fbpx

Soțul sau soția titularului poate participa la desfasurarea activității economice

Facebook profile photoÎncepând cu data  9 februarie 2014 au intrat în vigoare noi modificări  aduse  la OUG nr. 44/2008 ( care este legea de functionare a persoanelor fizice autorizate)  care prevăd că:

 • persoanele fizice autorizate şi titularii întreprinderilor individuale au obligaţia de a menţiona la registrul comerţului participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată. Încetarea activităţii soţiei/soţului va trebui şi aceasta menţionată la registrul comerţului (în termen de 15 zile).

Înscrierea în Registrul Comerţului a menţiunilor privind soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/PFA conferă acesteia/acestuia posibilitatea, dar nu și obligația,  de a se asigura în sistemul public de pensii,  în sistemul de asigurări de sănătate sau de șomaj.

Până în prezent soțul si sotia titularului II sau PFA nu erau definiti in legislatia nationala in vigoare, dar prin noile dispozitii se transpun  prevederile Directivei 2010/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 iulie 2010, care reglementeaza egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara activitati independente.

Înscrierea în Registrul Comerţului a acestor mentiuni se face în termen de 15 zile prin completarea unei declaratii pe care o găsești în arhiva ghidului PFA  și pe alte site-uri.  Menţionarea participării se va face pe baza declaraţiei pe propria răspundere şi a certificatului de căsătorie, în timp ce menţionarea încetării activităţii se va face doar pe baza declaraţiei pe propria răspundere.

6 comentarii la “Soțul sau soția titularului poate participa la desfasurarea activității economice”

 1. cry_mona@yahoo.com

  Buna seara va rog daca ma puteti ajuta cu o nelamurire.Daca eu ca sot am intreprindere individuala si declar la registrul comertului ca sotia ma ajuta la intreprinderea individula trebui sa platesc impozit si pentru ea daca ea nu lucreaza in alta parte?si pot ramane tot la norma de venit.multumesc mult

  1. Buna ziua! Poate lucra – trebuie sa depuneti o declaratia la Registrul Comertului – nu se calculeaza contributii pentru sot/sotie care ajuta titularul PFA.

 2. Sotul/sotia dupa caz, trebuie asigurat/asigurata obligatoriu sau angajat/angajata in cadrul Pfa chiar daca el/ea au fost inscrisi in Registrul Comertului?

  1. Nu este obligatorie asigurarea sotului/sotiei declarat/a la Registrul Comertului.
   Insa daca devine salariat/a se aplica legislatia specifica ca la orice firma: contract de munca, declaratii, contributii de platit, etc.

Scrie mesajul tau aici:

Ai completat Registrul de Evidentă Fiscală?

Este primul document verificat de ANAF

8 din 10 registre verificate sunt completate gresit, pentru că includ cheltuieli nedeductibile.

Pentru verificare, am construit o aplicație specială care stabilește deductbilitatea pentru 25 de categorii de cheltuieli.​