fbpx

Operatiuni intracomunitare PFA, II si profesii liberale

Din nou despre operatiunile intracomunitare – in completare la articolul de aici.

Articolul se adreseaza persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si nu sunt inregistrati ca platitori de TVA in Romania.  

Nu conteaza daca esti impozitat la norma de venit sau in sistem real, prevederile privind operatiunile intracomunitare sunt asemanatoare.

Cand trebuie sa te inregistrezi la ANAF pentru operatiuni intracomunitare?

 • atunci cand achizitionezi bunuri, din țări membre ale Uniunii Europene, cu valoarea de peste 10.000 euro, (34.000 lei la cursul de la data aderarii). Sub aceasta valoare esti scutit de plata TVA și de a avea cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare). Exemple: achizitia de marfa, achizitia unui autoturism sau a unui echipament cu valoarea mai mare de 34.000 lei.
 • atunci cand achizitionezi servicii si/sau livrezi bunuri si servicii in spatiul comunitar. Exemple: cumpararea unei licente software, joc sau aplicatie pentru telefonul mobil, a unei fotografii de pe un site cu adresa fiscala in UE, vanzare de produse online catre un client din UE, ( sa zicem un borcan de miere sau un tablou).

Pentru cele doua situatii de mai sus este obligatorie obtinerea de cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Doar după ce te înregistrezi poți face achiziții/livrări de bunuri și servicii din UE.

Pentru obtinerea codului special de TVA pentru operatiuni intracomunitare se depune la ANAF in doua exemplare  formularul 091 DECLARAŢIE DE ÎNREGISTRARE ÎN SCOPURI DE TVA/DECLARAŢIE DE MENŢIUNI A ALTOR PERSOANE CARE EFECTUEAZĂ ACHIZIŢII INTRACOMUNITARE SAU PENTRU SERVICII, PRECUM ȘI PENTRU AGRICULTORII CARE EFECTUEAZĂ LIVRĂRI INTRACOMUNITARE DE BUNURI.

Dupa cateva zile vei primi codul special de TVA pe care il poti verifica in sistemul de validare european VIES.

Important! Acest cod special de TVA nu schimba cu nimic situatia ta fiscala: nu vei factura cu TVA la livrari si nu vei deduce TVA la achizitii, nici in tara nici in spatiul UE.

Observatie. De la 1 ianuarie 2017 nu mai ești obligat să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Dar care sunt avantajele si dezavantajele codului special de TVA. De ce ne obliga guvernul sa ne inregistram si sa raportam livrarile si achizitiile intracomunitare?  In primul rand pentru ca statul roman este interesat sa adune cat mai multi bani la buget.

Ghid Declarația Unică 2020

 • Notiuni fiscale explicate
 • Exemple si studii de caz
 • Declaratii model completate
 • Disponibil in format PDF

Exemplu:

Achizitie servicii de gazduire website din Irlanda,  la pretul de 20 euro pe an, fara TVA.

Cota de TVA in Irlanda este de 23%.

 • Daca nu ai avea cod special de TVA si cumperi serviciul de mai sus vei plati 24,60 euro, din care 20 de euro va ajunge la furnizor si 4,60 euro (cota de TVA de 23%) va fi colectata de partener pentru statul irlandez.
 • Dar fiind obligat sa ai cod de TVA, la facturare vei da codul tau de TVA si vei plati doar 20 de euro. In consecinta:
 • pana la data de 25 ale lunii urmatoare tranzactiei vei depune la ANAF declaratia 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată (se completeaza electronic) si formularul 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare. In formularul 301 vei declara achizitia comunitara la care se aplica 19% cota de TVA aferenta acestei achizitii, adica 3,80 euro (19%*20) pe care-i vei plati statului roman.

Important. Nedeclararea operatiunilor intracomunitare facturate in numele PFA, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.

Sper ca am fost clar. Daca ai nelamuriri te rog scrie-mi un mesaj mai jos.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

50 comentarii la “Operatiuni intracomunitare PFA, II si profesii liberale”

 1. Buna ziua,

  Sunt PFA cod 7420, activitati fotografice. Ma puteti ajuta cu un raspuns la intrebarea „venituri din strainatate” – ce inseamna mai precis, si daca se aplica sau nu in cazul meu? Lucrez de pe teritoriul Romaniei, la distanta, cu fotografi din UE, activitate de retus foto. Am citit legislatia, insa nu imi este deloc clar daca aceste venituri sunt asimilate veniturilor din strainatate, adica trebuie sa le declar in Declaratia Unica ca fiind din strainatate? Sau sunt asimilate veniturilor din Romania? Mentionez ca lucrez din tara, 360 zile pe an, fara nici un fel de contract cu respectivele firme (fotografi, am verificat pe VIES codurile lor de operatori intracomunitari etc). Nu ma deplasez la domiciliul clientului, in statul respectiv, ei nu imi platesc nici un fel de salariu, taxe, impozite etc. Doar emit factura si incasez suma respectiva. Va multumesc anticipat.

  1. Buna ziua!

   ART. 671 – Definirea veniturilor din România din activități independente

   Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.

 2. Bună ziua!

  Sunt PFA neplătitoare de TVA, însă înregistrată în scopuri de TVA, dat fiind faptul că prestez servicii către societăți din UE, partenerii fiind plătitori de TVA la rândul lor.

  În cazul unei achiziții de servicii din UE (concret: 1. reparație auto într-un service dintr-o țară membră UE, service-ul fiind plătitor de TVA în țara de reședință 2. cazare la hoteluri în diferite țări ale UE, plătitoare sau nu de TVA în țările de reședință), sunt obligată la declararea și plata TVA-ului în România (însemnând că mi se facturează serviciile fără TVA, pa baza codului special obținut de la ANAF), sau mi se facturează serviciile cu TVA cu tot și prestatorul este obligat la declararea și plata TVA-ului în țara lui de reședință? Întrebarea ar fi valabilă și pentru situația în care alimentez combustibil (evident pentru mașina folosită de către PFA) în străinătate. Vă mulțumesc în prealabil pentru răspuns.

  1. Buna ziua! Nu sunt operatiuni intracomunitare pentru ca locul prestatiei este in tara respectiva. In cazul dvs, daca am inteles bine din descriere, vi se factureaza cu TVA si veti plati TVA pentru aceste servicii si bunuri, pe care nu o veti recupera. Mai cereti si o opinie la firma de recuperare TVA, unde veti da mai multe detalii despre activitatea dvs.

 3. Buna ziua,

  Am infiintat un PFA cu norma de venit (CAEN 6202), servicii consultanta IT. Voi presta servicii pentru o firma din UE. Am inteles ca trebuie sa depun declaratia 091 la ANAF.
  Ce trebuie sa bifez la paragraful A, punctul 1:
  a) (persoana impozabila care nu este inregistrata….
  sau
  b)persoana juridica neimpozabila
  Iar la paragraful D trebuie sa bifez punctul 2?

  Va multumesc frumos pentru raspuns!

 4. Bună seara,
  Pentru a vinde lucruri handmade în afara țării către persoane fizice trebuie să fiu înregistrat pentru operațiuni intacomunitare? Sunt PFA neplătitor de TVA .
  Mulțumesc

 5. Bună seara.

  Vă mulțumesc pentru informațiile cuprinse în articol. Am totuși o nelămurire. Mă aflu în situația descrisă de dumneavoastră, respectiv: am un PFA neplătitor de TVA în România, dar înscris în ROI pentru operațiuni intracomunitare, PFA impozitat în sistem real. Ce înseamnă, în acest caz, că, așa cum spuneți în articol, „nu voi deduce TVA la achizitii”? Mai exact, ce înseamnă verbul „a deduce”? A deduce TVA-ul aferent unei astfel de achiziții înseamnă efectiv a-l trece în Registrul jurnal de încasări și plăți + în Registrul de evidență fiscală pe post de cheltuială? Adică, a-l deduce înseamnă a-l considera cheltuială deductibilă? Sau e vorba despre altceva? (Cum ar fi: dacă ești plătitor de TVA – ceea ce nu e cazul meu -, a deduce TVA-ul aferent unei achiziții înseamnă a scădea TVA-ul achitat din TVA-ul colectat de la clienți…). Mai pe scurt și mai simplu spus, mă interesează (pentru că tocmai încerc să-mi completez Registrul de evidență fiscală) dacă un astfel de TVA, în cazul meu, poate fi trecut la cheltuieli.

  Vă mulțumesc.

   1. Adică, altfel spus, TVA deductibil înseamnă altceva decât TVA dedus, am înțeles bine? TVA-ul deductibil e cel pe care îl pot trece la cheltuieli (eu, ca PFA neplătitor de TVA), în timp ce TVA-ul dedus e cel care se scade din TVA-ul colectat de către PFA-ul plătitor de TVA la emiterea facturilor proprii?

    Vă mulțumesc!

 6. Buna,

  In articol se mentioneaza urmatoarele:
  „pana la data de 25 ale lunii urmatoare tranzactiei vei depune la ANAF declaratia 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată (se completeaza electronic) si formularul 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare. In formularul 301 vei declara achizitia comunitara la care se aplica 19% cota de TVA aferenta acestei achizitii, adica 3,80 euro (19%*20) pe care-i vei plati statului roman.”

  Pentru prestari servicii, nici o achizitie, este nevoie DOAR de formularul 390?
  Trebuie platit ceva la stat pentru prestari servicii intracomunitare?

  Multumesc,
  Ana

 7. Bună ziua, vreau să infiintez un pfa, și să facturez în Germania servicii (voi pune faianță ).va rog sa ma ajutați și să mi spuneti ce declaratii voi depune în tară, multumesc frumos

 8. Buna ziua ! Recent ( nov 2018) am infiintat un pfa in sistem real, ( caen 6201) neplatitor de tva pt ca am obtinut un contract de prestari servicii in domeniul it cu o firma din ue. In momentul actual lucrez exclusiv pt aceasta companie unde am stabilit o suma de xx eur/zi tva inclus. Ce trebuie sa fac acum? Trebuie sa depun declaratie pt a deveni platitor de tva ?

 9. Buna ziua! Detin un PFA, am obtinut cod special de tva pt ca am avut o achizitie intracomunitara, un videoproiector valoarea facturii 9578 €. Fac declaratiile 301 si 390, plateac TVA aferent, dar nelamurirea mea este: 9578€ la cursul bnr din ziua respectiva este 44623.9 lei iar eu am platit 46838.18, eu declar 44623.9 cu tva aferent iar cu diferenta ce fac? este vorba de 2214 lei.. comisioane de banca, paypal.. Se trece in rjip? Sau o trec in valoarea mijlocului fix chiar daca factura e mai mica ca suma? Multumesc!

 10. Buna ziua, detin o Inteprindere Individuala si produc cosmetice naturale. Mi s-a propus de curand o colaborare cu o firma din Anglia in sensul in care ei vor ca eu sa le livrez produse cosmetice. Pentru a le factura ceea ce ei cumpara, trebuie sa obtin codul special de TVA? Mentionez ca bunurile livrate nu vor depasi valoarea de 10.000 de euro/an. Multumesc.

 11. Buna ziua,

  In cazul unui PFA care are sediul social in Braila dar sediul fiscal in Bucuresti (taxele se platesc in Bucuresti), unde ar trebui sa depuna formularu 091?

  Multumesc

 12. Buna ziua,

  Prestez servicii de transport (firma din Olanda). Inainte de 25 ale lunii depun online 301 si 390. Intrebarile mele sunt:
  1. eu platesc 20% tva intracomunitar. E corect? sau trebuie 19%?
  2. din ce suma se ia acest procent de TVA intracomunitar? Eu il iau din taxa lor care o pastreaza (adica ei pastreaza 25% din veniturile mele). E corect cum caclulez?

  Multumesc mult pentru raspuns

 13. Buna ziua!
  Am un PFA cu cod special de TVA, am achizitionat un bun intracomunitar (in valoare de 59000 lei), am facut declaratiile 390 si 301, am platit tva aferent. Intrebarea este: TVA-ul platit il trec ca si cheltuiala in registrul jurnal de incasari si plati sau il adaug la mijlocul fix (59000+11210) si calculez amortizarea la valoarea totala? Mijlocul fix e achizitionat in luna mai iar tva l-am platit in iunie. Multumesc mult!

  1. Buna ziua! Plata se inregistreaza in RJIP dar nu este deductibila decat prin amortizare. Deci intra in valoarea de intrare a mijlocului fix care se amortizeaza cf nomenclator, in cativa ani.

 14. Buna Costantin,
  Eu am un PF servicii de traducere (fara TVA) dar recent am emis o factura unei organizatii neinscrisa in scopuri de TVA din UE. Intrebarea mea este, in acest caz trebuie sa depun declaratia 390 si, in caz afirmativ, organizatia respectiva este obligata sa aiba cod TVA pentru tranzactii intracomunitare?
  Iti multumesc anticipat pentru ajutor si iti doresc o zi cat mai frumoasa!!

 15. Buna ziua,
  Sunt PFA neplatitor TVA (artist plastic), pentru a vinde picturi in afara Romaniei imi trebuie codul special de TVA?
  Multumesc

   1. Raspunsul primit de la Anaf a fost ca imi trebuie codul special TVA doar daca depasesc 300000lei pentru livrari si 10000euro pentru achizitii .

    1. La livrari de peste 300.000 de lei toti contribuabilii trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA. In cazul dvs faceti livrari intracomnitare cu opere de arta, produse de dvs. In opinia mea aveti nevoie de cod special de TVA pentru livrari intracomunitare, mai ales daca aveti ca si cumparatori firme din UE care sunt platitori de TVA. Mai cereti si alte opinii.

     1. Buna seara,
      Dar in cazul in care cumparatorii sunt persoane fizice, este aceeasi situatie ?in cazul livrarilor de bunuri tva-ul il plateste clientul?

     2. Buna ziua! In cazul livrarilor nationale, nu conteaza cine este cumparatorul, pers juridica sau fizica. Daca sunteti platitor de TVA pretul de vanzare include TVA, pe care il colectati de la clienti, deduceti TVA de la achizitiile dvs si diferenta o platiti la bugetul de stat.

 16. Buna ziua! Am un PFA neplatitor de tva, vreau sa achizitionez de la o firma din Germania un videoproiector in valoare de 13000€. Imi puteti spune cum procedez? Trebuie sa imi fac neaparat cod special de tva? Cei de acolo o sa-mi emita factura cu sau fara tva?

  1. Buna ziua! Trebuie sa obitneti cod special de TVA inainte de achizitie. Cei de acolo va or emite factura fara TVA pt ca le veti da codul special de TVA. Dar veti plati TVA aferent achizitiei in Romania.

 17. Buna ziua,

  Am un PFA recent infiintat. (fara TVA). O sa ma ocup de intermediere in comertul cu material de constructii , prin intermediul unei firme din UE (platitoare de TVA ).
  Sunt obligat sa am cod special de TVA? Ce declaratii trebuie sa depun si cand? O sa platesc TVA pentru aceste operatiuni intracomunitare? Va multumesc anticipat.

  1. Buna ziua! Daca importati bunuri (materiale de constructie) pana la valoarea de 10.000 euro (34.000 lei) nu va trebuie cod de TVA si nu platiti TVA. dar daca depasiti pragul trebuie sa obtineti un cod special de TVA. Astfel ca neplatitor de TVA trebuie sa platiti TVA in Romania aferent achizitiilor/importurilor. Se completeaza lunar formularul 301 si 390. Un Pachetul de Contabilitate gasiti descrise pe larg aceste operatiuni.

 18. Buna ziua,

  Am PFA pe norma de venit (fara TVA) si voi presta servicii catre companii din UE (platitoare de TVA).
  Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa fiu inregistrat in ROI cu cod de TVA si apoi, eu facturand fara TVA, ce declaratii trebuie sa depun.
  Deasemenea, voi ava obligatii de plata a TVA?

  Multumesc
  Rodian

  1. Buna ziua! Sunteti obligat sa aveti cod special de TVA. Nu veti factura cu TVA si nu platiti TVA. Nu mai exista ROI ci doar cod de TVA obtinut la ANAF. Declaratia 390 si 301 in unele cazuri.

 19. Bună ziua, în ian. 2018 am demarat formalitățile pt infiintare PFA. Deoarece voi presta servicii pentru o societate comerciala din UE, va trebui sa mă înregistrez în scopuri de TVA intracomunitar? Mă puteți ajuta cu câteva informații despre documentele necesare? Nu reușesc sa găsesc nimic nicăieri. ….Mulțumesc mult!

 20. Buna ziua, eu sunt PFA, neplatitor de TVA si am cod intracomunitar. Daca vreau sa achizitionez aparatura din UE, Germania mi se cere cod VAT, platesc suma fara TVA, asta inseamna ca in tara sunt obligat sa platesc TVA? tine de mine asta sau se intampla sub alte forme?

 21. Buna ziua,

  Am un PFA deschis anul acesta si luna asta am depus pentru prima data form 390. Eu lucrez pe platforme de freelancing (creez continut pentru site-uri si ajut cu SEO) si am avut 2 clienti din Olanda pentru care am declarat sumele (sub $100 pt fiecare).

  Intrebarea mea este: in acest caz trebuie sa depun si form 301? Si daca da, la ce punct m-as incadra?

  Va multumesc pentru raspuns!

    1. Buna ziua,

     Sunt si eu in aceeasi situatie cu MiraN, prestez servicii dezvoltare web pentru clienti din UE. Eu am PFA inregistrat in scopuri de TVA, dar nu sunt platitor de TVA. Emit facturile fara TVA si deci nu incasez TVA. Nu fac nici un fel de achizitii intracomunitare. Trebuie sa depun formularul 390 si sa declar acolo sumele incasate? Si trebuie sa platesc TVA pentru aceste sume chiar daca eu nu incasez deloc TVA si nu sunt platitor de TVA? Sau la rubrica “Baza Impozabila” scriu zero?

     Va multumesc pentru lamuriri!

     1. Buna ziua! Trebuie sa depuneti 390 pentru livrarile intracomunitare de servicii. Aveti termen pana pe 25 ale lunii urmatoare lunii in care s-a emis factura. Nu veti avea nimic de plata pentru ca nu colectati TVA.

 22. Buba ziua,
  Daca prin cabinetul meu ofer servicii de psihoterapie unor clienti persoane fizice din UE sau USA, trebuie sa obtin un cod special de TVA?
  Multumesc,
  Maria

   1. Bună ziua. Ați indicat ca observație faptul că „de la 1 ianuarie 2017 nu mai ești obligat să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari”. Ca prestator de servicii de traducere (profesie liberală), neplătitor de TVA, cu impozitare în sistem real, am emis anul trecut facturi unor beneficiari persoane juridice din străinătate. Nu sunt înregistrată în registrul cu pricina și nu am depus vreo declarație specială în acest sens, ci am declarat pur și simplu veniturile în declaraţia unică, cu indicarea statului din care provenea beneficiarul serviciilor. Am primit ulterior declarație de impunere separată. Ar (fi) trebui(t) să mă înregistrez în acel registru sau să depun vreuna din declarațiile indicate? Vă mulțumesc, felicitări pentru activitatea dumneavoastră și sprijinul acordat!

    1. Buna ziua! Pentru livrari de servicii intracomunitare trebuia sa aveti cod apecial de TVA si sa depuneti declaratia 390. Aste pe langa declaratia unica. Aveti detalii in articol. Nu trebuia sa declarati statul in declaratia unica daca venitul a fost realizat din Romania.

Scrie mesajul tau aici:

NOU! Declarația Unică 2020

Noul termen de depunere este 30 Iunie 2020

Termen de plata pentru 2019 este 30 Iunie 2020

Bonificatie pentru plata la termen este 5%

Bonificatie pentru depunere online este 5%

Asteptam publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor anuntate si dupa publicare asteptam NOUL FORMULAR DECLARATIA UNICA. In aceasta perioada recomandam sa nu depuneti si sa nu platiti nimic la stat!

Până apare noul formular, termină-ți contabilitatea și completează Registrul de Evidență Fiscală