fbpx

Norma de venit sau sistem real de impozitare

Primesc foarte des aceasta intrebare – ce este mai avantajos, norma de venit sau sistemul real de impozitare?

Mai intai sa facem o distinctie clara intre cele doua sisteme de impozitare:

A.Norma de venit este specifica anumitor categorii de activitati si venituri.

Nu toate activitatile pot fi impozitate cu norma de venit. Ca exemplu: persoane fizice independente, profesii liberale nu pot aplica sistemul de impozitare cu norma de venit.  De asemenea, nu toate codurile CAEN pot fi impozitate la norma de venit, exista o lista de activitati stabilita de ANAF.  Verifica daca activitatea desfasurata se afla in lista din judetul tau:  https://gestiunepfa.ro/norme-de-venit-2019/

Chiar daca norma de venit presupune o evidenta contabila destul de redusa (se completeaza partea de venituri a registrului de evidenta fiscala), sunt coduri CAEN care obliga la o evidenta specifica:  comertul, vanzarile cu amanuntul, productia etc.

De asememenea, contribuabilii care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal)  au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;

Ceea ce este specific normei de venit este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza la valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.

Spre exemplu, pentru codul CAEN 6202: activitati de consultanta in tehnologia informatiei, norma de venit pentru Bucuresti este 32.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt:

Impozit pe venit:  32.000 x 10% = 3.200 lei

Contributia la pensie, calculata la baza minima de calcul: 24.960 x 25%= 6.240 lei

Contributia la sanatate: 24.960 x 10%= 2.496 lei

Total taxe si contributii datorate in 2019= 11.976 lei

Taxele si contributiile sunt definitive si se platesc pana la data de 15 Martie a anului urmator.

B. Impozitarea in sistem real presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica prin aplicare principiilor contabilitatii in partida simpla.

Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real, consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a platii contributii sociale. Daca la norma de venit,  baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real, contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal.

Din venitul incasat se scad cheltuielile deductibile (efectuate in scopul obtinerii de venituri) si se obtine venitul net.

Sa presupunem aceeasi activitate cu cod CAEN 6202: activitati de consultanta in tehnologia informatiei, unde am incasat (nu facturat) venituri de 156.000 lei. Pentru obtinerea acestor venituri am avut cheltuieli deductibile de 48.000 de lei. Ca urmare, venitul net obtinut este de 156.000 -48.000= 108.000 lei.

Vom calcula urmatoarele taxe si contributii:

Contributia la pensie, calculata la baza minima de calcul: 24.960 x 25%= 6.240 lei

Contributia la sanatate: 24.960 x 10%= 2.496 lei

Impozit pe venit:  (108.000 – 6.240) x 10% = 10.176 lei

Total taxe si contributii platite = 18.912 lei

Prin comparatie, se observa ca acest contribuabil nu este avantajat de contabilitatea in partida simpla, 18.912 lei lei este mai mare decat 11.976 lei.

Situatia inversa este atunci cand veniturile efectiv realizate sunt mult mai mici decat cele estimate (sau cheltuielile sunt mult mai mari), ceea ce face  ca venitul net obtinut  sa fie sub valoarea norme de venit; sau chiar sa fie pierdere.

In continuarea exemplului de mai sus, contribuabilul incaseaza doar 75.000 de lei iar cheltuielile deductibile cresc la 60.000 de lei.

Venitul net este de 75.000-60.000=15.000 lei

Calculam urmatoarele taxe si contributii:

Contributia la pensie  – nu se datoreaza venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime in 2019 = 24. 960 lei

Contributia la sanatate:  – nu se datoreaza venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime in 2019 = 24. 960 lei

Impozitul pe venitul net este: 15.000 x 10%=1.500 lei

Total taxe si contributii datorate = 1.500 lei

In acest caz  solutia optima este sistemul real de impozitare, diferenta de plata la bugetul de stat fiind mult mai mare la norma de venit.

Important! Cheia alegerii sistemului de impozitare consta in estimarea cat mai precisa a venitului incasat pentru anul fiscal ce urmeaza si a cheltuielilor deductibile efectuate.

Astfel descoperim principiul prin care alegem forma optima de impozitare:

 • Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit, alegem impozitare la norma de venit si vom plati taxe si contributii la valoarea normei de venit. 
 • Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit, alegem impozitare in sitem real, pentru a plati mai putin catre bugetul de stat.

Deoarece Declaratia Unica se depune destul de tarziu in cursul anului – 31 Iulie, poti stabili cu o precizie mai mare venitul net incasat pana la sfarsitul anului si poti alege sistemul care te avantajeaza, daca indeplinesti si celelalte conditii pe care le pot vedea in acest articol.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...
143 Comentarii
 1. Sonia Jimborean
  Sonia Jimborean 6 luni în urmă

  Buna ziua. Doresc să îmi înființez un PFA fix pe codul caen 6202. Sunt foarte nehotărâtă daca sa aleg norma de venit sau sistemul real. Norma de venit pe localitatea in care locuiesc este 38000 lei pe an. Care metoda ar fi mai avantajoasa sa o aleg? Practic sa plătesc o sumă cat mai mica și să rămân cu o suma neta cat mai mare? E foarte derutant pt că pe diferite site-uri găsesc informații contradictorii. va mulțumesc.

  • Constantin Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Alegeti sistemul de impozitare in functie de venitul net pe care il estimati. Daca venitul net, egal cu diferenta dintre venit incasat si plati efectuate este mai mare de 38.000 lei alegeti norma de venit, daca e mai mic alegeti sistmul real. Daca nu stiti ce venituri veti avea alegeti sistemul real si puteti trece, dupa 2 ani, la norma de venit.

 2. Lil
  Lil 8 luni în urmă

  Am raportat greșit veniturile realizate, în sensul ca mai mari decât au fost în realitate, pentru ca am inteles gresit Cum se calculează. Am plătit impozitul și am închis pfa-ul. Nu vreau banii înapoi de la stat. Ce pot păți dacă sunt controlat și se constata ca nu am făcut rectificativa. Repet: nu vreau banii înapoi vreau doar sa închei ca nu-mi mai trebuie afaceri în statul român.

 3. Arfgatic06
  Arfgatic06 11 luni în urmă

  Buna, am si eu nevoie de ajutor, realizez produse handmade:accesorii de par pt mirese, brauri, brose; pe care le vand mai apoi pe internet prin intermediul facebook, instagram; nu reusesc sa gasesc un cod caen potrivit; si activitatea aceasta la ce fel de pfa ar intra la norma de venit sau la venit real? Va multumesc

 4. EDIMOH CARMEN
  EDIMOH CARMEN 1 an în urmă

  Buna ziua,
  am un cabinet individual de arhitectura, va rog sa imi spuneti pe ce venit ar trebui sa aplic real sau noreme de venit.
  La 2017 am bifat real si am avut venit net 165.000 lei.
  Am procedat corect ??

  2) Un coleg a infiintat tot un B.I.A in 25.10.2018. trebuie sa depunem declaratia unica pentru 2018 si aceeasi intrebare o am ,venit real sau norma de venit ????
  Vrea sa declare 20.000 lei venit net ????

  Multumesc

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buana ziua! Verificati daca activitatea poate fi impusa la norma de venit – https://gestiunepfa.ro/norme-de-venit-2018/
   Se depune declaratia in termen de 30 zile de la infiintare.

   • andrei
    andrei 12 luni în urmă

    Buna ziua,

    Ma puteti ajuta va rog cu un sfat la urmatoarea speta? sunt persoana fizica si pe langa venituri din chirii, anul acesta am obtinut venituri si din vanzarea masei lemnoase la padurea aflata in proprietate. In declaratia unica la capitolul venituri din silvicultura , trebuie mentionat si un cod caen al activitatii desfasurate. Aceste venituri obtinute ocazional de catre persoane fizice atrag cumva obligativitatea organizarii intr-un mod contabil ca la societati sau cum ma sfatuiti dvs sa completez declaratia intr-un mod cat mai simplu?
    multumesc mult

    • Constantin Autor
     Constantin 12 luni în urmă

     Buna ziua! Incadrati la venituri din alte surse veniturile din exploatarea masei lemnoase. Cumulati cu veniturile din chirii si stabiliti daca platiti CASS.

 5. Andrei C
  Andrei C 1 an în urmă

  Buna ziua,

  Doresc sa fac un pfa (instructor fitness)care urmeaza sa colaboreze cu un srl(sala sport), salariu nu este fix si poate varia in fiecare luna, cum trebuie sa procedez?pfa in sistem real sau norma de venit?
  Multumesc mult.

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Estimati cat mai precis veniturile si cheltuielile ca sa vedeti daca rezultatul net realizat este mai mic decat norma de venit. In functie de rezultatul net faceti alegerea sistemului de impozitare. Nu toate codurile CAEN pot fi supuse impozitate la norma de venit, exista o lista stabilita de ANAF.  Mai intai trebuie sa verificati daca activitatea se afla in lista din judetul tau. Vedeti aici https://gestiunepfa.ro/norme-de-venit-2018/

 6. gabriela
  gabriela 1 an în urmă

  buna ziua! daca nu am inceput inca activitatea pina acum si nu stiu cum va merge vinzarea ,deci nu stiu inca ce sa aleg(sistem real sau norma de venit) mai pot modifica dupa ce vad cum ma incadrez? MULTUMESC!

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Puteti modifica sistemul de impozitare anul viitor, prin depunerea declaratiei unice, pana la data de 15 Martie. Dupa modificare sunteti obligata sa mentineti sistemul de impozitare cel putin 2 ani.

 7. Andreea
  Andreea 1 an în urmă

  Buna ziua,

  Daca am un PFA pe norma de venit si doresc sa angajat 1 persoana.. pot pastra pe norma de venit sau trebuie sa trec la sistem real?
  Multumesc

 8. Bona Zsolt
  Bona Zsolt 1 an în urmă

  As dori sa infintez un PFA si nu stiu pe ce sistme sa ma duc real sau venit
  as avea un venit anual de 7200 ron Caen 6832
  Stie cineva care este suma de la ANAF pt CAEN 6832 dupa care se plateste impozitul ca si norma de venit.
  Sau ar fi mai avantajos real-ul? unde as putea adauga si ceva cheltuieli

  Multumesc

 9. stefan
  stefan 1 an în urmă

  Dacă am un apartament de 2 camere închiriat pentru anul 2018, în declarația 212, capitolul II, secțiunea 1, ce bifez: subsecțiunea 1 (impunere în sistem real) sau subsecțiunea 2 (impunere pe bază de norme de venit)?
  Mulțumesc!

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Selectati 5.Cedarea folosinţei bunurilor, sub 5 contracte de închiriere si la sistem de impozitare alegeti cheltuieli forfetare.

 10. Hera Virgil
  Hera Virgil 1 an în urmă

  Sant o persoana fizica nu am firma nu am pfa vreau sa iau o scara de bloc sa o zugravesc acu cei din comitet sau rasculat ca vrea factura .as dori sa va intreb care este suma care o platesc la stat la 25000de ron.va multumesc.

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Venitul net = venit brut minus cheltuieli deductibile. Daca 25.000 de lei este venitul net atunci veti plati: 5700 lei pensie, 2280 lei sanatate si 1930 lei impozit pe venit. Daca venitul net scade sub 22.800 lei in 2018 veti plati doar impozit 10% din venitul net.

 11. Dimulescu Radu Petre
  Dimulescu Radu Petre 1 an în urmă

  Buna ziua

  Am un apartament cu 2 camere in Ilfov, il inchiriez cu 1160 de lei lunar
  Va rog spuneti-mi daca platesc impozit in sistem real sau pe norma de venit.
  Multumesc

  • mirella628
   mirella628 1 an în urmă

   Depinde cum v-ati integistrat la ANAF…

   • Alexandra
    Alexandra 1 an în urmă

    Buna ziua! Daca am depus declaratia unica in luna mai ca persoana fizica si am bifat “norma de venit”, pot acum sa schimb in sistem real?
    Sau credeti ca as putea sa depun o declaratie rectificativa prin care incetez activitatea pe norma de venit in luna iunie si sa depun o noua declaratie cu reinceperea activitatii in sistem real?

    • Constantin
     Constantin 1 an în urmă

     Buna ziua! Nu mai puteti schimba in cursul anului, abia anul viitor pana la data de 15 martie 2019 prin depunerea declaratiei unice.

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Platiti la cota forfetara de cheltuieli. Venit brut minus 40% rezulta venit net. Impozit este 10% din venitul net. Exemplu: Venit brut 900*12=10.800 lei, cheltuieli forfetare =10.800*40%= 4.320 lei; venit net = 10.800-4.320= 6.480 lei care nu va obliga la plata CASS. Nu se plateste CAS la chirii. Impozit = 432 lei.

 12. Yanis
  Yanis 1 an în urmă

  Buna ziua.
  Sunt interpret instrumentist (cant la clape). Am nevoie de o forma legala pt a putea canta la evenimente. Inca sunt elev la Scoala populara de arta desi am 47 de ani, deci nu am inca diploma de studii muzicale.
  Pot infiinta un PFA fara aceasta diploma? Sau doar cu o adeverinta de la scoala ca sunt inca in perioada de studii? Locuiesc in Sibiu.
  Ce cod caen credeti ca se potriveste 9001 sau 9002? Precizez ca la evenimente nu cant singur. Deci daca un coleg instrumentist nu are Pfa pot sa il angajez eu pe pfa-ul meu doar pt ziua respectiva (ziua in care avem de cantat la nunta)? Asta daca aleg 9001.
  Codul 9001 nu este in lista pt impozitare pe norma de venit, in schimb 9002 este. Le pot combina?
  Multumesc frumos

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Puteti incerca si cu adeverinta de la scoala la registrul comertului din judetul SIbiu. Codul 9001 este mai potrivit si nu va recomand sa adaugati mai multe coduri CAEN. Pentru ca se tine evidenta pe fiecare cod in parte si e mai complicat. Oricum daca le folositi pe amandoua veti fi impozitat in sistem real (nu la norma de venit). Mai greu de anagajat pentru o zi, cel mai bine este ca si colegul dvs sa-si faca o PFA si faceti un contract cu dansul.

   • Fehervari Attila
    Fehervari Attila 1 an în urmă

    In opinia mea, ar fi suficint sa se inregistreze un singur PFA, iar participarea colegului sa se realizeze printr-un contract de prestari servicii cu impozitare prin retinere la sursa, incheiat intre PFA si cealalta persoana nautorizata. A nu se uita de CREDIDAM!

 13. Claudiu
  Claudiu 1 an în urmă

  Buna ziua,

  Managementul sistemelor de calcul la distanta (nu la sediul clientului), suport tehnic, administrarea proiectelor IT, instalarea si configurarea sistemelor de calcul – astea se pot “inghesui” sub codul caen 6202?

  Multumesc.

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Codul CAEN 6202 este pentru consultanta. Cum or sa fie mult mai multe controale, o data cu autoimpunerea, este foarte important ce servicii prestati. Acestea trebuie descrise in contractul de prestari servicii si trebuie sa corespunda cu codul CAEN. Altfel inspectorul fiscal poate interpreta ca evitati plata taxelor prin alegerea unui CAEN avantajos.

   • Claudiu
    Claudiu 1 an în urmă

    Multumesc pentru raspuns. Tot nu stiu insa ce cod CAEN se potriveste pt gestiunea sistemelor de calcul la distanta. 6203 s-ar potrivi, dar este specificat “in locatie”.
    Orice sfat m-ar ajuta mult.

   • Paul
    Paul 3 luni în urmă

    Buna ziua,
    Va rog sa imi spuneti daca pentru norma de venit exista vreun cod CAEN in domeniul arta,pictura tablouri icoane,decoratii,pictura murala ,etc.
    Va multumesc!
    Cu stima ,
    Paul

 14. Olaru
  Olaru 1 an în urmă

  Buna ziua. O intrebare am si eu.Doresc sa-mi fac un pfa cod CAEN 4321(lucrari instalatii electrice).Ptr. aceasta activitate am nevoie de casa de marcat?
  Multumesc

 15. Alexandra
  Alexandra 1 an în urmă

  Buna ziua! Am o casuta de vacanta cu 5 camere si vreau sa le inchiriez sezonier. Trebuie obligatoriu sa imi fac un PFA sau o Intreprindere individuala? Sau pot sa ma duc sa declar la fisc veniturile ca si persoana fizica (cum fac cei care inchrCare este forma in care as putea sa desfasor activitatea de “inchiriere camere in scop turistic”? Va multumesc !

  • mirella628
   mirella628 1 an în urmă

   Persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor proprietate personala, având o capacitate cuprinsă inter 1-5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venit stabilit ca normă anuală de venit. Normă determinata de direcțiile generale regionale a finanțelor publice. Impozitul anual se determina prin aplicarea unei cote de 10%, asupra normei anuale de venit. Aveți obligația să depuneți formularul 212(pana acum 220), bifând căsuța ”cedarea folosinței bunurilor”., menționând numărul de camere. In momentul depunerii formularului 212, trebuie să aveți asupra dvs., actul de proprietate respectiv schița acestuia și C.I.

 16. Liviu
  Liviu 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  Am un PFA in sistem Real (6201) – mare greseala am facut – si abia acum au trecut 2 ani pentru a putea trece pe norma de venit, dar trebuie sa schimb codul CAEN si sa raman doar cu 6202 din ce am citit.
  1. Se poate face schimbarea de la real/norma de venit oricand sau doar la sfarsitul anului fiscal?
  2. Daca se poate face si in timpul anului ce se intampla cu taxele? Cum le voi plati?
  Va multumesc!

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Se poate schimba numai la inceputul anului fiscal. De regula se facea prin depunerea declaratiei 220 si avea termen 31 Ianuarie. Acum o puteti face prin depunerea declaratiei unice care are termen 15 iulie 2018 Anul acesta nu mai puteti schimba sistemul de impunere. Doar din 2019. Codul 6201 nu este la norma de venit doar 6202. Trebuie sa aveti grija ce scrie in contract, pentru ca daca faceti software la comanda 6202 nu e potrivit. Vor fi controale mult mai dese la activitatile independente decat pana acum.

   • Fehervari Attila
    Fehervari Attila 1 an în urmă

    Daca ati ales sa fiti impozitat in sistem real si trebuie sa asteptati muuult pana sa puteti schimba modul de impozitare pe baza de norma de venit, de ce nu radiati entitatea si va inregistrati din nou la ORC?

 17. Marin Alexandru
  Marin Alexandru 2 ani în urmă

  Buna ziua . Am un pfa cu cod caen 0149 – cresterea altor animale si sunt impozitat conform normei de venit . Vreau sa desfasor si alta activitate in anul 2018, tot pe acest pfa, comert cu zahar si produse alimentare . Cum voi proceda la impozitare, voi depune declaratia 200 pentru fiecare activitate : o declaratie pentru norma de venit si o declaratie pentru sistem real, pentru comertul cuzahar si alimente ? sau imi va atrage impozitarea in sistem real si impozitatrea la norma de venit si voi fi impozitat in sistem real ? Multumesc

  • mirella628
   mirella628 2 ani în urmă

   Verificati daca codul caen pentru activitatea pe care vreti sa o desfasurati este in nomenclatorul codurilor pentru norme de venit. In caz contrar o sa fiti nevoit sa treceti la impozitare in sistem real.

   • Marin Alexandru
    Marin Alexandru 2 ani în urmă

    Din ce am studiat eu in norme scrie ca daca pun ora sau societate desfășoară mai multe activități comerciale cu mai multe moduri de impozitare depune cate o declarație pentru fiecare activitate in parte .

    • mirella628
     mirella628 2 ani în urmă

     Impozitarea veniturilor ale unei persoane fizice autorizate (PFA) se poate face in doua moduri: in sistem real sau la norma de venit. Intreprinzatorul poate opta pentru un mod sau altul cu respectarea anumitor restrictii. Sistemul real presupune ca aplicarea cotelor de impozit si contributii se va face asupra venitului net total, iar norma de venit presupune ca aplicarea cotelor de impozit si contributii la asigurarile de sanatate se va face asupra unei sume fixe stabilita anual de catre ANAF.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Daca activitatea de comert nu este impusa la norma de venit si trebuie sa aplicati sistemul de contabilitate in partida simpla, atunci si celelalte activitati (0149) pe care le desfasurati pe PFA se impun in sistem real. Ori toate la norma de venit ori toate in sistem real. Nu se poate sistem mixt.

 18. Sebastian
  Sebastian 2 ani în urmă

  Buna seara,
  Am si eu o intrebare daca detin un PFA (impozitat in sistem real) si am taiat o factura in 2017, factura o trec la impozitare pe 2017 sau in 2018 cand va fi incasata?
  Va multumesc.

  • mirella
   mirella 2 ani în urmă

   Veniturile se impoziteaza in momentul incasarii lor. La PFA, I.I., si asemenea contabilitatea este de trezorerie nu de angajamente..

 19. Georgiana
  Georgiana 2 ani în urmă

  Buna seara,sunt angajata la un salon de infrumusetare,pe post de manichiura,mi s-a propus sa imi inchiriez postul de lucru ,pentru asta va trebui sa imi deschid o firma:nu stiu ce firma ma avantajeaza si nici cat trebuie sa platesc lunar la sta..am inteles ca cas si cass ar fi de 665 de lei lunar ..ce nu stiu este cat trebuie sa platesc si impozitul pe venit..10 %lunar?
  Help !!

 20. Danila Maria
  Danila Maria 2 ani în urmă

  Buna seara. Am tot cautat un raspuns cu privire la dec. 600. 40 de ani vechime si in noiembrie 2018 ies la pensie. Am un pfa din iunie 2017 iar anul acesta numai primul trimestru contract de consulenza tehnica .
  Este obligatorie dec.600?
  Va multumesc.

  • mirella628
   mirella628 2 ani în urmă

   Danila Maria, dacă în anul 2017 ați avut venituri nete în suma de 22800, sunteți obligată să depuneți dec. 600, chiar dacă veți avea dreptul la pensionare la sfărșitul anului 2018. Dacă, în 2017 nu ați avut activitate pe toată perioada se calculează, 22800:12 x X luni.

   • Constantin
    Constantin 2 ani în urmă

    Buna ziua. Aici trebuie subliniat ca venitul realizat in 2017 se imparte la numarul de luni in care a fost activ PFA. Activ insemnand periaoda de cand a fost inregistrat si pana la sfarsitul anului. Daca s-a infiintat PFA in Iulie perioada activa este de 6 luni. Se Imparte venitul net din 2017 la 6 luni si se compara cu 1.900 lei.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Daca venitul net din 2017 este sub 1900 de lei pe luna nu depuneti declaratia 600.

 21. Alina Neica
  Alina Neica 2 ani în urmă

  Am un ii cu cod caen 8230 care a fost inregistrat la infiintare fara norma de venit si am platit ultimii 2 ani in sistem real. Insa acum mi-ar conveni sa trec pe norma de venit care e 12600 ron, fata de estimatul meu de 77000 ron pe an. Pot cere sa trec la norma de venit odata cu estimarea din ianuarie 2018? Multumesc!

 22. Annamaria
  Annamaria 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  As avea cateva intrebari de lamurire,daca ma puteti ajuta!
  1.) Am un PFA infiintat in 2015 cu codul caen 0125: Cultivarea fructelor, arbustilor fructiferi etc.(deci in domeniul agricol). toate terenuri detinute de mine sunt declarate la APIA pe cod fiscal. Pentru anul 2015 si 2016 am depus declaratie pe norma de venit, insa de anul acesta cand m-am dus la finante sa depun declaratia mi-au spus ca de fapt eu sunt pe sistem real, deoarece terenuri imi sunt pe cod fiscal, bun, am depus retroactiv declaratia pe venit(eu tinandu-mi contabilitatea), acum insa mergand la finante din nou,deoarece nu am primit decizie de impunere pentru a plati contributiile, mi-au spus ca de fapt as fi totusi pe norma de venit, dar inca nici ei nu stiu sigur, m-ai trebuie sa se intereseze. Acum eu sunt in ceata, nestiind ca de fapt sunt sau nu norma de venit sau pot sa optez pentru sistem real??
  2.) De anul viitor din mai voi intra in concediu de crestere a copilului, si problema mea este daca venitul din activitatea de PFA se calculeaza la indemnizatie? eu fiind si angajata in alta parte, si daca as putea pastra PFA-ul fara sa-l suspend?(deoarece am accesat un proiect european care ma obliga sa-l pastrez activ inca 2 ani de zile). Am citit ca pot sa am venituri din activitati independente pana la o anumita suma,in timpul concediului de crestere a copilului, si din cauza aceasta pentru mine ar fi mult mai rentabila varianta cu sistem real/

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 23. Marij
  Marij 2 ani în urmă

  Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este procedura pentru înființarea unui PFA. Veniturile provenite de aici sunt calculate la indemnizația pentru creșterea copil?? Menționez că activitatea va fi meditații. Se merita înființarea unui PFA?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Venitul obtinut se ia in calcul al indemnizatia de crestere copil. Inregistrarea se face la registrul comertului sau ca profesie liberala. Daca se merita sau nu, depinde de activitatea dvs, de veniturile si cheltuielile prognozate si alte multe variabile. Am scris un ghid complet aici – https://gestiunepfa.ro/expert/ghid-pfa-complet/

 24. Macaret
  Macaret 2 ani în urmă

  Buna ziua,

  urmeaza sa deschid un PFA pe zone IT. Voi executa servicii atat pentru 6202 care este la norma de venit dar si 6201 care nu este la norma de venit. Pe mine m-ar avantaja foarte mult sa trec la norma de venit. Ce ma sfatuiti?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Folositi codul 6202, activitatile sun inrudite.

   • Alex
    Alex 2 ani în urmă

    Buna ziua. Dar se poate lucra pe 6202 la norma si sa aiba si 6201 cod secundar (6201 nu se incadreaza la norma)?

 25. Monica Pop
  Monica Pop 2 ani în urmă

  Buna ziua! Pt activitatea de meditatii am depus dec 220 , in sistem real si va rog sa imi spuneti daca trebuie sa mai fac ceva declaratii pt sanatate si pensii?

 26. ioana
  ioana 2 ani în urmă

  buna seara.ma scz de deranj,as vrea sa va intreb la un pfa pe coafura si alte servicii de infrumusetare cu norma de venit de 15000 lei pe an,veniturile incasate inregistrate in jurnalul de incasari si plati pot fii la fel pana la 100000 mii euro,este sigur?va rog frumos sa ma ajutati,f nesigura sunt,multumesc frumos

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Fiind impozitata la norma de venit veti plati taxele si contributiile la valoarea normei de venit de 15.000 lei, indiferent de nivelul venitului real obtinut. Abia cand venitul real depaseste in cursul anului valoarea de 100.000 euro, la cursul BNR de la sf anului, veti calcula incepand cu anul urmator venitul net cf contabilitatii in partida simpla.

 27. Raluca
  Raluca 2 ani în urmă

  Vă mulțumesc! Îmi sunt extrem de utile informațiile.

 28. Grosswardeiner Dreams
  Grosswardeiner Dreams 2 ani în urmă

  Asa cum s-a mentionat mai sus, veti avea nevoie obligatoriu de casa de marcat fiscala, asa ca veti emite bon fiscal, nu chitanta, la fiecare plata.
  DAR banuiesc ca dvs. aveti si contract de munca ca profesor, cu norma intreaga. Daca asa este, aveti si o reducere substantiala a normei de venit, asa cum apare in tabelul de norme, la corectii.

 29. maria
  maria 2 ani în urmă

  Apartament 3 camere ( 2 dormitoare 1 camera de zi 1 bucatarie) intentionez sa il inchiriere apartament in regim hotelier.

  Norma de venit este 15.000 lei/camera. Inteleg ca voi plati un impozit annual de 15.000*3=45,000, 00 *16%=7.200 lei/an???????

  Daca optez pentru varianta de impozitare in sistem real, care este forma juridica de constituire? Orice precizare este bine venita!!

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Cf Cod fiscal, pentru inchirierea sub 5 camere veti fi impozitata la norma de venit si nu aveti optiunea de a fi impozitata in sistem real.

   ART. 85 – Reguli privind stabilirea impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit
   (1) Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit.

   • Maria
    Maria 2 ani în urmă

    Pentru impozitarea in sistem real as putea uza de ????Art.83 /3 ) Sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile obţinute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.

   • monica
    monica 2 ani în urmă

    Buna ziua, este vorba de 15000 lei pe camera sau pe toate cele 3 camere? multumesc

    • mirella628
     mirella628 2 ani în urmă

     Monica, norma de venit este stabilit pentru cod-ul CAEN, si nu se datoreaza 15000, pe camera sau pe cinci camere, asa cum inteleg unii. Se calculeaza 15000*16%(in prezent)…deci impozitul pe venit este 2400 lei/an, platibil în patru tranșe.

     • Constantin
      Constantin 2 ani în urmă

      Buna seara! Multumim pentru clarificare Mirela.

     • Monica
      Monica 2 ani în urmă

      Multumesc frumos. Dintr o data s à facut lumina, am inteles. Pana la urma chiar e logic!!! Numai bine.

     • Avatar
      mar 2 ani în urmă

      Atât de simplu? Asa înțeleg oare și cei de la finanțe?

 30. Raluca
  Raluca 2 ani în urmă

  Bună pentru ziua,
  Sunt profesor și fac meditații. Cum ar trebui sa procedez pentru a intra în legalitate? Dacă devin PFA cu norma de venit cât trebuie sa declar pentru Brașov? Trebuie sa dau chitanțe?
  Va mulțumesc!

 31. Cristi
  Cristi 2 ani în urmă

  Buna ziua,

  Daca am activitate de agricultura (doar cultura mare – cereale si oleaginoase) impusa pe norma de venit, se aplica pragul de 100.000 eur? sau pot ramane pe norma de venit si daca depasesc acest prag? Sunt obligat sa tin registrul de incasari si plati (pentru partea de venituri) si pentru aceasta activitate?

  Va multumesc,

 32. Ana
  Ana 2 ani în urmă

  Buna ziua, daca doresc sa inchiriez un imobil la valoarea de 1300 lei lunar, ce impozit anual voi plati? Si cum este mai bine ca norma de venit sau sistem real? Am cateva neclaritati referitoare la formularul 220

 33. Alin
  Alin 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  Am II din anul 2013, pana in acest moment am ales sa fiu impozitat in sistem real. Activitatea desfasurata este comertul cu amanuntul al imbracaminte si incaltamintei. De anul urmator as dori sa trec, daca este posibil, la norma de venit. Daca o sa folosesc 2 coduri Caen 4771 si 4772, mentionez ca amandoua sunt trecute la aceeasi activitate “Comert cu imbracaminte si incaltaminte noua si uzata”(in lista cu Normele anuale de venit stabilite de DGRFP Iasi), o sa fiu impozitat la o norma de venit dubla, chiar daca este aceeasi activitate?
  Multumesc anticipat!

  • Mirella
   Mirella 2 ani în urmă

   Da, dacă aveti activitate pe doua coduri normele se însumează.

 34. Ioana
  Ioana 2 ani în urmă

  Buna ziua!
  Avem un pfa cu un singur cod caen pe norma de venit, acum acesam fonduri si am mai adaugat inca 3 coduri , se poate sa mergem dintre care unu intra la norma de venit, se poate sa mergem cu doua coduri norma de venit doua mod real ? Pentru ca 3 ani nu voi folisi aceste coduri suplimentare doar dupa finalizarea proiectuluu .Daca anul acesta nu se aproba proiectul anul viitor as fi platitor de tva .

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Trebuie sa treceti in sistem real dupa adaugarea celor doua coduri CAEN. Pentru a merge pe norma de venit, toate codurile trebuie sa fie in nomenclatorul de activitati impuse la norma. Sistemul real s-ar putea sa va ajute deoarece platiti la cat obtineti si nu la valoarea insumata a normelor de venit.

 35. cristina a.
  cristina a. 2 ani în urmă

  buna ziua, as dori sa infiintez un pfa pentru realizarea de produse handmade ( accesorii si gablonturi lucrate manual). norma de venit anuala este 14.4oo pentru aceasta activitate dar este enorm deci cred ca ar trebui sa ma orientez spre impozitarea in sistem real. daca venitul net anual va fi sub 4000 lei sau chiar mai putin, trebuie sa platesc si procent de pensie sau doar 16% plus contributia la sanatate? deducerea cheltuielilor inseamna ca trebuie sa inregistrez facturile de la furnizorii de unde cumpar materialele si practic sa scad din incasari aceste cheltuieli ? exista pe undeva o specificatie a cheltuielilor in functie de activitate ? as vrea sa vand cateva produse si intr-un magazin, cu tva cum procedez. multumesc anticipat pentru lamuriri la avalansa de intrebari si pentru timpul dvs

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Aveti multe intrebari si nelamuriri. Va rog descarcati materialul gratuit si va rog sa cititi articolele de pe site referitoare la TVA, norme de venit si sistem real, casa de marcat, etc. Si daca va hotarati se incepeti activitatea cumparati ghidul PFA, va ajuta sigur sa intelegeti fiscalitatea si organizarea PFA. Oricum, ati inceput bine, nu va trebuie norma de venit si nici nu platiti CAS la 4.000 de lei. Si ca antreprenor la randul meu, va recomand mai intai sa vindeti cateva produse inainte de a infiinta PFA sau SRL.

 36. Alexandra
  Alexandra 3 ani în urmă

  Buna ziua,

  Eu am PFA in sistem real si am o intrebare. Pt sistem real, se platesc taxele lunar sau 1 data la 3 luni?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Platiti trimestrial, pana pe data de 25 a fiecarei luni – martie, iunie, septembrie, decembrie; conform deciziei de impunere emisa de ANAF.

 37. Gigi Papuc
  Gigi Papuc 3 ani în urmă

  Vreau sa modific statutul pfa de la mai multe activitati, deci sistem real, la o singură activitate cu norma de venit, si nu stiu când si dacă pot face acest lucru.
  Numai la sfarsitul anului, sau e posibil si între trimestre?
  Multumesc, Gigi Papuc.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Puteti face modificarila la registrul comertului oricand. dar schimmbarea sistemului de impozitare se face numai la inceputul anului fiscal prin depunerea declaratiei 220 pana pe 31 ianuarie si asta dupa ce a trecut 2 ani consecutivi de impozitare in sistem real.
   Puteti face modificarea si la ANAF imediat ce ati facut modificarile la Registrul Comertului. c
   Cf cod fiscal – “contribuabilii care în cursul anului fiscal își completează obiectul de activitate cu o altă activitate care nu este cuprinsă în nomenclator vor fi impuși în sistem real, pentru veniturile realizate din întreaga activitate, de la data respectivă, venitul net anual urmând să fie determinat prin însumarea fracțiunii din norma de venit aferentă perioadei de impunere pe bază de normă de venit cu venitul net rezultat din evidența contabilă.”

 38. Frățilă Sorin
  Frățilă Sorin 3 ani în urmă

  Salutare! Nu am găsit norma de venit pe codul caen 900 – Activități de creație și interpretare artistică, din județul Vrancea! Mulțumesc!

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Daca nu este inseamna ca se impoziteaza in sistem real.

 39. ioana
  ioana 3 ani în urmă

  Buna ziua,

  Am un PFA din 2011 cu norma de venit, anul acesta vreau sa acesez fonduri europene si sunt obligata sa trec mai multe coduri caen, dintre care unul singur intra la norma de venit, ce pot face in cazul acesta?se poate merge si pe norma de venit si pe mod real?
  Si daca am 4 coduri caen trecute pe PFA pentru fiecare in parte trebuie sa fac estimare anuala de venit?(mod real)

  Multumesc aticipat!

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara! Daca un cod CAEN nu este in lista de norme de venit veti tine contabilitatea in sistem real pt toate activitatile.
   Dar, daca toate activitatile au norme de venit atunci impozitarea se poate face la norma de venit si impozitele se calculeaza la valoarea insumata a normelor.

 40. Eliza
  Eliza 3 ani în urmă

  Buna ziua. Am o nedumerire, pentru ca am primit raspunsuri contradictorii de la angajatii ANAF. Pentru cod caen 6202, (norma de venit) se va face regularizarea sau ramane platit numai ce a venit prin decizie (platile trimestriale, impozit, cass si cas)? Multumesc.

 41. Avatar
  Anonim 3 ani în urmă

  Daca prin activitatile liberale desfasurate castig lunar mai putin de 1500 lei si uneori nimic, pentru ce forma legala pot opta ?

 42. Avatar
  Anonim 3 ani în urmă

  buna ziua sunt timplar si doresc sa ma autorizez pfa la domicilul clientului,am inteles ca este forma cea mai simpla fara batai prea multe pe cap,contabil lipsa pt.lucrari de timplarie si dulgherie mentionez ca nu am spatiu pt.atelier decit 10m patrati,pt confectionare de usi mobila pe comanda din lemn masiv etc.iar impozitul sa fie la real adica ce faci.pt.mine cred ca m ar dezavantaja cel forfetar,la camera de munca respectiv casa de asig.sanatate oare se poate plati cartea de munca si la 2ore,4ore sau obligatoriu 8orenorma intreaga.pe mine m ar avantaja in prima faza si la 2 ore iar pe viitor osa revin chiar la norma intreaga,si oare cum este mai bine platitor de tva sau lipsa.va multumesc astept raspuns o zi buna……

 43. Zsolt
  Zsolt 3 ani în urmă

  Buna Ziua! Am inteles ca la norma de venit plafonul este 100 000 eoro, dar in alta parte legea scrie ca la neplatitor tva plafonul este 65 ooo euro. Deci daca venit brut anual va fii intre 65 si 100 mii euro voi fii trecut la platitor tva dar raman la norma de venit?

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara! Imediat ce depasiti valoarea facturata de 220.000 lei trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA. Aveti termen pana la data de 10 ale lunii urmatoare in care ati facturat peste 220.000 lei (65.000 euro la cursul din 2007). Daca depasiti 100.000 euro (la cursul BNR de la sfarsitul anului in curs) sunteti obligat sa treceti al contabilitate in partida simpla incepand cu anul urmator.

 44. daniel
  daniel 3 ani în urmă

  buna ziua,
  desfasor mai multe activitati , xerox, vanzare cartele preplatite, loterie, vanzare produse nonalimentare(jucarii, scule pescuit,articole biciclete, artilcole uz casnic), dar nu vand mai mult de 100000 euro pe an? pot opta pt norma de venit? cum imi calculez norma? doar la 12600 se aplica impozitul de 32%? sau se insumeaza toate codurile caen si pt fiecare in parte platesc 32% din 12600?
  multumesc!

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Daca aveti mai multe coduri CAEN active si ele se gasesc in nomenclatorul activitatilor impozitate la norma de venit, veti calcula contributiile si impzitul la fiecare valoare a normei de venit aferente fiecarui cod CAEN activ. Daca un singur cod nu se afla in nomenclator sunteti obligat sa tineti contabilitate in partida simpla la toate codurile CAEN.

 45. Ursula Vasile
  Ursula Vasile 3 ani în urmă

  Buna ziua,
  Un medic veterinar care are un Cabinet Medical Veterinar Individual poate opta pentru impozitarea la norma de venit ? In lista ANAF pentru 2017 la pozitia 96 apare codul CAEN 7500 (Activitati veterinare) dar ca “Servicii executate de tehnicieni veterinari” .
  Multumesc.

 46. Ursula Vasile
  Ursula Vasile 3 ani în urmă

  Buna ziua,
  Un medic veterinar care are un Cabinet Medical Veterinar Individual poate opta pentru impozitarea la norma de venit ? In lista publicata de ANAF pentru 2017, pozitia 96 apare codul CAEN 7500 (Activitati veterinare) dar ca ” Servicii executate de tehnicieni veterinari”).
  Multumesc.

 47. Adrian
  Adrian 3 ani în urmă

  Buna ziua. Am o întreprinde individuală cu o activitate la norma de venit și as vrea sa mai incep o activitate impozitată tot la norma de venit dar peste câțiva ani în funcție de cum o să meargă as vrea că cea de-a 2 a activitate sa o trec în sistem real. Se poate sa am 2 coduri caen diferite la care sa fiu impozitat la norma de venit la unul din ele și la celalt în sistem real?

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Nu se poate sa aveti doua sisteme de impunere in acelasi timp. Trebuie sa alegeti, ori norma de venit ori sistem real.

 48. roxana
  roxana 3 ani în urmă

  Constantin, esti minunat ! Ma bucur mult ca ti-am descoperit pagina. cu aceasta ocazie azi am achizitionat ghidul pt PFA si cu ajutorul acesteia si cu acest articol mi-ai facut lumina …Felicitari !

 49. dana
  dana 3 ani în urmă

  buna as dori un cod cen la norma de venit pt comert cu cereale mati putea ajuta mai am un cod caen 4711 si vreau sa raman tot la norma

 50. Tînjală Petrica
  Tînjală Petrica 3 ani în urmă

  Bună dimineața.am și eu o maaaare nelămurire și va rog sa ma ajutați ptr.a ști ce am de făcut!sunt marinar cu contract de munca in statul Luxemburg de aproape 7 ani de unde de altfel îmi primesc și salariul cu toate celelalte contribuții aferente în țară respectivă! Între timp am fost nevoit să deschid și un PFA ptr.o altă colaborare cu o altă firmă olandeză de crewing care îmi va factura activitatea pe o anumită sumă de bani!întrebarea mea este;ce obligații am fata de statul român ca impozitare;ce pot deduce și ce nu si daca exista o varianta in care pot plati mai puțin taxe si impozit.PFA tocmai înființat și o colaborare doar temporara cu firma respectivă!va multumesc-astept detalii la tel:0741402183 ; mail-petricatinjala@yahoo.com firma colaboratoare este și în Luxemburg !

 51. Zsolt
  Zsolt 3 ani în urmă

  Buna Ziua! Pe lista norma anuala 2017 publicata de ANAF pt jud Satu Mare la pozitia 3 apare codul Cean 4776 la 23000 ron, la pozitia 14 tot codul 4776 la 15000 ron. DE ce?
  Daca in certificat constatator sunt tracute mai multe coduri cean, si nu toti apari in lista cu narma de venit, pot alege acest mod de impozitare ? Adica norma de venit se alege pt un singur Cean?

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Daca desfasurati mai multe activitati toate trebuie sa fie impuse la norma de venit pentru a fi impozitat in acest sistem. In acest caz veti plati taxe si contributii la valoarea insumata a normelor de venit.

 52. Vio
  Vio 3 ani în urmă

  Buna ziua! Daca sotul are un pfa si plateste impozit la norma de venit si vrea sa intre in concediu de crestere copil cum se calculeaza indemnizatia? El are lunar un venit constant, se calculeaza 85% la media veniturilor lunare pe ultimele 12 luni sau cum? Multumesc!

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Da, 85% din venitul net din ultimile 12 luni. Venitul net nu brut. Altfel se calculeaza la salariul minim brut daca este mai mare decat venitul net.

   • Vio
    Vio 3 ani în urmă

    Multumesc pt raspuns! Problema este ca de la finante in decizia de impunere sotul apare la venituri doar cu norma de venit anuala pt care plateste impozite si nu cu veniturile lunare care sunt mult mai mari pt ca nu e obligat sa declare veniturile lunare atata timp cat nu depaseste 100.000 euro anual. Si cei de la finante au zis ca se calculeaza 85%:din norma de venit anuala care este fixa pt fiecare judet, un cazul nostru 14.060 lei. Fiecare institutie imi da alt raspuns. Multumesc!

    • Mari
     Mari 3 ani în urmă

     Buna ziua! Ati rezolvat situatia sau ati aflat cum trebuie procedat ? Multumesc!

     • Constantin
      Constantin 3 ani în urmă

      Buna ziua. Veniturile care se iau in calcul sunt veniturile la care se plateste contributii si impozit. Si la banca se ia in calcul tot norma de venit.

 53. Avatar
  Anonim 3 ani în urmă

  Buna ziua! Am.o intreb

 54. Eva
  Eva 3 ani în urmă

  Buna ziua,
  Am o Intreprindere ind. din octombrie 2015. Pana acum am fost in sistemul real.
  Din 2017 as putea opta pentru sistemul pe norma de venit cu cod CAEN 4799?
  Multumesc

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Da, depuneti declaratia 220 pana la 31 ian 2017.

 55. Deduceri?
  Deduceri? 3 ani în urmă

  Daca am un pfa cat am voie sa deduc ca si cheltuieli?

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Puteti deduce plati efectuate cu scopul de a obtine venituri. Nu orice plata poate fi deductibila ci doar aceea facuta cu scopul de a obtine veinturi in activitatea dvs. Nu exista limita daca indepliniti acest criteriu.

   • contributii
    contributii 3 ani în urmă

    PAi am citit undeva cum ca CAS-ul il platesti la minim 35 % din brut.Chiar daca eu am cheltuieli de ,sa zicem 70% din brut degeaba cas- platesc la 35% din brut …minim.
    Pe mine m-am interesa sa stiu cat pot plati cel mai putin la stat:)

    • Constantin
     Constantin 3 ani în urmă

     Baza minima de calcul este 35% din castigul mediu brut pe economie. Daca sunteti obligat sa contribuiti la pensie, platile anticipate sunt la acest nivel. Dupa ce se inchide anul fiscal daca venitul net lunar este mai mic decat baza minima de calcul nu mai platiti in plus iar contributia platita anticipat se considera vechime in munca. Pe anul ce urmeaza nu mai sunteti obligat sa contribuiti la pensie. Vedeti aici https://gestiunepfa.ro/taxe-si-contributii-sociale-pentru-activitati-independente-in-2017/

   • Ioana
    Ioana 2 ani în urmă

    Buna,la un salon de înfrumusețare,dotările precum scaune,scafa,mobila ,aparatura…se incadreaza toate la cheltuieli deductibile??

    • Constantin
     Constantin 2 ani în urmă

     Buna ziua. Sunt deductibile daca tineti contabilitatea in partida simpla. Pot fi obiecte de inventar – sub valoare de 2500 lei sau mijloace fixe cu valoarea peste 2.500 lei, care se amortizeaza.

 56. maria
  maria 3 ani în urmă

  Buna seara in aceasta luna am deschis un pfa cu ,cod caen 8742am optat pt mpozitare in sistem real la indrumarea contabilei(desi eu am vrut la norma de venit)Sunt ingrijorata, deoarece fiind sfarsit de an si vanzarile merg bine , v-a trebuii sa platesc impozit mai mult decat as putea permite, evident din ianuarie nu vor mai fi asemenea vanzari.Banii investiti sunt in valoare de 30000 de lei,desi nu cred ca incasarile vor fi mai mari pana la sfarsitul anului, deci s-ar putea sa ies in pierdere cum se va calcula impozitul pe 2017.Sper ca nu dupa incasari!!! Multumesc.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Impozitele si contributiile se vor calcula la diferenta dintre venitul incasat si platile (cheltuielile deductibile) efectuate in anul 2016.

 57. Goga Monica
  Goga Monica 3 ani în urmă

  Venit brut anual pt PFA cu norma de venit ( pentru calculul celor 100.000 euro) este venitul facturat sau cel incasat in perioada 1 ian-31decembrie?

 58. Natalia
  Natalia 3 ani în urmă

  Buna,
  1. Pot alege codurile 6311 + 4791 pentru un PFA? (fac web design / mentenanta siteuri + doresc sa vand in viitorul apropiat templateuri pentru siteuri) Banuiesc ca aceste coduri nu sunt cu norma fix de venit…
  2. Sau ar fi mai bine sa ma reorientez catre II?
  Multumesc frumos

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Nu sunt diferente intre II si PFA in ceea ce priveste codul CAEN (in general II=PFA). Din punctul meu de vedere, nu aveti nevoie de doua coduri CAEN. Unul este suficient – domeniul de activitate este acelasi. Niciunul din cele 2 coduri nu se afla in lista de activitati impuse la norma de venit. Daca va avantajeaza norma de venit alegeti 6202 sau 6203.

 59. Florin
  Florin 3 ani în urmă

  Buna ziua,
  Pentru prestari servicii web, care cod caen e mai potrivit? 6202 sau 6203?

  • Florin
   Florin 3 ani în urmă

   Pardon, 6201 sau 6202?

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account