fbpx

Neclaritati in Declaratia Unica

Au trecut deja 4 luni de cand a fost anuntata Declaratia Unica si mecanismul de autoimpunere.

Mai sunt cateva zile si se implineste si termenul de depunere a declaratiei, care a fost amanat de la 16 Iulie pana marti, 31 iulie 2018.

Multe lucruri am clarificat in aceasta perioada dar mai raman cateva, pentru care nu am gasit o solutie clara pana la acest moment:

     1. Deductibilitatea CASS (contribuatia la sanatate) la calculul venitului net. O surpriza pentru toata lumea. Si acum ma intreb daca nu cumva e o simpla greseala de tipar. CASS a fost deductibila la fel ca si CAS pana in 2017,  dar nu inteleg de ce a devenit brusc nedeductibila: e obligatorie, la salariati e deductibila, chiar si asigurarile facultative de sanatate sunt deductibile in limita a 400 de euro pe an. De ce nu ar fi si CASS? Mai asteptem, poate legiuitorul se razgandeste.

     2. Calculul bonificatiilor si mai exact cum se calculeaza bonificatia pentru depunerea online a declaratiei. Din comunicarile  ANAF  am inteles ca bonificatia se acorda la data platii integrale a contributiei si impozitului. Deci, pentru toti cei care definitiveaza contributiile si impozitul in 2019, aceasta bonificatie se calculeaza anul viitor, dupa depunerea declaratiei unice cu venitul realizat pe 2018. Poti cumula cele doua bonificatii daca platesti la termenul de 15 Decembrie 2019 contributiile si impozitul este final (venituri din chirii in lei sau esti impus la norma de venit, etc). Asteptam o procedura clara si la acest punct.

     3. Recalcularea contributiei de sanatate in cazul veniturilor din dividende (sau chiriei, sau oricarui alt venit incasat in cursul anului) pentru situatia incasarii acestora dupa data termenului de depunere a declaratiei unice.

In aces caz contribuabilul, care nu a estimat incasarea de dividende, este obligat sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data incasarii dividendului. Contribuabilul procedeaza la recalcularea plafonului CASS care se raporteaza la venitul incasat. Daca se depaseste plafonul lunar atunci contribuabilul este obligat sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului. In baza de calcul se include si luna in care se incaseaza venitul.

Exemplu! O persoana fizica incaseaza pe 10 Septembrie 2018 suma de 10.000 lei din dividende:

a. Contribuabilul recalculeaza plafonul de contributie peste care se plateste CASS

           4 luni (Sept – Dec 2018) x 1.900 lei = 7.600 lei,

b. Se compara venitul incasat cu plafonul recalculat:

          10.000 lei este mai mare decat 7.600 lei, 

c. Contribuabilul completeaza declaratia unica cu obligatia de a plati CASS pentru 4 luni din 2018 :

         4 x 1.900 x 10% = 760 lei CASS de plata in 2018 (din care scad bonificatiile)

In situatia in care persoana fizica nu mai inregistreaza venituri  (din cele care intra in baza de calcul a CASS) pana la sfarsitul anului, nu definitiveaza contributia si este asigurat in sistemul public de sanatate pentru 4 luni.

Nu am confirmarea ca acest rationament este corect.

4. Conform art 170.  (15) Persoanele fizice al căror venit estimat se modifică în cursul anului în care se realizează veniturile și nu se mai încadrează în plafonul de 12 slarii minime pe economie, își pot modifica contribuția datorată prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declarației  oricând până la împlinirea termenului legal de depunere a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, 15 Martie 2019.

Se procedeaza la recalcularea contributiei si plata ei pe perioada in care persoana fizica a fost asigurata? Aici legea nu e clara!!

5. Cum se face dovada ca esti asigurat la sanatate? Conform legii, un contribuabil este asigurat in sistemul public de sanatate la data depunerii declaratiei unice. Dar  sistemul informatic al CNAS nu a fost actualizat cu persoanele fizice care au depus declaratia iar acestia sunt trimisi la ANAF. Iar ANAF le cere bani desi termenul de plata este 15 Martie 2019.

6. Cum se distribuie procentul de 2% sau de 3,5% din impozitul pe venit, cantre entitatile nonprofit. ANAF a promis o procedura in acest sens. Este important sa se clarifice acest aspect inainte de a face plata impozitului pe venit pentru 2018. In logica principiului autoimpunerii obligatia calcului si platii procentului de 2% sau de 3,5%, revine contribuabilului. Nu avem nimic clar pana acum.

O data ce vom avea raspunsuri pentru neclaritatile de mai sus, vom actualiza  Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente si  Ghidul pentru Declaratia Unica, care pot fi descarcate acum cu un abonament pentru un an la actualizari.

Daca ai si tu neclaritati cu declaratia unica te rog sa le scrii mai jos la comentarii.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...
4 Comentarii
 1. Emese
  Emese 12 luni în urmă

  Buna ziua, am o mare problema. Am depus rectificativ cap. 2 la DU, si imi da mesaj de eroare ca CIF necompletat. Am completat toate veniturile pe care le/am avut, adaugand unul nou. Activitati: venituri din cedarea folosintei bunurilor in categoria venituri din activitati independente, plus activitate veterinara, individual, in sistem real. In iulie, datele de identificare au fost acceptate. Ce am gresit? La cif am trecut CNP, si l-am verificat de 10 ori. Multumesc mult pentru raspuns.

  • Emese
   Emese 12 luni în urmă

   Imi cer scuze, eu am gresit, am uitat sa salvez declaratia. Acum e validat.

 2. Constantin
  Constantin 1 an în urmă

  In cazul dat de dvs calculati doar bonificatia de plata anticipata – pana la 15 Decembrie 2018. Bonificatia pentru depunere online se va face la definitivarea impozitului dupa 1 Ianuarie 2018, pana la termenul de 15 Martie 2019.

 3. Petre
  Petre 1 an în urmă

  “2. Calculul bonificatiilor si mai exact cum se calculeaza bonificatia pentru depunerea online a declaratiei. Din comunicarile ANAF am inteles ca …
  …Poti cumula cele doua bonificatii daca platesti la termenul de 15 Decembrie 2019 contributiile si impozitul este final”
  Deci…
  Dacă impozitul nu este final(exemplu:cedarea folosinței bunurilor/venitul din chirii reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută) bonificația pentru plata anticipată nu se poate aplica.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account