Operatiuni intracomunitare PFA, II si profesii liberale

Din nou despre operatiunile intracomunitare – in completare la articolul de aici.

Articolul se adreseaza persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si nu sunt inregistrati ca platitori de TVA in Romania.  De asemenea nu conteaza daca esti impozitat la norma de venit sau in sistem real.

Cand trebuie sa te inregistrezi la ANAF pentru tranzactii intracomunitare?

 • atunci cand achizitionezi bunuri, din țări membre ale Uniunii Europene, cu valoarea de peste 10.000 euro, (34.000 lei la cursul de la data aderarii). Sub aceasta valoare esti scutit de plata TVA și de a avea cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare). Exemple: achizitia de marfa, achizitia unui autoturism sau a unui echipament cu valoarea mai mare de 34.000 lei.
 • atunci cand achizitionezi servicii si/sau livrezi bunuri si servicii in spatiul comunitar. Exemple: cumpararea unei licente software, joc sau aplicatie pentru telefonul mobil, a unei fotografii de pe un site cu adresa fiscala in UE, vanzare de produse online catre un client din UE, ( sa zicem un borcan de miere sau un tablou).

Pentru cele doua situatii de mai sus este obligatorie obtinerea de cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Doar după ce te înregistrezi poți face achiziții/livrări de bunuri și servicii din UE.

Pentru obtinerea codului special de TVA pentru operatiuni intracomunitare se depune la ANAF in doua exemplare  formularul 091 DECLARAŢIE DE ÎNREGISTRARE ÎN SCOPURI DE TVA/DECLARAŢIE DE MENŢIUNI A ALTOR PERSOANE CARE EFECTUEAZĂ ACHIZIŢII INTRACOMUNITARE SAU PENTRU SERVICII, PRECUM ȘI PENTRU AGRICULTORII CARE EFECTUEAZĂ LIVRĂRI INTRACOMUNITARE DE BUNURI.

Dupa cateva zile obtii codul special de TVA pe care il poti verifica in sistemul de validare european VIES.

Important! Acest cod special de TVA nu schimba cu nimic situatia ta fiscala: nu vei factura cu TVA la livrari si nu vei deduce TVA la achizitii, nici in tara nici in spatiul UE.

Observatie. De la 1 ianuarie 2017 nu mai ești obligat să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Dar care sunt avantajele si dezavantajele codului special de TVA. De ce ne obliga guvernul sa ne inregistram si sa raportam livrarile si achizitiile intracomunitare?  In primul rand pentru ca statul roman este interesat sa adune cat mai multi bani la buget.

Exemplu: Achizitie servicii de gazduire website din Irlanda,  la pretul de 20 euro pe an, fara TVA. Cota de TVA in Irlanda este de 23%.

 • Daca nu ai avea cod special de TVA si cumperi serviciul de mai sus vei plati 24,60 euro, din care 20 de euro va ajunge la furnizor si 4,60 euro (cota de TVA de 23%) va fi colectata de partener pentru statul irlandez.
 • Dar fiind obligat sa ai cod de TVA, la facturare vei da codul tau de TVA si vei plati doar 20 de euro. In consecinta:
 • pana la data de 25 ale lunii urmatoare tranzactiei vei depune la ANAF declaratia 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată (se completeaza electronic) si formularul 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare. In formularul 301 vei declara achizitia comunitara la care se aplica 19% cota de TVA aferenta acestei achizitii, adica 3,80 euro (19%*20) pe care-i vei plati statului roman.

Important. Nedeclararea operatiunilor intracomunitare facturate in numele PFA, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.

Sper ca am fost clar. Daca ai nelamuriri te rog scrie-mi un mesaj mai jos.

Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente te ajuta sa calculezi corect venitul net si cheltuielile deductibile si nedeductibile, sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala si declaratia 200. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Comparatie 2017 vs 2018. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

6 Comentarii
 1. Oana 2 luni în urmă

  Bună ziua, în ian. 2018 am demarat formalitățile pt infiintare PFA. Deoarece voi presta servicii pentru o societate comerciala din UE, va trebui sa mă înregistrez în scopuri de TVA intracomunitar? Mă puteți ajuta cu câteva informații despre documentele necesare? Nu reușesc sa găsesc nimic nicăieri. ….Mulțumesc mult!

 2. Cosmin 4 luni în urmă

  Buna ziua, eu sunt PFA, neplatitor de TVA si am cod intracomunitar. Daca vreau sa achizitionez aparatura din UE, Germania mi se cere cod VAT, platesc suma fara TVA, asta inseamna ca in tara sunt obligat sa platesc TVA? tine de mine asta sau se intampla sub alte forme?

 3. MiraN 7 luni în urmă

  Buna ziua,

  Am un PFA deschis anul acesta si luna asta am depus pentru prima data form 390. Eu lucrez pe platforme de freelancing (creez continut pentru site-uri si ajut cu SEO) si am avut 2 clienti din Olanda pentru care am declarat sumele (sub $100 pt fiecare).

  Intrebarea mea este: in acest caz trebuie sa depun si form 301? Si daca da, la ce punct m-as incadra?

  Va multumesc pentru raspuns!

  • Autor
   Constantin 7 luni în urmă

   Buna ziua!. Si 301 si 390 trebuie sa depuneti in urmatoare luna in care ati avut operatiuni intracomunitare ca tre firme din UE.

 4. Maria 7 luni în urmă

  Buba ziua,
  Daca prin cabinetul meu ofer servicii de psihoterapie unor clienti persoane fizice din UE sau USA, trebuie sa obtin un cod special de TVA?
  Multumesc,
  Maria

  • Autor
   Constantin 7 luni în urmă

   Buna ziua. Nu va trebuie cod special de TVA pentru clienti persoane fizice din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account