fbpx

PFA plătitor sau neplătitor de TVA?

PFA platitor de TVA sau neplatitor de TVA?

Toate persoanele fizice sau juridice nou infiintate, sunt din start neplatitoare de TVA, urmand sa devina platitoare de TVA in urma unei optiuni sau a depasirii unui plafon al cifrei de afaceri.

Plafonul de la care o PFA/PFI/II/IF este obligata sa plateasca TVA a fost majorat de la 220.000 lei la 300.000 lei. Noul plafon de scutire  a intrat in vigoare la 1 Aprilie 2018.

Important.  Plafonul de 300.000 lei reprezinta venituri facturate in cursul anului, chiar daca o parte dintre aceste venituri facturate nu sunt incasate in cursul anului.

Important: Esti interesat sa fii  platitor de TVA doar daca:

 • planul tau de afaceri presupune investitii cu valoare semnificativa, atat in faza initiala, cat si ulterior;
 • clientii tai sunt preponderent persoane juridice romane si cer facturarea cu TVA;
 • tariful negociat nu contine TVA si suma TVA este calculata si incasata de tine peste tarif;
 • activitatea pe care o prestezi presupune importante achizitii de marfuri, combustibili, materiale consumabile, servicii, care sa-ti dea drept de deducere a TVA-ului.

Recomandare.  Nu te inregistra ca platitor de TVA decat daca cel putin trei criterii dintre cele de mai sus sunt indeplinite. Un contribuabil neplatitor de TVA, poate opta oricand sa devina platitor de TVA.

[the_ad id=”71423″]

Daca totusi trebuie sa devii platitor de TVA o poti face:

 • la infiintare, caz in care trebuie sa depui o cerere la Administratia Financiara in aceeasi zi cu depunerea actelor de inregiatrare de la Registrul Comertului;
 • prin optiune, ulterior infiintarii PFA, se depune dosar la Administratia Financiara cu formulare si declaratii;
 • obligat de lege, la depasirea plafonului de 300.000 lei venituri (facturate) pe an;

Persoana impozabila  este obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA in cursul unui an calendaristic cand atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut mai sus, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;

Recomandare. Trebuie sa ai in vedere ca inregistrarea in scopuri de TVA complica gestiunea contabila si ca urmare iti recomand sa angajezi un contabil care sa se ocupe de calcule si de declaratiile aferente.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
17 Comentarii
 1. Calin Anisoara
  Calin Anisoara 2 săptămâni în urmă

  Daca am deschis PFA IN aprilie tot 300 000 trebuie sa fie suma maxima factura?

  • Constantin Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Nu conteaza data inceperii activitatii, tot 300.000 lei este plafonul pentru înregistrare ca platitor de TVA.

 2. Catalin
  Catalin 5 luni în urmă

  Buna,
  Am un PFA la norma de venit. Asta inseamna ca venitul meu este reglementat prin norma. Daca facturez mai putin platesc impozit la cat e norma, daca facturez mai mult platesc impozit tot la cate e norma. La acest tip de PFA, cu norma de venit, se aplica acest prag pentru a fi neplatitor de TVA? Pragul, din cate vad ar fi 65.000EUR. Am inteles corect?
  Multumesc.

  • Constantin Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Daca facturati mai mult de 300.000 lei trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA, incepand cu luna urmatoare depasirii pragului de 300.000 lei, (documentatia se depune pana la data de 10 a lunii urmatoare. Nu conteaza sistemul de impozitare – norma de venit sau sistem real.

 3. BALASA
  BALASA 9 luni în urmă

  Buna ziua,
  Infiintez un PFA , cod 8552 , predau lectii de muzica la o scoala, actele sunt inca la Registru.
  Am incercat sa sistematizez pasii pe care ii voi avea de facut si va rog sa imi spuneti daca/ ce e corect.
  – sediu social e acelasi cu domiciliul, dar nu sunt proprietar. Influenteaza cu ceva impozitul pe imobilul respectiv? La aceeasi adresa mai sunt un SRL si o asociatie, cu asociati parintii mei. Reprezinta aceasta o problema? la impozitul pe imobil sau la numarul de firme/ imobil. Mentionez ca eu nu voi desfasura activitate la sediul social.
  – dupa ce iau actele de la Registru, merg la ANAF pentru CF si vector fiscal. Cum se alegi sau cine alege daca voi fi platitor de TVA sau nu?
  – depun declaratia pentru venit estimat
  – cumpar facturier, chitanta, registru sau pot sa apelez la un serviciu online de facturare si nu mai am nevoie de toate acestea?
  – fac stampila
  – semnez contractul cu scoala unde predau si fac factura. Pot sa incasez in contul meu personal? Am un cont pe care as vrea sa il folosesc pentru PFA, dar e pe persoana fizica. Il pot asocia la factura PFA?
  – venitul meu e mai mic decat salariul minim pe economie . Asta inseamna ca platesc doar 10% impozit?
  – pot sa deduc unele cheltuieli?
  – la venitul global trebuie inclusa si Bursa de merit de la facultate?
  – daca venitul global/ luna este egal sau mai mare decat salariul minim atunci cat voi plati pentru CAS si CASS?
  – voi tine evidenta la facturi emise, incasari, eventual cheltuieli si in anul urmator la inceput voi depune la ANAF o declaratie care sa cuprinda tot anul fiscal?

  Va multumesc pentru intelegere si atentie si as aprecia raspunsurile dvs.

 4. Avatar
  Anonim 2 ani în urmă

  Buna seara as dori sa ma inregistrez cu PFA neplatitor de TVA pot lucra de acasa?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua, puteti sa va inregistrati ca neplatitor de TVA si sa lucrati de unde doriti dvs.

 5. Daniela
  Daniela 2 ani în urmă

  Buna ziua, urmeaza sa deschidem un magazin on line cu produse care se adreseaza si persoanelor fizice dar mai ales persoanelor juridice. Avem un PFA proaspat infiintat, neplatitor de TVA si stam si ne gandim intens daca nu ar fi mai bine sa trecem la PFA platitor de TVA, prin optiune. Precizez ca nu vom avea, cel putin la inceput, multe cheltuieli sa putem deduce TVA-ul. Cum ati proceda in situatia data, ati porni la drum platitor sau neplatitor de TVA? Multumesc frumos, Cele bune.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. La inceput de drum nu recomand sa fiti platitor de TVA. Asteptati mai intai sa vedeti volumul activitatii. Atentie la incasarile de la persoane fizice in numerar, va trebuie casa de marcat. Altfel daca vindeti doar online nu trebuie casa de marcat.

 6. Maria
  Maria 3 ani în urmă

  Buna ziua, sunt un pfa neplatitor de tva. Cand trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva: la depasirea plafonului de 35.000 sau de 65.000 EUR? Daca am emis facturi atat in lei cat si in euro, cum fac calculele ca sa verific daca am deposit plafonul? Multumesc, Maria

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Va inregistrati ca platitor de TVA cu luna urmatoare depasirii plafonului de 220.000 lei. Facturi emise (incasate sau neincasate) sau bonuri fiscale emise, cu valoare totala mai mare de 220.000 lei.

 7. Derban Sorin
  Derban Sorin 3 ani în urmă

  BUNA sant la inceput de drum si nu stiu de unde sa incep vreau sami achizitionez o masin de transport de pana la 3.5 t cu bani chas nu ma prea intereseaza sami deduc tva sau poate da cum sa incep pfa neplatitor de tva sau pfa platitor de tva va multumesc.

 8. csaba
  csaba 4 ani în urmă

  Buna ziua. Vreau sa imi deschid pfa neplatitor ee TVA, pt transport marfa. Deducerea de combustibil si piese+manopera service se face integral, sau se deduce doar valoarea fara tva din facturi? Multumesc

  • Constantin
   Constantin 4 ani în urmă

   Buna ziua. Platile, inclusiv TVA, sunt deductibile integral in cazul in care sunteti neplatitor de TVA.

 9. Gabriel
  Gabriel 5 ani în urmă

  Buna ziua,

  Proaspat detinator de pfa 🙂
  caen 6311 – prelucr datelor, admin pag web si activ conexe
  in sistem real, nepl tva, inregistrat la reg com Mures. Adresa de domiciliu este in cluj, unde am si depus declaratiile la finante si unde voi desfasura activitatea.

  1 – trebuiau depuse neaparat la Mures sau e ok si la cluj ?
  2 – e nevoie de crearea unui punct de lucru in cluj? deoarece aici imi voi presta serviciile, la sediul clientului
  3 – am achizitionat un hard extern in val de 350 lei pe pfa (operat NIR). Trebuie sa i fac si bon de consum ? Este aceasta cheltuiala deductibila integral avand in vedere ca utilizarea acestuia imi poate genera profit ? Trebuie trecut in registrul inventar ?
  Va adresez aceste intrebari impreuna cu multumirile de rigoare anticipate!

  Stima!

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Buna ziua,
   1. Trebuie sa inregistrati PFA-ul si la Mures. Declaratiile 220,200, 600 se depun la domiciliu.
   2. Nu e nevoie de crearea unui punct de lucru la cluj decat daca vreti sa lucrati cu persoane fizice, sa aveti birou propriu, sau angajati.
   3. NIR se face la marfa, bon de consum la productie, nu la obiecte de inventar. Cheltuiala este deductibila integral in anul fiscal in care a fost facuta. Faceti o lista cu obiectele de inventar in uz si totalul lor il treceti in registrul inventar sfarsitul anului.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont