Situatia obligatiilor de plata din SPV

ANAF pune la dispozitie prin SPV tot felul de informatii, dar care mai trebuie si intelese, ceea ce nu e deloc usor cu situatia obligatiilor de plata.

Situatia obligatiilor de plata este o fotografie la zi a platilor si datoriilor la bugetul de stat.

Situatia nu reflecta si istoricul operatiilor efectuate de catre ANAF (stingeri, regularizari) sau de catre contribuabil (plati efectuate si declaratii depuse). Odata ce o obligatie a fost stinsa aceasta nu mai apare in situatie si nici plata corespunzatoare ei.

Din ceasta cauza este foarte dificil de inteles de unde vin sumele din tabele, daca nu ai acces la dosarul de contabilitate si la declaratiile depuse.

Ghid Declarația Unică 2020

 • Notiuni fiscale explicate
 • Exemple si studii de caz
 • Declaratii model completate
 • Disponibil in format PDF

Cum se obtine situatia obligatiilor de plata?

Intra in SPV si alege din meniul din stanga Solicitari > apoi Obligatii de plata. Vezi imaginea de mai jos.

Dupa solicitare trebuie sa astepti cateva minute pentru ca situatia sa apara in Mesaje de unde o poti descarca ca document PDF.

Important! Toate operatiunile efectuate in luna apar in situatie dupa data de 10 a lunii urmatoarea.

Ce trebuie sa urmaresti?

 1. Totalul de la primul tabel (1. Situatia sintetica a obligatiilor de plata) iti arata suma curenta de plata la buget. Daca suma e cu minus inseamna ca platile efectuate sunt mai mari decat obligatiile datorate.
 2. Presupunand ca totalul de la tabelul 1 este pe plus, aceasta se compune, din obligatii cu scadenta depasita si obligatii pentru anul in curs 2019 (termen de plata 15 martie 2020). Vezi tabelul 2. Configurarea cronologica a obligatiilor ( in functie de termenul de plata)
 3. Daca din tabelul 2 rezulta obligatii cu scadenta depasita mergi la tabelul  „3. Situatia analitica a platilor neutilizate” si vezi „Total suma neutilizata in stingere”
 4. Compara valoare de la punctul 2 cu suma de la punctul 3: Total suma obligatii de plataTotal suma neutilizata in stingere=
 • rezultat pozitiv – reprezinta obligatii bugetare restante
 • rezultat negativ – reprezinta plati efectuate in plus

De unde pot rezulta obligatii de plata restante?

Cateva explicatii:

 • nu ai platit obligatiile sau le-ai platit in contul gresit;
 • s-au calculat regularizari de impozite si contributii sociale de care nu ai stiut (perioada 2012-2017);
 • s-au calculat dobanzi si penalitati pentru obligatiile restante;
 • nu s-a calculat bonificatia de 10% pentru plata efectuata cu anticipatie a obligatiilor din perioada 2014-2017. Pentru acestea ai primit decizie de impunere in care scria clar ca aveai bonificatie si ai platit conform acestea. In acest caz trebuie sa astepti ca ANAF sa calculeze bonificatia; vezi articol cu bonificatii.
 • Nu s-a calculat bonificatie pentru plata cu anticipatie (pana la 15.12.2018) a obligatiiler datorate pentru 2018 (5%);
 • Nu s-a calculat bonificatie de 5% pentru depunerea online a DU 2018 si pentru plata la termen (31.07.2019) a impozitului pe venitul obtinut in 2018;

Poti sa calculezi aceste bonificatii si sa le compari cu valoarea obtinuta la punctul 4 si daca rezulta tot o valoare pozitiva (datorii la buget) trebuie sa clarifici direct la ANAF de unde vine suma datorata.

Important! Din nefericire unele directii judetene ale ANAF  au emis tituluri executorii pentru restante care se datorau faptului ca chiar ANAF nu a calculat bonificatiile la timp. Titlul executoriu trebuie anulat la cerere.

De unde pot rezulta sumele pe minus?

In cazul in care la punctul 4 de mai sus ai o valoare negativa, inseamna ca ai sume platite in plus la buget. Cateva explicatii:

 • Nu au fost depuse/prelucrate declaratii, desi ai facut plati in contul lor;
 • Rgularizari de CASS din perioada in care s-a anulat CASS, vezi articol;
 • Bonificatii acordate conform listei de mai sus;
 • Bonificatii pentru depunere online a declaratiei unice in 2018 pentru CAS si CASS platite cu anticipatie in 2018. Am calculat atunci bonificatie doar pentru plata anticipata(5%), pentru depunere online urmeaza sa se acorde de ANAF dupa 31 iulie 2019;

Sumele platite in plus pot fi recuperate (la cerere) sau compensate cu alte datorii viitoare catre bugetul statului.

Mai avem de asteptat pana cand ANAF va ajunge cu calculele la zi. Acordarea bonificatiilor si compensarea platilor cu obligatiile de plata este greoaie din cauza ca ANAF este in acest moment blocata cu:

Important! Verifica constant (dupa data de 10 ale lunii) situatia obligatiilor de plata pentru a evita surprize. Exista un risc foarte mare de eroare din cauza ca functionarii ANAF trebuie intre in sistem si sa apese pe niste butoane.
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,70 din 5)
Încarc...

18 comentarii la “Situatia obligatiilor de plata din SPV”

 1. Buna ziua stimate Domn…mă întreb dece oare este nevoie de atâta complicație in tot sistemul asta de calcul și plati…cine oare trebuie să înțeleagă cel mai bine toate detaliile astea daca nu contribuabilul …..ce rost are tot frecușul asta ? Totul trebuie sa fie clar ca buna ziua…altfel se încurajează evaziunea fiscala.

 2. Daca nu iti urmaresti indeaproape situatia obligatiilor si platilor,ajungi sa te prinzi cu mainile de cap.Nici chiar cei de la fisc nu reusesc sa te lamureasca.Este o „”incalceala”” de sistem cum greu o pot stapani cei care ar trebui sa fie adevarati cititori ai acestor fise.

 3. Alina Petronia Dinu

  Paradoxul este ca marea majoritate a pfa-urilor a efectuat platile cash la anaf, pe baza notei de plata emisa de anaf inainte de a merge la casierie. Se presupune ca sumele platite ar fi trebuit sa se stinga exact cu obligatiile si situatia sa fie curata. In schimba toata lumea are plusuri si minusuri in situatia obligatiilor, cu fel de fel de conturi IBAN diferite. CEea ce nu mi se pare normal.

 4. Buna ziua,

  Am platit aceeasi suma de doua ori, prima data in decembrie in baza situatiei obl. de plata descarcata din SPV in decembrie 2019 si a doua oara la inceputul februarie 2020 in baza situatiei obl. de plata descarcata din SPV in februarie 2020. Motivul a fost ca nu am stiut sa citesc cum trebuie documentul care e destul de greu de inteles dupa mine. Adica in documentul descarcat in februarie, suma platita deja in decembrie aparea la punctul 3 (obl. de plata cu data de plata viitoare 16.03) si suma mai aparea la punctul 4 cu minus (sume neutilizate in stingere). M-am incurcat si am platit din nou. Ieri am descarcat din nou situatia din SPV iar suma platita corect in decembrie si aceeasi platita in plus in februarie apar amandoua la tabel 4 cu minus. Si mai apare suma la tabel 3 (obl. de plata cu data viitoare prelungita 25.05). Cum procedez, cui ma adresez ca sa recuperez sau sa compensez suma platita de doua ori cu alte datorii viitoare catre bugetul statului? Am platit 4000 de lei in plus…

  Multumesc mult

 5. Ion DUMITRASCU

  Buna ziua domnule Constantin. Anul trecut am achitat toate sumele prevazute in situatia obligatiilor de plata pentru 2018. Anul acesta ar trebui sa platesc sumele datorate veniturilor anticipate; declarate in declaratia unica. Urmandu-va sfatul din articol am solicitat, inainte de a le plati, situatia obligatiilor de plata emisa in ianuarie 2020 pentru obligatiile din 2019 si constat ca sunt mult mai mari decat cele prevazute in declaratia unica. Daca am achitat integral sumele prevazute pentru 2018, cu confirmare si, deci, nu am restante, de unde pot aparea diferentele? Am luat in calcul si neincluderea bonusului de 5 la suta (desi am facut platile in februarie) si tot nu ajung la suma din declaratie. Ce trebuie sa fac, sa platesc ce scrie in situatia obligatiilor de plata din 2020 sau ce scrie in declaratia unica? Multumesc mult.

 6. Buna ziua, foarte informativ articolul

  As avea o intrebare:

  Pentru :Compara valoare de la punctul 2 cu suma de la punctul 3:
  Total suma obligatii de plata – Total suma neutilizata in stingere=

  eu am la suma obligatii de plata: 1152 (suma cu plus) si la Total suma neutilizata in stingere : -1445 (suma cu minus)

  deci calculul va fi: 1152 – (-1445) sau 1152 – 1445?

  va las mai multe detalii cu mentiunea ca am eu facut platile la timp catre anaf, dar acum sunt in situatia asta.

  1. situatia sintetica a obligatiilor : total suma obligatii de plata : -293 (cu minus)
  2. total suma obligatii plata an fiscal 2020 – 1152 (suma cu plus)
  2.1.total suma obligatii plata: 0
  2.2 total suma oglifaatii plata decl unica din 07/19: 1152 (suma cu plus)

  3. situatia analitica a platilor neutilizate in: total suma neutilizata in stingere: – 1445 (cu minus)

  Va multumesc mult!

 7. Buna ziua, incerc sa depun o declarative rectificative pentru anul 2019 in SPV dar singurele optiuni disponibile la butonul „Depunere declaratii” sunt D200 2016 si D200 2015. Ma puteti indruma (unde gasesc formularele pentru 2019)? Cu multumiri, Marius

 8. Nicolae Daniela

  Așa scrie și la mine,că nu există obligații de plată…. formularul unic este depus online, cât ar trebui sa plătesc am pe hârtie, nu am plătit nimic….cum se explică ,?

 9. Nicolae Daniela

  Bună seara!
  Am o problemă care nu o pot rezolva. Am depus în SPV formularul unic, mi-a apărut atunci cât am de plată….acum nu găsesc formularul in SPV, și nu îmi apare la mesaje ce am de plată. Vreau să îmi plătesc taxele ( PFA,) dar nu știu cum să procedez ca să obțin acea reducere de 5% pentru plata on-line..

  1. Daca nu scrie nimic inseamna ca nu s-au depus declaratii si nu s-au facut plati sau daca s-au depus, inseamna ca nu sunt obligatii de plata curente/sume platite in plus.

Scrie mesajul tau aici:

NOU! Ghid Declarația Unică cu bonificații

Model DU venituri mixte: 2019 cap. II & 2020 cap. I

Model DU pentru sistem real cu CAS/CASS din 2019

Model DU pentru contract de inchiriere in lei

Model DU pentru contract de inchiriere in valuta

Model DU pentru norma de venit

Model DU pentru venituri din dividende

Model DU pentru venituri din agricultura cu CASS optional in 2019

Actualizat cu modele de declaratii completate pentru calcularea bonificatiilor! PDF validat pentru toate exemplele date.