Registrul de evidență fiscală la PFA

Facebook profile photoPentru informatii la zi despre Registrul de evidenta fiscala  intra pe articolul publicat in 10-Ianuarie-2018

Prin ordonanța OUG nr. 80/10.12.2014 pentru modificarea şi completarea Legii  privind Codul fiscal se introduce obligația  ca PFA-urile (indiferent de forma de organizare PFA-II-IF), sa completeze Registrul de evidență fiscală   începând cu data de 01.01.2015 .

OUG 80/2014 prevede  la punctul (8) ”Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual.”

La punctul (9) Contribuabilii care desfășoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.

Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Până la acest moment (12 Ianuarie 2015) nu au fost publicate în Monitorul Oficial, normele de aplicare a OUG care a introdus Registrul fiscal pentru PFA si II. Contribuabilii sunt obligați să achizitioneze registrul de la ANAF, în termen de 30 de zile de la publicarea actului normativ.

Registrul de evidență fiscală se achiziționează de la administrația financiara în raza căreia a fost înregistrată persoana fizica autorizată. Documentele necesare sunt Cartea de identitate a titularului și copia certificatului de înregistrare de la Registrul Comerțului. Dacă titularul nu poate fi prezent este necesară o împuterniciere/delegație date unei terțe persoane.  Modelul de delegație este în arhiva Ghid PFA.

Persoanele fizice autorizate sunt obligate să achiziționeze Registrul de evidență fiscală în 30 de zile de la înființare, la fel ca și registrul unic de control.

Până acum registrul de evidență fiscală era obligatoriu pentru  contribuabili plătitori de impozit pe profit pentru ca să evidențieze  veniturile impozabile realizate din orice sursă, într-un an fiscal, precum și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora.  Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit de 3% nu sunt obligate să achiziționeze acest registru.

Pentru societățile comerciale registrul costă 80,60 de lei. Nu știm care este costul la PFA.

Articolul va fi completat imediat ce vor apărea normele la OUG nr 80 din 10.12.2014.

Specialist Declaratia Unica. Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

52 Comentarii
 1. Elena Apostol 7 luni în urmă

  Buna ziua! Am un PFA activitate comert si urmatoarea situatie:

  Achizitionare mijloc fix achitat integral: val. 2700 lei/4 ani/ 12 luni = 56,25lei *4luni/2017=225 lei

  Achizitionare mijloc fix achitat (6.100lei avans+2.400 lei lunar rata leasing pe 36 luni+55lei comision):

  val.mijl.fix 92.500 lei/6 ani/ 12 luni = 1.284,70 lei *10 luni =12.847 lei amortiz/an

  Sold marfa la 31.12.2016=11.308lei

  Sold marfa la 31.12.2017=9.765lei

  Incasari: 161.300 lei – vanzari marfa, xerox si prestari servicii

  Plati: 123.000 lei + la care se adauga:
  – cas+cass achitate 320 lei
  – amortizarea 13.072 lei
  – comision banca 624 lei
  – impozit achitat 1.440lei

  Plati registru: 123.000lei + 11.308lei(sold marfa la 31.12.2016) – 9.765lei(sold marfa la 31.12.2017) +
  + cas;cass 320lei + amortizare 13.072lei + comision banca 624lei = 138.559lei total plati

  Stabilirea venitului net: incasari 161.300lei – 138.559lei plati registru = 22.741 lei * 16% = 3.639 lei

  Este corect acest mod de calcul pentru un PFA in sistem real, care realizeaza prestari servicii si comert. Sau unde gresesc? Va multumesc anticipat! Cu respect E.Apostol

  • Autor
   Constantin 6 luni în urmă

   Buna ziua. Aritmetic sunt corecte dar nu pot sa-mi dau seama daca contabil si fiscal sunt corecte. Platile acelea cat sunt cheltuieli integral deductibile, partial sau total nedeductibile? Un bon de combustibil este 50% deductibil…Daca vreti sa vedeti daca ati intocmit corect contabilitatea va poate fi de folos https://comunitate.gestiunepfa.ro/ghid-pfa-complet/

 2. Elena Apostol 7 luni în urmă

  Buna ziua! Am urmatoarea situatie: am depus declaratia 112, am platit sumele aferente in aceeiasi zi.
  Cand am verificat stare D112 am constatat ca are erori. Nu am facut nici un demers in acest sens. Care sunt consecintele pentru unitate si pentru salariat daca declaratia ramane nevalidata si ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat!

 3. Elena Apostol 9 luni în urmă

  Buna ziua! Daca sunt la norma de venit, dar am si plati facute, unele facturi contin materiale auxiliare, consumabile si chiar obiecte de inventar. Pentru acestea intocmesc NIR chiar daca ele nu se regasesc in registru sau e suficient sa le pun in dosar fara sa le fac nimic altceva?

  • Autor
   Constantin 9 luni în urmă

   Buna ziua. NIR se face doar la marfa sau materii prime. Pune-ti facturile in dosar si pastrati-le cel putin 5 ani.

   • Elena Apostol 8 luni în urmă

    Buna ziua!

    Va doresc sarbatori fericite alaturi de familie si cei dragi! E.Apostol

   • Elena Apostol 7 luni în urmă

    Buna ziua!
    La un I.I. norma de venit am beneficiat de fonduri europene.
    Din aceste fonduri am cumparat un mijloc fix, un obiect de inventar si 2 ha de pamant.
    Pentru acestea trebuie sa intocmesc NIR sau bon consum? Sau amortizare?
    Sau lista inventar la sfarsitul anului?
    Documentele care justifica cum am cheltuit banii din fonduri europene trebuie sa le pun intr-un dosar separat? va multumesc anticipat. E.Apostol

    • Autor
     Constantin 7 luni în urmă

     Buna ziua. Nu sunteti obligat sa faceti contabilitatea la nirma de venit. Tineti bine documentele care jsutifica cehltuirea banilor din fonduri UE.

     • Elena Apostol 2 luni în urmă

      Buna ziua! Am urmatoarea situatie:
      1. eu sunt administrator la o microintreprindere si angajata tot acolo ca sofer de taxi.
      2. un an mai tarziu mi-am angajat sotul, la aceeasi firma ca sofer de tir, el facand doar transport extern.
      Intrebare:
      – trebuie sa-i dau neaparat diurna externa, spor pentru orele de noapte si spor de wk-end conform tahografului ?
      – sau e suficient sa primeasca salariu minim pe economie cu taxele aferente asa cum figurez eu pe
      statul de plata?

     • Autor
      Constantin 2 luni în urmă

      Buna ziua! Se respecta tahograful, deci la prima intrebare raspunsul este da: dati diurna externa, spor pentru orele de noapte si spor de wk-end.

 4. Elena Apostol 10 luni în urmă

  Buna ziua! Am deschis un I.I. cu cod CAEN 0113-la norma de venit.
  Norma stabilita 1710 lei *16%=274 lei de plata in cursul anului 2017. Am facturi platite a caror valoare nu se va regasi in nici un registru, dar si facturi emise si incasate in valoare de 7860 lei *16%=1258 lei. Daca am incasari mai mari decat cele declarate platesc diferenta (1258realizat-274declarat=984lei)? In cazul acesta ce declaratie trebuie sa depun la sfarsitul anului? Dar la inceputul anului 2018 ce declaratie trb. sa intocmesc? Tot 221 si ANAF stabileste norma de venit aferenta zonei si ulterior vor emite decizia de impunere 260? Codul CAEN permite si evidenta in sistem real?
  O alta problema pt. care imi permit sa va deranjez este urmatoarea: Am accesat fonduri europene nerambursabile. La deschiderea I.I. am in lucru 2ha de pamant, dar in proiect am prevazut cumpararea altor 4ha. In anul 2018, cand voi avea incasari de pe toate cele 6ha emit facturi separat, odata pt. cele 2ha si separat pt venituli realizate din cele 4ha care au fost cumparate cu fd.europene? Si inca o intrebare: daca pana la aceasta data, oct2017, a aparut model pt. Registru fiscal sau evidenta la norma de venit se tine tot pe reg. de incasari si plati, completandu-se doar coloana de incasari? Va multumesc anticipat! Cu respect Elena A.

  • Autor
   Constantin 9 luni în urmă

   Buna ziua. Platiti impozit la norma de venit, nu conteaza cate incasari aveti. Facturati global, nu faceti diferenta intre cele doua categorii de terenuri. Depuneti in continuare 221 cu suprafata lucrata asa cum ati declarat la APIA. Nu a aparut inca registrul de evidenta fiscala.

 5. Ioanna 2 ani în urmă

  Intre a figura cu sediul intr-un apartament la bloc sau in cadrul unei fundatii, care locatie este mai convenabila? din punct de vedere a cerintelor de functionare, taxe de platit si evitarea problemelor in caz de control la sediu? si in ambele situatii daca face vreo diferenta ca sediul sa figureze doar ca locatie fara desfasurarea activitatii la el…? care situatie este mai potrivita?
  multumesc anticipat

  • Autor
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Sediul profesional poate fi oriunde. La bloc, daca nu desfasurati activitate si nu deduceti cheltuieli cu utilitati nu platiti taxe de proprietate in plus. La fundatie e in functie de ce se stipuleaza in contractul de comodat sau inchiriere.

 6. Ioanna 2 ani în urmă

  buna. sunt pfa in domeniul de activitate “alte forme de invatamant (meditatii).” Sediul este inscris pe casa parinteasca, cu contract de comodat dar este folosit strict ca si locuinta (nu practic activitate acolo). Cand am infiintat sediul, nu am socotit ca poate trebuie specificat daca desfasori activitate acolo sau nu. Acum a aparut impozitul pe taxe si cladiri iar saracii parintii mei au de platit peste 10 mil fiindca figureaza inregistrat sediul meu acolo dar eu nu practic acolo nimic. Intre timp am aflat si eu ca trebuie facut un act aditional si schimbat codul caen ca sa “demonstrez” ca nu se desfasoara activitate la sediul inregistrat si ca este doar virtual. As dorii sa stiu ce “riscuri” sau cerinte vin in plus odata cu aceasta schimbare – adica refact actele mentionand faptul ca tin activitatea pe teren si nu la sediul inregistrat.
  Multumesc anticipat

  • Autor
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Nu trebuie sa modificati codul CAEN. Dar poate ati gresit si ati cerut la infiintare, autorizarea unei activitati. Chiar si asa trebuie sa depuneti la taxe locale, pana pe 31 Martie, declaratia ITL 2016 01. Unde specificati la punctul VII ca nu desfasurati activitate la sediu. Cereti apoi recalcularea impozitului.

 7. miinea elena 3 ani în urmă

  buna ziua. sunt coafeza-frizerita cu pfa norma de venit. in cazul unui control efectuat de ANAF trebuie sa am fisa de magazie pt toate produsele consumabile? nu vand produsele. Va multumesc. Elena.

 8. danna 3 ani în urmă

  Noutati despre acest registru in cazul PFA?

  • Autor
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Acum o saptamana, cand am intrebat la administratia sector 2 nu erau noutati.

 9. FLORIN 3 ani în urmă

  buna seara.am un pfa cu productie de flori rasaduri etc.ce acte sint de intocmit ca sa pot iesi la vanzare . mentionez ca am autorizatie de ambulant,piete targuri ,oboare si comert stradal.va multumesc Florin

 10. Maria Lapadatu 3 ani în urmă

  La un PFA care are ca obiect de activitate vanzarea de articole second had, in cazul sistemului cu norme de venit, se mai tine evidenta stocurilor? respectiv NIR pentru intrarea marfii, urmarirea reducerilor, raportul de gestiune? Sau se trec numai incasarile in registrul de incasari si plati?

 11. adrian 3 ani în urmă

  Bună seara, pot inregistra in gestiune o factura pe persoana fizica daca sunt pfa sau trebuia sa fie exclusiv factura pe denumirea pfa cu cui etc. Daca fac o plata dintr- un cont pe nume de petsoana fizica pot inregistra suma in gestiunea pfa daca este in interesul acesteia (sunt medic specialist si imi platesc a doua specializare in doua transe de 3250 ron ). Va multumesc.

  • Autor
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Factura trebuie sa fie emisa pe numele PFA si plata sa fie facuta din cont de PFA. Altfel riscati sa nu convingeti inspectorul fiscal ca cheltuiala este necesara pentru activitate dvs.

 12. Anda Miron 3 ani în urmă

  In registrul de incasari si plati trebuie sa apara soldul la fiecare sfarsit de luna? Citeam in unele articole ca doar la finalul anului trebuie calculat.

 13. Anda Miron 3 ani în urmă

  Pt PFA sunt obligatorii registrele de casa, registrele de banca, jurnalele de vanzari si jurnalele de cumparari?

 14. Anda Miron 3 ani în urmă

  Registrul de casa si de intrari/iesiri trebuie sa aiba paginile numerotate?

 15. Anda Miron 3 ani în urmă

  Buna ziua!
  Am inteles ca registrele de incasari si plati, precum si cele de inventar si vanzari/cumparari trebuie sa fie numerotate. In cazul in care le cumpar si le completez de mana, paginile acestora fie sunt numerotate din tipar, fie le numerotez eu manual, insa ce fac in situatia in care le listez din programul de contabilitate? De exemplu, registrul de vanzari il listez la fiecare sfarsit de luna si imi printeaza intr-adevar paginile numerotate din program (de ex daca sunt 12 pag, am 1/12, 2/12, 3/12 …. 12/12), insa la sfarsitul lunii urmatoare cand listez, imi printeaza de asemenea numarul paginilor, numai ca incepe iar de la 1 … (daca aici am de ex 7 pag, voi avea 1/7, 2/7 … 7/7) si tot asa in fiecare luna. Nu am continuitate in numerotare. Cum sa procedez?
  Va multumesc!

 16. registrele de evidenta fiscala pentru PFA nu sunt tiparite spre a fi puse spre vanzare celor obligati cu completarea lor. 3 ani în urmă

  Bună ziua,
  cunoasteți dacă s-au tipărit registrele de evidenta fiscala pentru PFA?
  .

  • Autor
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Nu am auzit nimic legat de acest registru in ultima perioada.

 17. Huni 3 ani în urmă

  Buna ziua . sunt producator de artizanate ceramica flori uscate etc … si le comercializez in piete targuri in locuri publice autorizate , ce acte mi-se cer pe langa casa de marcat .
  va multsumesc

 18. ana 3 ani în urmă

  Buna ziua,

  Am deschis recent un PFA cu norma de venit (cresterea bovinelor), insa nu stiu cum trec in proprietatea PFA-lui animalele si utilajele aflate pana acum in proprietate personala. Laptele este cumparat de o societate, pentru care eliberez factura si aviz de insotire a marfii. Daca plata se face prin banca, trebuie sa detin si casa de marcat?

  • Autor
   Constantin 3 ani în urmă

   Din pacate nu stiu cum puteti transfera. Animalele fac parte din afacerea in sine si in opinia mea nu este necesar transferul. Cereti o opinie la un notar sau avocat specialist in Codul Civil.
   Referitor la intrebarea a doua, nu aveti nevoie de casa de marcat cand vindeti catre firme.

 19. Anonim 3 ani în urmă

  buna ziua,
  va rog sa imi spuneti ce registre trebuie sa detin daca am deschisa un PFA cu norma de venit (apicultura).. ca si documente justificative pentru vanzarea mierii pot sa fac si chitanta si factura pentru persoane fizice (mentionez ca vanzarea se face in cantitati mari, ocazional)

  • Autor
   Constantin 3 ani în urmă

   Trebuie sa aveti Registrul de incasari si plati si registrul inventar. Si trebuie sa completati coloana de incasari a registrului de evidenta fiscala (care nu a aparut inca). Referitor la Casa de marcat va incadrati la punctul a) comerţul ocazional cu produse agricole din producţie proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizaţi în condiţiile legii, în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate; … desi poate nu sunteti tot timpul in targuri si oboare..

 20. stefania 3 ani în urmă

  buna ziua pentru un PFA coafor si pt vanzare de produse (ingrijire par) pe langa resgistrele cunoscute trebuie sa am un raport de gestiune si unul de inventar?trebuie sa am o fisa cu intrari si iesiri atat ptr consumabile cat si ptr cele destinate vanzarii? va multumesc.

  • Autor
   Constantin 3 ani în urmă

   Trebuie sa tineti o gestiune a stocurilor de marfa si de materii prime. De regula fiecare produs are o fisa de magazie, cu intrari si iesiri. Un control ANAF poate cere o situatie a stocurilor sau un raport de gestiune. Folositi un program de contabilitate pentru usurinta gestiunii. Cum ar fi SAGA PS.

 21. Danna 3 ani în urmă

  Tot nu a aparut Registrul de Evidenta Fiscala pt PFA?

 22. Oana 3 ani în urmă

  Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care sunt registrele oligatorii pe care un PFA trebuie sa le completeze si care sunt declaratiile obligatorii. Multumesc!

  • Autor
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara! Registrele sunt: Registrul Jurnal de incasari si plati, Registrul Inventar, registrul unic de control. SI ar trebui si registrul de evidenta fiscala dar nu sunt aprobate normele de aplicare.
   Declaratiile sunt aici: https://gestiunepfa.ro/declaratii-pfa-2015/

 23. ION SORINA 4 ani în urmă

  Pentru un PFI FRIZERIE LA DOMICILIL MEU ,ce conditii trebuie sa indeplinesc?

 24. Dan Pricop 4 ani în urmă

  Cum se calculeaza cheltuielile la utilitati daca sediul pfa este la domiciliul tau?

  • Autor
   Constantin 4 ani în urmă

   Pe baza unui contract de comodat deduceti cheltuielile in raport cu numarul de camere sau cu suprafata utilizate de pfa din apartamentul/casa unde isi are sediul profesional. De regula sediul pfa inseamna utilizarea unei camere pentru activitati de birou.

 25. Iuliana 4 ani în urmă

  Bună ziua,
  În cazul în care un PFA a solicitat compensarea impozitului pe venit (deoarece a avut plată anticipată), se înregistrează în Registrul de încasări şi plăţi? Oare îl trec şi pe plăţi şi pe încasări?
  Mulţumesc!

  • Autor
   Constantin 4 ani în urmă

   Buna ziua! Nu stiu daca am inteles bine intrebarea. Ca principiu, in registrul jurnal de incasari si plati treceti efetiv platile pe care le faceti in cursul anului. De exemplu: ati avut plati aniticipate de 1000 de lei in 2013, in mai 2014 iese de plata impozitul pe venit din anul 2013 de 1500 lei. Administratia financiara va cere sa platiti 500 lei ca diferenta. Veti trece in RJIP din anul 2014, 500 de lei plata impozit pe anul 2014 (la data documentului de plata). Aceasta plata nu este deductibila la calculul impozitului pe venit in 2014.

 26. silvia 4 ani în urmă

  Compensarea impozitului si CASS PFA se inregistreaza in Registrul de incasari si plati? In caz contrar se tine evidenta separat, intr o Fisa pt operatiuni diverse? Multumesc. Silvia Toma

  • Andrei 3 ani în urmă

   Se poate compensa in baza unei cereri la Admin. Fiscala sumele platite in plus. Nu se trece in RJIP si da se tine evidenta separat in fisa operatiuni diverse. Daca se compenseaza impozit cu CASS sau CAS suma se poate lua in calcul la impozit daca este pentru anul fiscal in care a fost facuta compensarea.
   Spor!

   • Autor
    Constantin 3 ani în urmă

    Va multumim pentru informatie. De avut grija la compensare pentru ca dureaza si consecintele pot fi costisitoare: conturi blocate, penalitati si multe drumuri la administratie.

 27. Danna 4 ani în urmă

  Se poate cumpara deja registrul de la finante sau mai este de asteptat?

  • Autor
   Constantin 4 ani în urmă

   Asteptam publicare normelor la ordonanta de urgenta care a stabilit obligativitatea registrului de evidenta fiscala.

 28. Violeta 4 ani în urmă

  Va multumesc mult pentru lamuriri si informatiile suplimentare.
  O dupa-amiaza placuta,
  Violeta

 29. Autor
  Constantin 4 ani în urmă

  Buna ziua, Daca sunteti obligata sa platiti CAS veti calcula procentul de 26,3% la baza de calcul, care este o valoare aleasa de dvs. Contributia de plata poate avea valoarea de:
  -minim 222,00 lei (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).
  -maxim 3176,00 lei (26,3% din baza maximă de calcul 12.075 lei, adică de 5 * 2415 lei).

  Mai multe detalii aici : https://gestiunepfa.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2015/

 30. Violeta 4 ani în urmă

  Buna ziua,

  Am o nelamurire in privinta platii CAS pensie pentru o PFA. Nu imi este clar daca sunt obligata sa aplic 26,3% la venitul net obtinut de mine sau pot declara salariul mediu pe economie ca baza de impozitare pentru aceasta contributie si la suma respectiva se va aplica cota de 26,3% pe care statul o va retine pentru pensie.
  Precizez ca sunt in stadiul de incepator ca si PFA si acest detaliu nu este clar pentru mine.
  M-ar bucura o clarificare din partea dvs.
  Cele bune,
  Violeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account