fbpx

PFA cu taxe zero (aproape 0)

pfa cu taxe zeroCand PFA este cea mai buna forma de organizare a afacerii tale?

Cand spun PFA ma refer la toate persoanele are desfasoara activitati independente indiferent ca sunt organizate ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, persoana fizica independenta, membrii unie asociatii familiale.

Noul cod fiscal, intrat in vigoare la inceputul acestui an, aduce modificari importante cu privire la taxarea PFA. Pe scurt, creste povara fiscala cu unele categorii de persoane fizice autorizate. Cea mai mare modificare se refera la modul de calcul a contributiei la pensie (CAS) si sanatate (CASS). Spre deosebire de 2015, in 2016:

 • salariatii platesc CAS (in 2015 daca erai salariat, chiar si cu contract de o ora pe zi, nu plateai CAS)
 • baza de calcul a CAS este venitul net, (nu mai este o suma la alegere ca in 2015)
 • baza de calcul la sanatate este venitul net, nu mai este salariul minim brut pe economie,

Aceste modificari fac ca o PFA sa fie mai putin atractiva fiscal in comparatie cu o microintreprindere.

Totusi, sunt situatii in care PFA este  mai avantajoasa. Care sunt acestea in comparatie cu microintreprinderea?

 1. O PFA care realizeaza pierderi nu plateste taxe si contributii. Cand ai pierderi taxele sunt 0. E important ca estimarea venitului net (prin declaratia 220) sa fie cat ami aproape de zero. Spre deosebire, microintreprinderea, care chiar daca are pierdere plateste impozit la veniturile facturate.
 2. O PFA plateste taxe si contributii la veniturile incasate nu la veniturile facturate ca o microintreprindere. Ca microintreprindere ai prestat serviciile, ai facturat dar nu ai incasat, vei plati impozit la valoarea facturata. La PFA daca nu incasezi facturile nu platesti impozite si contributii.
 3. O PFA nu are nevoie de contabil, cea ce conduce la economii de minim 2.000 lei  pe an. Ca urmare, chiar daca nu ai activitate pe PFA o poti pastra fara sa dai bani cuiva.
 4. O PFA este ideala pentru cei care intra pentru prima oara in afaceri, care nu stiu exact cum va merge treaba. PFA o infiintezi repede si o inchizi repede. Cu costuri mici, te ocupi personal. La microintreprindere ai nevoie de experti, atat la infiintare dar mai ales la inchidere. Costurile sunt pe masura.
 5. Contributiile platite ca PFA iti dau dreptul sa beneficiezi de asigurare de sanatate, daca e nevoie, iar contributia la pensie se considera vechime in munca. Pe termen scurt nu vezi beneficiul dar pe termen lung aceste contributii te ajuta. De aceea, a compara strict matematic/financiar o PFA cu o microintreprindere nu este relevant.

Microintreprinderea este o alegere potrivita pentru afaceri cu venituri mari si grad mare de profitabilitate. Daca esti in afaceri de ceva timp (in special  servicii – care nu au cheltuieli multe) si ai ajuns sa facturezi de peste 7-8.000 de lei pe luna, microintreprinderea te ajuta.

Microintreprnderea este preferata ca o forma de scoate bani multi, cu taxe putine, din firme mari. Asociatii, adminsitratorii de firme, top managementul vor avea toti cate o microintreprindere. Sa vedem cat dureaza!

Daca ai nelamuriri sau intrebari te rog scrie-mi un mesaj mai jos.

14 comentarii la “PFA cu taxe zero (aproape 0)”

 1. Buna ziua. Am o nelamurire.Acum un an am infiintat un pfa dar nu am avut activitate fiscala pe el si nu l-am declarat la anav fiindca asa ma sfatuise un jurist.Totusi stau cu teama sa nu ma trezesc cu vreo amenda.Daca nu desfasor activitate trebuie sa il declar sau in ce pericol sunt daca dupa infiintare nu l-am declarat ? Multumesc frumos

 2. Voinescu Carmen

  Buna seara, sunt pensionara si vreau sa infiintez un PFA pentru activitati turistice. Am absolvit ASE/Relatii Economice Internationale si am prieteni in stainatate care ar dori sa le organizez vizite in Romania.Dar activitatea va fi temporara, in perioada de vara in special. Nu stiu unde sa ma informez daca am nevoie de avize speciale pentru aceasta activitate . Si daca se poate gestiona PFA-ul fara ajutorul unui contabil, ce declaratii ar trebui sa depun?. Multumesc, Carmen Voinescu

 3. Bună ziua! Ce e mai avantajos sa deschid Pfa sau Srl-d pentru a deschide un salon de cosmetica și machiaj? Am diploma în domeniu

 4. buna ziua,am un srl cu ob. de activitate-taximetria-si sunt angajat pe firma,cate 6 luni pe an am contractul de munca suspendat(lucrez si in strainatate),venituri in jur de 10000/an.ar fi mai avantajos sa schimb pe pfa in aceasta situatie?va multumesc!

 5. Salut, daca sunt functionar public si doresc sa devin PFA in domeniul de prestarii servicii pentru nunti, botezuri, etc, mai sunt obligat sa platesc asigurare de sanatate si cpntributie la pensie?

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA