Operatiuni intracomunitare PFA, II si profesii liberale

 

Din nou despre operatiunile intracomunitare – in completare la articolul de aici.

Articolul se adreseaza persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si nu sunt inregistrati ca platitori de TVA in Romania.  De asemenea nu conteaza daca esti impozitat la norma de venit sau in sistem real.

Cand trebuie sa te inregistrezi la ANAF pentru tranzactii intracomunitare?

 • atunci cand achizitionezi bunuri, din țări membre ale Uniunii Europene, cu valoarea de peste 10.000 euro, (34.000 lei la cursul de la data aderarii). Sub aceasta valoare esti scutit de plata TVA și de a avea cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare). Exemple: achizitia de marfa, achizitia unui autoturism sau a unui echipament cu valoarea mai mare de 34.000 lei.
 • atunci cand achizitionezi servicii si/sau livrezi bunuri si servicii in spatiul comunitar. Exemple: cumpararea unei licente software, joc sau aplicatie pentru telefonul mobil, a unei fotografii de pe un site cu adresa fiscala in UE, vanzare de produse online catre un client din UE, ( sa zicem un borcan de miere sau un tablou).

Pentru cele doua situatii de mai sus este obligatorie obtinerea de cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Doar după ce te înregistrezi poți face achiziții/livrări de bunuri și servicii din UE.

Pentru obtinerea codului special de TVA pentru operatiuni intracomunitare se depune la ANAF in doua exemplare  formularul 091 DECLARAŢIE DE ÎNREGISTRARE ÎN SCOPURI DE TVA/DECLARAŢIE DE MENŢIUNI A ALTOR PERSOANE CARE EFECTUEAZĂ ACHIZIŢII INTRACOMUNITARE SAU PENTRU SERVICII, PRECUM ȘI PENTRU AGRICULTORII CARE EFECTUEAZĂ LIVRĂRI INTRACOMUNITARE DE BUNURI.

Dupa cateva zile obtii codul special de TVA pe care il poti verifica in sistemul de validare european VIES.

Important! Acest cod special de TVA nu schimba cu nimic situatia ta fiscala: nu vei factura cu TVA la livrari si nu vei deduce TVA la achizitii, nici in tara nici in spatiul UE.

Observatie. De la 1 ianuarie 2017 nu mai ești obligat să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Dar care sunt avantajele si dezavantajele codului special de TVA. De ce ne obliga guvernul sa ne inregistram si sa raportam livrarile si achizitiile intracomunitare?  In primul rand pentru ca statul roman este interesat sa adune cat mai multi bani la buget.

Exemplu: Achizitie servicii de gazduire website din Irlanda,  la pretul de 20 euro pe an, fara TVA. Cota de TVA in Irlanda este de 23%.

 • Daca nu ai avea cod special de TVA si cumperi serviciul de mai sus vei plati 24,60 euro, din care 20 de euro va ajunge la furnizor si 4,60 euro (cota de TVA de 23%) va fi colectata de partener pentru statul irlandez.
 • Dar fiind obligat sa ai cod de TVA, la facturare vei da codul tau de TVA si vei plati doar 20 de euro. In consecinta:
 • pana la data de 25 ale lunii urmatoare tranzactiei vei depune la ANAF declaratia 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată (se completeaza electronic) si formularul 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare. In formularul 301 vei declara achizitia comunitara la care se aplica 19% cota de TVA aferenta acestei achizitii, adica 3,80 euro (19%*20) pe care-i vei plati statului roman.

Important. Nedeclararea operatiunilor intracomunitare facturate in numele PFA, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.

Sper ca am fost clar. Daca ai nelamuriri te rog scrie-mi un mesaj mai jos.

29 Comentarii
 1. Ionut 3 zile în urmă

  Buna ziua, detin o Inteprindere Individuala si produc cosmetice naturale. Mi s-a propus de curand o colaborare cu o firma din Anglia in sensul in care ei vor ca eu sa le livrez produse cosmetice. Pentru a le factura ceea ce ei cumpara, trebuie sa obtin codul special de TVA? Mentionez ca bunurile livrate nu vor depasi valoarea de 10.000 de euro/an. Multumesc.

 2. Dorina B 2 luni în urmă

  Buna ziua,

  In cazul unui PFA care are sediul social in Braila dar sediul fiscal in Bucuresti (taxele se platesc in Bucuresti), unde ar trebui sa depuna formularu 091?

  Multumesc

 3. D-nul 3 luni în urmă

  Buna ziua,

  Prestez servicii de transport (firma din Olanda). Inainte de 25 ale lunii depun online 301 si 390. Intrebarile mele sunt:
  1. eu platesc 20% tva intracomunitar. E corect? sau trebuie 19%?
  2. din ce suma se ia acest procent de TVA intracomunitar? Eu il iau din taxa lor care o pastreaza (adica ei pastreaza 25% din veniturile mele). E corect cum caclulez?

  Multumesc mult pentru raspuns

 4. Mihaela 3 luni în urmă

  Buna ziua!
  Am un PFA cu cod special de TVA, am achizitionat un bun intracomunitar (in valoare de 59000 lei), am facut declaratiile 390 si 301, am platit tva aferent. Intrebarea este: TVA-ul platit il trec ca si cheltuiala in registrul jurnal de incasari si plati sau il adaug la mijlocul fix (59000+11210) si calculez amortizarea la valoarea totala? Mijlocul fix e achizitionat in luna mai iar tva l-am platit in iunie. Multumesc mult!

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Plata se inregistreaza in RJIP dar nu este deductibila decat prin amortizare. Deci intra in valoarea de intrare a mijlocului fix care se amortizeaza cf nomenclator, in cativa ani.

 5. Ana-Maria 3 luni în urmă

  Buna Costantin,
  Eu am un PF servicii de traducere (fara TVA) dar recent am emis o factura unei organizatii neinscrisa in scopuri de TVA din UE. Intrebarea mea este, in acest caz trebuie sa depun declaratia 390 si, in caz afirmativ, organizatia respectiva este obligata sa aiba cod TVA pentru tranzactii intracomunitare?
  Iti multumesc anticipat pentru ajutor si iti doresc o zi cat mai frumoasa!!

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Da, trebuie sa aiba la randul ei cod de TVA pentru operatiuni intracomunitare.

 6. Liviu 4 luni în urmă

  Buna ziua,
  Sunt PFA neplatitor TVA (artist plastic), pentru a vinde picturi in afara Romaniei imi trebuie codul special de TVA?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua! Da, trebuie sa obtineti cod special de TVA de la ANAF si sa depuneti declaratia 390.

   • Liviu 4 luni în urmă

    Raspunsul primit de la Anaf a fost ca imi trebuie codul special TVA doar daca depasesc 300000lei pentru livrari si 10000euro pentru achizitii .

    • Autor
     Constantin 3 luni în urmă

     La livrari de peste 300.000 de lei toti contribuabilii trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA. In cazul dvs faceti livrari intracomnitare cu opere de arta, produse de dvs. In opinia mea aveti nevoie de cod special de TVA pentru livrari intracomunitare, mai ales daca aveti ca si cumparatori firme din UE care sunt platitori de TVA. Mai cereti si alte opinii.

 7. Ana 5 luni în urmă

  Buna ziua! Am un PFA neplatitor de tva, vreau sa achizitionez de la o firma din Germania un videoproiector in valoare de 13000€. Imi puteti spune cum procedez? Trebuie sa imi fac neaparat cod special de tva? Cei de acolo o sa-mi emita factura cu sau fara tva?

  • Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Trebuie sa obitneti cod special de TVA inainte de achizitie. Cei de acolo va or emite factura fara TVA pt ca le veti da codul special de TVA. Dar veti plati TVA aferent achizitiei in Romania.

   • Ana 5 luni în urmă

    Va multumesc!

 8. Zsolt 5 luni în urmă

  Buna ziua,

  Am un PFA recent infiintat. (fara TVA). O sa ma ocup de intermediere in comertul cu material de constructii , prin intermediul unei firme din UE (platitoare de TVA ).
  Sunt obligat sa am cod special de TVA? Ce declaratii trebuie sa depun si cand? O sa platesc TVA pentru aceste operatiuni intracomunitare? Va multumesc anticipat.

  • Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Daca importati bunuri (materiale de constructie) pana la valoarea de 10.000 euro (34.000 lei) nu va trebuie cod de TVA si nu platiti TVA. dar daca depasiti pragul trebuie sa obtineti un cod special de TVA. Astfel ca neplatitor de TVA trebuie sa platiti TVA in Romania aferent achizitiilor/importurilor. Se completeaza lunar formularul 301 si 390. Un Pachetul de Contabilitate gasiti descrise pe larg aceste operatiuni.

 9. Rodian 5 luni în urmă

  Buna ziua,

  Am PFA pe norma de venit (fara TVA) si voi presta servicii catre companii din UE (platitoare de TVA).
  Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa fiu inregistrat in ROI cu cod de TVA si apoi, eu facturand fara TVA, ce declaratii trebuie sa depun.
  Deasemenea, voi ava obligatii de plata a TVA?

  Multumesc
  Rodian

  • Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Sunteti obligat sa aveti cod special de TVA. Nu veti factura cu TVA si nu platiti TVA. Nu mai exista ROI ci doar cod de TVA obtinut la ANAF. Declaratia 390 si 301 in unele cazuri.

 10. Oana 8 luni în urmă

  Bună ziua, în ian. 2018 am demarat formalitățile pt infiintare PFA. Deoarece voi presta servicii pentru o societate comerciala din UE, va trebui sa mă înregistrez în scopuri de TVA intracomunitar? Mă puteți ajuta cu câteva informații despre documentele necesare? Nu reușesc sa găsesc nimic nicăieri. ….Mulțumesc mult!

 11. Cosmin 10 luni în urmă

  Buna ziua, eu sunt PFA, neplatitor de TVA si am cod intracomunitar. Daca vreau sa achizitionez aparatura din UE, Germania mi se cere cod VAT, platesc suma fara TVA, asta inseamna ca in tara sunt obligat sa platesc TVA? tine de mine asta sau se intampla sub alte forme?

 12. MiraN 1 an în urmă

  Buna ziua,

  Am un PFA deschis anul acesta si luna asta am depus pentru prima data form 390. Eu lucrez pe platforme de freelancing (creez continut pentru site-uri si ajut cu SEO) si am avut 2 clienti din Olanda pentru care am declarat sumele (sub $100 pt fiecare).

  Intrebarea mea este: in acest caz trebuie sa depun si form 301? Si daca da, la ce punct m-as incadra?

  Va multumesc pentru raspuns!

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua!. Si 301 si 390 trebuie sa depuneti in urmatoare luna in care ati avut operatiuni intracomunitare ca tre firme din UE.

   • Mara 2 luni în urmă

    Pai de ce sa depuna si 301 daca n-a cumparat nimic? Dumnealui zice ca doar a vandut, nu !??!?

    • Valentin 3 săptămâni în urmă

     Buna ziua,

     Sunt si eu in aceeasi situatie cu MiraN, prestez servicii dezvoltare web pentru clienti din UE. Eu am PFA inregistrat in scopuri de TVA, dar nu sunt platitor de TVA. Emit facturile fara TVA si deci nu incasez TVA. Nu fac nici un fel de achizitii intracomunitare. Trebuie sa depun formularul 390 si sa declar acolo sumele incasate? Si trebuie sa platesc TVA pentru aceste sume chiar daca eu nu incasez deloc TVA si nu sunt platitor de TVA? Sau la rubrica “Baza Impozabila” scriu zero?

     Va multumesc pentru lamuriri!

     • Autor
      Constantin 3 săptămâni în urmă

      Buna ziua! Trebuie sa depuneti 390 pentru livrarile intracomunitare de servicii. Aveti termen pana pe 25 ale lunii urmatoare lunii in care s-a emis factura. Nu veti avea nimic de plata pentru ca nu colectati TVA.

    • Autor
     Constantin 3 săptămâni în urmă

     Corect, declaratia 301 se completeaza pentru achizitii intracomunitare.

     • Valentin 3 săptămâni în urmă

      Am inteles acum. Va multumesc inca odata.

 13. Maria 1 an în urmă

  Buba ziua,
  Daca prin cabinetul meu ofer servicii de psihoterapie unor clienti persoane fizice din UE sau USA, trebuie sa obtin un cod special de TVA?
  Multumesc,
  Maria

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua. Nu va trebuie cod special de TVA pentru clienti persoane fizice din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

>

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account