Pensia privata pilon II si pilon III la PFA si Profesii Liberale

Pensia privata pfa. In acest articol dorim sa clarificam daca activitatile independente (organizate ca PFA, II, IF, Drepturi de autor, profesii Liberale), obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale – CAS la Bugetul de pensii (Pilon I administrat de stat), au dreptul ca o parte din contributia platita sa fie virata la Fondurile de pensii administrate privat – Pilon II.

Tot legat de subiectul de mai sus am dorit sa clarificam si contributia activitatilor independente la Pilonul III – contributie optionala a activitatilor independente la fonduri de pensii administrate privat. Aceste contributii sunt scutite de plata impozitului pe venit in limita a 400 euro anual.

Pentru raspunsuri clare la subiectele de mai sus am luat legatura cu Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) care: „reuneste toti administratorii de fonduri de pensii si bancile depozitare intr-o organizatie profesionala de protejare a intereselor membrilor sai, dar si de informare, educatie si cooperare in domeniul pensiilor private. APAPR este o organizatie neguvernamentala, apolitica, independenta, ce reprezinta toate fondurile de pensii private care functioneaza in Romania, atat cele obligatorii (Pilonul II), cat si facultative (Pilonul III)”.

Am adresat APAPR urmatoarele intrebari:

 1. Este obligatoriu ca CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice) sa vireze catre pilonul II un procent din contributia platita de activitatile independente?
 2. Care este procentul si care este procedura de alocare?
 3. Cum poate verifica un contribuabil care este valoarea contributiilor virate pana la aceasta data?
 4. Procedura prin care activitatile independente pot contribui la pilonul III de pensii, pentru care codul fiscal ofera o deducere fiscala in limita a 400 euro pe an?

Prin bunavointa d-lui Mihai Bobocea, reprezentant APAPR, am primit raspunsurile dorite, care sper sa-ti fie de ajutor.

Totul intr-un singur loc pentru gestiunea activitatii tale:

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

1. Este obligatoriu ca CNPP sa vireze catre pilonul II un procent din contributia platita de activitatile independente?

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, obligate sa se asigure si sa contribuie la sistemul public de pensii conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, coroborate cu prevederile Codului fiscal in vigoare referitoare la obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale (CAS), sunt eligibile pentru Pilonul II de pensii sub conditiile impuse de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, respectiv:

 • daca au varsta < 35 ani vor trebui sa semneze un act de aderare sau vor fi repartizati automat si aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), sub rezerva platii CAS datorate conform Codului fiscal;
 • iar daca au intre 35-45 ani pot adera voluntar la un fond de pensii Pilon II, exclusiv prin semnarea unui act de aderare

Stim ca in aceasta categorie intra toate persoanele fizice care functioneaza sub forma:  

i)  PFA, Intreprindere Individuala (II), Intreprindere Familiala (IF) – autorizate la Registrul Comertului in baza ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;

ii)  PFI/profesiile libere – inregistrate fiscal direct la ANAF in baza unor legi/autorizati specifice domeniului professional;

iii)  drepturilor de proprietate intelectuala/drepturi de autor (DDA).

2. Care este procentul si care este procedura de alocare?

Contributiile la Pilonul II (in prezent cota 3.75%) pentru aceste persoane fizice sunt virate de catre CNPP, cu mentiunea ca anterior efectuarii viramentelor se va solicita confirmarea din partea autoritatilor fiscale/ANAF cu privire la achitarea la zi a tuturor obligatiilor fiscale (nu numai a CAS) la nivel de CNP, fiind incheiate protocoale de schimb de informatii in acest sens intre CNPP/Casele judetene de pensii si ANAF/Administratiile judetene ale finantelor publice.

Spre deosebire participantii salariati, pentru care obligatia platii taxelor (implicit a CAS) cade exclusiv in sarcina angajatorilor (prin retinere la sursa), astfel incat viramentele contributiilor la Pilonul II se efectueaza in mod direct de catre CNPP, fara alte validari suplimentare.

Mentionam insa ca incepand cu anul 2018 viramentele contributiilor Pilon II pentru persoanele fizice care desfasoare activitati independente se efectueaza cu frecventa anuala, datorita modificarii legislatiei fiscale in domeniu, fiind introdus acel unic termen limita, atat pentru depunerea declaratiior anuale de venit (Declaratia Unica), cat si pentru plata a taxelor (inclusiv CAS) aferente veniturilor obtinute anul anterior. Ceea ce conduce la o intarziere semnificativa pana la intrarea sumelor in administrarea fondurilor de pensii private, in defavoarea acestor categorii de participanti la Pilonul II, comparativ cu situatia din anii anteriori, cand viramentele erau efectuate de regula trimestrial (in baza vechilor proceduri fiscale – exista obligatia platilor anticipate trimestriale pentru PFA/PFI/II/IF).

Contributii la Pilonul 1 si Pilonul 2 de pensii sunt obligatorii impreuna. Nu puteti plati doar la pilonul 2.
Astfel, procentul de 25% contributii sociale – CAS se imparte:

– 21,25% partea de contributie la pilonul 1, administrat de stat;
– 3,75% partea de contributie la pilonul 2, administrat privat;

Exemplu pentru contributia paltita de o PFA, la baza de calcul de 12 salarii minime pe economie din 2019:

– Baza de calcul minima 2019: 12 x 2.080 = 24.960 lei
– CAS de plata 2019: 24.960 x 25% = 6.240 lei,

din care:

– 24.960 x 21,25% = 5.304 lei, contributie virata de ANAF la pilonul 1 si
– 24.960 x 3,75% = 936 lei, contributie virata de ANAF la pilonul 2

3. Cum poate verifica un contribuabil care este valoarea contributiilor virate pana la aceasta data?

Persoanele fizice, participanti la Pilonul II de pensii, isi pot verifica valoarea contului si pot obtine detalii despre viramentele contributiilor luand legatura cu propriul administrator al fondului de pensii private, fie prin metode clasice (call center, email), fie prin aplicatiile mobile Android si Apple dezvoltate in sprijinul participantilor.

De retinut si procedura lansata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in sprijinul celor care nu cunosc denumirea fondului de pensii private Pilon II la care sunt alocati (in cazul repartizarii aleatorie), detalii aici:

https://asfromania.ro/informatii-publice/media/arhiva/5412-consumatorii-pot-solicita-online-denumirea-fondului-de-pensii-privat-la-care-sunt-alocati

https://asfromania.ro/scr/petitiiFP

4.  Detalii contributii PFA/PFI/II/IF/DDA la Pilonul III de pensii

In conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente (PFA/PFI/II/IF/DDA) sunt eligibile pentru Pilonul III si pot opta pentru semnarea unui act de aderare la un fond de pensii facultative, fara limita de varsta. Pensia facultativă este singurul tip de pensie pentru care contribuţia este o alegere individuală, aceasta presupunând o plată suplimentară. Persoanele eligibile pot contribui la mai multe fonduri de pensii facultative cu condiţia de a nu depăşi limita maximă de contributie impusă de lege (15% din venitul brut anual).

Iar ca procedura, actul de aderare la fondul de pensii ales se va semna prin intermediul unui agent de marketing autorizat de catre administratorul respectivului fond de pensii facultative, imediat va fi transmis catre ASF spre validare si apoi se va putea efectua prima plata a contributiei lunare inscrise in actul de aderare. Contributiile la Pilonul III vor fi platite in nume propriu de catre persoana fizica titular al PFA/PFI/II/IF/DDA, direct in contul bancar indicat in formular, lunar, termenul limita de plata fiind data de 25 a lunii urmatoare (contributiile vor fi alocate pentru luna anterioare).

Din punct de vedere al tratamentului fiscal, stim ca aceste contributii la Pilonul III beneficiaza de deductibilitate fiscala in limita echivalentului in lei a sumei de 400 euro/an, platile efectuate pe parcursul unui an fiscal fiind acceptate pentru a fi deduse la calculul venitului net anual ce va fi inscris in declaratia anuala de venit (Declaratia Unica). Bineinteles, cu exceptia acelor categorii de persoane fizice PFA/PFI care au optat la ANAF pentru stabilirea venitului net anual pe baza de normelor anuale de venit (stim ca acestia nu declara cheltuieli).  In cazul in care titularul PFA/PFI/II/IF plateste intr-un an fiscal contributii la Pilonul III mai mari decat echivalentul in lei a celor 400 euro, diferenta in plus nu va fi admisa la deducere (nu se va putea inregistra in evidentele contabile). Verificarea incadrarii in plafonul anual de 400 euro/an se va face la cursul mediu anual comunicat de BNR pentru anul fiscal respectiv

Mai multe informatii gasesti pe pagina Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), listele cu fondurile de pensii administrate privat, randamentul investitiilor, etc.

Important! Pana la sfarsitul anului poti sa inchei un contract cu un fond de pensii pilon III si sa profiti de scutirea de impozit de 10% calculata la o contributie de maxim 400 de euro pe an.
De curand am actualizat Studiul de caz: Contabilitate in sistem real pentru veniturile obtinute in 2019 , unde am tratat si plata de contributii la Pilonul III de pensii facultative din punct de vedere fiscal si contabil.
[ratings]

4 comentarii la “Pensia privata pilon II si pilon III la PFA si Profesii Liberale”

 1. Nu îmi este clar dacă la pilonul III trebuie sa virez lunar o anumita suma sau am posibilitatea sa virez cât doresc? Astfel încât pe tot anul fiscal sa beneficiez de acea deducere de 400 eur. Adică eu as vrea sa plătesc spre finalul anului 400 de eur, la anul la fel a.i sa beneficiez de aceasta deducere. Multumesc

 2. OPREA MARIANA

  Buna ziua,
  Va rog, as vrea sa stiu cum se calculeaza impozitul pe suma de 32 000 lei venitul pt PFA .De asemenea pt cei 5800 lei bani primiti de la guvern in timpul pandemiei,
  Va multumesc mult .
  Cu stima

 3. A trecut deja un an de cand am virat toate impozitele si contributiile pe 2018, si inca nu mi-au aparut banii in contul de pensii Pilon II. ANAF nu s-a deranjat sa includa in calcul bonificatia aceea de 5% pentru plata anticipata, deci sumele respective continua sa imi apara in SPV de parca le-as mai datora acei 5%. Eu cred ca e intentionat, pentru ca asa statul reuseste sa mai amane niste plati (contributia la Pilonul II, procentul de 2% din impozit redirectionat catre ONG-uri) si sa se foloseasca pe gratis de banii mei. Cum valoarea fondului de pensii la care am aderat a continuat sa creasca, eu practic pierd bani in fiecare zi pentru ca statul sa retina bani fara sa plateasca dobanda.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA