fbpx

Termen limita 17 Ianuarie 2019: numar maxim de salariati si obiecte de activitate

Asa cum anuntam de acum doi ani in acest articol, a fost limitat numarul maxim de salariati si de activitati la PFA si Intreprinderile Individuale.

In data de 19 Octombrie 2016 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 182/2016  care aduce modificari importante la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) şi întreprinderile familiale (IF).

[thrive_leads id=’72185′]

Limitarea numarului de angajati si de obiecte de activitate:

 •  PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN si poate angaja cel mult trei persoane cu contract individual de muncă.
 • Întreprinderea individuală  poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN si poate angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă. 

În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi (din 17 Ianuarie 2017), persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut  solicită oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului referitoare la obiectul de activitate.

In termen de 60 de zile de la implinirea termenului, adica din 17 Martie 2019, oficiul registrului comertului radiaza, din oficiu, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a mentiunilor referitoare la obiectul de activitate.

Ghid PFA: Informatii, Exemple, Studii de Caz si Raspunsuri pentru Declaratia Unica!

Te-ai încurcat la completarea declarației unice? Te ajutăm noi!

 • Ne trimiti informatii legate de veniturile obtinute
 • Verificam, calculam si completam noua declaratie
 • Iti trimitem formularul corectat pe care il depui la ANAF

Verifica in lista de mai jos daca PFA sau II-ul tau este obligat sa faca modificarile cerute:

https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016

Daca te gasesti in lista mergi la Registrul Comertului si modifica numarul de obiecte de activitate.

Daca ai mai multi salariati, trebuie sa-ti schimbi forma de organizare, fie din PFA in II sau in societate comerciala. Sau sa faci concedieri.

Modificarile nu au taxe.

[thrive_leads id=’72028′] O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 4,67 din 5)
Încarc...
3 Comentarii
 1. Andreea 1 an în urmă

  Bună ziua. Pot deschide o florarie pe Pfa daca nu am studii de specialitate? Pentru o florarie deschisa pe Pfa, pot inregistra perisabilitati? Vor fi atat flori naturale, cat si artificiale. Care ar fi cea mai buna varianta pentru contabilitate, sistem real sau norma de venit ?

 2. Liviu 1 an în urmă

  Daca am schimbat la PFA codul CAEN principal din 6201 in 6202 pentru a trece la norma de venit este necesar sa scot toate celelalte coduri CAEN secundare, daca acestea nu se regasesc la norma de venit? Sau conteaza doar cel principal?

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Daca aveti mai multe activitati in desfasurare (declarate ca atare la ONRC) dintre care unele nu pot fi impuse cu norme de venit atunci sunteti obligat sa aplicati sistemul real si pentru 6202. Mergeti si radiati activitatile inutile la ONRC.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont