa scadeti si cheltuieli deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

 2. Sorin
  Sorin 7 zile în urmă

  Buna ziua! In perioada precedenta o persoana fizicia cu varsta de 30 de ani a avut calitatea de angajat, contribuind la Pilonul 2 de pensii. In prezent persoana respectiva nu mai are calitatea de angajat si isi infiinteaza un PFA pentru care estimeaza sa inregistreze venituri peste nivelul celor 12 salarii minime. Intrebarea este daca exista vreo obligatie privind contributia la Pilonul 2 de pensii pentru perioadele urmatoare in care exista ca PFA, inregistreaza venituri peste prag si nu are calitate de angajat? Trebuie incheiat in mod obligatoriu un contract cu Casa de Asigurari prin care sumele sa fie virate la administratorul fondurilor din Pilonul 2?

 3. Constantin
  Constantin o săptămână în urmă

  Multumesc frumos,

  Calculul arata atunci asa (?) :
  4.7 (curs valutar EUR/RON)
  10000 x 4.7 = 470000 gross/an
  470000-(6240+2496)=461246
  461246 -10% venit net ===> 461246 x .9 = 415137.6 / 4.7 = 7360 . EUR deci asta ar fi net dupa impozitare
  Mai exista si alte cheltuieli de care ar trebui sa tin seama ?
  Pe scurt am de optat intre un PFA platit 10000 gross sau angajare directa pe 5000 gross + cateva alte beneficii ca transport asig medicala etc ….si doresc sa stiu exact ce alte costuri ar mai fi la un PFA.

  Va multumesc.
  Constantin

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Nu stiu daca suma e pe an sau pe luna. Puteti folosi aplicatia de aici: https://venitnet.ro/
   CASS nu este deductibil. La PFA calculele se fac pe an sau pe perioada de in care a fost activ.

 4. Constantin
  Constantin o săptămână în urmă

  Va salut si va felicit pt efortul pe care il faceti raspunzand aici.
  Dores sa stiu la randul meu care ar fi contributiile sociale pe care le-as datora daca lucrez ca PFA in UE la un salariu gros de 10000EUR.
  Multumesc,
  Constantin

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Va multumim pentru apreciere. Daca nu v-ati schimbat rezidenta fiscala din Romania veti plati 10% impozit pe venitul net, 2496 lei asigurare de santate su 6240 lei contributie la pensie. Va rog intrati pe acesata pagina unde gasiti calculatoare pentru contributii si impozit.

 5. Lucian
  Lucian 2 săptămâni în urmă

  Bună. In 2018, pentru cei care plăteau integral sumele datorate până la data de 15 decembrie se acordă o reducere de 5%. Este valabilă reducerea și pentru sumele datorate pentru anul fiscal 2019 pentru plata integrala până la 15.12.2019?
  Mulțumesc.

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Pentru obligatiile aferente anului fiscal 2019 nu sunt prevezute bonificatii, de nici un fel.

 6. Vali
  Vali 3 săptămâni în urmă

  Buna seara! Am o II pe baza de norma de venit in apicultura si detin 70 familii de albine. Am realizat un venit de 35000 lei anul acesta. Imi puteti spune, va rog, daca trebuie sa platesc CAS si CASS in conditiile in care sunt sub plafonul impozabil de 75 de familii albine?

  • Constantin Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Impozitul si contributiile sociale sunt calculate la norma de venit stabilita de ANAF nu la venitul efectiv realizat de dvs. (35.000 lei). in cazul dvs, nu aveti nimic de declarat si nimic de platatit la bugetul de stat – nici CAS sau CASS si nici impozit.

 7. Aon
  Aon 2 luni în urmă

  In cazul asigurărilor pt concedii medicale ,realizate pt un pfa pt suma de 24900 ,scade suma pt care pfa-ul s-a asigurat in cazul in care este nevoie de mai multe concedii medicale?

 8. Marius
  Marius 2 luni în urmă

  Buna ziua, doresc sa înființez un pfa pt activitatea de ridesharing, sunt obligat sa plătesc cass și cas, nu sunt angajat in alta parte.

 9. jianu emilia
  jianu emilia 3 luni în urmă

  daca in 2018 am depasit cele 12 salarii,ca venit net si acum trebuie sa platesc cas si cass,iar in 2019 nu depasesc plafonul ,in 2020 mai trebuie sa platesc tot la fel sau revin la obtional?

  • Constantin Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Daca estimati acum ca nu depasiti plafonul (24.96 lei) si nu il veti depasi pana la sf anului 2019, nu aveti de plata CAS si CASS pentru 2019. Completati corespunzator declaratia pe 2019 capitolul 2.

 10. Lucian
  Lucian 3 luni în urmă

  Cum pot plăti ca PFI impozitul de venit și CAS parțiale pt anul 2019 . Se trimit separat pe destinații sau împreuna ?

 11. Roxo
  Roxo 4 luni în urmă

  Spuneți-mi dacă înțeleg bine:
  La un pfa cu norma de venit, care e setata la 22800/an în județul meu, taxele pe care le plătesc eu anual ar fi 10% – impozit pe venit+ 25% CAS + 10% CASS+1% Indemnizație maternitate, deci un total de 46% din 22800/an = 10488 lei/an (nu se aplica corecții).
  Vă mulțumesc!

  • Constantin Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua! Norma de venit de 22.800 lei este mai mica decat plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in 2019 (adica 24.960 lei) si nu se calculeaza CAS si CASS.
   Contributia de 1% pentru concedii medicale se calculeaza diferit, asa cum stabiliti prin contrat cu CASA de Sanatate, care e optional. Deci ati avea de plata doar impozitul de 10% = 2.280 lei.

   • Roxo
    Roxo 4 luni în urmă

    Deci daca nu calculez CAS si CASS, in mod evident nici nu sunt asigurata medical si nici nu contribuie la anii de pensie, corect?

 12. Pîrvu D-tru
  Pîrvu D-tru 5 luni în urmă

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu sfatul D-vs in privinta infiintarii unui PFA, ca verificator de proiecte – domeniul Instalatii gaze.
  Concret, nu prea am multe notiuni din domeniul fiscal si nu stiu ce varianta sa aleg, pentru inscriere, legat de taxe : sistem real, norma venit , sistem forfetar, in conditiile in care nu venitul anual s-ar cumula cu mult sub totalul a 12 salarii minime ( 25 000 lei/ an), adica eu estimez ca in primul an as incasa din aceasta activitate maxim 1200 lei/an.
  De asemenea, va intreb daca as putea sa-mi tin singur contabilitatea, ce insemana acest lucru si ce as avea de facut?

  Va multumesc,

 13. Daniel Socol
  Daniel Socol 6 luni în urmă

  buna ziua!
  am observat corect? – nu se mai deduc cheltuielile CAS si CASS?
  citeam undeva ca si conturile de plata au fost contopite intr-un singur cont. exista o sursa online pt a afla acest cont?
  multumesc pt informatii, foarte utile.

  • Constantin Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Doar CASS nu mai este deductibil din 2018. In rest au fost deductibile, si CAS este in continuare; doar metoda de deducere s-a mai schimbat din 2016 incoace.

 14. Dragos Marieta
  Dragos Marieta 7 luni în urmă

  Buna ziua,
  sunt salariat cu norma intreaga, am ridicat un didend in 2018 peste plafon si am achitat cass pentru el, am un pfa cu venit brut (52000 lei), venit net (8500 lei) in sistem real, intrebarea mea este : ce sunt obligata sa mai platesc, inafara de impozit pentru pfa ? Multumesc.

 15. Daniela Stupcanu
  Daniela Stupcanu 7 luni în urmă

  Buna. Ce declaratii face o asociatie fmiliala cu 2 membri? Face D unica pentru fiecare membru iar pt. asociatie alta declaratie. Cum depune?

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account