Registrul de evidență fiscală la PFA

Facebook profile photoPrin ordonanța OUG nr. 80/10.12.2014 pentru modificarea şi completarea Legii  privind Codul fiscal se introduce obligația  ca PFA-urile (indiferent de forma de organizare PFA-II-IF), sa completeze Registrul de evidență fiscală   începând cu data de 01.01.2015 .

OUG 80/2014 prevede  la punctul (8) ”Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual.”

La punctul (9) Contribuabilii care desfășoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.

Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Până la acest moment (12 Ianuarie 2015) nu au fost publicate în Monitorul Oficial, normele de aplicare a OUG care a introdus Registrul fiscal pentru PFA si II. Contribuabilii sunt obligați să achizitioneze registrul de la ANAF, în termen de 30 de zile de la publicarea actului normativ.

Registrul de evidență fiscală se achiziționează de la administrația financiara în raza căreia a fost înregistrată persoana fizica autorizată. Documentele necesare sunt Cartea de identitate a titularului și copia certificatului de înregistrare de la Registrul Comerțului. Dacă titularul nu poate fi prezent este necesară o împuterniciere/delegație date unei terțe persoane.  Modelul de delegație este în arhiva Ghid PFA.

Persoanele fizice autorizate sunt obligate să achiziționeze Registrul de evidență fiscală în 30 de zile de la înființare, la fel ca și registrul unic de control.

Până acum registrul de evidență fiscală era obligatoriu pentru  contribuabili plătitori de impozit pe profit pentru ca să evidențieze  veniturile impozabile realizate din orice sursă, într-un an fiscal, precum și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora.  Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit de 3% nu sunt obligate să achiziționeze acest registru.

Pentru societățile comerciale registrul costă 80,60 de lei. Nu știm care este costul la PFA.

Articolul va fi completat imediat ce vor apărea normele la OUG nr 80 din 10.12.2014.

Pachet complet pentru activitati independente PFA-PFI-II-IF este un ghid practic care te ajuta pas cu pas, sa infiintezi si sa gestionezi corect si legal afacerea pe care o desfasori ca persoana fizica. Ai toate informatiile, formularele si registrele completate ca exemplu, intr-un singur loc. Descarca acum!

Apasă pentru detalii! ghid completare declaratii pfa

40 Responses to Registrul de evidență fiscală la PFA

 1. Ioanna 16/03/2016 at 19:07 #

  Intre a figura cu sediul intr-un apartament la bloc sau in cadrul unei fundatii, care locatie este mai convenabila? din punct de vedere a cerintelor de functionare, taxe de platit si evitarea problemelor in caz de control la sediu? si in ambele situatii daca face vreo diferenta ca sediul sa figureze doar ca locatie fara desfasurarea activitatii la el…? care situatie este mai potrivita?
  multumesc anticipat

  • Constantin 23/03/2016 at 17:36 #

   Buna ziua. Sediul profesional poate fi oriunde. La bloc, daca nu desfasurati activitate si nu deduceti cheltuieli cu utilitati nu platiti taxe de proprietate in plus. La fundatie e in functie de ce se stipuleaza in contractul de comodat sau inchiriere.

 2. Ioanna 10/03/2016 at 19:50 #

  buna. sunt pfa in domeniul de activitate “alte forme de invatamant (meditatii).” Sediul este inscris pe casa parinteasca, cu contract de comodat dar este folosit strict ca si locuinta (nu practic activitate acolo). Cand am infiintat sediul, nu am socotit ca poate trebuie specificat daca desfasori activitate acolo sau nu. Acum a aparut impozitul pe taxe si cladiri iar saracii parintii mei au de platit peste 10 mil fiindca figureaza inregistrat sediul meu acolo dar eu nu practic acolo nimic. Intre timp am aflat si eu ca trebuie facut un act aditional si schimbat codul caen ca sa “demonstrez” ca nu se desfasoara activitate la sediul inregistrat si ca este doar virtual. As dorii sa stiu ce “riscuri” sau cerinte vin in plus odata cu aceasta schimbare – adica refact actele mentionand faptul ca tin activitatea pe teren si nu la sediul inregistrat.
  Multumesc anticipat

  • Constantin 15/03/2016 at 16:54 #

   Buna ziua. Nu trebuie sa modificati codul CAEN. Dar poate ati gresit si ati cerut la infiintare, autorizarea unei activitati. Chiar si asa trebuie sa depuneti la taxe locale, pana pe 31 Martie, declaratia ITL 2016 01. Unde specificati la punctul VII ca nu desfasurati activitate la sediu. Cereti apoi recalcularea impozitului.

 3. miinea elena 14/02/2016 at 09:52 #

  buna ziua. sunt coafeza-frizerita cu pfa norma de venit. in cazul unui control efectuat de ANAF trebuie sa am fisa de magazie pt toate produsele consumabile? nu vand produsele. Va multumesc. Elena.

 4. danna 02/02/2016 at 10:11 #

  Noutati despre acest registru in cazul PFA?

  • Constantin 02/02/2016 at 17:15 #

   Buna seara. Acum o saptamana, cand am intrebat la administratia sector 2 nu erau noutati.

 5. FLORIN 12/12/2015 at 20:55 #

  buna seara.am un pfa cu productie de flori rasaduri etc.ce acte sint de intocmit ca sa pot iesi la vanzare . mentionez ca am autorizatie de ambulant,piete targuri ,oboare si comert stradal.va multumesc Florin

 6. Maria Lapadatu 19/11/2015 at 16:36 #

  La un PFA care are ca obiect de activitate vanzarea de articole second had, in cazul sistemului cu norme de venit, se mai tine evidenta stocurilor? respectiv NIR pentru intrarea marfii, urmarirea reducerilor, raportul de gestiune? Sau se trec numai incasarile in registrul de incasari si plati?

 7. adrian 18/11/2015 at 21:09 #

  Bună seara, pot inregistra in gestiune o factura pe persoana fizica daca sunt pfa sau trebuia sa fie exclusiv factura pe denumirea pfa cu cui etc. Daca fac o plata dintr- un cont pe nume de petsoana fizica pot inregistra suma in gestiunea pfa daca este in interesul acesteia (sunt medic specialist si imi platesc a doua specializare in doua transe de 3250 ron ). Va multumesc.

  • Constantin 23/11/2015 at 17:07 #

   Buna seara. Factura trebuie sa fie emisa pe numele PFA si plata sa fie facuta din cont de PFA. Altfel riscati sa nu convingeti inspectorul fiscal ca cheltuiala este necesara pentru activitate dvs.

 8. Anda Miron 30/07/2015 at 12:57 #

  In registrul de incasari si plati trebuie sa apara soldul la fiecare sfarsit de luna? Citeam in unele articole ca doar la finalul anului trebuie calculat.

 9. Anda Miron 30/07/2015 at 12:55 #

  Pt PFA sunt obligatorii registrele de casa, registrele de banca, jurnalele de vanzari si jurnalele de cumparari?

 10. Anda Miron 30/07/2015 at 12:04 #

  Registrul de casa si de intrari/iesiri trebuie sa aiba paginile numerotate?

 11. Anda Miron 30/07/2015 at 11:44 #

  Buna ziua!
  Am inteles ca registrele de incasari si plati, precum si cele de inventar si vanzari/cumparari trebuie sa fie numerotate. In cazul in care le cumpar si le completez de mana, paginile acestora fie sunt numerotate din tipar, fie le numerotez eu manual, insa ce fac in situatia in care le listez din programul de contabilitate? De exemplu, registrul de vanzari il listez la fiecare sfarsit de luna si imi printeaza intr-adevar paginile numerotate din program (de ex daca sunt 12 pag, am 1/12, 2/12, 3/12 …. 12/12), insa la sfarsitul lunii urmatoare cand listez, imi printeaza de asemenea numarul paginilor, numai ca incepe iar de la 1 … (daca aici am de ex 7 pag, voi avea 1/7, 2/7 … 7/7) si tot asa in fiecare luna. Nu am continuitate in numerotare. Cum sa procedez?
  Va multumesc!

 12. registrele de evidenta fiscala pentru PFA nu sunt tiparite spre a fi puse spre vanzare celor obligati cu completarea lor. 22/06/2015 at 11:51 #

  Bună ziua,
  cunoasteți dacă s-au tipărit registrele de evidenta fiscala pentru PFA?
  .

  • Constantin 22/06/2015 at 18:00 #

   Buna ziua. Nu am auzit nimic legat de acest registru in ultima perioada.

 13. Huni 17/05/2015 at 13:26 #

  Buna ziua . sunt producator de artizanate ceramica flori uscate etc … si le comercializez in piete targuri in locuri publice autorizate , ce acte mi-se cer pe langa casa de marcat .
  va multsumesc

 14. ana 14/05/2015 at 11:32 #

  Buna ziua,

  Am deschis recent un PFA cu norma de venit (cresterea bovinelor), insa nu stiu cum trec in proprietatea PFA-lui animalele si utilajele aflate pana acum in proprietate personala. Laptele este cumparat de o societate, pentru care eliberez factura si aviz de insotire a marfii. Daca plata se face prin banca, trebuie sa detin si casa de marcat?

  • Constantin 25/05/2015 at 19:12 #

   Din pacate nu stiu cum puteti transfera. Animalele fac parte din afacerea in sine si in opinia mea nu este necesar transferul. Cereti o opinie la un notar sau avocat specialist in Codul Civil.
   Referitor la intrebarea a doua, nu aveti nevoie de casa de marcat cand vindeti catre firme.

 15. Anonim 02/04/2015 at 13:37 #

  buna ziua,
  va rog sa imi spuneti ce registre trebuie sa detin daca am deschisa un PFA cu norma de venit (apicultura).. ca si documente justificative pentru vanzarea mierii pot sa fac si chitanta si factura pentru persoane fizice (mentionez ca vanzarea se face in cantitati mari, ocazional)

  • Constantin 09/04/2015 at 20:52 #

   Trebuie sa aveti Registrul de incasari si plati si registrul inventar. Si trebuie sa completati coloana de incasari a registrului de evidenta fiscala (care nu a aparut inca). Referitor la Casa de marcat va incadrati la punctul a) comerţul ocazional cu produse agricole din producţie proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizaţi în condiţiile legii, în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate; … desi poate nu sunteti tot timpul in targuri si oboare..

 16. stefania 31/03/2015 at 22:37 #

  buna ziua pentru un PFA coafor si pt vanzare de produse (ingrijire par) pe langa resgistrele cunoscute trebuie sa am un raport de gestiune si unul de inventar?trebuie sa am o fisa cu intrari si iesiri atat ptr consumabile cat si ptr cele destinate vanzarii? va multumesc.

  • Constantin 09/04/2015 at 20:18 #

   Trebuie sa tineti o gestiune a stocurilor de marfa si de materii prime. De regula fiecare produs are o fisa de magazie, cu intrari si iesiri. Un control ANAF poate cere o situatie a stocurilor sau un raport de gestiune. Folositi un program de contabilitate pentru usurinta gestiunii. Cum ar fi SAGA PS.

 17. Danna 24/03/2015 at 08:51 #

  Tot nu a aparut Registrul de Evidenta Fiscala pt PFA?

 18. Oana 01/03/2015 at 15:05 #

  Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care sunt registrele oligatorii pe care un PFA trebuie sa le completeze si care sunt declaratiile obligatorii. Multumesc!

  • Constantin 04/03/2015 at 19:24 #

   Buna seara! Registrele sunt: Registrul Jurnal de incasari si plati, Registrul Inventar, registrul unic de control. SI ar trebui si registrul de evidenta fiscala dar nu sunt aprobate normele de aplicare.
   Declaratiile sunt aici: https://gestiunepfa.ro/declaratii-pfa-2015/

 19. ION SORINA 11/02/2015 at 07:27 #

  Pentru un PFI FRIZERIE LA DOMICILIL MEU ,ce conditii trebuie sa indeplinesc?

 20. Dan Pricop 06/02/2015 at 21:53 #

  Cum se calculeaza cheltuielile la utilitati daca sediul pfa este la domiciliul tau?

  • Constantin 11/02/2015 at 19:01 #

   Pe baza unui contract de comodat deduceti cheltuielile in raport cu numarul de camere sau cu suprafata utilizate de pfa din apartamentul/casa unde isi are sediul profesional. De regula sediul pfa inseamna utilizarea unei camere pentru activitati de birou.

 21. Iuliana 06/02/2015 at 14:56 #

  Bună ziua,
  În cazul în care un PFA a solicitat compensarea impozitului pe venit (deoarece a avut plată anticipată), se înregistrează în Registrul de încasări şi plăţi? Oare îl trec şi pe plăţi şi pe încasări?
  Mulţumesc!

  • Constantin 11/02/2015 at 18:16 #

   Buna ziua! Nu stiu daca am inteles bine intrebarea. Ca principiu, in registrul jurnal de incasari si plati treceti efetiv platile pe care le faceti in cursul anului. De exemplu: ati avut plati aniticipate de 1000 de lei in 2013, in mai 2014 iese de plata impozitul pe venit din anul 2013 de 1500 lei. Administratia financiara va cere sa platiti 500 lei ca diferenta. Veti trece in RJIP din anul 2014, 500 de lei plata impozit pe anul 2014 (la data documentului de plata). Aceasta plata nu este deductibila la calculul impozitului pe venit in 2014.

 22. silvia 23/01/2015 at 14:02 #

  Compensarea impozitului si CASS PFA se inregistreaza in Registrul de incasari si plati? In caz contrar se tine evidenta separat, intr o Fisa pt operatiuni diverse? Multumesc. Silvia Toma

  • Andrei 26/02/2015 at 14:22 #

   Se poate compensa in baza unei cereri la Admin. Fiscala sumele platite in plus. Nu se trece in RJIP si da se tine evidenta separat in fisa operatiuni diverse. Daca se compenseaza impozit cu CASS sau CAS suma se poate lua in calcul la impozit daca este pentru anul fiscal in care a fost facuta compensarea.
   Spor!

   • Constantin 04/03/2015 at 19:37 #

    Va multumim pentru informatie. De avut grija la compensare pentru ca dureaza si consecintele pot fi costisitoare: conturi blocate, penalitati si multe drumuri la administratie.

 23. Danna 18/01/2015 at 21:00 #

  Se poate cumpara deja registrul de la finante sau mai este de asteptat?

  • Constantin 19/01/2015 at 19:34 #

   Asteptam publicare normelor la ordonanta de urgenta care a stabilit obligativitatea registrului de evidenta fiscala.

 24. Violeta 18/01/2015 at 17:08 #

  Va multumesc mult pentru lamuriri si informatiile suplimentare.
  O dupa-amiaza placuta,
  Violeta

 25. Constantin 17/01/2015 at 15:38 #

  Buna ziua, Daca sunteti obligata sa platiti CAS veti calcula procentul de 26,3% la baza de calcul, care este o valoare aleasa de dvs. Contributia de plata poate avea valoarea de:
  -minim 222,00 lei (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).
  -maxim 3176,00 lei (26,3% din baza maximă de calcul 12.075 lei, adică de 5 * 2415 lei).

  Mai multe detalii aici : https://gestiunepfa.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2015/

 26. Violeta 15/01/2015 at 10:19 #

  Buna ziua,

  Am o nelamurire in privinta platii CAS pensie pentru o PFA. Nu imi este clar daca sunt obligata sa aplic 26,3% la venitul net obtinut de mine sau pot declara salariul mediu pe economie ca baza de impozitare pentru aceasta contributie si la suma respectiva se va aplica cota de 26,3% pe care statul o va retine pentru pensie.
  Precizez ca sunt in stadiul de incepator ca si PFA si acest detaliu nu este clar pentru mine.
  M-ar bucura o clarificare din partea dvs.
  Cele bune,
  Violeta

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: