Plata impozit PFA 2019. Plata contributiilor sociale datorate

Plata obligatiilor fiscale dupa depunerea declaratiei cu bonificatii

Pentru informatii complete despre bonificatii vezi articolul dedicat.

Conform Oug 69/2020, obligațiile de plata pentru 2019 se reduc cu bonificatiile calculate in ultima declaratie depusa, la sectiunile unde am calculat aceste bonificatii: 1.5.1 si/sau 1.5.2.

Incepand de ieri 23 iunie, obligatiile de plata de pe ghiseul.ro sau din SPV (vezi meniu stanga: Plata Obligatii Fiscale) au fost actualizate cu bonificatiile calculate in declaratia unica si se poate face plata cu cardul. Sumele de plata includ si obligatii principale de plata din anii anteriori, care nu au fost stinse pana la aceasta data. Pentru obtinerea bonificatiei suma de plata trebuie achitata integral pana la data de 30.06.2020.

Observatie! Daca s-au facut plati anticipate si plata a fost repartizata pe un cont de obligatie fiscala (CAS sau CASS sau Impozit estimat), si pe care acum aveti sume platite in plus, aceste sume platite in plus, nu pot fi luate in considerare la plata altor obligatii pentru care, dupa depunerea definitivarii, rezulta diferente de plata. De exemplu, s-a platit anticipat CASS (2496 lei), bonificatie de la CASS (125+125) nu se ia in calcul la plata impozitului pe venit definitivat. Aceasta regula se aplica la calculul sumelor de plata pe ghiseul.ro . Daca aveti o plata recenta, care nu a fost inca procesata, tineti cont de acea plata si achitati diferenta.

Recomand plata sumelor cu cardul evidentiate in SPV sau pe ghiseul.ro

Alte modalitati de plata: prin banca, in contul unic sau la ghiseul ANAF, cu numerar.

 • Daca ati facut plati pentru 2019, (inainte de depunerea declarației cu bonificatii), reduceti sumele de plata (de la 1.5.1 sau 1.5.2) cu aceste plati si obtineti diferenta de achitat pana la 30 Iunie:
 • Din calcul efectuat poate rezulta si ca ati achitat deja obligatiile la 2019 si aveti sume platite in plus: de recuperat sau de compensat cu obligatii fiscale viitoare;

Pentru plata folosim contul iban unic pentru cele trei obligatii fiscale – impozit, cas si cass. Va rog sa-l verificati inca o data pe site-ul ANAF. Contul IBAN este contul de la domiciliul dvs – adresa din declaratia unica.

In contul IBAN unic se face plata integrala a celor 3 obligatii. O singura plata, adica un singur ordin de plata. Daca platiti cu cativa lei mai putini, riscati sa nu vi se acorde bonificatie pentru 2019. Mai bine platiti cu cativa lei mai multi.

Luna viitoare, dupa procesarea declarației unice, vom gasi in sistemul ANAF sumele corectate cu bonificatiile – dupa data de 10 a lunii Iulie; speram sa nu se procedeze ca in 2018, cand bonificatiile trebuiau acordate de inspector. In unele cazuri nici acum nu au fost acordate.

Important! Pentru stabilirea precisa a sumelor de plata verificati situatia obligatiilor de plata din SPV si stabiliti daca sunt obligatii restante din anii anteriori, detalii mai jos.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

Termenul pentru plata impozit pfa 2019 si contributii sociale

Plata impozit PFA 2019, plata CAS 2019 si plata CASS 2019 aste acelasi termen ca si pentru depunerea declaratiei unice, anume 30 Iunie 2020. (Termenul de plata pentru obligatiile estimate este 15 martie 2021).

Dupa cum stii deja, in declaratia unica 2020, raportam la capitolul 1, veniturile realizate in 2019 si definitivam impozitul si contributiile sociale.

Desi nu au fost obligati, unii contribuabili au platit deja o parte din aceste obligatii pana la data definitivarii. De retinut ca orice suma platita in contul unic se distribuie proportional pe cele trei obligatii – impozit, CAS si CASS. Deci, pentru a stinge toate obligatiile datorate este necesar sa faci plata integrala a impozitului, cas si cass in contul unic (dintr-o singura plata sau mai multe).

Un model de Ordin plata completat corect gasesti in Ghidurile pentru calculul venitului net si pentru completarea Declaratiei Unice 2020.

Ce ai de facut inainte de plata impozit 2019

 1. Sa depui declaratia unica 2020 cu definitivarea pentru 2019. Nu recomand efectuarea de plati inainte de definitivare.
 2. La cateva zile dupa depunerea declaratiei unice consulta situatia Obligatiilor de Plata din SPV.

Intra in SPV selecteaza Solicitari > Informatii > Obligatii de plata – si apoi verificati sectiunea mesaje 

Obligatiile de plata din SPV se actualiazeaza complet dupa data de 10 a lunii urmatoare in care s-au operat modificari. Clarifica toate sumele de plata din situatie si abia apoi poti face plati pentru 2019.

Din pacate, cei mai multi contribuabili au surpriza sa descopere sume datorate din anii anteriori (regularizari, dobanzi, penalitati calculate) si in special din cauza bonificatiei ne-acordate pentru obligatiile din 2018.

Sunt si situatii in care trebuie sa platesti mai putin pentru ca ai facut plati in plus sau celebrele bonificatii au fost calculate si inregistrate in situatie.

Important! Deductibilitatea Contributiei de asigurari sociale CAS este o exceptie de la principiul de baza al contabilitati in partida simpla: Codul Fiscal art. 68 b) să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;.

Conform codului fiscal CAS se deduce din venitul net la nivelul contributiei datorate, prin completarea sectiunii 1.4 din Declaratia Unica. Deci, plata CAS nu are relevanta asupra deductibilitatii la calculul venitului impozabil. Platile de CAS se noteaza in RJIP dar le socotesti ca fiind nedeductibile.

Plata obligatiilor fiscale prin intermediul Ghiseul.ro

Contribuabilii persoane fizice titulari de activitati independente : PFA, II, IF, Profesii Liberale pot achita contributiile sociale si impozitul si prin intermediul portalului guvernamental Ghiseul.ro cu cardul bancar. Sumele de pe ghiseul.ro nu sunt actualizate cu bonificatiile.

Ghiseul.ro este un portal care faciliteaza plata taxelor, impozitelor, amenzilor catre diferite institutii publice cum sunt: primarii, inspectorate, agentii guvernamentale. De curand s-a inrolat si ANAF.

Desi portalul este in functiune de multi ani sunt foarte putine institutii inrolate. Functionarii publici din Romania nu agreeaza digitalizarea.

Pentru a plati CAS, CASS si impozitul datorat intra pe ghiseul.ro si creeaza-ti un cont daca nu ai. Contul se face foarte usor, iti trebuie doar o adresa de email.

Dupa crearea contului, te autentifici si selecteaza ANAF din meniu (vezi foto mai jos) unde vei gasi sumele datorate. In cele mai multe cazuri sumele de plata sunt diferite fata de ce stiai ca datorezi. Deci, tot trebuie sa verifici situatia oligatiilor de plata sin SPV.

Este ideal ca plata sa se faca cu un card emis pe numele titularului, cel care are obligatii fiscale inregistrate pe numele lui (pe CNP) la ANAF.

Referitor la Capitolul C, disparut din declaratia unica 2020

C.DATE INFORMATIVE PRIVIND EFECTUAREA PLĂȚILOR din declaratia unica 2019 nu se mai gaseste in Declaratia 2020

Date informative privind stabilirea sumei de plată reprezentând impozit pe venitul realizat și contribuții sociale datorate pentru anul 2018.

In aceasta rubrica se declarau platile anticipate si se stabilea diferenta de plata dupa definitivarea impozitului. Rubrica nu avea nicio importanta declarativa, dar ajuta contribuabilii sa stie cat mai aveau de plata. Acest calcul trebuie retinut acum de contribuabil.

Rubrica a fost scoasa din Declaratia pentru 2020 pentru ca, dupa cum spune si ANAF, mai mult incurca decat ajuta. Trebuie retinut, ca rubrica nu transmitea nimic catre ANAF.

Declaratia din 2020 completata la capitolul 1 (definitivare), modifica declaratia din 2019 completata la capitolul 2 (estimare), pentru fiecare rubrica modificata, (rubrica de impozit si/sau contributii sociale, daca este cazul). Astfel se modifica impozitul datorat si eventual contributiile datorate pentru 2019, fata de cele estimate.

Platile efectuate anticipat se raporteaza la situatia finala, dupa depunerea declaratiei din 2020, nu doar la declaratia de venit estimat. Contribuabilul va avea de plata sau de recuperat diferenta dintre realizat si estimat. In niciun caz sumele de plata nu se dubleaza pentru anul 2019. Verificati constant dupa 10 ale lunii, situatia obligatiilor de plata.

[ratings]

19 comentarii la “Plata impozit PFA 2019. Plata contributiilor sociale datorate”

 1. Buna ziua,

  Am PFA care pe Situatia obligatiilor fiscale de plata apare cu sume platite in plus la CASS. Este vorba despre o suma mare de cca 5000 de lei. Sumele provin din perioada 2013-2018. As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a compensa aceste sume cu contributie la CAS pentru a mari stagiul de cotizare. Ce ar trebui sa fac in acest sens. Multumesc.

 2. MIRCEA NISTOR

  Bna ziua
  Pe declaratia depusa anul trecut a fost bifat la estimat norma de venit.Corect era sa fie bifat la venituri în sistem real, iar acum la depunerea declaratiei corect imi da eroare. Pentru ca la depunerea finala a anului 2019 acum în 2020 ne dădea eroare ca venitul real nu poate fi mai mare decât cel estimat. Cum se poate corecta …??
  Multumesc,
  Mircea Nistor, agent asigurari.

 3. „verifica după 10 ale lunii” nu e sigur, am intrat pe 14.06, am plătit TOT pe 15.06 și pe 23.06 au apărut alte sume; am fost la anaf, degeaba, n-ai cu cine, e rea voința și multa prostie în capul lor (aveam o sesizare din 13.04 la care n-au răspuns dar părea ca au corectat situația, cum sa mai operezi după 15 ale lunii când afirmi în SPV ca situația lunii trecute e disponibila după 10?)

 4. Nicoleta Bodnaras

  Buna ziua,
  Depun DU doar pentru veniturile din dividende, pentru plata CASS. Am depus pentru anul 2019 un venit estimat (mai mare decat 12 salarii minime) insa nu dividendele real ridicate(pentru ca nu aveam de unde sa stiu). De la ANAF mi s-a spus ca in mod normal, chiar daca valoarea CASS-ului nu se modifica, trebuie sa corectez valoarea venitului deoarece aceasta nu este corecta si deci sa depun rectificativa. Acum eu nu prea sunt sigura ce rectificativa sa depun: rectificativa pentru DU 2018/2019 adica cea depusa initial si rectificat estimatul pentru 2019 cu valoarea reala sau rectificativa la DU 2019/2020 in care sa corectez 2019 cu venitul realizat?
  Eu inclin sa cred ca ar fi corecta prima varianta…dar as mai fi vrut o parere!

  Multumesc!

 5. Buna ziua,

  Anul trecut am platit toate contributiile – impozit, CAS, CASS – intr-un cont unic. Acum vad ca apar conturi diferite pentru fiecare tip de contributie.

  Trebuiesc platite separat?

  Pe de alta parte, prin Ghiseul.ro exista un singur buton de plata pentru toate contributiile.

  Ne puteti lamuri in aceasta privinta?

  Multumesc anticipat!

 6. Sunteți absolut sigur că sumele de plata nu se dubleaza pentru anul 2019? Eu (PFA in sistem real) am estimat si am si realizat in 2019 un venit SUB salariul minim dar am bifat totusi in declaratia unica pe 2019 ca vreau să platesc contributia la pensie si am si platit-o. La fel și cu CASS, am declarat și am și plătit suma pe 6 luni. Deci dacă eu am bifat pe anul trecut opțiunea de a plăti contribuția la pensie si la sanatate, si le-am si platit tot in 2019, e ok dacă le mai bifez si acum in declaratia din 2020 (la capitolul 1 aferent veniturilor din 2019: CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2019
  SUBSECȚIUNEA I.3.1 Date privind contribuția de asigurări sociale(CAS) datorată
  SUBSECȚIUNEA I.3.2 Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) datorată )?

  Oare nu e suficient ca la I.4.Stabilirea impozitului anual datorat să completez CAS datorată cu cat am declarat+plătit in 2019 și să nu mai bifez secțiunile I.3.1 și I.3.2? Pe de altă parte poate te sancționeaza dacă nu le bifezi din nou… N-avem de unde ști.

  Vă mulțumesc.

 7. In evidentele ANAF exista o singura categorie si cont “impozit aferent DU”. Acolo intra la gramada si cel rectificativ si cel estimat. Softul/ algoritmul distribuie proportional sumele din contul unic pe cele 3 categorii: Impozit aferent DU, CAS DU, CASS DU.

  Deci, nu exista in algoritm sa se tina cont ca o parte din impozit, cel rectificativ pe anul anterior are alta scadenta.

  Poate intrebati la ANAF sa verificati si ne sprijiniti sa nu mai fie asa.
  Ca garantez 100% ca asa este si ca stiu ce vorbesc.

 8. Pt. cei care vor sa inteleaga cum se imparte si aloca proportional, care nu am inteles, detaliez mai jos:

  Impozit: 13000 (8000 pt 2019 si 5000 estimat 2020)
  CAS: 6690
  CASS: 2672

  Total= 22362 (asta e 100%)

  Cat % e impozitul de 13000 din 22362? E regula de 3 simpla, adica 58,12%.

  Sper sa va fie de folos, sa nu va mirati de ce va vin penalizari.

 9. Exemplu concret.

  8000 lei impozit pt. 2019 (s-a realizat peste estimat). Scadenta imediat dupa depunerea DU.

  Estimat 2020: impozit 5000, cas 6690, cass 2627. Scadente la anu.

  In evidentele ANAF va fi asa, doar 3 categorii, fara diferentieri pe scadente:

  Impozit:13000
  CAS: 6690
  CASS: 2672

  Daca platesti 8000 lei se impart proportional pe cele 3 categorii si sumele toatale de mai sus, nu se tine cont ca la impozit e o parte scadenta acum.

  Deci or sa se aloce asa cei 8000 lei care crezi ca ii platesti pt. impozitul 2019

  Impozit: 4649 (58,12% e proportia pt. imozitul toatal rectificare + estimat nou)
  CAS: 2392 (29,9% din total, asta e proportia CAS)
  CASS: 959

  Deci, esti inca restant la impozitul pe 2019. Din cei 8000 lei achitati au ajuns doar 4649.

  QED

  1. Nu am intalnit situatia exemplificata de dvs pana acum. Dar e posibil. In obligtiile de plata sumele sunt evidentiate dupa scadenta lor, pe fiecare an. Probleme au fost cu regularizari sau cu bonificatii neacordate, dar nu cu plata in avans a impozitului estimat.Asta ar fi insemnat ca aproape toti contribuabilii sa aiba restante si pentalitati. Dar nu exclud situatia aberanta de care vorbiti. Nu m-ar mira!

 10. Stingere se face in functie de scadenta, dar alocarea se face proportional cu sumele datorate indiferent de scadenta, intra la sume neutilizate in stingere.

  Adica daca ai 8000 lei impozit pe 2019 (cel peste estimat) si 5000 impozit de estimat 2020 si restul la cas si cass, suma platita se imparte proportional pe cele 3 zone impozit, cas si cass. La impozit ni se tine cont de faptul ca unul e cu scadenta acu si estimatul e pt la anu.

  Deci, nu se aloca din suma platita in contul unic separat pt. impozitul pt. 2019 apoi dupa ce se acopera acela sa se aloce propirtional pe estimatul 2020: impozit, cas si cass.

  Asa a fost si anul trecut si de la ANAF au raspuns ca nu au ce face, si daca platesti la ghiseu tot asa se aloca. Vrei sa nu ai restanta la impozitul pe 2019, platesti mai mult pana se acopera proportional toata partea de impozit pt. 2019. Altfel, esti restant la impozit pe 2019 si ai deja la “sume nestinse dar distribuite” la cas si cass.

  Mai verificati, daca stiti altfel.

  Multumesc

 11. Recrutare Bucuresti

  Buna ziua,

  Daca ai de platit sa zicem 8000 lei diferenta pe anul trecut la impozit (ca ai facut peste estimat) asta il declari in DU de acum unde se declara si estimatul pe anul asta cu impozitul, cass si cas pt. 2020.

  Problema e ca imediat dupa depunere deja toate sumele astea sunt “in galeata” de luat si daca la impozitul aferent 2019 (cel in plus, peste estimat) e termen 30 sau 60 zile, fata de restul cu termen la anu, efectiv nu ai cum sa platesti doar acel impozit de 8000 lei (pt. 2019).

  Platesti 8000 si se aloca in 3 proportional (impozit 2019+2020, cas si cass). Ca sa nu ramai restant pt. partea de impozit aferent 2019 tre sa platesti nu 8000 lei cat e de fapt ci 14000 lei…. E corect asa ceva?

   1. Nu intotdeauna ! Chiar daca am platit in termen am restante ptr ca banii au fost distribuiti la o suma care tr platita in 2020.

 12. Tudor Iaver

  Buna ziua!
  1. Contributia de sanatate (CASS) pentru 2020 cand se va plati? Se mai respecta regula prin care poate fi platita anul urmator, asa cum este CASS pentru 2019, cu termen de plata 25 mai 2020?
  2. CASS este cheltuiala deductibila pentru anul 2020, cuprinsa in DU?

  1. Buna ziua! 1. Obligatiile fiscale estimate in DU 2020 se vor plati pana pe data de 15 martie 2021.
   2. CASS nu este chletuiala deductibila in perioada 2018-2020.

 13. Buna ziua! In 2018 au fost promise doua bonificatii celor care au depus Declaratie Unica … una de 5% pentru depunerea in format electronic pana la termen si una de 5% pentru plata impozitului si a contributiilor pana la 15.12.2018. Daca cea de a doua bonificatie s-a putut deduce prin DU despre prima a ramas ca va fi acordata ulterior. Se mai stie ceva despre aceea bonificatie?

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!

Formularul Declaratia Unica 2021 a fost publicat.

Ghiduri in curs de actualizare.