fbpx

Situatia obligatiilor de plata din SPV

ANAF pune la dispozitie prin SPV tot felul de informatii, dar care mai trebuie si intelese, ceea ce nu e deloc usor cu situatia obligatiilor de plata.

Situatia obligatiilor de plata este o fotografie la zi a platilor si datoriilor la bugetul de stat.

Situatia nu reflecta si istoricul operatiilor efectuate de catre ANAF (stingeri, regularizari) sau de catre contribuabil (plati efectuate si declaratii depuse). Odata ce o obligatie a fost stinsa aceasta nu mai apare in situatie si nici plata corespunzatoare ei.

Din ceasta cauza este foarte dificil de inteles de unde vin sumele din tabele, daca nu ai acces la dosarul de contabilitate si la declaratiile depuse.

Cum se obtine situatia obligatiilor de plata?

Intra in SPV si alege din meniul din stanga Solicitari > apoi Obligatii de plata. Vezi imaginea de mai jos.

Dupa solicitare trebuie sa astepti cateva minute pentru ca situatia sa apara in Mesaje de unde o poti descarca ca document PDF.

Important! Toate operatiunile efectuate in luna apar in situatie dupa data de 10 a lunii urmatoarea.

Ce trebuie sa urmaresti?

 1. Totalul de la primul tabel (1. Situatia sintetica a obligatiilor de plata) iti arata suma curenta de plata la buget. Daca suma e cu minus inseamna ca platile efectuate sunt mai mari decat obligatiile datorate.
 2. Presupunand ca totalul de la tabelul 1 este pe plus, aceasta se compune, din obligatii cu scadenta depasita si obligatii pentru anul in curs 2019 (termen de plata 15 martie 2020). Vezi tabelul 2. Configurarea cronologica a obligatiilor ( in functie de termenul de plata)
 3. Daca din tabelul 2 rezulta obligatii cu scadenta depasita mergi la tabelul  “3. Situatia analitica a platilor neutilizate” si vezi “Total suma neutilizata in stingere”
 4. Compara valoare de la punctul 2 cu suma de la punctul 3: Total suma obligatii de plataTotal suma neutilizata in stingere=
 • rezultat pozitiv – reprezinta obligatii bugetare restante
 • rezultat negativ – reprezinta plati efectuate in plus

De unde pot rezulta obligatii de plata restante?

Cateva explicatii:

 • nu ai platit obligatiile sau le-ai platit in contul gresit;
 • s-au calculat regularizari de impozite si contributii sociale de care nu ai stiut (perioada 2012-2017);
 • s-au calculat dobanzi si penalitati pentru obligatiile restante;
 • nu s-a calculat bonificatia de 10% pentru plata efectuata cu anticipatie a obligatiilor din perioada 2014-2017. Pentru acestea ai primit decizie de impunere in care scria clar ca aveai bonificatie si ai platit conform acestea. In acest caz trebuie sa astepti ca ANAF sa calculeze bonificatia; vezi articol cu bonificatii.
 • Nu s-a calculat bonificatie pentru plata cu anticipatie (pana la 15.12.2018) a obligatiiler datorate pentru 2018 (5%);
 • Nu s-a calculat bonificatie de 5% pentru depunerea online a DU 2018 si pentru plata la termen (31.07.2019) a impozitului pe venitul obtinut in 2018;

Poti sa calculezi aceste bonificatii si sa le compari cu valoarea obtinuta la punctul 4 si daca rezulta tot o valoare pozitiva (datorii la buget) trebuie sa clarifici direct la ANAF de unde vine suma datorata.

Important! Din nefericire unele directii judetene ale ANAF  au emis tituluri executorii pentru restante care se datorau faptului ca chiar ANAF nu a calculat bonificatiile la timp. Titlul executoriu trebuie anulat la cerere.

De unde pot rezulta sumele pe minus?

In cazul in care la punctul 4 de mai sus ai o valoare negativa, inseamna ca ai sume platite in plus la buget. Cateva explicatii:

 • Nu au fost depuse/prelucrate declaratii, desi ai facut plati in contul lor;
 • Rgularizari de CASS din perioada in care s-a anulat CASS, vezi articol;
 • Bonificatii acordate conform listei de mai sus;
 • Bonificatii pentru depunere online a declaratiei unice in 2018 pentru CAS si CASS platite cu anticipatie in 2018. Am calculat atunci bonificatie doar pentru plata anticipata(5%), pentru depunere online urmeaza sa se acorde de ANAF dupa 31 iulie 2019;

Sumele platite in plus pot fi recuperate (la cerere) sau compensate cu alte datorii viitoare catre bugetul statului.

Mai avem de asteptat pana cand ANAF va ajunge cu calculele la zi. Acordarea bonificatiilor si compensarea platilor cu obligatiile de plata este greoaie din cauza ca ANAF este in acest moment blocata cu:

Important! Verifica constant (dupa data de 10 ale lunii) situatia obligatiilor de plata pentru a evita surprize. Exista un risc foarte mare de eroare din cauza ca functionarii ANAF trebuie intre in sistem si sa apese pe niste butoane.
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 voturi, medie: 4,63 din 5)
Încarc...
8 Comentarii
 1. Nicolae Daniela
  Nicolae Daniela 2 luni în urmă

  Bună seara! Am reușit , mulțumesc mult pentru ajutor !

 2. Nicolae Daniela
  Nicolae Daniela 2 luni în urmă

  Așa scrie și la mine,că nu există obligații de plată…. formularul unic este depus online, cât ar trebui sa plătesc am pe hârtie, nu am plătit nimic….cum se explică ,?

 3. Nicolae Daniela
  Nicolae Daniela 2 luni în urmă

  Bună seara!
  Am o problemă care nu o pot rezolva. Am depus în SPV formularul unic, mi-a apărut atunci cât am de plată….acum nu găsesc formularul in SPV, și nu îmi apare la mesaje ce am de plată. Vreau să îmi plătesc taxele ( PFA,) dar nu știu cum să procedez ca să obțin acea reducere de 5% pentru plata on-line..

 4. Madalina
  Madalina 4 luni în urmă

  Si daca in mesaj scrie ca nu exista informatii??

  • Constantin Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Daca nu scrie nimic inseamna ca nu s-au depus declaratii si nu s-au facut plati sau daca s-au depus, inseamna ca nu sunt obligatii de plata curente/sume platite in plus.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă acum Raportul Gratuit

 • Disponibil în format PDF
 • Cuprinde 24 pagini informative
 • Actualizat la 15.01.2020
 • Citești oriunde (chiar și la cafea)
 • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții sociale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont