fbpx

Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

 • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
 • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
 • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
 • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
 • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

Totul intr-un singur loc pentru gestiunea activitatii tale:

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://gestiunepfa.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

 • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

 • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

 • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
 • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
 • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

 • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
 • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

 • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
 • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

 • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
 • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

440 comentarii la “Taxe si contributii PFA in 2016”

 1. buna ziua. am si eu o intrebare. pot eu pfa sa ofer si alte servici daca sunt calificat „electrician in instalatii energetice” sa fac o reparatie casnica, o revizie la un generator de curent, sau o instalatie termica? si sa ofer factura pe alte servici. este o problema?
  Multumesc

 2. Elena Apostol

  Buna ziua! Am deschis un I.I. cu cod CAEN 0113-la norma de venit.

  Norma stabilita 1710 lei *16%=274 lei de plata in cursul anului 2017.
  Am facturi platite a caror valoare nu se va regasi in nici un registru,
  dar si facturi emise si incasate in valoare de 7860 lei *16%=1258 lei.

  1.Daca am incasari mai mari decat cele declarate (in D221-NORMA DE VENIT 2017)
  platesc diferenta (1258realizat-274declarat=984lei) in 2018?

  2.In cazul acesta ce declaratie trebuie sa depun la sfarsitul anului?

  3. Dar la inceputul anului 2018 ce declaratie trb. sa intocmesc?
  Tot 221 si ANAF stabileste norma de venit aferenta zonei si ulterior vor emite decizia de impunere 260 pt. anul 2018?

  4.Codul CAEN permite si evidenta in sistem real? E mult mai simplu sistemul real.

  O alta problema pt. care imi permit sa va deranjez este urmatoarea: Am accesat fonduri europene nerambursabile. La deschiderea I.I. am in lucru 2,80 ha de pamant, dar in proiect am prevazut cumpararea altor 4ha.

  1.In anul 2018, cand voi avea incasari de pe toate cele 6ha emit facturi separat, odata pt. cele
  2,80ha si separat pt veniturile realizate din cele 4ha care au fost cumparate cu fd.europene?

  2.Pana la aceasta data, oct2017, a aparut model pt. Registru fiscal? Sau evidenta la norma de venit se tine tot pe reg. de incasari si plati, completandu-se doar coloana de incasari?

  3.Daca iau fonduri nerambursabile, documentele de intrare conform facturile de cumparare cat si facturile emise cu veniturile realizate trebuiesc intocimte de un contabil angajat si platit de mine?

  Va multumesc anticipat! Cu respect Elena A. adresa mail apostolnuti@yahoo.com

 3. Nu mi se pare normal sa platesc CAS de doua oriavand un loc de munca stabil iar pfa-ul sa il practic in timpul liber ca dupa venit oricum platesc inpozit.intrebarea este este legal da sau nu ?va multumesc anticipat

   1. Sunt I.I. din 2016, anul asta am tot platit (trimestrial) contributii la sanatete 5,5% si 10,5% pensie (la venitul estimat in ianuarie 2017). Anul viitor cand imi vine regularizare va trebui sa platesc pt diferenta de venit 10% si 25%?

 4. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema .
  In ultimii 5 ani nu am avut venituri ( casnica) dar nici declaratie depusa (nu am stiut), acum in 2017 vreau sa imi pot infiinta o II in sistem real.
  Intrebarea mea este: voi plati CASS retroactiv pe ultimii 5 ani sau ce calcul ar trebui sa am in vedere? 🙁

 5. Buna am si io intrebare ! Am gasit un jobb si angajatorul are PFA care este inregistrat in rural si sediul are in oras si ca sa faca contractul de munca ma obliga sa schimb domiciliul actual (buletinul ) in rural ! Mentionezi ca se ocupa cu reclama publicitara ! Are ceva de castigat la inpozit?

  1. Buna seara sotul meu are un pfa din 2008 despre care noi stim ca e inchis si cu care nu am avut nici o activitate. Azi am primit de la primarie o somatie o ,rugaminte sa ne prezentam in termen de 10 zile de la primirea acesteia la sediul primariei cu codul unic de inregistrare si contractul de comodat . Ar putea cineva sa ma lamureasca ce vor domni in afara de bani ? Daca pfa e inchis pot avea ceva de plata? Sau daca nu am avut nici o activitate cu el ?

   1. Buna ziua! Imi pare rau dar nu am de unde sa stiu ce vrea primaria. Poate taxe locale mai mari pentru sediul profesional al PFA. Mergeti la primarie va rog.

 6. Nu am nici un an de vechime însă am PFA aș dori să știu cum pot să plătesc să mi meargă vechimea și cât

 7. GEORGE MOCANU

  BUNA,MI-AR REDESCHIS PFA-AUL INCHIS CU CEVA ANI IN URMA,,VREAU SA STIU DACA EU LUCREZ IN AFARA,UNDE SUNT SI ASIGURAT,,,MAI TREBUIE SA PLATESC CAS IN PATRIE,,,MULTUMESC ANTICIPAT,GEORGE

 8. Vreau sa deschid un PFA cu sediul social in Sectorul 3 dar am domiciliu in Sectorul 6.Mi s-a comunicat ca impozitele si contributiile vor fi platite in sectorul de domiciliu, in cazul meu 6.
  Daca intr-adevar este asa nu inteleg de ce nu se platesc taxele in sectorul in care am sediul social…
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna seara. PFA nu are personalitate juridica, de aceea raspunderea revine titularului de PFA sau II. Ca urmare impozitul pe venit si contributiile sunt aferente titularului si se depun pe CNP la domiciliul titularului. Sunt si declaratii care se depun la sediul PFA cum sunt cele aferente TVA (pentru platitorii de TVA) daca sunt salariati angajati la pfa.

 9. Buna,

  Anul trecut am depus o declaratie estimativa a veniturilor D220 iar acum in ianuarie am depus cea reala si se pare ca am mai mult impozit de platit. Conform deciziei de la Finante pentru transele de anul acesta suma aceea restanta nu apare niciunde. Trebuie sa mai depun ceva? Ideea e ca nu vreau sa ma trezesc ca vin cu penalitati sau alte cele din cauza ca nu am platit.

  Multumesc!

 10. Buna ziua! Sunt medic veterinar angajat intr-un cabinet privat! Un week-end sau doua pe luna, as dori sa ofer servicii veterinare in alta localitate ca Persoana fizica independenta inscrisa doar la Anaf! Pot sa fiu si Persoana fizica independenta (pentru servicii inafara cabinetului) si angajat in acelasi timp? Sau trebuie sa renunt la cabinet ca angajat si sa semnez un contract de colaborare cu angajatorul?
  Va multumesc!

 11. Buna seara,
  Sunt persoana fizica si realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă. Este singura sursa de venit, fiind o activitate permanenta (traduceri), dar intrucat se lucreaza de acasa, este singura varianta de contract. Motivul de ingrijorare este ca deja am pierdut multi ani la calculul pensiei, contributia platita fiind de 10,5%. Intrebarea mea este: lucrand cu contract de drepturi de autor, ca persoana fizica, exista vreo posibilitate de a plati alta contributie la pensii, pentru a mi se calcula perioada reala de munca? Deoarece in conditiile acestea, se pare ca as putea beneficia de pensie dupa 90 de ani de munca. Este o meserie ca toate celelalte, cu contract legal si taxe platite, insa prost platita in tara asta si chiar si mai prost reglementata. Se pare ca avem doar obligatii, nu si drepturi.
  Mi se pare absurd sa platesc contributii si impozite si sa nu am niciun drept. Nu mai spun de concedii medicale, ar fi un intreg calvar sa recuperezi banii in caz de asa ceva, asa ca renunti si stai o perioada neplatit, pentru ca mai mult te-ar costa drumurile si nervii pe la ghiseurile unde functionarele de la Casa de Sanatate se uita chioras si spun sec: e vina ta, nu trebuia sa lucrezi asa. Ma scuzati pentru mesajul lung in care mi-am varsat frustrarile, dar numai in tara asta poti fi tratat asa.
  Va multumesc.

  1. Buna ziua! Puteti face un contract individual cu casa de pensie judeteana. Puteti plati si cu pana la 5 ani in urma. O alta optiune este sa faceti un contract de asigurare cu o societate privata de administrare a fondurilor de pensie.

 12. Ciobotaru Ervinel

  Buna ziua.sunt in belgia si vreau sa imi fac persoana fizica aici. Am avut un IF in tara iar aici mi se cere o hartie de la pensii dar eu nu am depasit niciodata plafonul de 938 lei asta inseamna ca nu am fost obligat sa platesc pt pensie nu? Va multumesc.

  1. Buna ziua! Nu am suficiente informatii ca sa va raspund. In ultimii ani s-a modificat legea de mai multe ori. Sunt sanse mari ca pe IF din Romania sa nu fi platit CAS vreodata.

 13. Buna seara, sunt inregistrata ca PFI, am previzionat un venit de 8000 roni pe anul trecut, insa nu am realizat nimic.Am mers cu declaratia 200 completata cu venit 0, insa mi sa spus ca trebuie sa platesc impozitul chiar si daca nu am realizat nimic, si ca mi se vor intoarce banii prin septembrie. Ce solutie am?ca nici nu am lucrat si inca si impozit trebuie sa platesc pe ceea ce de fapt nu am incasat.

 14. Buna ziua, Am un Pfa si nu depasesc 938 lei pe luna net, deci nu sunt obligat sa platesc contributiile sociale pentru pensie,dar intrebarea mea este : pot deduce contributie la pensie privata, stiu ca se poate pana in 400 euro/ an , chiar daca nu platesc la stat pensia? Multumesc

 15. Buna ziua!
  Tot nu reusesc sa inteleg un lucru. Daca am si PFA si CMI si am si pensie privata achitata lunar, sunt obligata sa platesc si pe PFA pensie?? Atat tp cat optez sa platesc o pensie privata lunara si angajatorul imi plateste catre stat, de ce trebuie sa platesc de 3 ori pensie/? ( o data eu, o data angajatorul si o data pensia privata) Multumesc!

  1. Buna ziua. Ca angajat cu CIM nu mai sunteti scutita de plata CAS de la 1 Ianuarie 2016, in anumite conditii. Asa a stabilit Parlamentul, sa platiti ca are nevoie de bani!

 16. Buna ziua.
  Aveam si eu o intrebare. La un PFA ( in sistem real ) am calculat asa:
  exemplu: 25.000 Ron Brut/ an – Baza pentru impozit pe venit (Baza) = Brut – CASS – CAS
  3.360 impozit ( 16% ) – Impozit pe venit = Baza * 16%
  1.375 CASS ( 5,5 % )
  2.625 CAS ( 10,5 % )
  —————————
  17.640 Ron ( net )
  Am calculat bine ?
  Va multumesc.

 17. CE TAXE TREBUE DE PLATIT DACA DESCIZI O ITREPRINDERE I LOC DE PATENTA AM INTELES CA ESTE CEVA NOU ( INTREPINDERE INDEPENDENTA)AS VREA SA AFLU TRBUE DE PLATIT FONDUL SOCIAL, SI POLITA MEDICALA ORI NU , SI CUM TREBUE DE PLATIT ANUAL ORI LUNAR, ORI PE TRIMESTRU ORI DELOC NU TREBUE DE PLATIT, VA MULTUMESK

 18. Buna ziua!

  Am infiintat un pfa anul trecut si la suma estimata am trecut si cheltuieli deductibile, dar nu am avut activitate si nu am avut ce sa deduc(poate doar costurile infiintari daca se incadreaza si acestea).
  Acum ce declaratii sa depun? Vreau sa mai platesc 6 luni, dupa care voi suspenda activitatea.
  Dupa suspendare banuiesc ca va trebui sa declar ca nu am dedus si incasat nimic, nu?

  Multumesc frumos!

 19. Buna ziua!! Sunt pfa din mai 2016 ca si agent de asigurari cu contract de colaborare .Nu am inregistrat profitul pe care l-am estimat pt 2016 si impozitul l-am platit integral asa cum a venit pe decizia de impunere. Rugamintea mea este daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii.
  1.Ce declaratii trebuie sa depun la Anaf?
  2.Pana cand?
  3. Se pot depune online? Daca da cum procedez? Pt ca eu am domiciliu in judetul alba si locuiesc in Timisoara.

  Multumesc !!!!!

  1. Buna ziua! Ca sa va raspund pe scurt trebuie sa calculati venitul net si sa depuneti declaratia 200 si eventual declaratia 600 si 220 daca vreti sa modificati venitul estimat pt 2017 (altfel veti plati la fel ca in 2016 si in 2017). Pentru o informare completa a gestiunii PFA-ului dvs va recomand http://gestiunepfa.ro/expert/ghid-contabilitate-pfa/
   Se poate depune si online dar e mai greu acum sa va ocupati de procedura. Puteti depune prin posta cu confirmare de primire.

 20. Popa Gabriela

  Buna ziua…am infiintat un pfa in decembrie 2016..nu reusesc sa inteleg unde ma incadrez avand in vedere ca eu functionez pe o perioada scurta din an respectiv o luna de zile in perioada martisorului in targuri special amenajate…as dori sa stiu ce trebuie sa declar sau ce sa am in vedere ca sa fiu in regula ….multumesc!

 21. ce sa fac daca pe un PFA (cabinet psihologie) fara RO am dedus doi ani la rand impozitul si CASSul care mi-au venit in decizia de impunere? fac o corectie si o depun in ian 2017? multumesc.

  1. Buna ziua. CASS este deductibil, dar!! doar sumele efectiv platite in cursul anului fiscal. Daca ati gresit depuneti declaratia 200 rectificativa pentru fiecare an in parte.

  1. Aveti pierderi si va puteti recupera o parte din sumele platite anticipat. Pierderea fiscala (atunci cand cheltuielile deductibile sunt mai mari decat veniturile) se poate recupera in termen de 7 ani. Mai puteti recupera impozitul pe venit platit anticipat si ce ati platit in plus peste baza minima de calcul la contributiile sociale. Bazele de calcul le aveti mai sus in articol.

 22. Sunt pensionar definitiv,am depus un proiect pentru masura 6.2 pentru infiintarea unei agropensiuni cod caen 5520. Am infiintat un PFA care pana la data acuala nu a avut activitate,si care nu va avea nici in urmatorii 2 ani deoarece trebuie sa construiesc cladirea si sa o dau in functiune. M-am angajat prin planul de afaceri ca voi realiza venituri din cazare de 9000 euro /an adica 40500 lei/an.Voi avea 2 angajati permanent cu salariul minim pe economie.Presupunand ca voi incepe activitatea de la 1 ianuarie 2017, VA ROG sa-mi spune-ti care sunt toate taxele si contributiile pe care trebuie sa le plateasca PFA pentru venitul de 40500 lei /an (3375 lei /luna ) si pentru cei 2 angajati. si cum se calculeaza. Pentru realizarea valorii de 3375 lei/luna estimez ca voi avea nevoie de 1000 lei cheltuieli deductibile/luna .Fac mentiunea ca eu sunt administrator al PFA dar nu sunt salarizat si voi opta pentru determinarea veniturilor in sistem real Multumesc

  1. Buna ziua! Costul cu salariile la 2 angajati, cu salariu de 1450 lei brut, sunt de 1783*2 = 3566 lei pe luna (din care 1436 sunt taxe catre stat). Dvs ca titular veti mai plati contributie la sanatate de 5,5% la salariul minim brut adica 1450*5.5%=80 de lei pe luna. Contributie la pensie nu platiti. Total chletuieli lunare = 3646 lei si anual = 3646*12= 43.752 lei. Nu am luat in calcul alte cheltuieli si chiar daca va realizati veniturile estimate sunteti pe pierdere si nu platiti nici impozit pe venit.

 23. Buna ziua,

  Daca am infiintat PFA-ul in anul 2016, sunt obligat sa depun declaratia 600? Avand in vedere in anul precedent, respectiv in 2015 nu am avut venituri prin PFA, trebuie sa cotizez la pensie? Si daca da, cum calculez?

  De asemenea, v-as fi recunoascator daca mi-ati oferi cateva ponturi pt PFA-urile nou infiintate: ce declaratii trebuie depuse, cand, la ce sa fac atentie in mod deosebit?!

  Va multumesc!

 24. Buna seara vreau sa -nfiintez o IF .Pot sa lucrez ca producator .? Ce calificare imi trebui pentru agricultura sau nu este nevoie.(legume animalemail pasari)Va multumesc.

  1. Buna seara. Pentru infiintare trebuie sa aveti o diploma sau o certificare profesionala in orice domeniu. Verificati la camera agricola cand se tin cursuri.

 25. Sunt pensionar cu pensie de invaliditate gradul 3 cu drept de munca 4 ore/zi.Pot infiinta un PFA fara sa imi suspende pensia.Informatiile primite de la casa de pensii sunt total neclare.

 26. Am tot așteptat sa primesc acasă ce taxe am de plătit pt 2015. Sunt PFA din August 2015. Am avut facturat 10800 lei . Unde si CIT trebuie ss plătesc?

 27. Ilie domnica

  Dacă ești administrator de firma ,atunci când ieși la pensie ,poți să iei o adeverință de la fisc ca ai fost plătitor de taxe și impozite si primești o pensie suplimentară?

  1. Buna seara. Primiti pensie suplimentara daca ati platit contributie suplimentara la bugetul de asigurari social. DDaca ati avut indemnizatie de administrator in plus fata de salariu si vi s-a retinut contributie la pensie puteti cere pensie suplimentara.

 28. Buna seara!
  Am si eu o intrebare relativ simpla.
  Datele problemei: sunt angajat full time in mediul privat si platesc de asemenea pensie optionala (privata).
  Vreau sa prestez servicii fotografice in timpul liber, avand si o certificare in acest sens.
  Desi am primit mai multe sfaturi ca pot „functiona” si asa, prefer sa nu ma incurc.
  Venitul estimat este de aprox 800RON/luna

  Care ar fi forma cea mai convenabila de lucru: PFA, II, IF sau SRL?

  Multumesc anticipat!

  1. Buna seara. CASS este obligatoriu la orice venit obtinut. Baza de calcul este diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut inmultit cu 12 luni. Incepand cu 2017 la stabilirea bazei minime de calcul se va lua in considerare si celelalte venituri la care platiti CASS. Astfel daca pe PFA-II obtineti pierderi sau un venit net lunar mai mic decat salariul minim brut lunar nu veti mai fi obligat sa platiti CASS la salariul minim brut ci la venitul net obtinut sau deloc daca aveti pierderi pe PFA sau II. Conditia este ca sa platiti la celelalte venituri cel putin contributia minima.

 29. Buna seara,
  Am o nelamurire referitor la CAS. Am citit cu mare interes raspunsurile dvs si la randul meu am o intrebare:
  – sunt angajat,legea imi permite sa imi fac un PFA,sunt asigurat intr-un sistem propriu CAS.
  Sunt obligat sa platesc CAS? Ce trebuie sa fac?
  Va multumesc.

  1. Buna ziua! Daca sunteti doar angajat nu mai sunteti scutit de plata CAS din 2016. Doar daca achitati si CAS catre sisteme profesionale de pensii aceasta nu este obligatorie pentru dvs.

 30. Buna ziua. Doresc sa deschid un Pfa,SRL sau Micro pe domeniul consultanta IT si nu stiu care ar fi mai avantajos si usor de administrat pt mine. Proiectele se vor desfasura cu clienti din afara Romaniei. Detin specializare IT, am varsta peste 35 ani. Venitul lunar va fi in jur de 1500euro. Ce forma e mai avantajoasa?

  multumesc!

 31. Buna seara.am pfa pe cod caen 8291 activități ale agențiilor de colectare.am funcționat în perioada 2008-2009 si la vremea respectivă am plătit impozite în termenul legal.intrebare:sunt pensionar si daca nu am avut venituri din activități comerciale sunt obligat să plătesc impozit suspensie calitativă?

 32. Salut spune- mi te rog pe ce perioada de timp pot sa dețin pfa ? Un minimum dar si un maximum si cum pot renunța in cazul in care de exemplu nu mai am profit? Si ce costuri implica? De exemplu fac profit doar pe o perioada de 3 luni pe an ce opțiuni ar exista in acest caz? Si ca pfa sunt obligat sa dețin casa de marcat,? Sau daca de exemplu fac un contract de colaborator cum trebuie sa procedez? Multumesc astept raspuns

 33. Sunt PFA cu norma de venit din 09.2015, cod caen 6202 (IT). Prestez servicii doar pentru o firma din Germania, asa ca m-am inregistrat in VIES – am ales varianta de a genera inca un CUI pe care l-am inregistrat in scopuri de TVA si in ROI. Venitul anual este sub 100.000 EUR (dar peste 65.000 EUR pe an – poate e relevant). Eu pana acum am depus doar 220 la infiintarea PFA-ului (si D600), apoi lunar D390 VIES pentru CUI-ul aditional (VAT ID) pe care il scriu pe facturi. Nu sunt insa convins ca este OK. Trebuie sa depun si D200 ?

  1. Buna ziua. Nu trebuie sa depuneti declaratia 200. Daca depasiti valoarea facturata de 65.000 de euro (sau 220.000 lei) trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA in Romania. Va inregistrati in primele 10 zile din luna urmatoare lunii in care ati facturat mai mult de 65.000 de euro.

   1. Multumesc pentru raspuns. Eu facturez dar cu CUI-ul inregistrat in scopuri tva pentru operatiuni intracomunitare, pentru ca in Romania nu prestez nimic. Deci cu toate acestea este nevoie sa devin platitor de TVA in Romania ?

 34. Buna seara! Sunt invatatoare si vreau sa imi fac PFA pentru a desfasura activitati tip after-school. Intrebarea mea este: pot desfasura aceste activitati intr-un spatiu apartinand Casei de Cultura? Si daca da, inchirierea o fac la infiintarea PFA-ului sau ca si punct de lucru? Va rog mult sa imi dati un raspuns, am tot adresat diferite intrebari pe alte site-uri si nu mi s-a raspuns! Am nevoie cat mai urgent!

  1. Buna ziua. 1.Va rog sa intrebati la conducerea Casei de Cultura daca puteti desfasura activitate. Dansii stiu daca au dreptul si vor sa va acorde in folosinta un spatiu in imobil (cu contract de inchirere sau comodat). 2. Activitatea poate fi autorizata atat la sediul profesionl, daca permite, cat si la punctul de lucru, daca la sediul profesional nu se poate desfasura. 3.La infiintarea PFA se poate autoriza concomitent si sediul secundar-punctul de lucru, unde veti declara activitatea dvs. Trebuie sa prezentati dovada care atesta dreptul de folosinta pentru fiecare spatiu in parte.

 35. PLESA IULIA

  Buna ziua,
  Sunt PFA din octombrie 2016 si tebuie sa efectuez o lucrare de constructii(un depozit de 20 mp) in Germania (materialele sunt ale clientului).Trebuie incheiat contract de prestari servicii?Ce cheltuieli pot sa deduc?
  Multumesc!

 36. buna ziua,
  Sunt PFA din din 2014, pot beneficia de indemnizatie ptr. cresterea copilului pana la varsta de 2 ani daca nu am platit contributia de 0.85% concedii si indemnizatii ? Va multumesc!

 37. Buna seara! Am si eu o intrebare: e rentabil sa deschizi un PFA pentru un venit lunar de 400 ron/luna?

 38. Buna seara. O întrebare in cazul in care pana la finalul anului nu reușesc sa adun veniturile estimate la început, in condițiile in care eu am achitat impozitul integral. Ce se va întâmpla cu suma achitata in plus de mine catre stat? Se primește ceva inapoi sau cum se procedează ? Mulțumesc frumos !!!

  1. Buna ziua! Puteti recupera sumele reprezentand impozitul pe venit si o parte la contributia de la sanatate. Contributia le pensie nu se restituie fiind luata in considerare la calculul pensiei dvs.

 39. Buna seara.
  Sotia mea este agent de asigurari la un broker, inregistrat la ANAF (nu este PFA,cred ca I.I) din ianuarie 2016.
  Ma intereseaza daca dupa ce va naste va beneficia de indemnizatie de crestere a copilului dupa veniturile obtinute de I.I.? Este si angajata cu norma intreaga.
  Multumesc.

  1. Buna ziua. Va beneficia de indemnizatie. Se va lua in calcul atat valoarea salariului net cat si venitul net obtinut ca PFA sau II si orice alt venit.

 40. Buna seara. Am o intrebare. Sunt administratorul unui pfa in acelasi timp si angajat si doresc sa intru in concediu de crestere copil. Mentionez k mai am 2 angajati, iar din cate am inteles activitatea pfa-ului trebuie suspendata?ce se intampla cu angajati mei? Multumesc.

 41. Buna seara,

  In cazul in care nu am incasat si nu am bani suficienti in contul de PFA, pot plati cu cardul de cumparaturi sau din contul personal? Exista vreun act normativ in acest sens?

  Va multumesc!

 42. Salutare tuturor. Am o intrebare. Pentru incasari pe an de 400 mi de lei brut, ce e mai rentabil, PFA norma de venit sau sistem real si as vrea sa stiu valoarea NET pentru ambele si cum se calculeaza cat trebuie platit pe luna sau pe trimestru sau daca aveti cumva un link spre un calculator PFA norma de venit/sistem real, va multumesc!

 43. Dimand Laszlo

  Buna ziua,

  As vrea sa infiintez un PFA cu mai multe coduri de activitate.
  M-am gandit ca cea principala sa fie – comert cu jucarii, iar cea secundara -curatatorie pt imbracaminte
  Deocamdata o sa lucrez pe una singura-cea de comert (impozitarea fiind cu norma de venit), dar pentru orice eventualitate as mai introduce si cealalta, deoarece am vechime de 16 ani in acel domeniu.
  Intrebarea mea ar fi- calculul impozitului se va face numai asupra venitului stabilit ca norma de venit la comert cu jucarii(aceasta fiind activitate principala), sau va trebui sa platesc si dupa celalalt cod de activitate indiferent ca este o activitate de care acuma nu ma ocup?
  Va multumesc

  1. Buna ziua. Veti plati taxe si contributii pentru fiecare activitate in parte. Daca una din activitati nu se afla in nomenclatorul activitatilor impozitate la norme de venit trebuie sa tineti contabilitate in partida simpla si la cealalta activitate.

 44. momentan sunt angajat asi dori sa prestez ca persoana fizica in termeni legali partaimsi alte activitati dar sa nu ma lovesc de taxe si impozite foarte mari . cum se poate face

  1. Buna ziua. Puteti suspenda PFA pe o perioada de pana la 3 ani sau, daca vreti sa ramana activ, estimati cat mai putin urmand ca anul viitor sa platiti contributii si impozite la cat ati realizat efectiv. Veti plati totusi, in cursul anului contributia la sanatate de 5,5% din salariul minim brut pe economie 69 de lei pe luna.

  1. Buna ziua! In cazul sotului/sotiei care participa la activitatea economica, mergand pe principiul prudentei, aceste cheltuieli sunt nedeductibile, fiind voluntare si nu obligatorii. Pe de alta parte aceasta participare genereaza venituri si ca urmare cheltuielile (adica contributia la pensie si sanatate) pot fi deduse din venitul brut. Nu am gasit un text legal clar in aceasta privinta. Va rog sa intrebati si la ANAF.

 45. Buna ziua. Doresc sa deschid PFA in domeniul medical si as dori sa pun sediul social la o alta adresa decat cea din buletin. Imi puteti spune va rog ce acte imi trebuie de la proprietar pentru a putea depune dosarul pentru PFA, si cum demonstrez ca activitatea propriu-zisa va fi in alta parte astfel incat sa nu modifice impozitul pe locuinta respectiva?

  1. Buna ziua! Trebuie mai intai sa infiintati PFA-ul la adresa pe care o doriti si sa declarati la infiintare ca nu desfasurati activitate la sediu. Va trebuie contractul de inchiriere sau de comodat. Ulterior sau concomitent (nu stiu daca se poate) trebuie sa infiintati un punct de lucru unde sa autorizati la registrul comertului activitstea de cabinet medical. Aveti nevoie si aici de contact de comodat sau inchiriere si o lista de documente ca re sa contina pe langa contract: dosar cu sina, copie CI, cerere de inregistrare, declaratie tipizat, rezervare denumire PFA, acordul vecinilor de la sediul profesional/punctul de lucru, certificare profesionala conforma cu codul CAEN solicitati. Aveti aici mai multe detalii: http://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa

  2. Buna. intrucat suntem si noi in situatie similara as adauga: depinde care e scopul. Se poate infiinta PFI la ANAF-ul de care apartineti, se poate infiinta PFA la registrul comertului sau se poate infiinta CMI (cabinet medical individual) (care contabil ar fi tot un fel de PFA) prin Colegiul medicilor. Depinde ce doriti, doar PFA care isi desfasoara activitatea la o alta adresa decat cea din buletin …sau Cabinet medical la o alta adresa decat cea din buletin. Va spun din experienta, calea de a deschide cabinet medical este mai anevoioasa dpdv aprobari. Daca doar vreti sa aveti contracte de colaborare cu diverse clinici medicale particulare, PFI e cel mai simplu de infiintat.

 46. Ruxandra Bucerzan

  Buna ziua. Doresc sa devin PFA si as dori sa ma ajutati, daca se poate, sa identific codurile CAEN pentru urmatoarele activitati care as dori sa le practic.
  Mentionez ca am absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară , Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Management

  1/ Activitati handmade si confectii textile – Am terminat Liceul de Industrie usoara 28 din Bucuresti in 1985 (dovada Diploma Bacalaureat si Certificat Calificare ) – cod CAEN…. ?

  2/ Activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate în principal întreprinderilor (incluzand organizare de targuri, evenimente, expozitii)- dovada Carnet de munca si Adeverinta de vechime din care reiese ca am profesat neintrerupt in postul de „Secretara” in perioada martie 1999 – ian 2016,. Am urmat cursuri EUROCOR „Protocol si organizarea evenimentelor” dar nu am inca diploma la acestea – cod CAEN 82 cu toate cele 3 grupe 821, 822 si 823

  Sunt indeajuns aceste documente pentru a certifica pregatirea mea si a putea deveni PFA?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  1. Buna ziua. Pentru activitatea 1) codul caen 3299 Fabricarea altor produse manufacturiere Diploma de bacalaureat este suficienta. La intrebarea 2 trebuie sa stabiliti mult mai clar ce activitate doriti. Si diploma EUROCOR este acceptata. Recomand totusi sa va focusati pe o singura activitate.

 47. Buna ziua!

  Am un pfa si mi-a venit acum 1-2 luni decizia de impunere. Am platit pe tot anul, inclusiv sanatatea, 5,5% din venitul estima.. Acum am primit din nou decizie de impunere doar pt sanatate,unde mi-au bagat pe tot anul, din ianuarie(desi eu am pfa din martie) raportat la salariul minim,desi eu am declarat mai putin si am si platit deja tot anul. Stiti cumva despre ce este vb?

  Multumesc

  1. Buna ziua. Cf art 170 Cod fiscal 2016, contributia de sanatate se platesti venitul net obtinut. In cazul dvs trebuia sa o platiti la venitul net estimat.
   Probabil este o greseala. Mergeti si lamuriti la adm financiara.

 48. Adela Gabudean

  Gabudean Adela
  Buna ziua
  Sunt pensionar anticipat si doresc sa infintez un pfa cu obiect de activitate administrarea unei societati comerciale cu un venit net de 2000 E/luna.Imi puteti preciza se impozite voi plati si daca trebuie suspendata pensia anticipata din momentul infiintarii pfa .
  Va multumesc.

  1. Buna ziua. La venitul net obtinut (venit net = 2000 euro minus cheltuieli deductibile), veti plati 5,5%, contributie la sanatate si de 10,5% sau 26,3% contributie la pensie. Dupa care veti calcula impozitul pe venit prin aplicarea cotei de 16% din acelasi venit net dar redus cu contributiile platite .

 49. Buna mi-am deschis recent un pfa(pt agent de asigurari) însemnând undeva prin 23 Iunie. Cand si care ar fi taxele pe care trebuiele sa le plătesc. Precizez ca pana acum 06.07.2016 nu am avut nici un venit din aceasta activitate. Mulțumesc ! Aștept un raspuns

  1. Buna ziua! Veti plati anticipat pe 25 Septembrie si pe 25 decembrie in functie de venitul net estimat in declaratia 220, pe care trebuie sa o depuneti in 15 zile la ANAF local.

 50. Buna ziua,sunt angajat la cineva,a avut nevoie de angajati sa fie legal,dar eu nu lucrez pentru el,doar mi-am facut carte de munca urmind sa-mi platesc eu taxele.
  Intrebarea mea este,cat trebuie sa platesc eu pentru toate taxele aferente unei carti de munca.
  Precizez faptul ca angajatorul este constructor dar pe linga asta face si timplarie pvc,pentru ca am inteles ca este important codul caen in care se incadreaza activitatea pe care o desfasoara angajatorul.Multumesc.

 51. Buna ziua, cum trebuie sa procedez ca sa achit cei 0.85% pentru concedii si indemnizatii? Am un pfa in sistem real, recent infiintat. Multumesc anticipat!

 52. Buna ziua. Sunt PFA in sistem real, urmeaza sa nasc in luna ianuarie 2016. Nu gasesc nicaieri informatii referitor la contriubutiile CAS si CASS pe perioada concediului de maternitate. Cine le plateste avand in vedere ca indemnizatia reprezinta 85% din venitul net. Multumesc!

  1. Buna ziua. Nu am inteles bine intrebarea. Va pot spune ca aveti dreptul la indemnizatie de crestere copil. PFA-ul trebuie suspendat pe aceasta perioada. Venitul net obtinut ca PFA, daca ati avut se ia in considerare la indemnizatia de crestere copil. Pe timpul perioadei de crestere a copilului sunteti asigurata la sanatate si se considera vechime in munca.

  1. Bunaa ziua. Aproximativ 3700 de euro, fara sa iau i calcul cheltuieli deductibile si in conditiile in care platiti: 5,5% sanatate si 10,5% pensie si 16% impozit pe venit.

   1. iordache petru

    domnu constantin am un pfa si il tin pe 0 de vreo 2 ani ca nu renta si ma_m angajat este bine? sau trebuie sa_l inchid si ce trebuie sa fac?

 53. Buna ziua, lucrez pentru o firma din alta tara in IT si in momentul acesta imi voi face contractul. Este mai bine sa aleg PFA sau un SRL-D (daca salariul este de 1500 euro)?
  Pentru PFA-ul din 2016 care este procentajul pe care trebuie sa il dau ca taxe?

  Va multumesc mult pentru ajutor!

 54. Petrule Adrian

  Buna ziua,
  baza de calcul pt CAS ati scris ca se refera max 5 salarii medii brute.
  Se refera la 5 salarii brute pe luna sau pentru intreg anul fiscal?

  „Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5% (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.”

  Va multumesc anticipat!

  1. Buna ziua. O forma de organizare a activitatii, ca pfa sau II, casa de marcat si eventula autorizatii specifice domeniului de activitate daca sunt sau a targului la care participati.

 55. Gherlan ana maria

  Buna am o Intre ind (II) pe numele meu va rog frumos sa-mi spuneti pot sa fiu angajata pe stat de plata,eu sunt titulara,deoarece am auzit ca nu se poate sa fiu angajata si ca pot sa-mi platesc sanatatea si vechimea care sunt 246lei ori eu platesc 508 lei, čas,som aj etc ,doresc sa specific ca 1an de zile asa am platit iar acum am aflat ca au fost niste bani dati la stat aiurea si ca ar trebui sa fac o cerere de restituire a banilor,va rog sa ma lamuriti,multumesc frumos.

  1. Buna ziua! Va puteti angaja oriunde in alta parte dar nu la propria II, unde sunteti titular. Teoretic contributiile platite va dau dreptul de a primi servicii de sanatate gratuite si pensie. Dar depinde de venitul net obtinut. La sanatate trebuie sa platiti 5,5% din venitul minim brut anual, adica 825 lei. La Pensie trebuie sa contribuiti cu cota integrala de 26,3% din venitul minim brut pe tara de 1250 lei pe luna.

 56. Sunt i.i si vreau ca pentru o perioada de timp sa-mi intrerup activitatea. Intrebarea mea este daca pentru perioada in care nu voi functiona va trebuii sa platesc CASS.

  1. Buna ziua. Platiti taxe si contributii la venitul net realizat. O II cu activitate suspendata nu poate factura deci nu veti avea venituri si ca urmare nu veti plati cass, cas, impozit pe venitul net.

 57. Buna ziua!

  Am infiintat un pfa in urma cu 2 luni,sistem real,am estimat venitul si am platit la anaf si sanatate pe tot anul.Activitatea inca nu mi-am inceput-o insa.In cazul asta trebuie sa mai depun ceva acte/declaraţii trimestrial?sau cand mai depun ceva?

  Multumesc!

  1. Buna ziua. Din pacate codul CAEN 6201 nu e in nomenclatorul activitatilor acceptate la a fi impozitate cu norme de venit. Puteti alege 6202 sau 6203. Sunt inrudite.

 58. Cornelia E.

  Buna ziua!
  Sunt PFA de anul trecut. In 2015 am inregistrat pierdere fiscala. La inceputul anului 2016, mi-am declarat la Serviciul Public de Impozite si Taxe firma cu sediul acasa, pentru calculul impozitului (care s-a dovedit foarte mare, 690 de lei pentru 9mp). In februarie 2016 mi-am suspendat activitatea, avand zero venituri – zero cheltuieli (acest lucru poate fi demonstrat cu casa de marcat). Dupa ce am efectuat suspendarea la ANAF, am revenit cu o declaratie de suspendare a firmei la SPIT. Aceasta a doua declaratie nu mai este luata in considerare, desi a fost depusa pana pe 25 martie 2016, iar veniturile/cheltuielile (cifra de afaceri) a fost 0. Prin ce articole din Noul Cod Fiscal as putea sa le demonstrez celor de la SPIT ca nu am avut activitate economica, in afara de art.7 cu definitia?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna ziua. Nu inteleg situatia dvs. Ati declarat activitate la sediu si apoi ati suspndat activitatea?! Termenul de clarificare este 31 MAi 2016. cei de la taxe locale trebuie sa accepte o rctificativa la declaratia initiala.

   1. Cornelia E.

    Buna ziua si multumesc pentru raspuns!
    Ati inteles situatia foarte bine, in ianuarie 2016 am declarat la SPIT PFA-ul cu sediul acasa si in februarie am suspendat activitatea, informandu-i pe cei de la SPIT in data de 11 martie 2016 printr-o a doua declaratie (pe propria raspundere). Nu vor sa accepte a doua declaratie si sa recalculeze impozitul pentru ca, spun ei, cele doua declaratii se bat cap in cap, desi eu nu am venituri/cheltuieli in 2016. Dar dumnealor insista ca in baza primei declaratii eu am avut activitate economica in luna ianuarie (desi, prin definitia din Codul fiscal, activitate economica inseamna exact obtinerea de venituri). Iar eu pot dovedi cu casa de marcat ca nu am avut niciun venit.

 59. Buna seara ! Am o nelamurire va rog sa ma faceti sa inteleg sotul meu a deschis un pfa cu norma de venit el lucrează în afara tari ca muncitor sa nu plateasca angajatorul taxele pentru el trebuie sa plătim noi cei de la anaf nu mi au dat nici un raspuns ca trebuie sa astept plicul acasa va rog frumos daca puteti sa mi spuneti care ar fi suma de plata va multumesc

  1. Buna ziua. Nu va ajuta PFA-ul in acest caz. Este activitate dependenta si poate fi considerata munca la negru. Taxele le aveti in articolul de mai sus. Aplicati procentele la norma de venit si va rezulta taxele de plata.

 60. Buna ziua, as avea o nelamurire va rog sa ma ajutati, sunt PFA, sistem real, am estimat ca realizez venituri de 2000 de lei pe an, platesc contributia pt sanatate si impozit, as vrea sa cotizez si pentru pensie, cat ar fi de cotizat ?ar trebui sa figurez ca administrator pentru pfa?
  Multumesc!

 61. buna sint total derutata cu noul cod fiscal. tocmai am obtinut calificarea profesionala ca agent de asigurari.as vrea sa stiu ce taxe si impozite trebuie sa platesc in conditiile in care nu sint angajata nicaieri,iar activitatea de agent este singura sursa de venit ,iar din calculele anterioare nu obtin mai mult de 300-400.ron maxim pe luna din comision va multumesc anticipat daca imi dati raspuns

 62. Buna ziua!
  Sunt angajat cu norma intreaga la institutie de stat si am salriu net de 1850 lei. Detin o Intreprindere Individuala pe apicultura de cativa ani. Sunt incadrat la norma pe venit. Sunt obligat sa platesc pe I.I. pe langa impoziul pe norma de venit si CAS + CASS ?
  In momentul cand mi se va naste un copil voi putea beneficia procentual de cuantumul indemnizatiei din ambele parti sau doar 85% din salariu?
  Va multumesc anticipat!

   1. Buna ziua, acest lucru ma intereseaza si pe mine, daca lucrez la o firma privata si am si o I I la care platesc sanatea si impozitul , pentru indemnizatie nu se va lua in calcul ambele venituri?

 63. Buna seara,sunt mama singura,nu muncesc,copilul are 3 ani.Trebuie să plătesc obligatoriu asigurare?Mulțumesc anticipat.

 64. Buna seara! Sunt angajata ca profesor la o scoala privata cu fractiune de norma si recent am primit autorizatia de traducator! Vreau sa desfasor activitatea de traducere, doar in timpul liber, nu ca activitate principala. Ce ma sfatuiti sa infintez, PFA sau II? Se poate infinta un PFA fara sediu social? Eu pot traduce atat acasa, cat si in alte locuri, daca de exemplu sunt chemata la birouri de traducere sau birouri notariale! Si inca o intrebare: daca mie mi se opresc deja din salariu contributiile ptr asigurari, trebuie sa mai contribui cu o diferenta ca si PFA?
  Multumesc!

  1. Buna ziua. Nu se poate infiinta PFA fara sediu profesional. Nu exista diferente intre PFA si II. Cu autorizatia de traducator puteti infiinta o PFI direct la administratia financiara in zona in care aveti domiciliul. Aveti nevoie de un contract de comodat. Din punct de vedere fiscal nu sunt diferente intre PFA si PFI. Veniturile din activitatea PFI se taxeaza separat de salariu – aveti mai multe informatii aici – http://gestiunepfa.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2016/

 65. constantinescu delia

  doresc sa fac niste importuri din polonia cu masina de marfa a societatii.firma este neplatitoare de tva.va rog sa-mi spuneti daca in situatia data pot efectua importul.mentionez ca valoarea unei facturi este sub 10000 euro.multumesc

 66. Buna ziua. Am un II infiintat anul trecut, cu 5 angajati. Din luna octombrie am devenit platitor de tva. D.p.d.v al taxelor ce-mi recomandati : Sa raman cu I.I. sau sa trec pe un srl-d.

 67. Buna seara,
  Aceleasi taxe pe care le-ai enumerat mai sus se platesc si pentru PFA si pentru II?Atunci care este diferenta (din punct de vedere al taxelor) dintre cele doua?
  Poti sa te angajezi pe propria firma, indiferent daca este PFA sau II?Si daca da, platesti de doua ori contributiile la CASS si CAS(o data ca angajat, o data ca angajator?)
  Multumesc,

  1. Buna ziua. Nu exista diferenta de taxe intre cele doua forme de angajare. Nu va puteti angaja la propriul II sau PFA. Dar puteti angaja alte persoane, pentru care veti plati taxele si contributiile aferente unui salariu.

 68. Bellinger Arnold

  Bună. Sunt angajat, dar vreau sa îmi deschid eu o firma de prestari servicii ( curatenie ), ce mă sfătuiți sa aleg PFA, ÎI sau AF, care din ele este mai puțin plătitoare la stat? Pot sa aleg intre plătitor sau neplătit o de tva? Va mulțumesc.

 69. Simona Omota

  Am un PFA dar nu am activitate pe acesta. L-am deschis doar pentru o extensie la bloc pentru sediu. Si am declarat in fiecare an ca nu am activitate si acuma aflu ca am de plata dupa acest PFA. Va rog sa ma lamuriti ce sa platesc daca eu nu produc nimic cu acest PFA. Va multumesc.

  1. Buna seara. Unele contributii se calculeaza la alta baza de calcul decat venitul estimat sau realizat. Cel putin in anii anteriori se platea sanatate la salariul minim pe economie.
   Inchideti PFA-ul daca nu aveti nevoie de el.

 70. buna seara ,am o neintelegere
  daca imi deschid un pfa cu norma de venit care este 1050 de lei pe luna eu voi platii taxe si
  impozite din aceasta suma ?
  ok daca eu o sa am venituri mai mari sa zicem 2-3000 de lei pe luna ce se intampla cu diferenta
  pfa cu norma de venit plateste taxe si impozite doar din norma de venit stabilita sa nu ?

 71. Buna ziua!

  Doresc sa infiintez un pfa pt import marfa. Ce ma sfatuiti sa aleg, platitor sau neplatitor de tva?
  Casa de marcat intra la cheltuieli deductibile?
  Daca declar ca nu doresc sa deduc cheltuielile pt a nu plati impozit mare atunci nici pe casa de marcat nu pot deduce?
  In conditiile in care venitul lunar estimez ca ar fi undeva la 100-300lei ,sa fac pfa in sistem real?

  Multumesc anticipat.

   1. Buna seara am si eu o rugaminte daca ma puteti sa ma ajutati si pe mine sunt pensionara si sunt administrator de bloc. Inainte era conventia civila, acum am inteles ca trebuie sa inchei Contract de Munca.Spuneti-mi si mie ce pot sa fac? Sunt foarte mari retinerile si toti din bloc sunt pensionari, Care sunt retinerile pentru un contract de munca?

 72. Buna seara,
  Am infiintat pfa-ul meu cu norma de venit pe data de 13 ianuarie, iar pe data de 02 martie l-am inregistrat la anaf in baza declaratiei 220.

  Intrebarea mea este, in afara de decl. 220 n-am mai completat nimic care sa evidentieze si sa calculeze taxele pe care le datorez in acest prim trimestru, iar data de 25 martie se apropie repede.

  Ce ma sfatuiti sa fac? Sa merg la anaf si sa cer declaratia 600 sa o completez acolo? Mi s-a spus ca ar veni acasa prin posta, dar nu s-a intamplat.

  Multumesc!

  1. Buna ziua. Daca norma de venit este peste baza minima de calcul a contributiei la pensie (=938*12=11.256 lei) atunci veti plati contributie la pensie de 10,5% din 938 de lei pe luna – plata se face trimestrial. Asteptati decizia de impunere acasa sau mergeti la anaf si cereti sa va spuna cat aveti de plata.

 73. Buna seara,
  Sunt PFA cu norma redusa de venit si am primit doua decizii de impunere pe anul 2016, una cu impozit si sanatate la norma redusa si cealalta de Cas la norma intrega.Explicatia celor de la ANAF sector 1 a fost ca niciunde in lege nu este prevazut ca, CAS se aplica si la reducere de norma.
  Codul Fiscal prevede ca atit CAS cat si CASS fac parte din grupa contributiilor de asigurarii sociale.Nu inteleg de ce Anaf le trateaza separat! Nu inteleg de ce ANAF ILFOV au transmis decizii de impunere corecte,adica toate contributiile calculate la norma redusa, iar cei de la Bucuresti sector 1 altfel! Nu stiu ce demersuri sa fac.
  Multumesc.

  1. Buna ziua. CAS ar fi trebuit calculata la norma redusa. Cei de la asistenta contribuabili mi-au confirmat aceasta regula. Mai departe cereti explicatii la administratia financiara.

  1. Buna ziua. In cursul anului fiscal 2016 veti plati CAS anticipat la baza minima de calcul (938 lei in 2016). Procentul este de 10,5% sau 26,3% la alegerea dvs. Platile se fac trimestrial, deci nu puteti plati lunar. Anul urmator, 2017 se face regularizare, caz in care in functie de venitul net obtinut in tot anul 2016 veti plati mai mult sau ramaneti doar cu platile anticipate din cursul anului fiscal – 2016.

 74. Buna ziua! Am un pfa deschis chiar inainte sa plec din tara, cred ca 2011 sau 2012. Nu am avut nici o activitate, si acum sunt in tara pt cateva zile si ma gandeam cam cat dureaza sa il inchid? Oare am si amenzi de plata pt ca in toti anii astia nu am nici o devlaratie? Multimesc

  1. Buna ziua. La registrul comertului dureaza in 3,4 zile lucratoare si va costa in jur de 50 de lei. Cu actele de radiere mergeti la ANAF si anulati PFA-ul. Acolo aflati si ce datorii aveti.

   1. Buna seara,
    Puteti da mai multe detalii despre cum se poate radia un PFA(din pacate am ajuns si acolo), in sistem real, cu TVA la incasare, si medie lunara venit 2016 realizata mult mai mica decat acel prag de 938lei(sau cat era). Va rog sa tineti cont ca nu mai locuiesc in localitatea in care PFA-ul are sediul social si nici nu pot pierde atatea zile cu acest lucru. Se pot trimite actele prin posta sau curier?Raspunsul lor il primesc la adresa de la care am trimis sau il trimit la sediul social al firmei? Ce taxe se platesc? Ce registre trebuie sa-mi completeze contabila? Se depun undeva? Pot lasa actele tatalui meu si sa umble el pe la ONRC, ANAF si pe unde o mai trebui? Sau trebuie sa-i fac imputernicire notariala?
    Multumesc foarte mult.

    1. Actele se depun la registrul comertului si prin posta si online. Pentru varianta online aveti mai multe informatii aici https://portal.onrc.ro/ONRCPortalWeb/appmanager/myONRC/signup?p=portal.informareInitiala. Chiar daca completati cererea online trebuie sa trimiteti certificatul de inregistrare in original.
     Daca vreti sa trimiteti pe cineva trebuie sa-i faceti imputernicire notariala.
     Actele necesare pentru radiere sunt:
     Cererea de înregistrare – formular, bifată în dreptul la pct. II – radiere şi la pct. 7.6. pentru motivul radierii;
     Certificatul de înregistrare și certificatul constatator de autorizare (original)- trimis prin posta cu confirmare de primire.
     Taxele au scazut la Registrul comertului si va costa doar publicarea in MO, daca este cazul.
     Dupa solutionarea cererii se elibereaza certificatul de radiere care trebuie dus si la ANAF.
     Eventualele taxe ramase neachitate la buget raman in raspunderea dvs. ca persoana fizica.

 75. Buna ziua,
  As vrea sa stiu ce coduri CAEN corespund impozitului pe norma de venit (in cazul PFA-urilor).
  Multumesc

 76. Buna ziua, toate informatiile din text le cunosc foarte bine.
  Ma intereseaza sa stiu cum considera ANAF ca se efectueaza regularizarea CAS in 2017 pentru 2016???
  Daca eu imi platesc la casa de pensii diferenta de CAS pentru un venit lunar mai mare de 938 lei, acea suma de CAS platita la Casa de pensii mi se considera CAS platit pentru 2016, sau ANAF imi pune 16% impozit+ 26,3% CAS pentru diferenta care am platit-o la Casa de pensii???
  Peste tot se spune- si in Codul fiscal-art.148 pct.3 si in Legea 263 – ca avem dreptul sa platim CAS pentru un venit de5 ori salariul mediu brut pentru anul respectiv.
  ANAF nu vrea sa-mi emita pentru 2016 decizia de impunere pentru venitul lunar la care am dreptul sa platesc CAS ,CI IMI IMPUNE VENITUL LUNAR DE 938 LEI. Daca tot dati explicatii, spuneti-mi cum se face regularizarea CAS pentru 2016???? Se stie foarte clar ca nu poti plati CAS pentru anii din urma!!! Vreau sa vad si eu ce explicatie imi dati. CEI DE LA ANAF O TIN UNA SI BUNA CU REGULARIZAREA.
  La casa de pensii nu-ti ia in calcul pentru punctul de pensie decat suma pentru care ai platit CAS!!! Vreau explicatia pentru IMPUNEREA FORTATA a venitului de 938 lei. Multumesc

  1. Buna ziua. Art. 148 din codul fiscal spune ca in cursul anului 2016 platiti anticipat CAS la nivelul de 938 lei pe luna (e clar ca nu puteti plati in cursul anului 2016 CAS la alt venit, cel pe care il doriti dvs.). In 2017 la regularizare se va calcula CAS la nivelul venitului net obtinut in 2016. Se va plati diferenta dintre anticipat si realizat. Sumele platite constituie contributia dvs la CAS pentru anul 2016.

  2. Total eronat raspunsul privind cota CAS pentru 2016.
   Cei care vreti sa platiti pentru 5 salarii si nu va da de la finante decizia de impunere,pentru in 2017 veti plati 42,3%.

 77. Bună ziua!

  Am pus niște întrebări acum ceva vreme, dar nu am fost ajutat.
  În altă ordine de idei:
  1. Am primit decizia de impunere.
  2. PFA-ul meu are norma de 16.500 lei.
  3. Decizia de impunere NU include CAS (pensie).

  Aveți idee de ce?

 78. Buna ziua daca ai incarcare peste 60% ca si PFA de la un singur angajator mai trebuiesc platite alte taxe exceptand pe cele normale (cas. Cass. Impozit 16%) ? Va multumesc

 79. Buna ziua , va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii !
  Mi-am facut PFA , ca si activitate ma ocup de instruirea unor copii , mai exact dansuri populare , sunt platit de primarie , prin contract , primesc 1600 lei lunar insa.nu stiu nimic ce tine se contabilitatea acestui PFA ! Ce taxe obligatorii am de platit , care is la alegere ! Cum declar veniturile la ANAF ?????????????
  Ce sfaturi imi dati pt a imi fi.mie mai bine fara saa m probleme cu legile …sa fiu sanctionat si altele ! Va rog lasati com doar cei ce stiti sigur ! 🙂 va multumesc din suflet

 80. pinkspider0Elena

  Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati!
  Am un pfa din anul 2010, dar imi doresc sa il inchid sa sa trec la norma de venit. Ce anume trebuie sa fac?

  1. Buna ziua. Trebuia sa depuneti declaratia 220 pana la 31 Ianuarie 2016, in care schimbati regimul de impozitare de la sistem real la norma de venit.
   Codul CAEN trebuie sa fie in lista de coduri impusa la norma de venit. http://gestiunepfa.ro/norme-de-venit-2016/

   Daca nu este in lista trebuie sa radiati pfa-ul actual si sa deschideti altul cu un cod CAEN care poate fi impus la norma de venit.

 81. Doresc sa intreb daca o PFA,sistem real nu este obligata sa plateasca contributii la pensii(Venit mai mic de 35%),dar a incheiat contract de asigurari sociale direct cu Casa de pensii ,si plateste integral contributia(26,3%),aceasta contributie este deductibila,pentru PFA?

 82. Buna ziua ,am si eu intrebare am o intreprindere individuala si in acelasi timp sunt angajat la o companie de stat .Trebuie sa mai platesc asigurarea de sanatate daca deja sunt asigurat . Va multumesc

 83. Ene viorica

  IF magazin piese schimb,3 persoane in procente 1%,49 si respectiv 49% din venitul net ,plateste 16% impozit,pensie si sanatate,lunar ce drepturi isi pot ridica la nivel de ce suma ??? va multumesc.

 84. Buna ziua, am si eu o intrebare. Sotul meu are un pfa, pa anul 2015 a avut un venit brut de 16000 lei, cheltuielile totale au dost de 5600 lei, din care 2718lei au fost cas si cass.Intrebarea mea este : cat va fii de plata la impozit? Va multumesc.

 85. Buna ziua,
  Am avut un pfa pe care l-am radiat in februarie 2016. Venitul brut in anul 2017 a fost de 4555 lei, toata suma realizata in luna ianuarie. Venitul din anul 2015 depaseste 12.000 lei. Sunt sau nu obligata sa depun declaratia 600?
  Multumesc frumos!

 86. Eu nu realizez venituri in Romania , cum pot sa-mi platesc contributia CAS ( pensia ) , ce declaratie trebuie sa depun la ANAF ? cum se calculeaza daca nu realizez venituri in tara/

 87. Buna ziua!
  Sunt in pensie de invaliditate de gradul III (cu drept de lucru jumatate de norma), vreau sa stiu daca pot sa infiintez PFA sau II?
  Conform art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din Legea 263/2010, eu va trebui sa am un venit pe an mai mare de 4 ori salarul mediu brut pentru a indeplini cerinta „venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie”. In caz contrar, nu va mai fi valabil art.118 alin. (1) din Legea 263/2010. Am dreptate?
  Deci sa inteleg ca sunt obligat sa platesc CAS?
  Ce se intampla daca am un venit mai mic de 35% din salarul mediu brut, nu mai am voie sa functionez ca pfa?

 88. Ma ajutati va rog si pe mine?Am 59 de ani nu lucrez si sa ma pot descurca am cumparat o camioneta de 3,5 tone sa fac transport cu ea!Vreau sa functionez legal,adica sa ma fac PFA si sa platesc taxe,ma intereseaza la ce valoare ma ridic lunar sa platesc taxe ,sa vad daca renteaza s-au nu,pentru ca ,clienti nu gasesc in fiecare zi,asa ca vreau sa vad modalitatea de plata a inpozitari!!Multumesc!

 89. Buna ziua.
  Puteti sa imi spuneti daca CAS SI CASS sunt cheltuieli deductibile la calculul imozitului pe venit in cazul unui PFA ?
  Multumesc

 90. Buna!An si eu o intreprindere individuala cu contract de comodat pe apartamentul unde imi desfasor activitatea.cum aflu cat impozit trebuie platit pe apartament in acest caz?Mentionez ca proprietarul era scutit inainte de plata impozitului pe apartamentul in cauza(persoana cu handicap).

 91. Buna dimineata. As dori sa stiu in ce masura se deduc cheltuielile cu intretinerea si lumina de ex, in conditiile in care exista un contract de comodat pe o camera cu suprafata de 9,43 mp. Cum ar fi mai convenabil: sa deduc cheltuielile cu intretinerea si sa platesc impozit pe casa mai mare SAU sa nu deduc cheltuielile cu intretinerea si sa platesc impozitul pe profit mai mare? Va multumesc

 92. Buna seara ,
  Sunt agent de asigurare si din 2016 am fost obligati cf.prevederilor codului fiscal sa ne inregistram ca PFI .
  Va rog sa imi spuneti la ce cheltuieli deductibile am dreptul? Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului. .Ma refer la cheltuieli cu transportul auto / benzina , ch. cu asigurarea auto ,achizitionare de aparatura IT, alte cheltuieli. etc.
  Multumesc anticipat !

  1. Buna Luminita,

   Te rog ajuta-ma cu pasii pe care i-ai urmat ca sa declari ca n-ai sediu la domiciliu.

   Multumesc,

   Denisa

   1. Buna seara. Puteti deduce acele cheltuieli care au legatura cu obtinerea de venituri, cum ar fi: cheltuieli de transport, comunicatie, birotica, vetimentatie daca prin contract este prevazuta tinuta buisiness, alte cheltuieli de functionare, administrative. Deci tot ce tine de activitate si de obtinerea de venituri.

   2. Buna seara. Pentru a desfasura activitate la sediu este necesar declararea acestei activitati la Registrul comertului. Fie la infiintare fie ulterior. De regula cele mai multe PFA/II nu declara activitate la sediu sau declara activitati de birou fara implicatii asupra taxelor platite.

 93. Am înființat un PFA cu norma de venit in Decembrie 2015.
  1. Mi s-a cerut sa completez și să depun 392b, cu CA fiind procentul din norma pe luna Decembrie. Nu am însă nicio factura emisă și ar trebui să las necompletate rubricile de client(de unde am încasat)și furnizor(căruia i-am plătit), întrucât nu am vândut/cumpărat nimic!
  2. De la AF mi-a zis inspectoarea că nu mai am obligație de jurnal de încasări și cheltuieli.
  Am citit însă pe forumuri că e obligatoriu registrul unic de încasări.
  Până la urmă este obligatoriu acest registru ?

  1. Buna seara. Declaratia 392 B nu se depune cu sume pe 0. Dar trebuie sa aveti macar factura de la stampila. Aceasta trebuie trecuta in 392B l achizitii.
   Trebuie sa tineti un registru de incasari si plati; nu se mai inregistreaza la administratia financiara. Va recomand Ghid PFA/II pentru contabilitate ca sa obtineti mai multe informatii despre gestiunea unei pfa: http://gestiunepfa.ro/expert/ghid-contabilitate-pfa/

  1. Buna ziua. Depinde de tipul de impozitare. Astfel:
   -daca se poate si alegeti impozitare la norma de venit, veti plati taxe si contributii la valoarea normei de venit chiar daca faceti 0 lei sa 99.999 euro. (de la 100.000 de euro treceti in sistem real)
   -in sistem real veti plati pentru anul in curs taxe la venitul net estimat (depuneti declaratia 220), si anul viitor veti depune declaratia 200 cu veniturile reale obtinute in 2016. se a face o recalculare si eventula puteti primii o parte din taxe inapoi daca venitul obtinut este mai mic decat venitul estimat.

 94. Ifrim Stefan

  Buna Ziua!
  Am un PFA din 2010.Este in sistem norma de venit. Il pot transforma in Intreprindere familiala ? Se schimba ceva in sistemul de impozitare ? Multumesc mult.

 95. Nitura Daniela

  Buna ziua, detin o Intreprindere Individuala infiintata in 2010 la care am 3 salariati carora le platesc salariul minim pe economie. Din 2010 eu nu am platit pentru mine contributiile la pensie si sanatate pentru ca mi s-a spus ca nu pot sa ma angajez la propria mea firma. Cum pot sa-mi platesc contributiile la pensie si sanatate pana la data actuala ?

  1. Buna seara! Ca titular de II ar fi trebuit sa platiti sanatate la salariul minim brut pe economie. Contributia la pensie era obligatorie daca venitul net anual era mai mare de 35% din salariul mediu brut calculat pe an. Banuiesc ca nu a fost si de aceea fiscul nu v-a trimis decizie de plata pentru pensie. Pentru anul curent depuneti declaratia 600 chiar daca nu sunteti obligata, pentru anii anteriori intrebari la casa de pensii.

 96. Buna seara! Am PFA cu norma de venit, dar sunt si salariat cu norma intreaga.
  Trebuie sa depun declaratia 392B? Nu sunt platitor de TVA.

 97. Rose Schuster

  Buna ziua! Am o întreprindere individuală sistem real si as dori sa știu cât impozit plătesc in total (plus CAS si orice altceva) dacă pe anul precedent am avut un venit net de 18000. Si dacă trebuie sa depun declarația 600? Nu prea înțeleg cum se calculează chiar dacă am citit mai sus

  1. Buna ziua. Pentru veniturile net obtinute in 2015 o sa platiti 5,5% sanatate si 16% impozit pe venitul net. O sa vi se scada sumele platite anticipat. Daca ati fost asigurata la pensie in 2015 nu mai platiti nimic in 2016, pentru ca probabil ati fost asigurata la baza de calcul minima de 845 lei, care, pe atunci, era o suma aleasa de dvs. Daca nu ati fost asigurata in 2015 la pensie nu platiti nimic pentru ca nu se face regularizare. Pentru 2016 trebuie sa fi depus declaratia 600 de inregistrare in sistemul public de pensii.

 98. Bratu Camelia

  Buna seara,
  Am statutul de angajat cu norma intreaga dar am si un PFA , am depus declaratia 220 in care am estimat un venit net estimat de 1500pe anul 2016,trebuie sa depun si declaratia 600 si ce termen de depunere are? Nu am platit nici o contributie la pensie in afara de cea oprita pe contractul cu norma intreaga ,ar trebui ?Va multumesc.

  1. Buna seara. Se va lua in calcul venitul net realizat in 2015. Daca acesta este mai mare de 938*12=11.256 lei sunteti obligata sa va inscrieti in sistemul public de pensii si sa depuneti 600 pana la 31 Ian 2016.

 99. Buna seara,
  Daca in 2015 am obtinut un venit net de 50.000 lei si am platit la inceputul lui 2015 cf declaratii depuse CASS 12 lei si Impozit 33 lei, ce o sa mai am de plata acum?
  Multumesc

  1. Buna seara. Pentru venitul net obtinut in 2015 nu se face regularizare la plata CAS-pensie. Se va face regularizare la sanatate, 5,5% din venitul net si impozit de 16%.

   1. Buna ziua,

    Multumesc de rapsunsuri.
    Dupa plata impozitului de 16% si 5,5% sanatate la cei 50.000 lei Venit Net in 2015, suma ce ramane se poate retrage din cont, sau se mai impoziteaza cu ceva?

    Multumesc, Nicu

    1. Buna seara. De anul acesta se plateste obligatoriu si contributie la pensie. Aveti de ales intre 10,5% sau 26,3% din venitul net, 50.000 de lei.
     in cursul anului va puteti folosi oricand de banii PFA. Plata taxelor si contributiei se poate face ulterior din orice sursa.

 100. Buna ziua as dori si eu sa stiu daca infintez un pfa pe numele meu si sunt si angajat. Il folosesc doar ocazional adica am activitate 5 zile pe luna cat as platii pe luna inafara de tva va multumesc

 101. Buna seara! Sunt lanorma de venit si as vrea sa stiu daca sunt angajat cu norma intreaga undeva platesc impozit cu 25%mai putin? Adica impozitul de 16% ca CAS.ul stiu ca este oblugatoriu. Multumesc !

 102. Ivascu Luminita

  Buna seara!
  Am un PFA din 2014. Sunt salariata cu norma intreaga. Norma de venit trebuie redusa cu 50%. Trebuie sa depun undeva adeverinta de salariat ca sa-mi fie redusa norma de venit?
  In 2014 a fost redusa, in 2015 nu a fost (abia acum am vazut). Ce trebuie sa fac sa mi se reduca in 2016? Multumesc!

 103. Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am un salariat care este pensionar militar. Doresc sa stiu daca ii mai retin contributia la Cas incepand din ianuarie 2016. Precizez ca firma este Srl. Va multumesc anticipat!

  1. Buna seara ,
   Sunt agent de asigurare si din 2016 am fost obligati cf.prevederilor codului fiscal sa ne inregistram ca PFI .
   Deoarece trebuie sa depun pentru prima oara maine , declaratia 220 , va rog sa imi spuneti la ce cheltuieli deductibile am dreptul (fara deducerile la spatiul de acasa cu care am facut contract de Comodat ) Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului , astfel nu platesc impozitul marit .Ma refer la cheltuieli cu transportul auto / benzina , ch. cu asigurarea auto , alte cheltuieli. etc.
   Multumesc anticipat !

   1. Buna Dan,

    Imi poti spune ce ai facut ca sa „Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului , astfel nu platesc impozitul marit „. Nu stiu ce acte trebuie depuse si unde ca sa declar ca nu desfasor activitatea acasa. ma poti ajuta?

    Multumesc,

    Denisa

 104. Va rog sa ma lamuriti daca pe un PFI nou infiintat -agent de asigurare pot deconta benzina sau alte cheltuieli cu masina (asigurarea).Multumesc

 105. Ca si Pfa trebeu sa fac contract de psi? sau care lege vorbeste despre asta (de la primarie mi-au cerut psi si eu stiu ca nu trebue si au cerut un act in care sa reiasa ca nu am nevoie da nu stiu de unde as putea sa obtin asa ceva)Sunt pfa norma fixa de venit fara angajati.am vreo 25m patrati .Multumesc anticipat

 106. Bună seara am un pfa cu profit anual pe 2015 de 4000 lei.pt acest an estimez la fel Am plătit la pensie la venitul minim, cum fac ca să plătesc în continuare dacă nu corespund declaratiei600 cu venitul mediu

 107. Buna ziua. Am deschis un pfa in data de 1 septembrie 2015, cod caen 9002, contabilitate in partida fixa, sistem real (momentan nu prea le inteleg bine). Ideea este ca nu stiu cum sa completez declaratia 200, deoarece incasarile mele pe anul 2015 sunt de 2060 lei si cheltuielile pe pfa (cumparat echipamente sonorizare) sunt de 2863. Asta inseamna ca sunt pe minus in primul an de cand am deschis acest pfa. Este in regula sa fiu pe minus in primul an, sau trebuie sa fiu in fiecare an pe plus? Totodata sunt confuz cum trebuie completat in declaratia 200 la punctul „2.1. Contributii sociale obligatorii, potrivit legii..”. Tin sa specific ca sunt salariat la o firma, iar de la firma respectiva am dus la finante o declaratie precum ca se platesc lunar taxe si impozite la stat (sanatate, pensie,..). Va multumesc.

  1. Buna ziua. Nu e obligatoriu sa fiti pe plus. Nu stie nimeni daca o activitate este profitabila sau nu. Mai ales in primul an. In declaratii treceti exact ce ati incasat si platit cu documente justificative si care are legatura cu activitatea pfa. La contributii sociale treceti suma platita anticipat, sau puneti 0 daca nu ati platit nimic.

 108. Buna ziua,

  1. Doresc sa stiu daca un PFA care nu este nou infiintat si a inregistrat in 2015 un venit net peste 938 lei/luna, in cazul in care estimeaza pentru 2016 un venit net sub 938 lei/luna, mai trebuie sa depuna Declaratia 600. Altfel spus, anul trecut a fost mai bun decat se preconizeaza anul acesta, cand am mai putine contracte in derulare, deci voi avea un venit mai mic.(in legislatie, referire pentru un venit lunar estimat, se face numai pentru PFA-urile care isi incep activitatea in cursul anului fiscal, celelalte PFA-uri nu pot estima un venit mai mic? Stiu ca daca ulterior se depaseste se calculeaza si achita retroactiv CAS).
  2. Daca intro luna realizez venituri peste 938 de lei, iar in alta nu realizez deloc venituri, baza de calcul pentru CAS este o medie pe cele 12 luni sau se raporteaza la fiecare luna.
  3. Va rog spuneti-mi daca impozitul de 16% pe care l-am achitat in 2015 se scade din venitul brut al anului 2015, in vederea stabilirii venitului net.

  Va multumesc!

  Carmen,

  1. Serban Nicoleta

   Buna ziua. Impozitul nu este deductibil, doar CASS este deductibil. Daca venitul tau net este mai mare decat 938/luna(medie pe cele 12 luni) trebuie sa depui D600. Ai grija la ce cheltuieli deduci: daca ai achizitionat de exemplu un calculator sau orice care se preconizeaza ca durata de functionare este mai mare de 1 an, acestea se deduc cu amortizare pe 3-4 ani sau mai mult. Daca estimezi ca in 2016, vei realiza un venit mai mic, trebuie sa depui declaratia D220 pana pe 31 ian, si odata cu ea declaratia D200. Asa se intampla in cazul pfa in sistem real, nu stiu la norma de venit.

  2. Buna ziua. Deoarece in anul 2015 ati obtinut un venit net mai mare de 938 lei pe luna trebuie sa platiti contributie la pensie in 2016. Venitul net lunar se calculeaza prin impartirea venitului net anual la 12. Nu conteaza ca 1,2 sa 6 luni nu ati incasat. Platile de impozit pe venit nu sunt deductibile, nu diminueaza baza de calcul a impozitului pe venit.

 109. jinga george

  buna ziua ! am un pfa din 22 sept 2015.dar neocamdata nu am niciun domeniu de activitate practic nam inceput activitatea.spunetimi var og ce taxe trebuie sa platesc si pentru ce ..

 110. Buna ziua,

  Pt anul 2015 daca am inregistrat profit, in system real, platesc impozit pe profit 16%?, pana la ce data? si un cont daca stie cineva.
  Sau depun ceva declaratii si imi calculeaza cineva de la ANAF ce am de plata?
  Problema/sau nu, ca am depasit plafonul de 220.000 ron pe 2015.

  Nicu Pro

  1. Buna seara. Veti plati 16% impozit pe venitul net care este egal cu total venituri minus cheltuieli deductibile. Trebuie sa depuneti declaratia 200 cu venitul realizat pentru anul 2015 pana pa 25 mai 2016. fiscul va calculeaza impoztul de platit.

 111. Vin si eu cu o intrebare: pentru un pfa norma de venit trebuie depusa vreo declaratie la inceput de an? Sau pentru optiunea aceea la pensii? Norma de anul acesta inca nu o stiu. Imi vine prin februarie decizia de impunere acasa, pe baza careia platesc contributiile.

  1. Buna ziua. Verificati aici http://gestiunepfa.ro/norme-de-venit-2016/ Vedeti daca va incadrati la reducerea normei, pentru ca astfel s-ar putea sa nu fie nevoie sa va inregistrati in sistemul public de pensie. Dar daca norma de venit lunara este mai mare decat 938 lei atunci veti plati contributie la pensie de cel putin 10,5%. Declaratia 600 trebuie depusa ca sa optati pentru procent partial de 10,5% sau integral de 26,3%. (unele pareri spun ca trebuie sa o depuneti doar daca alegeti procentul integral, pentru ca procentul partial este standard)

 112. ACESTE TAXE SE PLARESC INCIFERENT DACA AI REALIZAT SAU NU VENITURi?
  EU SUNT UN CONSULTANT DE ASIGURARI SI ABIA AM INCEPUT ACTIVITATEA DE 1 LUNA NU STIU DACA E SAU NU BINE SA FAC PFA DEOARECE NU AM VENITURI SI NICI NU LE PREA VAD IN VIITORUL APROPIAT IN URMA UNUI CONTRACT DE COLABORARE.
  MULTUMESC

  1. Buna ziua. Taxele si contributiile se platesc in functie de venituri mai putin sanatatea care se calculeaza la salariul minim brut pe tara.
   Daca va faceti PFA estimati un venit net lunar mai mic de 938 lei. Mai bine estimati 1000 de lei pe tot anul. Astfel nu sunteti obligata la plata contributiei la pensie. Daca totusi in cursul anului obtineti vienitui lunare in medie de peste 938 lei anul viitor veti plati retroactiv pensie.
   Impozitul pe venit este 16% din castigul net = venit brut – cheltuieli deductibile.

   1. Constantin, please help :

    1. Vreau sa imi fac un PFA cu impozitare venit in timp real
    2. Platesc sanatatea obligatorie (care se calculeaza la salariul minim brut pe tara)
    3. Platesc Impozitul pe venit (16% din castigul net = venit brut – cheltuieli deductibile)
    4. Estimez ca pe 2016 fac 1000 Ron pe tot anul
    5. La sfarsit de 2016 chiar fac 1000 ron DAR
    6. VREAU sa platesc si la pensie…am eu un pitic al meu cand o sa am 100 de ani sa iau si eu ceva pensie

    Cum fac? Ce declaratii depun?

    1. Buna ziua. Depuneti declaratia 220 unde stabiliti venitul net estimat. Veti plati anticipat impozit si sanatate la acest venit. Ca sa fiti obligat sa platiti si contributie la pensie trebuie sa estimati un venit net de 11.256 de lei sau de 938 lei pe luna. Daca estimati 1000 de lei pe an nu sunteti obligat la plata CAS. Puteti totusi depune declaratia 600 de inscriere in sistemul public de pensie si sa primiti acasa decizie de impunere la pensie.

 113. rog lamuriti-ma: am contract de consultanta cu un pfa; cum pot incasa remuneratia stabilita prin acest contract astfel incat acest pfa sa intocmeasca cele mai putine documente si sa se poata scadea din contabilitate cu sumele de bani date catre mine – s-au complicat putin lucrurile din 2016; mentionez ca sunt si salariat, si sunt si pensionar militar (pensie de stat), deci mi se opresc nenumarate taxe/contributii/asigurari, unele dublate……..

 114. Serban Nicoleta

  Buna ziua.
  Am si eu o mare nelamurire, daca ma poate ajuta cineva. Am un PFA in sistem real cu cod caen 6201(realizare soft) si in anul 2015 mi-am cumparat licente si calculator, caci altfel nu aveam cu ce lucra. Dar surpriza, acum cand trebuie sa depun D200 si sa-mi scad cheltuielile, contabila imi spune ca aceste cheltuieli nu le pot deduce integral acum, ci pe o perioada de 3 ani!! Oare asa este?Ca it-ist daca nu-mi cumpar soft-urile care imi trebuiesc, nu pot functiona, deci nu pot realiza venituri. Daca astea nu le pot deduce, atunci ce?

  1. buna seara. Sunt o caruta de acte si trebuie sa ceri de la primarie o lista cu ce anume doresc, deoarece fiecare primarie are legea ei in Romania. Orcim trebuie copie cod fiscal, certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului, dovada de sediu( contract de inchiriere sau comodat+extras de carte funciara,) cerificat fiscal de la directia fiscala a primariei. Astea le-au cerut la o firma (deci vorbesc din experienta). Mie m-au cerut inclusiv doua dosare cu sina.
   Precis vor mai vrea si altceva. Cere lista in scris.
   Sper ca am fost de folos.
   O seara frumoasa

  2. Buna seara Nicoleta Serban. Te rog frumos sa ma scuzi pentru ca din greseala am pus raspunsul de mai sus pentru tine, cand de fapt era destinat pentru Coste.
   Referitor la problema ta cam asa este, cu doua amendamente:
   Daca (virgula) calculatorul are o valoare mai mare de 2500 lei se considera a fi mijloc fix si se amortizeaza pe o perioada intre 3 si 5 ani, daca are valoare de 2490 lei, este considerat obiect de inventar si valoarea sa poate sa fie trecuta integral pe cheltuiala sau se poate trece la cheltuiala pe o perioada de 3 ani, in functie de hotararea pe care o iei prin politicile contabile pe acre le urmezi. Cat despre soft, acesta nu se mai amortizeaza deloc.
   O seara frumoasa.

   1. Serban Nicoleta

    Multumesc pentru raspuns. Calculatorul adica unitatea centrala m-a costat 2300 lei si in plus am luat si o multifuntionala de 500 lei. Contabila mea le-a adunat si astfel i-a dat acea suma mai mare de 2500 lei. E corect asa?Si softul am inteles bine, trebuia sa-l deduca complet?

    1. Buna seara,
     N-as fi neaparat de accord cu dl. „Onet”. E adevarat ca stricto senso – echipamentele cu valoare 1 an – de aceea e recomandat sa se uzeze in 3 ani si nu imediat ce s-au achizitionat. Deasemeni, soft-ul este imobilizare necorporala si se nu se amortizeaza doar daca e vesnic util si actual – adica daca nu se depreciaza temporal. Nu stiu ce soft poate fi utilizat vesnic- pe durata nederminata – stim ca tehnologia avanseaza si in special soft-urile sunt imediat update-ate.

     Serban Nicoleta – si eu as fi de parerea contabilei dumneavoastra.

     1. Serban Nicoleta

      Buna seara ella. Multumesc ptr raspuns. Da soft-urile se updateaza sau nu. Calculatorul, l-am achizitionat pe componente, adica am vreo 5 facturi din care este alcatuit, nu este o singura factura pe care scrie UNITATE sau LAPTOP. In fine, nu m-am lamurit deloc in privinta deductibilitatii Unitatii mele sau a Multifunctionalei(asta de ce trebuie sa o deduc in 3 ani?)

  3. Buna ziua. Contabila dvs are dreptate. Daca calculatorul/laptopul achzitionat, inclusiv licenta de windows, are o valoare mai mare de 2500 lei inclusiv TVA (exlclusiv TVA daca sunteti platitor de TVA) atunci aceasta plata nu este deductibila in anul fiscal in care l-ati achizitionat. Cheltuiala se repartizeaza pe mai multi ani, in functie de catalogul de mijloace fixe si durate normale de utilizare stabilite prin lege. Altfel, daca licentele sunt achizitionate separat si nu tin de functionarea calculatorului, acestea sunt amortizate separat (exemplu licenta de photoshop).

  4. Multumesc la actele astea ma-m gandit si eu doar ca mi-au cerut si acordu vecinilor ce nu mi se pare corect (acum dupa ce am platit si functionez de atatea ani sa vina vecinu sa zica nu-mi place moaca ta si nu primesc incontinuare functionare) si cica contract cu PSI dar un PFA nu are nevoie de contract ca nu am angajati etc. Oricum multumesc frumos pt raspun am sa le aduc actele care au fost si aici precizate si daca nu le convin sa fie sanatosi .

 115. Buna ziua
  Va rog tare frumos sa ma ajutati .De la primaria Ineu jud arad am primit citatie sa platesc taxa de orar .SUNT PFA cu un magazin naturist cam ce acte as fi obligat sa le aduc pt ca mi-au cerut o gramada care nu stiu de unde sa le fac si daca trebue sa le fac (ex. mediu sanitar veterinar , psi,aprobari vecini etc)

  1. Buna seara. Sunt o caruta de acte si trebuie sa ceri de la primarie o lista cu ce anume doresc, deoarece fiecare primarie are legea ei in Romania. Orcim trebuie copie cod fiscal, certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului, dovada de sediu( contract de inchiriere sau comodat+extras de carte funciara,) cerificat fiscal de la directia fiscala a primariei. Astea le-au cerut la o firma (deci vorbesc din experienta). Mie m-au cerut inclusiv doua dosare cu sina.
   Precis vor mai vrea si altceva. Cere lista in scris.
   Sper ca am fost de folos.
   O seara frumoasa

  2. Buna seara. Taxa de orar este specifica localitatii dvs. De regula exista acord de functionare din partea primariei. Actele necesare sunt contractul de spatiu cu certificatul constatator de la ONRC, contract de salubritate, actele de infiintare a firmei, cerere, dovada taxa si altele in functie de decizia primariei.

 116. Buna ziua!
  Sunt PFA cu sistem real si am o nelamurire cu CAS si sunt foarte curios.
  La 10,5% nu voi avea stagiu complet de cotizare ci doar o treime din acesta. Daca vreau pensie completa atunci platesc 26,3% din venitul net realizat de catre mine la finele anului.
  Adica, cu un simplu calcul, ipotetic vorbind:
  – eu daca am un venit net de pilda: 50.000 lei si optez pt. plata a doar 10.5% CAS, adica 5250 lei o sa am pensie mai mica (o treime din decat cea care cu un venit net de 12.000 lei dar plateste 26.3 %, adica doar 3156.
  Va rog sa ma lamuriti ca, eu desi platesc mai mult CAS o sa am mai putine puncte de pensii adica o treime?

  1. Nu e vorba de pensie mai mică ci stadiul de cotizare incomplet. Nu vei avea vechime integrala, vei munci 9 ani și vei avea doar 3 ani vechime.

 117. Buna ziua. Am semnat un contract de mandat avand ca obiect intermedierea asigurarilor. As dori sa stiu ce formulare trebuie sa depun la fisc si daca se pot deduce 25% din cheltuieli? Mentionez ca lucrez si in alta parte si nu sunt PFA. Va multumesc.

 118. Buna seara,
  Am un PFA cu sediul in apartamentul in care locuiesc, am contract de comodat pe o camera, pana acum nu am decontat decat factura de RCS-RDS pentru ca am internetul si pe telefon si il folosesc.
  Cum trebuie sa procedez pentru a plati impozitul pe camera pe care o am in comodat, unde trebuie merg la cine trebuie sa apelez. Sau nu trebuie sa fac nici-un demers, pentru ca nu am dedus utilitatile pentru acea camera.

  Va multumesc anticipat !

 119. Buna seara,
  interesante intrebarile,,
  felicitari specialistului care raspunde !
  acum – ptr un pfa care in anul 2015 a realizat din activitati independente – ssm – cod 7490 – decat 3000 lei tot anul , nestiind daca in 2016 va avea cel putin acelasi venit net , ce datorii va plati in 2016?
  multumesc mul.

 120. Buna ziua,
  Ma intereseaza daca se plateste si impozit pe dividende pentru PFA si II ? Cred ca la PFA nu trebuie platit dar nu stiu sigur.
  Multam anticipat.

 121. Buna ziua. In cazul unei Profesii liberale – Mediator, care in anul 2015 a realizat un venit net sub pragul de 11.000 lei, mai poate depune D600, sau trebuie sa-si plateasca la pensii in mod obligatoriu contributia integrala – 10,5% si 26,5%, in baza unui contract individual ? Cum ramane cu perioada pierduta la vechimea in munca, intrucat in baza Legii 263/ 2010 actualizata in 2015, vechimea iti merge de la data semnarii contractului, iar obligativitatea depunerii declaratiilor pentru anul 2015, nu este luna ianuarie.2016…….?????

 122. Buna ziua,

  In pimul rand vreau sa va multumesc pentru informatii, imi sunt de mare ajutor. Anul acesta as dori sa-mi deschid un PFA dar am multe nelamuriri. Activitatea pe care vreau sa o desfasor este de freelancer. Aceasta inseamna ca tot ce am nevoie este un calculator si o conexiune la internet. Marea mea nelamurire este legata de cheltuielile deductibile. Astfel am inchiriat un apartament pe care acum il folosesc ca spatiu rezidential dar as dori sa-mi stabilesc si sediul social aici. Intrebarile mele sunt:
  – pot sa-mi decontez cheltuielile cu chiria pe care o platesc lunar?
  – pot sa-mi decontez cheltuieli cu utilitatile si administratia?
  – pot sa-mi decontez cheltuielile cu abonamentul la internet (chiar daca nu este pe numele meu)?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna ziua. La infiintarea PFA o sa aveti nevoie de contract de inchiriere sau de comodat pentru definirea sediului profesional. In acel contract specificati clar ca cheltuielile de intretinere si administrare sunt in totalitate a PFA, si vor fi deductibile. Puteti sa deduceti si cheltuiala cu internetul si chiria. Este posibil ca proprietarul sa plateasca un impozit pe imobil marit, deoarece in apartament se desfasoara activitati economice. Aveti informatii pe larg in ghidul de infiintare pentru PFA.

 123. Dragos Constantin

  Buna seara,

  Posed un pfa care in 2007 a luat un credit imobilar pt achizitia unei garsoniere cu suma de 34000 euro. Din 2008 am lichidat creditul, si nu am mai avut nici o activitate, angajandu’ma cu contract de munca.

  Acum doresc sa vand garsoniera cu suma de 18000 euro.

  Trebuie sa achit vreun impozit/ taxa, cass, cas pt aceasta suma?

  Multumesc anticipat!

   1. Va multumesc pt raspuns!

    Mentionez ca un expert contabil mia spus ca voi depune declaratie astfel:
    -venit (suma pe care o incasez la vanzarea imobilului)
    -cheltuiala(pretul de achizitie-amortizarea pana la momentul tranzactiei)

    este corecta si din punctul dvs de vedere?

    De asemenea mentionez ca vanzarea se face la pretul pietei, acest pret fiind dovedit cu un raport de evaluare, pe care m-a sfatuit sa il fac inainte de vanzarii.

    Multumesc!

 124. Buna seara!
  Am un PFA in sistem real. Am contract de prestari servicii de 2700 ron/ luna pe toata perioada anului. Cheltuieli deductibile estimate de 7000 ron. Cat trebuie sa platesc eu lunar pentru pensie cu 26,3% ; pentru sanatate si pentru impozit?
  O estimare va rog.
  Multumesc anticipat!

  1. Buna ziua! Nu pot sa va fac calculul dar va dau formulele.
   In cursul anului 2016 veti plati anticipat 247 de lei pe luna pensie, 5,5% CASS la salariul minim brut si 16% din venitul net estimat conform declaratie 220. Anul viitor la regularizare din venitul brut scadeti cheltuielile deductibile mai putin contributiile platite. La rezultat aplicati procentul de 26,3%. Daca rezultatul este mai mare decat plata anticipata veti plati diferenta. Acelasi procedeu aplicati si la sanatate.

 125. Buna seara!
  As dori sa va intreb ceva legat de declaratia 200. La cheltuieli deductibile am suma 13779.54 lei. Completez suma exacta sau trebuie sa rotunjesc pentru ca suma sa nu aiba zecimale? Multumesc anticipat!

 126. In alegerea tipului de organizare economica, are vreo importanta ca platile nu mi se fac lunar? Tot lefter

 127. Sunt deja PFA, cred ca in sistem real, in domeniul profesiilor libere ( servicii de restaurare), lucrez doar eu, as vrea sa stiu ce ar trebui sa realeg – sa raman PFA, sa devin intreprindere individuala fara angajati sau intreprindere individuala cu un singur angajat – pentru a avea impozit mai mic de platit, sa pot deduce din cheltuieli si sa pot deduce diurna. La ora actuala, impozitul de 16% mi se pare foarte mare si la sfarsitul anului nu imi prea ramane nimic.

  1. Buna ziua. Va referiti la microintreprindere, adica societate comerciala cu personalitate juridica. Aceasta este mai covenabila decat o PFA/II in 2016. Ca PFA II nu aveti reducere la impozit pentru ca aveti angajati. Puteti alege microintreprinderea daca aveti venituri constante, substantiale si pe termen lung.

 128. Buna seara ,penrtu adapost de animale ,grajdi, este trecut la pfa se mareste impozitu pecladire ,,,v-a multumesc

 129. n cazul intreprinderii individuale care a depasit venitul in 2015 de 100.000E si are activitatea in productia agricola(cultura mare) cum se face impozitarea ?Ramane tot la norma de venit sau trece in sistem real ?

 130. Buna ziua,

  Am PFA cu norma de venit. Norma de venit pe domeniul IT in Gorj este: 15.760 RON.
  Ceea ce am de plata LUNAR e:
  – Pensie: 137 RON
  – Sanatate: 72.23 RON (am ales 10.5%)
  – Impozit: 210.133 RON

  Trimestial, sigur ca se inmultesc cu 3, deci un total de ~1258 RON la 3 luni. Este corect?

  Va multumesc anticipat,
  Mihai

  1. Buna ziua. Taxele si contributiile dvs sunt.
   – Pensie, calculat anual – 15.760 inmultit cu 10,5% sau 26,3% (dupa cum veti alege pana la 31 Ianuarie 2016) – plata o veti face trimestrial
   – Sanatate, calculat anual – 15.760 inmultit cu 5,5% – plata o veti face trimestrial
   – Impozit pe venit, calculat anual – 15.760 inmultit cu 16% – plata o veti face trimestrial

   1. Buna seara,

    Acele numere sunt anuale. Deci fiecare calcul se imparte la 12 pentru a putea vedea plata lunara, nu?

    Toate cele bune,
    Mihai

 131. Buna ziua

  In cazul intreprinderii individuale care a depasit venitul in 2015 de 100.000E si are activitatea in productia agricola cum se face impozitarea ?Ramane tot la norma de venit sau trece in sistem real?

   1. Intrepinderile Individuale cu venituri din activitati agricole nu raman la norma de venit indiferent de cifra de afaceri ?

 132. Nu sunteti obligata sa platiti cei 10,5% pt ca ati avut venitul net sub minimul de 35% din salariu mediu brut.

  1. Iarta-ma, dar nu inteleg. In articol scrie ca pot sa platesc 10,5% sau 26,3%. Ce beneficii am daca platesc 10,5% si ce beneficii am daca platesc 26,3%? … Venitul e destul de mare, depaseste salariul mediu si sunt inscris la norma de venit.

   1. Buna seara. La 10,5% nu aveti stagiu complet de cotizare ci doar o treime din acesta. Daca vreti pensie completa trebuie sa contribuiti cu 26,3% din venitul net.

 133. Va salut,

  As dori sa stiu daca in 2016 pentru proprietar de PFA sa introdus posibilitatea deducerii cheltuielilor cu diurna, pentru ca pana acum in 2015 nu a fost posibil. Pentru ca nu mi se pare normal, eu ca proprietar de PFA, care alerg sa fac banul, sa nu-mi pot deduce din cheltuieli diurna.
  Deasemnea, puteti sa-mi spune-ti daca sunt modificari in sistemul de deduceri a chelutielilor.

  Va multumesc,
  Traian

  1. Buna seara. Nu va puteti acorda diurna, aceasta se acorda doar salariatilor. Nu sunt modificari majore la deducerea cheltuielilor, s-au stabilit cateva valori maxime.

 134. Buna seara ,
  La o persoana fizica independenta cu impozitare in sistem real impozitul de 16% se aplica venitului net ( brut – chelt-cass-cas ) ? CAss si CAS sunt considerate cheltuieli ?

  1. Buna seara. Cheltuielile cu contributiile sociale sunt deductibile limitat. Legea spune art. 68, punctul 5, ”l) cheltuielile reprezentând contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de către contribuabil în limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual şi/sau într-o formă de asociere. Deducerea cheltuielilor respective se efectuează de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75;”

 135. Buna seara , am o I.I.cu venituri din activitati agricole impozitata pe norma de vent. Trebuie sa depun declaratia 600 in conditiile in care Codul Fiscal nu mentioneaza aceste persoane la plata CAS (ART103) ci doar persoanele prevazute la art 67? Pana acum am platit CAS conform declaratiei 600.In aceste conditii pentru a ma asigura la pensie trebuie sa apelez la Casa de Pensii ?

  1. Buna seara Nu sunteti obligat sa platiti contributie la pensie pentru veniturile din activitati agricole. In opinia mea, cred ca statul nu va refuza banii daca vreti sa va asigurati.

 136. Buna ziua. Am si eu un pfa cu norma fixa de venit si sunt salariata cu norma intreaga la o alta societate (in judetul Hinedoara). Am inteles ca din 2016 in loc de 21,5% voi plati 32% din norma fixa de venit, deoarece se adauga CAS-ul de 10,5%. Corect ? In plus, deoarece eram angajata cu norma intreaga la o alta societate, beneficiam de o reducere de 40% la norma fixa de venit. Aceasta reducere mai este valabila in 2016 ?

 137. Buna seara ,sunt angajat la o inteprindere de stat ,am un pfa cod caen,cresterea vacilor a trebuit sa fac pfa deoarece am accesat fonduri europene masura 141 ,,1500e,ferma de semi subsistenta,pana acuma la anaf plateam dupa suprafata de teren cultivata cu ceriale ,,circa 10,,12 hectara si in jur de8 vaci ,,,,,,ASA pfa MICI in tara sant foarte multe ,,,—-V-a rog sa -mi spuneti ce obligati avem acuma fata de anaf ,,,,

 138. Bună seara.
  Tin un pfa pentru un client care ii facturez 150 lei pe luna.sunt salariata la o alta societate.Am si cheltuieli cu consumabile pe luna.Ce datorez la stat? Efectiv imi iau campii.

 139. Am o nelamurire referitor la plata CAS in cazul unui PFA, si anume daca baza de calcul se refera la venitul brut (incasari) sau la venitul net (venit brut – cheltuieli deductibile). Pe scurt, de 5 ori salariul mediu brut pe economie in valoare 2681 lei este egal cu 11260,2 lei, dar aceasta suma se refera la venitul brut sau la venitul net ???

 140. Marius Predoiu

  Buna ziua!
  Am o nelamurire. Cu declaratia 201 (dedicata veniturilor din strainatate), pentru venituri din drepturi intelectuale, ce impozite voi plati statului? (inclusiv contributia de pensie) ?

 141. Is mai greu de cap. Dar vreau sa ma lamuresc.

  CITEZ:
  „Contribuția CAS obligatorie în cazul PFA-urilor care țin contabilitatea în sistem real este de 10,5% din baza minimă de calcul, care este de minim 35% din câștigul salarial mediu brut.
  Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii medii brute.
  Și PFA impozitate în sistem real, și cele impozitate la norma de venit pot opta pentru plata contribuției integrale la pensii de 26,3%.”

  Salariul mediu brut 2016= 2681 RON

  PLATA ANTICIPATA

  Baza: 2681*35%=938 RON
  La care: 10.5% = 98 RON/luna
  sau 26.3% = 247 RON/luna

  REGULARIZARE

  Indiferent cat de mari sunt veniturile nete la sfarsitul lui 2016, daca sunt mai mari de 2681*5=13405RON, baza de calcul pentru regularizare este BATUTA IN CUIE la 13405 RON.

  Deci 10.5%*13405 RON =1407 ron/AN – 117 RON/LUNA
  sau 26.3%*13405 RON =3526 ron/AN – 294 RON/LUNA (in plus cu 72 RON fata de cei 222 platiti pana acum)

  Corect sau nu?

 142. Buna seara,

  Am un PFA si sunt si angajat full-time. Pana in acest an, depuneam doar adeverinta de salariat la ANAF si nu mai plateam CAS – nici nu am fost la Casa de Pensii pana acum.
  Ce trebuie sa fac anul acesta? Trebuie sa ma duc la Casa de Pensii? Sau sa depun doar declaratia 600 la ANAF – e obligatorie?

  Multumesc!

 143. Buna ziua,

  Am un PFA si sunt angajat la alta firma, astfel pt activitatea pe PFA trebuie sa platesc din 2016 urmatoarele taxe:
  1. Pensie 2415 lei x 35% x 10,5% = 89 lei luna, minim;
  2. CASS 5,5% din venit net(profit in sistemul real), sa zicem 2500 lei profit x 5,5% = 138 lei/luna;
  3. Impozit pe profit trimestrial: 2500 x 3 luni x 16% = 1200 lei /trimestru.
  e correct?

  Multumesc
  Nicu

  1. Buna seara. La CAS veti plati anticipat 35%*2681*10,5%=98 lei pe luna. anul urmator la regularizare veti plati diferenta daca venitul net este mai mare decat baza minima de calcul = 35%*2681*12 luni. In exemplul dvs ati estimat un venit net de 2500 lei pe luna (venit brut inus cheltuieli deductibile exclusiv contributii sociale). Anual este de 12*2500=30.000 de lei. La regularizare, in 2017, se face 30.000 *10,5%=3150 lei din care se scade 98*12=1176 lei si mai aveti de platit 1974 lei.
   Apoi calculati impozitul pe venit 30.000-(138*12)-3150=25194*16%=4031 lei impozit pe venit anual.
   Daca nu am fost clar sau am gresit va rog reveniti.

   1. Multumesc frumos, este foarte clar.
    Impozitul pe 2015 pana la ce data se achita si daca puteti sa-mi ziceti si ce declaratii trebuiesc depuse la ANAF luna aceasta.
    Impozitul pe dividend este 5% anul acestea? adica pe exercitiul 2015.

    Multumesc Nicu

 144. buna seara . spuneti/mi va rog , in anii precedenti contributia la sanatate facea parte din cheltuielile deductibile ? dar in 2016 ? va multumesc

  1. Buna seara. Contributiile sunt deductibile la calculul impozitului pe venit. In schimb contributiile nu se scad din baza de calcul pentru pentru contributii. Ca exemplu baza de calcul pentru pensie include contributia la sanatate si invers.

 145. Utilizator7

  Buna ziua! In cazul in care un pfa cu norma de venit – activitati suport pentru interpretare artistica- isi desfasoara activitatea in mai multe locatii( acolo unde au loc evenimentele) cum se va calcula norma de venit? cum trebuie procedat? Avand in vedere ca este specificat faptul Ca norma de venit aplicabila este cea de la locul desfasurarii activitatii. Multumesc!

  1. Buna seara. Activitati in mai multe locatii inseamna sa aveti puncte de lucru stabile, inregitrate la Reagistrul Comertului. Banuiesc ca aveti o singura activitate pe care o desfasurati in diverse locuri, la solicitarea clientilor dvs. Puteti justifica prezenta dvs intr-un anumit loc printr-un contract de prestari servicii.

 146. glavan gabriela

  Buna ziua
  Va rog, care este articolul din care s-a putut mentiona exceptia invocata in cadrul articolului , respectiv: „Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru: Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat „

  Va multumesc

  1. Buna seara. Art 148 alin 4 Cod fiscal 2016. (4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2) se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:

   a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

 147. PIRCIU IULIAN

  Buna ziua,Am un PFA pentru activitati in domeniul Situatiilor de Urgenta.Acord asistenta de specialitate la terti in conformitate cu cod unic de inregistrare 7490.(alte activitati stiintifice si tehnice) cu sediul profesionnal intr-o camera din apartamentul de resedinta).Sunt pensionat din MAI.Nu desfasor activitati in locuinta.Ce dari noi trebuie sa platesc fata de cele platite pana in prezent.Multumesc.

 148. Git Emil Marius

  Am receptionat de la un post de radio, informatia ca impozitul pe venit pentru 2016 va fi(?) / ar putea fi(?) marit la 50%. E real sau e… „S.F.”?

 149. Buna ziua,
  Va rog foarte mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
  Sunt PFA – profesii libere- educatie – sistem real, din 2014.
  Va rog sa-mi spuneti daca in conditiile in care nu sunt angajata la PFA-ul meu pot deduce la cheltuieli, cheltuielile realizate cu pilonul 3 de pensii incheiat pe CNP-ul meu in limita celor 400euro anual? Multumesc!

  1. Sunt deductibile în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro,
   într-un an fiscal, pentru fiecare participant, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul
   fiscal, cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii
   facultative, potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi
   completările ulterioare, precum şi cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative
   calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de
   Supraveghere Financiară, efectuate către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale
   Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor de către angajator. Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Vrancea/Preciz-pensii-facult.pdf

 150. Buna ziua ,am un pfa din 2011 frizerie coafor am platit pina acum 222ron la cas si 58 la cass si 16% impozit sunt la venit real cit trebuie sa platesc din 2016 dupa noul cod fiscal nu sunt salariata am platit la pensie si sanatate pina acum pentru continuitate iar acum mai platesc de doua ori cass si ce declaratii trebuiesc trimise la finante si pina la ce data .Multumesc mult

 151. Multumesc pentru raspun domnule Horea Oros.
  Am acest certificat constatator. Ce fac cu el? Cum pot fi scutita de plata impozitului pe camera din apartament? Va multumesc

  1. Impozitul marit pentru sediile sociale din apartament se plateste doar de catre pfa, pfi, samd care isi deconteaza in contabilitate cheltuielile cu intretinerea si utilitatile, conform art. 459 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal si doar ca urmare a depunerii unei declaratii de catre proprietarul apartamentului in care aveti declarat sediul. Daca in schimb, nu decontati nimic din ce inseamna utilitati, asigurare apartament, internet, etc atunci se considera a fi spatiu rezidential si se plateste impozit normal (adica nu se depune celebra declaratie in acest sens).

 152. Buna ziua,
  Sunt PFA cu sediul social declarat intr-un apartamnet pe o camera.
  Eu imi desfasor activitatea la beneficiar. Ce cerere tb sa completez pentru a fi scutita de plata impozitului pe camera din apartament si unde trebuie sa o depun?
  Va multumesc.

  1. Cand ai infiintat PFA-ul trebuia sa declari la Registrul Comertului ca la sediul profesional (ca PFA nu ai sediu social) nu desfasori activitate si ai fi primit un certificat constatator in acest sens. Probabil ca declaratia poate fi data si ulterior.

 153. Am putea cumva sa simulam o situatie cat de cat reala? Adica: PFA cu norma de venit, 25.000 pe an, salariat la o firma. Cat va fi impozitul, sanatatea si mai ales cat va fi pensia? Pe luna, sau trimestru… Multumesc, anticipat.

  1. Buna seara. Veti plati :
   – contributie la pensie de 10,5% sau 26,3 % din norma de venit (procentul este la alegerea dvs)
   – contributie la sanatate de 5,5% din norma de venit,
   – impozit pe venit de 16% din norma de venit,
   Platile se fac trimestrial pana pe 25 ale ultimei luni din fiecare trimestru conform deciziei de impunere emisa de fisc.
   Faptul ca sunteti salariat nu mai conteaza din 2016.
   De retinut! Norma de venit reprezinta dpdv al fiscului un venit/profit net al activitatii desfasurate de pfa/ii.

   1. Buna ziua,

    1. Ca si PFA cu norma de venit, trebuie sa platesc contributia CAS din 2016. Inteleg ca este decizia mea de a plati 10.5% sau 26.3%, iar acest lucru trebuie sa il mentionez completand, obligatoriu, formularul 600 pana la data de 31 Ianuarie 2016. Este corect ?
    2. In 2015 am platit impozitul de 16% si CASS de 5.5% prin Internet Banking in doua conturi separate ale Trezeroriei Sector 6 de care apartin. Aveti idee unde pot gasi contul unde trebuie sa platesc CAS-ul ?

    Multumesc anticipat,
    Marius.

   2. Buna ziua,

    1. Ca si PFA cu norma de venit, trebuie sa platesc contributia CAS din 2016. Inteleg ca este decizia mea de a plati 10.5% sau 26.3%, iar acest lucru trebuie sa il mentionez completand, obligatoriu, formularul 600 pana la data de 31 Ianuarie 2016. Este corect ?
    2. In 2015 am platit impozitul de 16% si CASS de 5.5% prin Internet Banking in doua conturi separate ale Trezeroriei Sector 6 de care apartin. Aveti idee unde pot gasi contul IBAN unde trebuie sa platesc CAS-ul ?

    Multumesc anticipat,
    Marius.

  2. Buna dimineata,

   am un PFA pe amenajari interioare in sistem norma de venit. paralel sunt si angajat cu 8 ore la o firma. in acest an am platit 50 % din impozit, fiind ca sunt si angajat. intrebare mare , cum o sa fie impozitarea din 2016. ramane 50% sau 100%.

   in afara de declaratia 600 trebuie sa depun ceva declaratie , daca platesc dupa norma de venit?

   cat o sa fie plafonul de facturare?

   va multumesc

   1. Buna ziua.Verificati la sfarsitul tabelului cu norme de venit daca se pastreaza reducerea de 50%.
    Daca se reduce calculati norma de venit lunara si daca este sub 938 lei pe luna nu platiti CAS. Daca este peste 938 lei pe luna trebuie sa va inscrieti si sa platiti pensie.

 154. Buna,
  Cei cu norme de venit pana la urma mai au si de platit si mpozitul pe venitul net sau n am inteles eu?

 155. Buna ziua. In ultimii ani am figurat ca salariat, complementar detinand si PFA. Inteleg ca de la 1 ianuarie 2016 voi cotiza la pensie si cu PFA-ul. Imi poate spune cineva in aceasta situatie (cotizand din doua locuri, 100% ca salariat si 33% sau 100% ca PFA functie de nivelul de cotizare) la ce varsta se va iesi la pensie (cumulam perioadele?) sau pastram limita de varsta insa se va lua in calcul si cotizarea din PFA? Si daca da valoarea va fi in conformitate cu cea cotizata? Multumesc.

 156. Salut, cum se plateste anticipat pensia pt pfa in sistem real in 2016 ca in Declaratia 600 noua nu mai apare venitul estimat? Unde sau prin ce declaratie se estimeaza venitul la care se aplica 10,5 sau 26.3% ca plati anticipate? In calculul acelui venit de la pensie se scade impozitul care e nedeductibil la profitul la care se calculeaza impozitul? Ca formularea e neclara (venit brut – cheltuielile desfasurarii activitatii exclusiv placa CAS). Impozitul si sanatatea sunt cheltuieli in vederea desfasurarii activitatii. Dar amenzile primite? Se scad? Ca si alea se platesc tot in vederea desfasurarii activitatii firmei? Multumesc.

 157. daca am norma de venit de 24500 pe an , pana acum la pensii plateam la 845 ron – aproximativ 250 ron pe luna…nu am inteles cat o sa platesc de acum inainte

 158. oros mihaela

  Eu am pfa pe care îl folosesc doar 2 săptămâni pe an de mărișor și nu știu dacă sa mai ies și anul acesta pentru ca nu cunosc bine legile și nu știu dacă este obligatorie casa de marcat…Mulțumesc