Infiintarea unui PFA sau II

Ghid infiintare PFA 2015Inființarea persoanei fizice autorizate – PFA sau a intreprinderii individuale – II.

Orice activitate economică desfășurata permanent, ocazional sau temporar, în România de către persoane fizice trebuie să fie înregistrată și autorizată.

Indiferent de domeniul de activitate in care vrei sa începi o afacere sau activezi deja, trebuie să te autorizezi sub o formă juridică pentru a nu avea probleme cu fiscul și cu alte autorități ale statului și să eviți acuzații de evaziune fiscală.

Persoanele fizice se pot autoriza ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Persoanele care doresc să desfășoare activități economice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • au împlinit vârsta de 18 ani, în cazul persoanelor fizice care solicită autorizarea pentru desfăşurarea de activități economice şi al reprezentantului întreprinderii familiale, respectiv vârsta de 16 ani, în cazul membrilor întreprinderii familiale;
 • nu au săvârşit fapte sancționate de legile financiare, vamale şi cele care privesc disciplina financiar-fiscală, de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal; O persoană fizică NU POATE înființa un PFA/II/IF dacă are cazier fiscal (a nu se confunda cu cazierul judiciar).
 • au un sediu profesional declarat si conform legii;
 • declară pe propria răspundere că îndeplinesc condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului şi a protecției muncii

Pentru comoditate poți apela la o persoană care se poate ocupa de infiintarea pfa. Dar nu e necesar sa mergi la notar sau la avocat. Nici măcar pentru parafarea contractului de sediu profesional, indiferent dacă este contract de comodat sau contract de închiriere. Sunt perfect valabile si contractele sub semnătură privată.

Pentru infiintarea pfa, sau II, sau IF, sunt de parcurs cativa pasi simpli pentru care ai nevoie sa aloci maxim 7 – 8 ore în cursul unei saptamani. De regula chiar si atunci  cand apelezi la un intermediar tot tu trebuie sa muncesti  mai mult pentru ca toate actele necesare pentru infiintarea pfa trebuie aduse de tine. Pasii sunt:

 1. Stabilirea sediului profesional și alegerea codului CAEN
 2. Rezerervare denumire PFA/II/IF
 3. Contractul de sediu profesional
 4. Pregătirea și depunerea dosarului la Registrul Comerțului
 5. Ridicare documente înființare PFA/II/IF
 6. Ștampila si contul bancar
 7. Înregistrarea la Administrația Financiară,  cu următoarele etape:
 • Procurarea și sigilarea registrul de încasări și plăți și a registrului inventar
 • Pregătirea formularelor pentru depunerea lor la administrație
 • Obținerea registrului unic de control
 • Obținerea registrului de evidență fiscală (la care asteptam inca normele de aplicare)

E chiar recomandat să te ocupi personal de infiintare pfa-ului tau (sau a intreprinderii individuale), de unul singur pentru ca îți va fi mult mai usor sa te ocupi mai tarziu  de întocmirea contabilitatii, depunerea declaratiilor si de gestionarea relatiilor cu administratia financiara si cu partenerii de afaceri.

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

2 Comentarii
 1. QSolutions 3 ani în urmă

  Utilizati programul de facturare QInvoices pentru a emite facturi profesionale.
  Facturile tipizate sunt consumatoare de timp.

  Foloseste gratuit programul de facturare.
  http://www.qsolutions.ro/descarca-program-facturare/

 2. molea 3 ani în urmă

  Buna ziua.Vreau sa ma inregistrez ca si PFA pentru a putea merge la targuri cu marfa.Ce acte si taxe sunt pentru a finaliza aceasta inregistrare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©[current-year] Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

>

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account