fbpx

Optiunea de a modifica sistemul de impozitare. Sistem real sau norma de venit?

Conform codului fiscal anumite categorii de venituri pot opta intre mai multe sisteme de impozitare pentru determinarea venitului impozabil si stabilirii obligatiei de a plati contributii sociale – CAS si CASS.

Sistemele de impozitare care se aplica veniturilor obtinute de persoanele fizice:

 • Venituri impozitate in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 • Venituri impuse in baza cotelor forfetare de cheltuieli;
 • Venituri impozitate la norma de venit;
 • Venituri cu retinere la sursa;

De ce sa modifici sistemul de impozitare

Venitul net, pentru care se datoreaza impozit si contributii, se modifica in functie de sistemul de impozitare aplicat. Deci, exact pentru aceleasi venituri si cheltuieli putem avea baze de calcul diferite pentru impozit. Ca urmare, sunt 2 motive esentiale pentru modificarea sistemului de impozitare:

 • din punct de vedere fiscal, platesti un impozit mai mic sau nu platesti contributii sociale, alegand un anume sistem de impozitare;
 • din punct de vedere contabil, este mai simplu de administrat impozitarea cu norme de venit spre deosebire de sistemul real de impozitare, care obliga la evidenta contabila conform regulilor contabilitatii in partida simpla. Desigur, cel mai simplu sistem de impunere este retinerea la sursa.

Pentru o descriere completa a sistemelor de impozitare pentru fiecare categorie de venit te rog citeste Raportul Gratuit.

Veniturile pentru care contribuabilii au optiunea modificarii sistemului de impozitare

Conform codului fiscal:

 • contribuabilii inregistrati la Registrul Comertului ca PFA, II sau IF , a caror activitate (sau activitati) sunt in lista de coduri CAEN care pot fi impozitate cu norme de venit pot opta pentru sistemul real de impozitare; optiunea se mentine cel putin 2 ani.
 • persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala pot opta pentru impunerea veniturilor in sistem real; optiunea se mentine cel putin 2 ani.
 • persoanele fizice care obtin venituri din inchiriere bunurilor mobile si imobile pot opta pentru stabilirea venitului net in sistem real, indiferent de numarul de contracte de inchiriere; optiunea se mentine 2 ani. Aceasta prevedere este obligatorie pentru anul urmator, daca contribuabilul inregistreaza la sfarsiftul anului incheiat, un numar de cel putin 6 contracte de inchiriere.
 • persoanele fizice care obtin  venituri din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv pot opta pentru sistemul real de impozitare. Optiunea se reinnoieste anual. Normele de venit turistice sunt aici.

Recomandari pentru alegerea corecta a sistemului de impozitare

 • Estimeaza cat mai precis venitul net pe care il poti realiza in urmatorul an sau urmatorii 2 ani de activitate;
 • Daca obiectul de activitate iti permite, alegi sistemul de impozitare la norma de venit atunci cand venitul net pe care il estimezi pe an este mai mare decat norma de venit stabilita de administratia financiara locala. Vei calcula impozit de 10% la valoarea cea mai mica dintre cele doua. Vezi si acest articol cu exemple.
 • Alege sa fii impozitat in sistem real, chiar daca obiectul tau de activitate este pe lista cu norme de venit, atunci cand venitul net estimat este mai mic decat norma de venit.
 • In cazul veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor sau drepturi de autor, daca cheltuielile deductibile sunt mai mari de 40% alege sistemul real de impozitare.

Limiteaza numarul de coduri CAEN. Am intalnit aceasta greseala  la multe PFA-uri care platesc inutil mii de lei la bugetul de stat. In cele mai multe cazuri un cod CAEN, maxim 2, sunt suficiente pentru o activitate independenta.

Verifica nomenclatorul de nome de venit si stabileste daca activitatea ta/activitatile pot fi impozitate la norma de venit si care nu. Un numar mare de coduri CAEN nu te ajuta, mai ales daca sunt din aceeasi categorie. 6201 si 6202 sunt din ramura IT dar un cod este la norma de venit si cealalt nu: acest lucru te obliga sa aplici sistemul real de impozitare.

Daca nu vrei surprize dupa infiintarea PFA/II consulta acest ghid.

Cum poti modifica sistemul de impozitare

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv (pentru 2019 termenul este de 31 Iulie.), in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. Pentru 2019 termenul este de 31 Iulie.

Pentru determinarea venitului net, a impozitului si a obligatiei de a plati contributii sociale se aplica principiile contabilitatii in partida simpla, tema tratata pe larg in  Ghidul de contabilitatea pentru activitati/venituri impuse in sistem real.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,80 din 5)
Încarc...
14 Comentarii
 1. Stefania 4 săptămâni în urmă

  Buna seara, in cazul in care o intreprindere individuala are mai multe coduri CAEN, este obligatoriu ca toate codurile CAEN sa fie incluse in nomenclatorul activitatilor pentru norme de venit sau doar codul principal?
  Veniturlle se obtin doar din codul principal.
  Daca intreprinderea este infiintata in anul 2019 si s-a depus declaratia unica estimativa in 2019 cu venit in sistem real se poate ca in 2020 sa se depuna declaratia unica cu norma de venit pentru 2019 si pentru 2020?
  Multumesc.

  • Autor
   Constantin 4 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Daca aveti activitati (coduri CAEN) autorizate la ONRC care nu sunt in nomenclator, atunci trebuie sa calculati venitul net in sistem real pentru toate codurile CAEN autorizate.

 2. Oana 2 luni în urmă

  Bună seara. Nu am schimbat niciodată sistemul real.
  2 ani nu pot fi 2018 și 2019? Și sa modific în 2020?

 3. Oana 2 luni în urmă

  Bună seara! Dacă pentru 2019 am optat pt venituri în sistem real (sistem real am avut de la înființarea Pfa-ului din 2012) pot depune rectificativa pt a trece pe norma de venit(ma încadrez în condiții) pe 2019? Mulțumesc!

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Optiunea de a schimba sistemul de impozitare ati avut-o pana la termenul de depunere a declaratiei unice – adica 31 iulie 2019. Puteti schimba in 2020, termenul este 15 martie, daca nu se modifica iarasi.

 4. Madalina Rotaru 5 luni în urmă

  Buna ziua,

  Anul acesta am depus declaratie unica conform careia mi-am schimbat PFA-ul din norma de venit in sistem real. Lucrurile nu s-au intamplat asa cum imi planuisem pe plan personal 🙂

  Exista vreo sansa ca la momentul acesta sa imi schimb inapoi pfa-ul la norma de venit? Se mai poate depunde o declaratie rectificativa pentru acest lucru?

  Thanks,

  • Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Nu mai puteti schimba forma de impozitare. Termenul permis pentru optiune a fost 31 Iulie 2019. Trebuie sa mentineti sistemul de impozitare cel putin 2 ani.

   (2) Opțiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 15 martie 31 Iulie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani, începând cu anul 2019.

 5. Mihail 8 luni în urmă

  Buna seara , va rog sa-mi dati un raspuns la urm. intrebare : am infiintat un PFA in 18.12.2018 cu CAEN 6202, impozitat la norma de venit ,domiciliat in Romania ,am obtinut cod de TVA prin obtiune , prestez servicii in Irlanda . La 25.06.2019 , am atins plafonul de 300000 lei ,comunicat in D 390 VIES, In continuare cum procedez?

  • Autor
   Constantin 8 luni în urmă

   Buna ziua! Va inregistrati ca platitor de TVA in RO. Aveti termen data de 10 Iulie 2019. Contactati ANAF de la sediul profesional, pentru documentatie. Sau un contabil.
   Cf art 316 din codul fiscal, trebuie solicitata înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent:
   b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit acest plafon;

 6. Robert 8 luni în urmă

  Bună ziua,
  Va rog ,ce trebuie făcut pentru a închide definitiv (radia ,dizolva…) o PFA.
  Informațiile primite de la ANAF sunt contradictorii ,evazive (mai multe persoane angajate au dat răspunsuri diferite).
  Mulțumesc mult!

  • Autor
   Constantin 8 luni în urmă

   Buna ziua! Inchideti PFA la registrul comertului, ulterior depuneti declaratia unica completata corespunzator (cu I.1.1.A.8.Data încetării activității). Obligatiile fiscale raman in sarcina dvs pana la achitarea lor.

   • Robert 8 luni în urmă

    Mulțumesc!

 7. Liviu 8 luni în urmă

  Ce se intampla daca am avut cativa ani pfa sistem real, iar din 2019 am trecut pe norma de venit? Cand trebuie platite cas/cass/imp pe venit pt 2019?

  • Autor
   Constantin 8 luni în urmă

   Buna ziua! Modificarea nu are impact asupra termenului de plata. Pentru obligatiile din 2019 termenul de plata este 15 Martie 2020.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă acum Raportul Gratuit

 • Disponibil în format PDF
 • Cuprinde 24 pagini informative
 • Actualizat la 15.01.2020
 • Citești oriunde (chiar și la cafea)
 • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții sociale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont