Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

 • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
 • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
 • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
 • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
 • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

Ghid complet pentru intocmirea contabilitatii. Cu exemple si studii de caz.

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. http://gestiunepfa.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

 • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

 • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

 • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
 • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
 • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

 • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
 • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

 • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
 • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

 • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
 • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

440 comentarii la “Taxe si contributii PFA in 2016”

 1. buna ziua. am si eu o intrebare. pot eu pfa sa ofer si alte servici daca sunt calificat „electrician in instalatii energetice” sa fac o reparatie casnica, o revizie la un generator de curent, sau o instalatie termica? si sa ofer factura pe alte servici. este o problema?
  Multumesc

 2. Elena Apostol

  Buna ziua! Am deschis un I.I. cu cod CAEN 0113-la norma de venit.

  Norma stabilita 1710 lei *16%=274 lei de plata in cursul anului 2017.
  Am facturi platite a caror valoare nu se va regasi in nici un registru,
  dar si facturi emise si incasate in valoare de 7860 lei *16%=1258 lei.

  1.Daca am incasari mai mari decat cele declarate (in D221-NORMA DE VENIT 2017)
  platesc diferenta (1258realizat-274declarat=984lei) in 2018?

  2.In cazul acesta ce declaratie trebuie sa depun la sfarsitul anului?

  3. Dar la inceputul anului 2018 ce declaratie trb. sa intocmesc?
  Tot 221 si ANAF stabileste norma de venit aferenta zonei si ulterior vor emite decizia de impunere 260 pt. anul 2018?

  4.Codul CAEN permite si evidenta in sistem real? E mult mai simplu sistemul real.

  O alta problema pt. care imi permit sa va deranjez este urmatoarea: Am accesat fonduri europene nerambursabile. La deschiderea I.I. am in lucru 2,80 ha de pamant, dar in proiect am prevazut cumpararea altor 4ha.

  1.In anul 2018, cand voi avea incasari de pe toate cele 6ha emit facturi separat, odata pt. cele
  2,80ha si separat pt veniturile realizate din cele 4ha care au fost cumparate cu fd.europene?

  2.Pana la aceasta data, oct2017, a aparut model pt. Registru fiscal? Sau evidenta la norma de venit se tine tot pe reg. de incasari si plati, completandu-se doar coloana de incasari?

  3.Daca iau fonduri nerambursabile, documentele de intrare conform facturile de cumparare cat si facturile emise cu veniturile realizate trebuiesc intocimte de un contabil angajat si platit de mine?

  Va multumesc anticipat! Cu respect Elena A. adresa mail apostolnuti@yahoo.com

 3. Nu mi se pare normal sa platesc CAS de doua oriavand un loc de munca stabil iar pfa-ul sa il practic in timpul liber ca dupa venit oricum platesc inpozit.intrebarea este este legal da sau nu ?va multumesc anticipat

   1. Sunt I.I. din 2016, anul asta am tot platit (trimestrial) contributii la sanatete 5,5% si 10,5% pensie (la venitul estimat in ianuarie 2017). Anul viitor cand imi vine regularizare va trebui sa platesc pt diferenta de venit 10% si 25%?

 4. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema .
  In ultimii 5 ani nu am avut venituri ( casnica) dar nici declaratie depusa (nu am stiut), acum in 2017 vreau sa imi pot infiinta o II in sistem real.
  Intrebarea mea este: voi plati CASS retroactiv pe ultimii 5 ani sau ce calcul ar trebui sa am in vedere? 🙁

 5. Buna am si io intrebare ! Am gasit un jobb si angajatorul are PFA care este inregistrat in rural si sediul are in oras si ca sa faca contractul de munca ma obliga sa schimb domiciliul actual (buletinul ) in rural ! Mentionezi ca se ocupa cu reclama publicitara ! Are ceva de castigat la inpozit?

  1. Buna seara sotul meu are un pfa din 2008 despre care noi stim ca e inchis si cu care nu am avut nici o activitate. Azi am primit de la primarie o somatie o ,rugaminte sa ne prezentam in termen de 10 zile de la primirea acesteia la sediul primariei cu codul unic de inregistrare si contractul de comodat . Ar putea cineva sa ma lamureasca ce vor domni in afara de bani ? Daca pfa e inchis pot avea ceva de plata? Sau daca nu am avut nici o activitate cu el ?

   1. Buna ziua! Imi pare rau dar nu am de unde sa stiu ce vrea primaria. Poate taxe locale mai mari pentru sediul profesional al PFA. Mergeti la primarie va rog.

 6. Nu am nici un an de vechime însă am PFA aș dori să știu cum pot să plătesc să mi meargă vechimea și cât

 7. GEORGE MOCANU

  BUNA,MI-AR REDESCHIS PFA-AUL INCHIS CU CEVA ANI IN URMA,,VREAU SA STIU DACA EU LUCREZ IN AFARA,UNDE SUNT SI ASIGURAT,,,MAI TREBUIE SA PLATESC CAS IN PATRIE,,,MULTUMESC ANTICIPAT,GEORGE

 8. Vreau sa deschid un PFA cu sediul social in Sectorul 3 dar am domiciliu in Sectorul 6.Mi s-a comunicat ca impozitele si contributiile vor fi platite in sectorul de domiciliu, in cazul meu 6.
  Daca intr-adevar este asa nu inteleg de ce nu se platesc taxele in sectorul in care am sediul social…
  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna seara. PFA nu are personalitate juridica, de aceea raspunderea revine titularului de PFA sau II. Ca urmare impozitul pe venit si contributiile sunt aferente titularului si se depun pe CNP la domiciliul titularului. Sunt si declaratii care se depun la sediul PFA cum sunt cele aferente TVA (pentru platitorii de TVA) daca sunt salariati angajati la pfa.

 9. Buna,

  Anul trecut am depus o declaratie estimativa a veniturilor D220 iar acum in ianuarie am depus cea reala si se pare ca am mai mult impozit de platit. Conform deciziei de la Finante pentru transele de anul acesta suma aceea restanta nu apare niciunde. Trebuie sa mai depun ceva? Ideea e ca nu vreau sa ma trezesc ca vin cu penalitati sau alte cele din cauza ca nu am platit.

  Multumesc!

 10. Buna ziua! Sunt medic veterinar angajat intr-un cabinet privat! Un week-end sau doua pe luna, as dori sa ofer servicii veterinare in alta localitate ca Persoana fizica independenta inscrisa doar la Anaf! Pot sa fiu si Persoana fizica independenta (pentru servicii inafara cabinetului) si angajat in acelasi timp? Sau trebuie sa renunt la cabinet ca angajat si sa semnez un contract de colaborare cu angajatorul?
  Va multumesc!

  1. Buna seara. Puteti ramane angajat, dar nu stiu daca puteti inregistra o PFI ci mai degraba o PFA la registrul comertului.

 11. Buna seara,
  Sunt persoana fizica si realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă. Este singura sursa de venit, fiind o activitate permanenta (traduceri), dar intrucat se lucreaza de acasa, este singura varianta de contract. Motivul de ingrijorare este ca deja am pierdut multi ani la calculul pensiei, contributia platita fiind de 10,5%. Intrebarea mea este: lucrand cu contract de drepturi de autor, ca persoana fizica, exista vreo posibilitate de a plati alta contributie la pensii, pentru a mi se calcula perioada reala de munca? Deoarece in conditiile acestea, se pare ca as putea beneficia de pensie dupa 90 de ani de munca. Este o meserie ca toate celelalte, cu contract legal si taxe platite, insa prost platita in tara asta si chiar si mai prost reglementata. Se pare ca avem doar obligatii, nu si drepturi.
  Mi se pare absurd sa platesc contributii si impozite si sa nu am niciun drept. Nu mai spun de concedii medicale, ar fi un intreg calvar sa recuperezi banii in caz de asa ceva, asa ca renunti si stai o perioada neplatit, pentru ca mai mult te-ar costa drumurile si nervii pe la ghiseurile unde functionarele de la Casa de Sanatate se uita chioras si spun sec: e vina ta, nu trebuia sa lucrezi asa. Ma scuzati pentru mesajul lung in care mi-am varsat frustrarile, dar numai in tara asta poti fi tratat asa.
  Va multumesc.

  1. Buna ziua! Puteti face un contract individual cu casa de pensie judeteana. Puteti plati si cu pana la 5 ani in urma. O alta optiune este sa faceti un contract de asigurare cu o societate privata de administrare a fondurilor de pensie.

 12. Ciobotaru Ervinel

  Buna ziua.sunt in belgia si vreau sa imi fac persoana fizica aici. Am avut un IF in tara iar aici mi se cere o hartie de la pensii dar eu nu am depasit niciodata plafonul de 938 lei asta inseamna ca nu am fost obligat sa platesc pt pensie nu? Va multumesc.

  1. Buna ziua! Nu am suficiente informatii ca sa va raspund. In ultimii ani s-a modificat legea de mai multe ori. Sunt sanse mari ca pe IF din Romania sa nu fi platit CAS vreodata.

 13. Buna seara, sunt inregistrata ca PFI, am previzionat un venit de 8000 roni pe anul trecut, insa nu am realizat nimic.Am mers cu declaratia 200 completata cu venit 0, insa mi sa spus ca trebuie sa platesc impozitul chiar si daca nu am realizat nimic, si ca mi se vor intoarce banii prin septembrie. Ce solutie am?ca nici nu am lucrat si inca si impozit trebuie sa platesc pe ceea ce de fapt nu am incasat.

  1. Buna seara. Trebuie sa platiti impozitul pe venitul estimat si apoi sa faceti cerere de restituire.

 14. Buna ziua, Am un Pfa si nu depasesc 938 lei pe luna net, deci nu sunt obligat sa platesc contributiile sociale pentru pensie,dar intrebarea mea este : pot deduce contributie la pensie privata, stiu ca se poate pana in 400 euro/ an , chiar daca nu platesc la stat pensia? Multumesc

 15. Buna ziua!
  Tot nu reusesc sa inteleg un lucru. Daca am si PFA si CMI si am si pensie privata achitata lunar, sunt obligata sa platesc si pe PFA pensie?? Atat tp cat optez sa platesc o pensie privata lunara si angajatorul imi plateste catre stat, de ce trebuie sa platesc de 3 ori pensie/? ( o data eu, o data angajatorul si o data pensia privata) Multumesc!

  1. Buna ziua. Ca angajat cu CIM nu mai sunteti scutita de plata CAS de la 1 Ianuarie 2016, in anumite conditii. Asa a stabilit Parlamentul, sa platiti ca are nevoie de bani!

 16. Buna ziua.
  Aveam si eu o intrebare. La un PFA ( in sistem real ) am calculat asa:
  exemplu: 25.000 Ron Brut/ an – Baza pentru impozit pe venit (Baza) = Brut – CASS – CAS
  3.360 impozit ( 16% ) – Impozit pe venit = Baza * 16%
  1.375 CASS ( 5,5 % )
  2.625 CAS ( 10,5 % )
  —————————
  17.640 Ron ( net )
  Am calculat bine ?
  Va multumesc.

 17. CE TAXE TREBUE DE PLATIT DACA DESCIZI O ITREPRINDERE I LOC DE PATENTA AM INTELES CA ESTE CEVA NOU ( INTREPINDERE INDEPENDENTA)AS VREA SA AFLU TRBUE DE PLATIT FONDUL SOCIAL, SI POLITA MEDICALA ORI NU , SI CUM TREBUE DE PLATIT ANUAL ORI LUNAR, ORI PE TRIMESTRU ORI DELOC NU TREBUE DE PLATIT, VA MULTUMESK

 18. Buna ziua!

  Am infiintat un pfa anul trecut si la suma estimata am trecut si cheltuieli deductibile, dar nu am avut activitate si nu am avut ce sa deduc(poate doar costurile infiintari daca se incadreaza si acestea).
  Acum ce declaratii sa depun? Vreau sa mai platesc 6 luni, dupa care voi suspenda activitatea.
  Dupa suspendare banuiesc ca va trebui sa declar ca nu am dedus si incasat nimic, nu?

  Multumesc frumos!

 19. Buna ziua!! Sunt pfa din mai 2016 ca si agent de asigurari cu contract de colaborare .Nu am inregistrat profitul pe care l-am estimat pt 2016 si impozitul l-am platit integral asa cum a venit pe decizia de impunere. Rugamintea mea este daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii.
  1.Ce declaratii trebuie sa depun la Anaf?
  2.Pana cand?
  3. Se pot depune online? Daca da cum procedez? Pt ca eu am domiciliu in judetul alba si locuiesc in Timisoara.

  Multumesc !!!!!

  1. Buna ziua! Ca sa va raspund pe scurt trebuie sa calculati venitul net si sa depuneti declaratia 200 si eventual declaratia 600 si 220 daca vreti sa modificati venitul estimat pt 2017 (altfel veti plati la fel ca in 2016 si in 2017). Pentru o informare completa a gestiunii PFA-ului dvs va recomand http://gestiunepfa.ro/expert/ghid-contabilitate-pfa/
   Se poate depune si online dar e mai greu acum sa va ocupati de procedura. Puteti depune prin posta cu confirmare de primire.

 20. Popa Gabriela

  Buna ziua…am infiintat un pfa in decembrie 2016..nu reusesc sa inteleg unde ma incadrez avand in vedere ca eu functionez pe o perioada scurta din an respectiv o luna de zile in perioada martisorului in targuri special amenajate…as dori sa stiu ce trebuie sa declar sau ce sa am in vedere ca sa fiu in regula ….multumesc!

  1. Buna ziua. Depuneti pana pe 31 Ianuarie declaratia 200 cu declaratia 220 si eventual 600. Calculaati venitul net pe 2016.

 21. ce sa fac daca pe un PFA (cabinet psihologie) fara RO am dedus doi ani la rand impozitul si CASSul care mi-au venit in decizia de impunere? fac o corectie si o depun in ian 2017? multumesc.

  1. Buna ziua. CASS este deductibil, dar!! doar sumele efectiv platite in cursul anului fiscal. Daca ati gresit depuneti declaratia 200 rectificativa pentru fiecare an in parte.

  1. Aveti pierderi si va puteti recupera o parte din sumele platite anticipat. Pierderea fiscala (atunci cand cheltuielile deductibile sunt mai mari decat veniturile) se poate recupera in termen de 7 ani. Mai puteti recupera impozitul pe venit platit anticipat si ce ati platit in plus peste baza minima de calcul la contributiile sociale. Bazele de calcul le aveti mai sus in articol.

 22. Sunt pensionar definitiv,am depus un proiect pentru masura 6.2 pentru infiintarea unei agropensiuni cod caen 5520. Am infiintat un PFA care pana la data acuala nu a avut activitate,si care nu va avea nici in urmatorii 2 ani deoarece trebuie sa construiesc cladirea si sa o dau in functiune. M-am angajat prin planul de afaceri ca voi realiza venituri din cazare de 9000 euro /an adica 40500 lei/an.Voi avea 2 angajati permanent cu salariul minim pe economie.Presupunand ca voi incepe activitatea de la 1 ianuarie 2017, VA ROG sa-mi spune-ti care sunt toate taxele si contributiile pe care trebuie sa le plateasca PFA pentru venitul de 40500 lei /an (3375 lei /luna ) si pentru cei 2 angajati. si cum se calculeaza. Pentru realizarea valorii de 3375 lei/luna estimez ca voi avea nevoie de 1000 lei cheltuieli deductibile/luna .Fac mentiunea ca eu sunt administrator al PFA dar nu sunt salarizat si voi opta pentru determinarea veniturilor in sistem real Multumesc

  1. Buna ziua! Costul cu salariile la 2 angajati, cu salariu de 1450 lei brut, sunt de 1783*2 = 3566 lei pe luna (din care 1436 sunt taxe catre stat). Dvs ca titular veti mai plati contributie la sanatate de 5,5% la salariul minim brut adica 1450*5.5%=80 de lei pe luna. Contributie la pensie nu platiti. Total chletuieli lunare = 3646 lei si anual = 3646*12= 43.752 lei. Nu am luat in calcul alte cheltuieli si chiar daca va realizati veniturile estimate sunteti pe pierdere si nu platiti nici impozit pe venit.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA