fbpx

Ce se intampla daca nu declari sau nu platesti impozitul pe venit

Conform codului fiscal, persoanele fizice care realizeaza individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Pentru 2019, ersoanele fizice sunt obligate sa depuna „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” in termenul stabilit de lege sau in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului pentru:

  • declararea impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;
  • declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
  • declararea venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

In concluzie, persoanele fizice care obtin venituri impozabile dintr-o activitate economica sunt obligate sa depuna declaratia unica si sa plateasca impozite si contributii sociale.

O lista cu veniturile neimpozabile sau scutite la plata impozitului gasesti aici.

Ce se intampla daca nu declari veniturile sau le declari eronat?

Conform codului de procedura fiscala organului fiscal are dreptul de a stabili obligatii fiscale.

Acest drept  se prescrie în termen de 5 ani. Termenul de prescripție începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

Pentru nedeclarare sau declararea incorecta organul fiscal stabileste obligatiile de plata si penalitati de nedeclarare si poate sesiza organele de cercetare penala cu acuzatia de evaziune fiscala.

Conform legii nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale:

(1)Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:

a)ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b)omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

….

Totusi, situatia in care se ajunge la acuzatie de evziune fiscala este rara in cazul persoanelor fizice, organul fiscal mai degraba stabileste obligatiile fiscale si dobanzile si penalitatile de intarziere. Aceste pot ajunge la sume destul de mari, depine de vechimea obligatiei fiscale nedeclarate.

Nivelul penalității de nedeclarare este de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere.

Te-ai încurcat la completarea declarației unice? Te ajutăm noi!

  • Ne trimiti informatii legate de veniturile obtinute
  • Verificam, calculam si completam noua declaratie
  • Iti trimitem formularul corectat pe care il depui la ANAF

Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale

Alta este situatia in care te autosesisezi si depui declaratiile de venituri cu intarziere. In acest caz, in functie de timpul scurs de la termenul de dpunere a declaratiei, te poti alege cu un avertisment sau cu o amenda.

Pentru nedepunerea la termen a Declaratiei Unice amenda este de la 50 la 500 lei, dar poti primi si un avertisment daca intarzierea este mai mica de 15 zile. Amenda este aceeasi si pentru declaratiile 223 si 204.

Sunt dese cazurile cand nu se depun declaratiile de operatiuni intracomunitare sau nu se calculeaza TVA la achizitii intracomunitare. de exemplu, entru nedepunerea in termen a declaratiei 390 amenda este de la 1000 la 5.000 lei.

Depunerea cu intarziere a declaratiilor poate conduce si la inceperea inspectiei fiscale daca organul fiscal considera ca are nevoie de clarificari.

Declaratiile eronate se corecteaza cu declaratii rectificative

Te poti regasi si in aceasta situatie, in care venitul declarat nu a fost calculat corect.

Astfel, in cazul in care este necesar sa modifici informatiile depuse in declaratia unica, depusa initial si in termen, poti depune (ori de cate ori este necesar) inca o declaratie care modifica informatiile raportate anterior.

Declaratia unica rectificativa iti permite sa modifici si sa refaci declaratia integral sau pe capitole:

  • Capitolul 1: Venituri realizate in 2018, bifezi casuta de langa Declaratie rectificativa privind Capitolul I; o poti modifica ori de cate ori consideri ca este nevoie;
  • Capitolul 2: Datele pentru veniturile estimate in 2019, bifezi casuta de langa Declaratie rectificativa privind Capitolul II; o poti modifica pana la data de 31 Decembrie 2019;

Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in CAPITOLUL supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala. Ca urmare, in situatia in care declaratia unica a fost transmisa on-line, declaratia rectificativa se completeaza numai la capitolul modificat.

Dobanzi si penalitati pentru neplata obligatiilor fiscale

Ok, ai declarat corect veniturile prin declaratia unica, dar nu reusesti sa platesti la termen obligatiile fiscale. Ce se intampla?

Conform Codului de procedura fiscala, care a intrat in vigoare la 1 Ianuarie 2016, asupra datoriile scadente la bugetul de stat se aplica dobanzi si penalitati de intarziere. Astfel:

Art. 174. Dobânzi

(1) Dobânzile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.  Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Art. 176. Penalităţi de întârziere

(1) Penalităţile de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.  Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Dobanzile si penalitatile de intarziere incep de la ziua imediat următoare scadentei, si se calculeaza zilnic, pana la data platii integrale a debitului restant catre bugetul de stat. Daca sunt plati partiale, se calculeaza la soldul ramas neachitat.

De regula, dupa 30 de zile de la data scadentei, administratia financiara emite titlu executoriu care blocheaza conturilor bancare. In cazul in care  sunt disponibilitati in cont, banca este obligata sa execute o plata catre bugetul de stat. Daca ai mai multe conturi fiecare banca este obligata sa plateasca aceeasi suma catre bugetul de stat.

Important! In cazul in care ai depus declaratia online, pana la data de 31 Iulie 2018, pentru obtinerea bonificatiei de 5% trebuie sa platesti obligatiile fiscale aferente anului 2018 pana la data de 31 Iulie 2019, altfel pierzi bonificatia de 5%.

Sper sa nu ajungi in nciuna din situatiile de mai sus.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

3 comentarii la “Ce se intampla daca nu declari sau nu platesti impozitul pe venit”

  1. termenul de prescriptiei nu mai incepe de la 1 iulie a anului urmator, deja de multi ani, ci de la 1 ianuarie. Cam incepand cu obligatiile lui 2014. Ar trebui sa modificati, avabd in vedere ca este publicat in 2019

  2. …”avertisment daca intarzierea este mai mica de 15 zile”…calendaristice sau lucrative, adica 15 august este data limita sau 23 august (exceptand 2 sambete, 2 duminici si 2 zile de sarbatoare legala: -3, -4, -10, -11, -15, -16), fiindca nu se specifica nicaieri explicit acest lucru? Sau fiind cazul depunerii DU212 si a platii obligatiilor fiscale on-line se considera zile calendaristice?

Scrie mesajul tau aici:

NOU! Ghid Declarația Unică cu bonificații

Model DU venituri mixte: 2019 cap. II & 2020 cap. I

Model DU pentru sistem real cu CAS/CASS din 2019

Model DU pentru contract de inchiriere in lei

Model DU pentru contract de inchiriere in valuta

Model DU pentru norma de venit

Model DU pentru venituri din dividende

Model DU pentru venituri din agricultura cu CASS optional in 2019

Actualizat cu modele de declaratii completate pentru calcularea bonificatiilor! PDF validat pentru toate exemplele date.