Restrictii la platile si incasarile efectuate in numerar

Regula generala pentru operatiunile cu numerar

Incepand cu data de 9 mai 2015 intra in vigoare Legea nr 70/2015 care aduce modificari si completari in ceea ce priveste operatiunile cu numerar efecutuate de toti agentii economici inclusiv PFA, II, IF, IF, Profesii Liberale si persoane fizice.

Conform legii, regula generala este ca operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.

Exceptie de la regula generala, se permit operațiuni cu numerar astfel:

 • încasări in numerar de la persoane juridice sau alte PFA/II în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
 • incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei de la o persoana;
 • plăţi către persoanele juridice sau alte PFA/II, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
 • plăţi către magazinele de tipul cash&carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
 • plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Astfel esti obligat  sa emiti o singura factura catre un client daca valoarea livarii/prestatiei este mai mare de 5.000 lei. 

Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Dar…

Daca esti PFA  poti achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei (sau 10.000 lei catre cash and carry), în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin banca.

Ghid complet pentru intocmirea contabilitatii. Cu exemple si studii de caz.

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

Tranzactiile dintre PFA/II si  persoanele fizice

Operaţiunile de încasări în numerar de la persoane fizice,  se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoanăSunt interzise încasările fragmentate de la o persoană fizică, pentru operaţiunile de încasări în numerar cu o valoare mai mare de 10.000 lei. 

Operaţiunile de plăţi în numerar către persoane fizice,  se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.

Prevederile  legii se aplică şi operaţiunilor de încasări şi plăţi în valută efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în plafoanele prevăzute de prezentul capitol se efectuează în funcţie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunilor de încasări sau plăţi.

Tranzactii in numerar intre persoanele fizice

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Restrictiile pentru operatiuni cu numerar de mai sus nu se aplica la

 • depunerea de numerar în conturile deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României, inclusiv în automatele de încasări în numerar;
 • plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens;
 • plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului;
 • retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la art. 4 alin. (4);
 • transferarea de sume prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii;
 • depunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Nerespectarea prevederilor se sanctioneaza cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit  pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.

[ratings]

18 comentarii la “Restrictii la platile si incasarile efectuate in numerar”

 1. Buna! Sunt SRL si incasez numerar de la o alta persoana juridica. Este suficient sa emit factura si chitanta sau este obligatoriu sa am casa de marcat?

 2. Buna, sunt Intreprindere Individuala, prestari servicii in constructii, facturez catre clienti persoane juridice dar, mai am si persoane fizice cam 10-15% din activitate. Sunt obligat la casa de marcat daca nu incasez in numerar,pe chitanta?
  Mentionez ca incasez doar prin banca. Pot si cu chitanta, sau am nevoie de casa de marcat?
  Multumesc

 3. Tudorache Ion

  buna ziua!

  sunt pfa si facturez prestari servicii unei firme din ue , la banca scot valuta din cont in baza unei declarati ca acea valuta o folosec in deplasari externe . eu nu fac deplasari externe . cei de la banca mi-au sugerat sa fac aceasta declaratie daca vreu sa scot di cont valuta . este ceva in neregula pe partea de fisc ?

  1. Buna ziua! Puteti sa va faceti un cont in lei si sa faceti un schimb valutar, nu e nevoie dati declaratii false. Ca PFA banii sunt ai dvs si puteti face ce doriti cu ei: lei, euro sau alta valuta. Nu e ca la societatile comerciale.

 4. Buna ziua. Daca eu sunt PFA si tin cursuri cu persoane fizice individuale (deci prestari servicii), in limita plafonului mentionat, sunt obligata sa am neaparat casa de marcat? (fiind vorba de servicii, nu de produs). Nu pot incasa numerar si elibera doar factura pt client? Multumesc.

  1. Buna ziua! Va trebuie casa de marcat pentru activitatea desfasurata. Nu exista plafon in acest caz.

 5. Buna ziua,cunoasteti care este limita maxima in Euro care poate fi retrasa zilnic de la banca ca PFA?
  Trebuie sa justific pe ordinul de retragere numerar pentru ce am nevoie? Multumesc.

 6. Buna ziua, eu fiind agent imobiliar cu PFA, am inteles ca daca incasez de la persoane fizice e permisa suma maxima de 5.000 lei/zi, iar de la SRL 10.000 lei/zi. Intrebarea mea este: ce document trebuie sa ofer in fiecare din cele 2 situatii, bon fiscal sau chitanta? Va multumesc.

  1. Buna seara! In opinia mea cand incasati de la persoane fizice aveti nevoie de casa de marcat si nu exista limita de incasare atat timp cat eliberati bon fiscal. Limitele se aplica cand lucrati cu persoane juridice, catre care puteti elibera chitanta de maxim 5000 de lei.

 7. O factura >5000 lei emisa de PFA către un SRL, poate fi încasată in numerar?in 2 transe? Tb sa fie obligatoriu <5000lei pt a fi încasată cash?

 8. Ca persoana fizica din contul personal pot face retrageri de numerar peste 50.000lei? Atata timp cat sunt banii mei sunt impozitati pot retrage si 1 million euro pe zi ce impediment e? Nu vad in lege nici o precizare vis a vis de retragere din banca din contul personal ca persoana fizica!??

 9. Contantin D

  Buna ziua. Va rog dati-mi un raspuns : cand retrag o suma de 10000 de lei/zi din contul PFA , pentru a o folosi in interes propriu ce sunt „obligat” sa scriu pe ordinul de retragere de numerar ? Multumesc.

 10. Sunt intreprindere individuala si cumpar din ue utilaje agricole.Cat pot plati in numerar valuta pe zi catre o persoana fizica.

  1. Buna ziua. Maxim 10.000 lei pe zi, echivalent euro. Iar daca tranzactie e mai mare de 10.000 lei plata se face integral prin banca.

 11. Predoi Bogdan

  Salut,
  Concret ,

  1 – achizitie auto pe PFA de la persoana fizica. Pret 11.000 , vanzatorul doreste cash.
  Care ar fi solutia legala ?

  2 – vreau sa scot bani din PFA, transfer catre mine persoana fizica….maxim 10.000 / zi ?

  Multumesc

  1. 1. Ca PFA nu puteti face plati in numerar mai mari de 10.000 lei catre o persoana fizica si nu puteti fragmenta platile. Trebuie sa platiti 11.000 de lei prin banca petru autoturism. Persoana fizica trebuie sa-si deschida cont bancar.
   2. Daca e transfer bancar nu e limitat la 10.000 lei. Daca e retragere de numerar, limita este de 10.000 lei pe zi.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA