fbpx

Norme de venit – plafonul de 100.000 de euro pentru trecerea la sistemul real

Conform codului fiscal, activitatile independente care sunt impuse cu norme de venit si obtin un venit brut peste 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia de a stabili venitul net in sistem real, conform regulilor contabilitatii in partida simpla.

(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Intrebarea care se pune este: ce venit luam in calcul? Venitul facturat sau venitul incasat?

Raspuns: plafonul de 100.000 euro se raporteaza la venitul brut incasat in cursul unui an. Atentie, venitul poate a fost facturat in 2019 sau mai devreme, dar daca a fost incasat in 2020, atunci intra in venitul incasat din 2020.

Cf art. 68 din codul fiscal: Venitul brut cuprinde:

a) sumele încasate și echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfășurarea activității;

b) veniturile sub formă de dobânzi din creanțe comerciale sau din alte creanțe utilizate în legătură cu o activitate independentă;

c) câștigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate într-o activitate independentă, exclusiv contravaloarea bunurilor rămase după încetarea definitivă a activității;

d) veniturile din angajamentul de a nu desfășura o activitate independentă sau de a nu concura cu o altă persoană;

e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plată apărute în legătură cu o activitate independentă;

f) veniturile înregistrate de casele de marcat cu memorie fiscală, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri în regim de taxi.

Curs valutar mediu 2020 = 4,8371 – plafonul de incasari in lei = 483.710 lei

Curs valutar mediu 2019 = 4,7452 – plafonul de incasari in lei = 474.520 lei

Atentie la plafonul de100.000 euro, dar si la facturare!

Important cu privire la facturare!

Conform codului fiscal „(…) persoana impozabilă are obligația de a emite o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei, cu excepția cazului în care factura fiscala a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură fiscala pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă”.

Desi aceasta prevedere apare la in codul fiscal la capitolul dedicat TVA, prevederea trebuie aplicata si de persoanele care nu sunt platitoare de TVA. Astfel, factura trebuie emisa in termen de 15 zile a lunii urmatoare prestarii serviciilor.

Observatie! In cazul plafonului de TVA, de 300.000 lei, se ia in calcul venitul facturat in cursul anului, nu cel incasat.

10 comentarii la “Norme de venit – plafonul de 100.000 de euro pentru trecerea la sistemul real”

 1. Veniturie din alte surse se combina cu veniturile PFA pentru calcularea plafonului? Articolul lasa de inteles ca venituri din chirii de exemplu, sau dividente actiuni, nu contribuie la prag. Puteti confirma? Mersi

  1. Buna ziua! Unde scrie de venituri din alte surse in articol? In articol vorbim de activitati independente impuse cu norma de venit si de venitul brut inregistrat de activitatea independenta luat in calcul pentru raportarea la plafonul de 100.000 euro.

 2. Cursul mediu valutar pe 2020 este 4.8371 , si nu 4.8731 . La data scrierii articolului nu se putea cunoaste acest curs.

 3. „Observatie! In cazul plafonului de TVA, de 300.000 lei, se ia in calcul venitul facturat in cursul anului, nu cel incasat.”
  Daca eu am si alte venituri in afara de cele facturate prin PFA (de exemplu venituri din chirii), acestea se iau in calcul la plafonul TVA ?

 4. Pentru PFA norma de venit, pragul de trecere la sistem real este la Venit Incasat (100k)?

  exemplu de caz:
  – cu ultima factura din decembrie 2020 volumul facturat in cursul anului depaseste 100k euro (la cursul care urmeaza sa fie comunicat),
  – dar pana la 31 Decembrie Venitul incasat este sub pragul de 100k euro (incasare ultimei facturi din 2020 se va face in 2021)

  ce formulat trebuie completat si pana la ce termen?

  p.s. pentru plafon TVA, se intelege clar din articol ca se ia in considerare venitul facturat, nu venitul incasat.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA