fbpx

Taxe si contributii datorate de PFA-uri in 2014

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2014

PFI – PFA – II – IF – Profesii Liberale

În comparație cu 2013 s-a schimbat doar baza de calcul  a contribuțiilor sociale pentru PFA si Intreprinderi individuale. Astfel:

 • Venitul mediu brut pe economie a crescut la 2298 lei în 2014;
 • Salariul minim brut pe economie este de 850 lei  pentru semestrul I din 2014 și de 900 lei in semestrul II.

Ca urmare:

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie) este de:

 • minim  252 lei  (31,3% din baza minimă de calcul de 804 lei,  adică 35% din 2298 lei).
 • maxim 3596 lei (31,3% * din baza maximă de calcul  11.490 lei, adică de 5 ori salariul mediu brut).

Contribuția la pensie nu este plătită de:

 • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – 804 lei;
 • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
 • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

 • Baza de calcul este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
 • baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; minim de plata de 5,5%*850= 47 lei in semestrul 1 din 2014.

3. Contribuții opționale la PFA

 • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din venitul net,
 • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85% din venitul net.

4. Impozitul pe venitul net

 • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
 • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate.

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

137 comentarii la “Taxe si contributii datorate de PFA-uri in 2014”

 1. Monica Danci

  Am detinut un pfa din 2014 pana in Mai 2017 iar in primul an avand salar de1000 lei pe Luna nu am platit contributia la fondul de Pensii.A venit acum dupa trei ani hartie fe la Anaf ca nu am depus Formularil600.Trebuie Sa platesc obligatoriu?

 2. Am detinut un PFA timp de o luna in anul 2013 pe care l-am inchis. Zilele astea am aflat ca am de platit impozite pe anii 2013, 2014, 2015, 2016 pentru acel PFA. Cum trebuie sa procedez in acest caz ca sa nu platesc impozite pentru un PFA inchis?

  1. Buna seara! Poate nu ati fost radiat de la ANAF. Se depunea declaratia 070 dupa inchiderea de la Registrul Comertului. Verificati va rog la ANAF local.

 3. BethNoveli

  Buna ziua.
  Mi am am infiintat un ii pentru activitati sportive si alte activitati recreative si tocmai ce mi am dat seama ca am declarat prea mult estimarile de venit.
  Mi a venit de plata in 4 rate 4000 de lei , sunt sigura ca nu voi ajunge la un venit atat de mare din care sa acopar platile cas la anaf.
  Se poate face ceva pentru a rectifica greseala pe care am facut-o sau macar pentru anul viitor se va recalcula incluzand platile pe care le-am facut degeaba anul acesta?

  Multumesc anticipat!

  1. Buna seara. Contributiile nu sunt recuperabile. Recuperati doar impozitul pe venit. Nu cred ca puteti modifica venitul estimat. Trebuie sa aveti motive obiective – sezonalitate, intreruperea activitatii. Intrebati la ANAF local.

 4. buna am si eu o intrebare sotul meu a suspendat firma Taxi PFA in martie 2015 este oblifat sa plateasca CAS si CASS pana la finele anului MULTUMESC

 5. Buna ziua,
  Am realizat venituri brute de 73.000 in 2014 pe intreprinderere individuala iar cheltuielile au fost de 40.000 de lei. Cat ar trebui sa ma astept la plata in sistem real?

 6. Ciurcu Marius

  Buna ziua! Am PFA pentru activitati fotografice , insa activitatea mea se rezuma la 2-3 zile pe luna + ca exista luni „moarte” (veniturile fiind destul de mici si foarte mici). Exista posibilitatea sa fiu trecut cu jumatate de norma astfel incat contributiile la casa de pensii sa fie mai mici ?

  1. Buna ziua. Daca sunteti la norma de venit contributiile se calculeaza la valoarea normei de venit. Nu conteaza nivelul real al venitului.
   Daca sunteti in sistem real, contributia la sanatate se calculeaza la salariul minim brut sau la venitul net, daca aceste e mai mare decat salariul.
   La pensie sunteti obligat sa contribuiti doar daca ati estimat, pe anul curent, un venit net mai mare de 845 lei/luna, sau ati obtinut anul trecut un venit net mai mare de 804 lei pe luna.

 7. PFA profesie liberala venituri totale pe 2014 :43571lei cheltuieli 13415 lei.Va rog sa exemplificati prin calcul ce taxe trebuie platite CASS si Impozit .Mentionez ca sunt si angajat cu norma intreaga venituri brute din salarii 41188 lei platit CASS pt salarii 2265 lei .Cum se calculeaza corect in acest caz CASS este plafonat cumva ?

  1. Daca erati platitoare de TVA aveti codul fiscal cu Ro in fata daca aveti doar un sir de numere atunci nu sunteti platitor de TVA.Pentru platitor trebuia sa depuneti ceva declaratii in plus pe care daca le-ati depus trebuie sa le aveti si dvs.

 8. Un avocat se poate autoriza si ca persoana fizica autorizata, urmand sa desfasoare doua categorii de activitati?

 9. buna ziua,

  sunt avocat stagiar si sunt inregistrata la ANAF ca atare.
  desi pe decizia de impunere se mentioneaza si si taxele pentru CASS, pe care le-am si platit,
  pe site-ul CASMB-ului nu apar ca asigurata.

  intrebarea mea este, in acest caz trebuie sa rezolv cu ANAF-ul sau cu CASMB-ul?
  multumesc,

 10. Va mulțumesc din suflet pentru răspunsul de mai devreme. O întrebare mai am: dacă îmi înființez o Întreprindere Individuala, tot așa voi plăti 5,5% contribuție la sănătate, chiar dacă ramân angajata in alta parte? Va mulțumesc frumos pentru ca ne răspundeți.

  1. Buna ziua! Persoana fizica autorizata se poate inregistra sub forma de PFA, Intreprindere Individuala sau membra a unei Intreprinderi Familiale. Toate au acelasi regim fiscal. Deci veti plati 5,5% si la II.

 11. Buna ziua. Va rog frumos sa îmi raspundeti la următoarea întrebare. Dacă eu sunt angajata la o firma si doresc sa îmi deschid un pfa, dar ramân angajata la firma respectiva, mai plătesc taxe salariale pe pfa? Pentru pfa voi plăti impozitul de 16% pe profit. Altceva mai plătesc dacă ramân angajata la SRL-ul pentru care sunt angajata in prezent? Va mulțumesc

  1. Mai platiti 5,5% contributie la sanatate din venitul net. Daca venitul net e mai mic decat salariul minim brut anual pe economie, veti calcula 5,5% la acesta din urma.

 12. Multumesc pentru raspunsul dat privitor la declaratia 392b.Mai am 2 intrebari:Vreau sa dau comanda la facturier si chitantier tipizat si nu stiu daca trebuie in 2 sau 3 exemplare avand in vedere ca sunt PFA norma de venit si fara tva eu cred ca e suficient in 2 exemplare unul la client si unul la mine. A doua intrebare este privitor la contul bancar trebuie facut neaparat pe PFA sau pot si pe numele meu.Pot sa trec contul ulterior cu pixul pe factura? nu sare in ochi ca si cum nu ar fi ceva in neregula?

 13. Buna ziua. Am un pfa pe norma de venit din 2012. Activitatea prestata se referă la meditații limba engleză. Norma de venit e in jur de 8500 lei, redusă la jumătate pt ca sunt si salariata.
  Ce valoare se trece in acest caz in declarația de avere?
  Ce declarații trebuie sa depun anual? Încasările tb înregistrare in registrul jurnal? Eu emit factura si chitanța pt orele prestate. E nevoie si de casa de marcat?
  Va multumesc pt promptitudinea răspunsului
  Carmen V.

  1. Buna ziua. Nu cunosc legislatia declaratiei de avere dar cel mai sigur, puteti opta pentru a trece valoarea efectiva a incasarilor din Registrul de incasari si plati. Pentru declaratii vedeti articolul http://gestiunepfa.ro/declaratii-pfa-2015/. Sunteti obligata sa completati partea de incasari a registrului de incasri si plati. Daca nu sunteti reglementata ca profesie liberala trebuie sa aveti casa de marcat. Mai cereti o opinie si in alta parte.

 14. Simona Giurca

  Buna ziua! Am un PFI deschis la ANAF in baza unui contract de prestari servicii si liberei practici, sunt asistent de farmacie. Vreau sa stiu daca sunt obligata sa depun declaratia 392b?
  Peste tot scrie de PFA_uri, nu despre PFI-uri. PFI-ul l-am deschis la ANAF nu la registrul comertului. Va multumesc!

 15. Buna ziua. Am un PFA si are ca activitate taxi fiind la o norma de venit de 27000 de lei pe an.Daca vreau sa angajez o persoana cu salar minim Cass cat va trebui sa platesc dupa acea persoana?

  1. Pana la 30 iunie la salariul minim brut de 975 lei taxele sunt de 515 lei.
   Dupa 1 Iulie 2015 salariul minim brut este de 1050 lei si taxele 555 lei.

 16. Nichitus Larisa

  Buna ziua! Sunt asistent personal la pers cu handicap grav si vreau sa deschid PFA cu domeniu masaj reflexologie! Mai platesc contributia la pensii si sanatate?

 17. Buna ziua ! As dori sa infintez un PFA cu domeniu de activitate Foto-Video Evenimente, cu un profit anual de 5000 lei apx , Întrebatea mea este : cit va trebui sa platesc anual la Buget ,avind in vedere ca eu lucrez deja ca functionar public la stat !

 18. Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt angafata la o firma cu contract individual de munca.si as dori sa ma angajez si pe un Pfa la o prietena cu 2 ore pe zi. La un salat de 700 net care ar fi contributiile la stat atat pentru mine cat si pentru angajator.Va multumesc anticipat.

  1. Buna seara. La 700 lei net incasati de dvs, taxele si contributiile sunt de 456 lei, din care angajat 242 lei, respectiv 214 lei pentru angajator.
   Taxele si contributiile la salariati, angajati la PFA/II, sunt ca si cele la societatile comerciale. Nicio diferenta!

 19. Buna seara. Sunt PFA traducator autorizat si as dori sa ma stabilesc temporar in Italia. Este oare posibil sa imi pastrez PFA-ul in Romania dar sa am rezidenta in Italia? Va multumesc!

 20. Buna seara. Am deschis un PFA cu norma de venit anul trecut, dar am constat ca am o contributie la pensii enorma. As vrea sa ma angajez cu 2 ore pentru a plati mai putin. Intrebarea mea este: de la finante primesc instiintare de plata trimestriala pe impozit, sanatate si pensii. Daca ma angajez, voi plati sanatate si ca angajat si si sanatatea calculata de Finante?
  Pentru alti cititori, informativ, am norma de venit de 10500, pentru 3 luni am platit impozit 415, sanatate 144 si pensii 645!!!

  1. Buna ziua! Veti plati sanatate si ca angajat si ca PFA. Dupa angajare depuneti declaratia 601 cu o copie a contractului de munca la administratia financiara de domiciliu ca sa nu va mai calculeze contributie la pensie.

 21. Sunt PFA din noiembrie 2013 sunt administrator imobile. Cei de la finante mi-au spus sa depun decl.220, 200 si 392B. Venitul meu a fost mai mic decat salariul minim pe economie. Daca venitul meu ajunge sau depaseste salariul minim pe economie cei de la finante o sa-mi retina CAS alaturi de impozit si CASS prin decizia de impunere sau eu trebuie sa platesc CAS la Oficiul de Pensi.

 22. Buna ziua, sunt PFA din 01.11.2013 administrator imobile. Pana acum venitul meu brut a fost mai mic decat salariul mimim pe economie. Cei de la finante mi-au spus ca trebuie sa depun declaratiile 220, 200 si 392B si cf. deciziei de impunere plateam trimestrial impozit si CASS. Daca venitul meu ajunge la valoarea salariului minim pe economie cei de la finante imi vor retine si CAS_alaturi se impozit si CASS sau eu trebuie sa-mi fac dosar de asigurat la Oficiul de Pensii si platesc? Multumesc.

 23. Buna ziua.
  Am o intrep individ infiintata in februarie 2014 activitatea principala 4778. La sfarsitul anului am avut vanzari aproximariv 220.000, iar cheltuieli cu firma de vreo 12.000( aici sunt incluse si chelt cu sanatatea, chiria, chelt cu motorina ,mater consumabile,,,,). As vrea sa stiu care este castigul meu pentru anul 2014? am inteles ca din acest castig o sa platesc 16%
  multumesc

  1. alte date ar fi total intrari marfa pana la 31 12 2014 = 281.500, iar stocul la aceasta data este aprox 70.000

 24. Buna ziua,
  La un II contributia la sanatate de 5,5% este deductibila, adica o pot scadea din venituri pentru a calcula profitul net pentru venitul impozabil?
  Va multumesc!

 25. Buna seara! In prezent sunt angajata cu carte de munca (medic specialist medicina de familie) la un CMI. Medical titular nu vrea sa mai fiu angajata ci sa imi deschid un PFA si sa facem un contract de prestari servicii. Doresc sa stiu daca aceasta activitate ar fi considerata una dependenta, avand in vedere faptul ca toata activitatea o desfasor numai la cabinetul lui, cu toate resursele lui. In cazul unui control, cine ar fi penalizat?
  Si la un venit de 2500 lei lunar, care ar fi taxele si impozitele pe care trebuie sa le platesc?
  Multumesc anticipat!

 26. Iulian C-tin

  buna ziua.am un pfa infiintat in februarie 2014 cu domeniul de activitate vanzari legume fructe catre pf.acum vreau sa inchid activitatea pe o perioada nedeterminata deoarece nu mi s a prelungit autorizatia de functionare la pc de lucru.ce trebuie facut, ce declaratii se depun.mentionez ca am folosit casa de marcat.o alta problema este ca eu nu am avut deschis permanent, am avut perioade lungi in care nu am deschis iar marfa mi s a stricat.ori acum exista diferenta intre marfa inregistrata in nir si cea emisa de casa de marcat.ce sa fac sa nu am probleme la fisc din cauza diferentelor???

 27. Buna ziua! Obtin veniturii din activitatii independente (medic) si fiind la inceput obtin venituri mai mici decat 35% din castigul salarial mediu brut (2415 lei) pe luna. Nu sunt salariat in alta parte. Am obligatia depunerii D600 (daca nu doresc momentan sa ma asigur la sistemul de pensii)? Multumesc frumos

 28. Buna ziua,

  sunt microinterprindere si platesc 3% din venit. Am sa depasesc in curand plafonul stabilit de 65.000 de euro, intrebarea mea este:

  – care vor fi noile taxe ce trebuiesc platite ?

  Am inteles ca trebuie platit acum 16% din Profit, dar infara de asta mai trebuie platit si altceva ? Am citit ca devin platitor de TVA daca depasesti plafonul de 65.000. Pana la urma cum sta treaba ? Pot alege intre TVA si impozit pe profit sau trebuiesc platite amandoua ?

  Mentionez ca firma detine un site web cu continut ce poate fi accesat printr-un abonament anual. Nu am furnizori si nici nu vand produse fizice.

  Multumesc anticipat!

 29. buna ziua , mi-am făcut PFA însă m-am blocat la declarația 220..nu stiu ce venit anual sa estimez sa plătesc cât mai puțin impozit .ma puteți ajuta ?

 30. Buna ziua! In anul 2014 am avut calitatea de angajat pana la 30.06.2014 si contractul de munca suspendat incepand cu 01.07.2014 (incepand cu 29 12.2014 contractul de munca a incetat). In acelasi timp am activat ca II. Nu am depus declaratia 600, dar, pentru a avea neintrerupt stagiul de cotizare am avut incheiat cu CNAS un contract de asigurare la nivelul salariului minim si am platit lunat contributiile. Ce se intampla daca nu am depus declaratia 600? Contributiile de pensii platite la CNAS sunt deductibile fiscal? Multumesc.

 31. Bună ziua.La un Srl fără angajați și care are doar venituri din activitatea administratorului unic….dividendul fiind singurul venit. Se plătește cota de 5,5 la cass pe dividend?Aceasta se plătește în baza unei decizii de impunere de la Anaf sau se poate declara venitul din dividente (pentru care s-a plătit impozit 16%) și plăti direct la Anaf?

 32. DAMIAN LUCIAN

  BUNA ZIUA VA ROG IMI PUTETI SPUNE DACA SE POATE LUCRA CU PFA IN AFARA TARII DI DACA SE POATE FACTURA? VA MULTUMESC FRUMOS.

 33. Buna! Am un PFA pe comert de 2 ani de zile . Sunt platitor de TVA si iau produse alimentare de la furnizori cu plata la termen, respectiv 1 luna. Am auzit ca de anul acesta la sfarsitul anului nu trebuie sa am nici o datorie fata de furnizori, deoarece se considera castig si trebuie sa platesc impozit pe aceste datorii la furnizori, cea ce mi se pare aberant. Este adevarat? Multumesc!

 34. Buna ziua!
  Daca am PFA cu venit declarat de 100 de lei lunar si contributiile la sanatate si impozit de 54 lei la 3 luni, si de curand am intrat in somaj ca urmare a unei postliceale,mai trebuie sa platesc contributiile pentru PFA pe perioada somajului?
  Multumesc!

 35. Buna ziua,

  Am citit atat de multe informatii contradictorii legate de acest subiect, incat nu reusesc sa ma lamuresc deloc.
  Am un PFA infiintat din 2008, insa pana anul acesta, incepand cu luna mai, nu am avut deloc activitate pe el. In acest interval, din 2008 pana anul acesta am lucrat cu carte de munca.
  Cand am fost anul acesta pentru depunerea estimativei, evident, nu aveam de unde sa stiu ce incasari voi avea. Mentionez ca am PFA pe traduceri. Pana in prezent am incasari de aprox. 12.000 RON.
  Cum trebuie sa procedez cu contributia la pensii? Cand trebuie sa merg sa declar si cat ar trebui sa platesc la acest venit? Voi plati retroactiv din luna in care am inceput sa am incasari?
  Cei de la institutiile publice ma trimit de la unii la altii si imi ofera numai raspunsuri evazive care ma deruteaza si mai mult.

 36. danidanuta

  Buna seara
  In ianuarie 2014 am deschis un cabinet individual de psihologie am platit ttaxele la nivelul unui venit de 5000/an adica 40 lei venituri din activ. independenta si 15 lei cass probnulema este ca nu am avut nici un contract in acest an ci doar cheltuieli cu infintarea, consumabile si achizitionarea testelor. Va rog sa imi spuneti cum sa procedez

 37. Buna ziua,
  Urmeaza sa platim unui pfa o remuneratie pentru prestarea unei activitat artistice de interpretare muzicala.in baza unui contract de prestari servicii.Suma contractului 1800 leiPuteti sa-mi spuneti va rog opinia Dvoastra,din punctul de vedere al platitorului de venit referitor la retinerea la sursa a impozitului contribuabilului de venit.Este sau nu un fapt de comert interpretarea artistica si sub incidenta carei legi trebuie judecata speta.
  Multumesc

 38. Pfa infiintat in august 2014. Ce declaratii trebuiau depuse Ce impozite trebuie sa platesc(pensii,sanatate, impozit)?

 39. Buna ziua,

  Sunt traducator autorizat (PFA) – venit anual 25.000 lei , platesc 5.5% sanatate si 16% impozit.

  In acelasi timp sunt angajat la un SRL cu 1 ora / zi (100 lei /luna)

  1. Pot plati 0.85% pe PFA pentru concedii medicale ? la Casa de asigurari de sanatate mi-a spus ca nu pot plati 0.85% cat sunt angajat la un SRL?

  Doresc sa fac ma asigur si pe PFA pentru concedii si indemnizatii medical deoarece sunt insarcinata si am o sarcina dificila.

  2. Cat trebuie sa cotizez pe PFA 0.85%, pentru a beneficia de concediu medical platit? sau ce variante imi propuneti pentru a intra din aprilie mai in medical .

  Va multumesc
  Ruxandra

 40. Buna ziua,

  Am un PFA in Romania pe traduceri (profesie liberala, sistem real).

  Intre timp m-am mutat in alta tara si sunt angajata cu norma intreaga in tara respectiva.

  As putea sa scap de vreuna dintre platile pe PFA-ul din Romania? Daca da, de care si cum?

  Va multumesc

 41. ionel pintilie

  Buna ziua. Daca am doua obiecte de activitate diferite pr pfa, cum se calculeaza 16%? Pe unul am incasari substantiale iar pe celalalt nu. Se pot compensa cheltuielile de pe unul cu veniturile de pr celalalt? Cei de la anaf vor da platesc impozit (16%) pe fiecare cod caen in parte. Cum este corect? As dori di o baza legala daca se poate. Multumesc!

 42. Adrian Cadescu

  Buna ziua,

  Sunt traducator salariat full-time de multi ani si totodata PFA, furnizand servicii de traduceri. Pana acum ca PFA am colaborat doar cu firme din Romania si am platit impozit si CASS 5,5% din veniturile obtinute in Romania. De anul viitor as vrea sa incep colaborari cu traducatori sau firme din strainatate, eu ramanand in continuare salariat in tara. Imi puteti spune, va rog, daca va trebui achitata CASS 5,5% si pentru veniturile obtinute ca PFA din strainatate, profesii liberale, in cazul meu, fiind totodata salariat aici? Nu am gasit instructiuni clare in legislatie. Multumesc.

  1. Buna ziua,
   Platiti aceleasi taxe indiferent de sursa veniturilor pe care le aveti pe PFA, interna sau externa. Pentru livrari de servicii externe in UE, trebuie sa va inregistrati in Registrul Operatorilor intracomunitari.

 43. Buna ziua!

  O mica intrebare: vreau sa imi fac un PFA in domeniul consultantei. Am in target sa colaborez cu cateva firme maricele din afara si unele locale, insa nu am deal-uri confirmate la momentul actual decat cu una singura din tara (pe care oricum o vad ca principalul meu client in anii ce vor urma). Presupunand situatia cea mai rea si improbabila, in care toti ceilalti ma refuza si raman cu acest singur client pentru o vreme – cel confirmat – pot avea probleme cu autoritatile daca facturez constant de pe PFA o singura entitate? Nu este deloc ceva de dorit, dar nu pot sa nu ma gandesc la toate aspectele.

  Multumesc.

  1. R: Nu veti avea probleme. Singura idee a autoritatilor, pe care o vor verifica, este relatia de dependenta dintre PFA-ul dvs si unicul dvs. client.
   Daca se dovedeste aceasta relatie, veti fi obligat sa achitati toate taxele salariale aferente valorii contractului.
   Daca aveti un contract de munca in alta parte, si nu va exista aceasta relatie de dependenta, veti plati doar impozit si sanatate la veniturile obtinute in urma acestui contract.
   Daca nu aveti un contract de munca si in alta parte, taxele PFA-ului sunt: impozit, sanatate si cas.
   Dependenta inseamna ca aveti puse la dispozitie din partea clientului toate conditiile si materialele pentru a lucra (biroul clientului, laptopul clientului etc.) vedeti link-ul mai jos: http://gestiunepfa.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/

 44. Eu platesc urmatoarele: pensia, sanatatea si impozitul de 16%. Nu platesc somajul si Contribuția pentru concedii și indemnizații. Intrebarea mea este: daca doresc sa raman insarcinata, voi primi de la stat indemnizatia de crestere copil? Aceasta indemnizatie are legatura cu acea contributie de concediu? Multumesc

  1. Acea contributie pentru concedii si indemnizatii de 0.85% este pentru a intra in concediul de maternitate (din acea contributie se suporta concediul). Cum dvs nu o platiti, veti intra in concediul de maternitate (aveti obligatia de a avea cele 42 de zile de concediu de maternitate (lauzie) dupa nastere), dar vi-l veti suporta singura (in cazul in care erati salariata, prin faptul ca angajatorul platea acei 0.85%, concediul de maternitate era suportat de angajator).

   Veti beneficia de concediul de crestere copil, pentru ca se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile, din ultimele 12 luni, inclusiv cele din PFA, in cazul dvs.

 45. Buna ziua. Sunteti obligata sa platiti contributia la sanatate, chiar daca venitul este mic sau 0. Contributia minima este de 5,5% din salariul minim brut pe tara – 900 lei in 2014.
  Contributia la pensie nu este obligatorie daca venitul net este mai mica decat 35% din salariul mediu brut pe tara. Intrebati la Casa de pensie daca puteti plati independent. Oricum e o afacere proasta sa dati banii la stat in loc sa-i puneti intr-un depozit!!

 46. Buna seara! Am un PFA de cativa ani, insa nu prea imi merge treaba prea stralucit si nu pot depasi acel prag de 900 ron/luna ca sa ma pot considera asigurata la sanatate si pensii. Am posibilitatea de a-mi plati „din mana” contributiile la sanatate si pensii, respectiv 252 ron/luna pentru pensii si 47 ron/luna pentru sanatate astfel incat sa am calitatea de asigurat. Banii din care imi „permit” sustinerea unor astfel de cheltuieli provin din alte surse, respectiv vanzare de teren al familiei. Pot sa ma asigur la sanatate si pensii chiar daca venitul din PFA nu-mi permite acest lucru? Precizez ca nu doresc sa decontez cheltuielile cu sanatatea si pensia, oricum as iesi mereu pe minus. Multumesc!

 47. Buna ziua!eu confectionez lucruri hand made din lemn corzi sfoara etc si as vrea sa-mi deschid un mic spatiu intr-un spatiu comercial unde sa pot expune si vinde in acelasi timp ceea ce fac eu plus accesorii care sant cumparate de diferite firme care sant pe net…intrebarea mea este-un PFA este deajuns pentru ceea ce fac?Si ce taxe si impozite se platesc la o suma intre 1500lei – 2000lei profit lunar cu 300lei cheltuieli materiale.

  1. Da, va puteti inregistra ca persoana fizica autorizata. Va recomand sub forma de intreprindere individuala.
   Aveti grija ca a produce un bun si a avea si o activitate de comert sunt doua lucruri diferita. Este necesar sa autorizati doua coduri CAEN.

   In ceea ce priveste impozitele, platile se fac trimestrial conform declaratiei de impunere emisa de ANAF.
   Astfel: a. Veti alege sa platiti minimul la pensie care este egal cu 252 lei pe luna – in 2014, va mai creste de la 1 ianuarie cand se modifica baza de impunere.
   b. Sanatate 5,5% din venitul net (venit net = incasari – cheltuieli deductibile) dar nu mai putin de 5,5% din salariul minim brut(acum e 900 de lei pe luna si se va schimba de la 1 ianuarie 2014).
   c. Impozit de 16% aplicat la ce ramane dupa ce scadeti din venitul net contributia la pensie si la sanatate.

 48. Buna ziua! Daca primesc mici proiecte de la o companie din afara tarii pentru care nu sunt angajat si nu sunt inregistrat nici in romania ca pfa sau alta entitate, ce trebuie sa declar si cum trebuie sa procedez pentru a fi in concordanta cu legile?

 49. Buna seara sunt autorizat in cadastru din mai 2014 si încă nu m-am înscris la finante.As vrea sa mă înscriu de acum ca am câteva lucrari.Mentionez ca lucrez la o firma.Intrebarea mea este cum procedează cei de la finante cu cei ca mine ca ma gândeam sa ma înscriu ca PF.cum îmi calculează impozitul? Va mulțumesc

  1. In functie de cum stabileste legea de organizare a profesiunii dvs. Va puteti inregistra ca persoana fizica autorizata sau societate comerciala. O varianta simplificata este si inregistrarea ca profesie liberala. Verificati la colegii dvs si la ANAF.

 50. Buna ziua! Am infiintat un pfa in aprilie si am declarat 5.000 lei ca si venit net, pana acum nu am platit nimic la pensii. Insa am facut mai multe contracte, si pana acum am facut 13.000 ron, din care 3.000 deductibil. Raman cu 10.000 lei castigati, din care impozit+sanatate= ~2.000 ron. Am trecut de salariul minim brut de 850-900 ron/luna, acum ar trebui sa platesc si la pensii? Adica in ianuarie ar trebui sa platesc la stat ~3.000 ron in plus? Si eu raman cu 5.000 din cei 10.000 lei?

  1. Conform legii puteti alege venitul pentru care sa va asigurati. Minimul este 35% din venitul mediu brut pe tara = 804 lei in 2014.
   Cota de contributie este de 31,3% din acest venit, rezulta ca aveti de plata 252 lei pe luna.
   Daca venitul net este mai mic decat 804 lei nu veti plati contributie la pensie.

  1. Declaratia 600 este pentru contributia la pensie. Daca ati platit si contributie la somaj cel putin 12 luni, puteti cere indemnizatie de somaj. Venitul pe pfa trebuie sa fie sub 500 lei pe luna. Va rog sa va informati si la Agentia de somaj.

 51. Lacramioara

  Buna seara,
  Sunt angajat cu contract de munca cu un salar de 3000 lei brut. Firma vrea sa fiu schimbat ca PFI. Ce as pierde daca sunt de acord sau ce ,,salar,, ar trebui sa cer pentru a nu pierde? Concediu de odihna s-ar mai plati?

  1. Cand deveniti PFA sunteti independenta de angajator (devine clientul dvs caruia îi livrati servicii sau produse conform unui contract). Cel putin teoretic trebuie sa aveti mai multi clienti. La 3000 lei salariu brut taxele platite de angajator sunt in jur de 680 lei deci costul total cu salariul dvs este de 3680 lei. Ca PFA in sistem real la 3000 lei pe luna aveti taxe de 800 lei fara sa iau in calcul alte cheltuielile deductibile. Puteti cere minim 3000 si maxim 3680 lei. Nu aveti concendiu de odihna. Mai multe despre taxe aici http://gestiunepfa.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/

 52. Raluca Cristea

  Buna ziua,
  In cazul: i.i., sistem real, salon de manichiura + vanzare cu amanuntul produse specifice (oje,forfecute etc) este corecta abordarea:
  -vanzare catre alte pfa, i.i. de manichiura pt. uzul salonului cu factura si chitanta? sau doar bonul fiscal+factura se poate emite , chitanta fiind specifica vanzarii cu ridicata?
  -cheltuielile salariale, cas, cass angajati+ale contribuabilului sunt deductibile 100%? (art.48 din 571/2003 nu m-a lamurit:(
  -cheltuielile cu reg. unic si alte tipizate(rijp, reg. inventar) se deduc?
  Va multumesc!

  1. Vanzarea catre PFA-II-SRL merge si cu factura si chitanta.
   Pentru vanzarea catre persoane fizice si incasarea in numerar trebuie casa de marcat.
   Cheltuielile cu salariatii sunt deductibile. Ca titular, dvs nu va puteti angaja la II-ul pe care il aveti.
   Toate cheltuielile pe care le faceti cu desfasurarea activitatii II sunt deductibile.

   1. Raluca Cristea

    Va multumesc! La ce cheltuieli sa fiu atenta ca ar putea fi plafonata deducerea lor? (chelt. cu combustibilul de exemplu pe contract de comodat din cate stiu se deduce 50%,sau ma insel?).
    I.I. a fost infiintata in 2012, nu s-au tinut rijp, reg. inventar, nu s-au depus declaratiile…nimic. Acum titulara vrea sa rezolve tot (+plata amenzi – nedeductibile da?) si sa reporneasca activitatea astfel incat sa fie totul ok la un eventual control. Rijp trebuie sa-l completam din urma tot? In reg inventar ce trebuie trecut (e doar ceva mobilier adus de titulara de acasa, un p.c. plimbat intre locuinta personala si salonas …forfecutele de exemplu folosite pt. manichiura trebuie trecute in reg. inventar????)

    1. Buna ziua,
     Ch cu combustibilul sunt deductibile 50%. Amenzile nu sunt deductibile.
     Conform legii inventarul trebuie facut cel putin o data pe an, de regula la sfarsitul anului. In registrul inventar treceti tot ce este detinut de pfa cu document de intrare: factura, borderou de achizitie, etc. Aici putem enumera – mijloace fixe, obiecte de inventar (aparate, ustensile, forfecute..etc), stocuri de marfa, materiale, conturi la banci, datorii si altele. Nu trebuie sa treceti fiecare bun in parte ci valoarea lor totala.
     Bunurile aduse de titular trebuie vandute PFA pentru a fi inscrise in registrul inventar.

 53. …vin cu completari:Sunt angajata cu norma intreaga si am PFA pe norma de venit,infiintat in oct 2014….Cum se poate schimba taxarea pe norma de venit cu taxarea in sistem relal si invers,ce trebuie facut?

  1. Buna ziua,
   Pentru plata CASS veti primi acasa decizia de impunere de la Administratia financiara. Puteti plati la caserie sau prin banca.
   Puteti schimba sistemul de impozitare dupa 2 ani de utilizare a sistemului curent.

 54. barbu monica

  De 3 luni nu mai sunt incadrata in munca, in aceasta situatie cum pot plati contributia la pensie si sanatate si cat costa.

  1. Contributia la sanatate este minim de 5,5 din salariul minim pe tara care acum este de 900 lei; deci aveti de plata 50 lei pe luna. Mergeti la administratia locala sa platiti. Cand aveti nevoie de medic cereti adeverinta tot de la fisc.
   Pt contributia la pensie incheiati contrct de asigurare cu Casa de Pensie. Din pacate nu stiu cum se calculeaza contributia, avand in vedere ca nu aveti angajator ca sa plateasca partea sa contributie. Mergeti si intrabti la casa de pensie locala.

 55. cand infintez pfa pot sa aleg eu daca vreau impozit real sau norma de venit nu?
  Contributia la sanatate – 5,5%
  Contributia la pensie – 31,3%
  Impozitul pe venitul 16% sunt din norma lunara nu ?
  deci ca sa inteleg mai bine norma pe luna e de o 1000 lei din aceasta suma se platesc toate taxele am inteles bine?
  multumesc pentru raspuns

  1. Daca codul Caen se afala in lista de activitati care sunt taxate la norma de venit puteti alege.
   Daca codul caen nu se afla in aceasta lista atunci trebuie sa tineti contabilitate daor in partida simpla.
   Norma de venit se stabilieste anula de catre administratia financiara locala pentru fiecare CAEN.
   Impozitul este 16% din norma si se plateste trimestrial.
   Contributia la pensie este o valoarea pe car O ALEGETI dvs; in 2014 minimul este 252 lei.
   Aveti totul aici http://gestiunepfa.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/

 56. buna ziua ….
  imi spuneti va rog ce taxe trebuie sa platesc daca imi infintez un pfa
  iar pe fisa bifez /impozit pe norma de venit
  voi platii 16 la suta din valoarea impusa la fiecare cod caen
  de exeplu 16 la suta din 12000 lei?
  sau mai platesc si altceva ?
  de exemplu pentru un venit de 3000 lei lunar/36000 lei anual cat voi platii?
  multumesc anticipat pentru raspuns

  1. Buna ziua. Daca sunteti impozitat in sistem cu norma de venit veti plati taxele la valoarea normei pentru fiecare cod CAEN.
   Daca sunteti in sistem real ve-ti calcula taxele la diferenta dintre venitul total minus cheltuielile pfa, nu conteaza codul CAEN.
   Impozitele si contributiile sunt:
   Contributia la sanatate – 5,5% din venitul net/norma de venit, nu mai putin de 49 lei luna in semestrul 2 din 2014;
   Contributia la pensie – 31,3% din venitul net/norma de venit, dar puteti alege sa platiti minimul – 252 lei pe luna in 2014
   Impozitul pe venitul net/norma de venit 16%

   Puteti citi mult mai detaliat aici http://gestiunepfa.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/
   Va multumesc!

 57. Marius Pavel

  Buna ziua,

  Doresc sa imi deschid un PFA- obiect de activitate: publicitate pe internet, marketing online si doresc sa stiu care sunt taxele, impozitele de platit pentru un an. Exemplu facturez si incasez in prezent cate 200 de lei in fiecare luna pentru servicii de marketing online. Cat trebuie sa platesc pe luna/an. Multumesc mult.

 58. buna ziua! Doresc sa-mi deschid o afacere si nu stiu ce sa aleg SRL sau PFA.
  PFA ar fi o solutie mai accesibila pentru mine dar am unele nelamuriri in ceea ce priveste impizitele.
  De exemplu viitoare mea firma nu va inregistra nici un venit pana la sfarsitul anului cand va incasa aproximativ 50000 € . Impozitul pe venit de 16% va fi calculat la sfarsitul anului din suna incasata si voi plati 16% din venitul anual?
  Iar contributia de 31.3 si 5.5 se va opri din venitul anual sau se va opri altfel? Findca daca se opreste din venit eu pierd jumatate din suma iar cealalta jumatate o reprezinta cheltuielile pe anul viitor si asa eu nu obtin nici un fel de profit.

  1. Buna ziua,
   Am scris pe larg despre calculul impozitului si taxelor la pfa aici: http://gestiunepfa.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/
   Trebuie sa stabiliti mai intai daca activitatea dvs (codul CAEN) se afla in lista activitatilor taxate la norma de venit.
   Chiar daca exista in lista, sistemul de taxare este la alegerea dvs, dupa cum va este mai convenabil.
   Astfel:
   1. CAS-contributie la pensie. Legea va da dreptul sa stabiliti contributia la pensie la valoarea minima de 252 (valabil in 2014) lei pe luna, respectiv 3024 lei pe an. Se caluleaza la fel chiar daca sunteti impozitat la norma de venit sau in sistem real.
   2. CASS – sanatate. 5,5% din norma de venit sau 5,5% din vanitul brut = 50000 euro minus cheltuielile pfa.
   3. Impozit pe venit. 16% din norma de venit sau 16% din venitul net = 50000 euro minus cheltuielile pfa, minus cheltuielile cu contributiile sociale de mai sus.
   Norma de venit este stabilita de catre administratia financiara din judetul/sectorul in care isi desfasoara PFA-ul activitatea in functie de tipul activitatii.

 59. Pupaza Cris

  Bună ziua, sunt angajat la o altă firmă iar din ianuarie 2014 mi-am deschis un PFA, am declarat în venit real 300 lei pe luna. Cât ar trebui să plătesc impozit trimestrial? Trebuie să mai plătesc încă o dată sănătatea şi CAS? Mulţumesc!

 60. Buna ziua;Doresc sa-mi infiintez un pfa dar nu inteleg urmatoarele lucruri :
  1)cei 5,5% la sanatate ,5,5% din salarul minim ,adica aproximativ 46 lei pe luna?sau 5,5% din profitul real pe care il voi face?daca profitul real este de 3500 lei pe an, vine 192 lei pe an ;Deci,ce platesc pana la urma?
  2)La infiintare,daca estimez un profit de 3500,4000 lei,la Pensie,mai platesc ceva?am citit in unele parti ca daca nu depasesc suma de 800 lei pe luna ,nu platesc ;am citit in alte parti,ca nu are importanta,sunt obligat sa platesc chiar daca am 3500,4000 lei pe an profit
  Ca sa explic situatia mea mai clar,doresc sa aduc marfa din china in valoare de 400 dolari lunar si profitul va fi aproximativ 80,100 dolari ,adica un profit de 3500,maxim 4000 lei pe an ;
  Ce platesc la infiintare?ca daca ar fi sa mai platesc si pensia ,voi plati 5.5% + 16% din 4000 lei ,adica 860 lei pe an + 252 lei (sau cat o fi ) *12 luni ,3024 lei + 860, 3884 lei ,profit 116 lei pe an pentru atata munca?sau?

   1. Buna ziua;M am uitat acolo si scrie asa „Daca venitul net impartit la 12 luni este mai mic decat 804 lei nu vei plati contributie la pensie anul viitor „;Cum ramane cu anul in curs,anul acesta,dupa infiintare? ;Asta insemnand ca,acum,la infiintare ,sunt obligat sa platesc pentru anul in curs 252 lei la pensie lunar?si de abia de anul viitor ,la asemenea profit de 4000 lei,voi putea sa evit plata la pensie?

    1. Conform Art 296.22 si normei de aplicare, daca estimati la infiintare un venit net lunar mai mic decat 35% din salariul mediu brut lunar pe tara (pt 2014 = 2298 lei * 35% = 804 lei) nu trebuie sa va asigurati in sistemul public de pensie.

     1. Am inteles ;Facea referire acolo ca nu voi plati anul viitor dar nu a specificat nimic de anul in curs si asta a dat loc de interpretari,de asta am intrebat, sa fiu sigur ;
      Multumesc,voi urmari acest website cu interes;

 61. Multumesc pentru raspuns si as dori sa va mai pun o intrebare ,am o casa de marcat de la S.r.l -ul sotului pot sa o folosesc adica sa-i schimb memoria ,societatea este de 4 ani pe 0!

  1. Buna ziua,
   Casa de marcat trebuie defiscalizata de pe firma sotului si fiscalizata pe PFA. O firma specializata se poate ocupa contra cost. Eu lucrez cu Sedona, aparaturafiscala.ro. Mai sunt si altele.

 62. Multumesc pentru raspuns.
  Din pacate codul CAEN la car pot sa ma refer nu se gaseste in normele de venit; Inseamna ca trebuie sa aplic sistemul real dar asta in ce consta? Trebuie sa platesc CASS si impozit doar la finalul anului fiscal, pe baza la venitul net realizat? Oricum, si in cazul de sistem real nu mi se schimba nimic din punctul de vedere al CAS, platesc pe baza la cat declar anual prin formularul 600, corect?
  Ultima intrebare, chiar daca firma/ele pentru care ofer prestari de servicii se afla in afara tarii, nu trebuie sa fac nici o declaratie particulara in plus, corect? (formularul 201 am inteles ca este doar pentru salarii din strainatate”).
  O zi buna,

  Gabriel

  1. Buna ziua. E ideal sa sa gasiti un cod CAEN cu norma de venit; exista o oarecare flexibilitate in cadrul aceleasi grupe de coduri de activitati.
   In caz ca nu se poate cu norma de venit o sa tineti contabilitatea in sistem real. Caz in care trebuie sa tinteti registrul de incasari si plati, sa depuneti declaratii, etc.
   Sanatate si pensii le platiti fie ca sunteti cu norma, fie in sistem real. Pentru livrari intracomunitare trebuie sa depuneti declaratii doar daca va inregistrati in scopuri de TVA, ceea ce nu va recomand daca nu sunteti obligat.

 63. Buna ziua, sunt cetatean roman cu rezidenta in tara si am urmatoarea situatie:
  O intreprindere austriaca doreste sa coopereze cu mine, facandu-mi contracte de 6 luni pentru prestari de servicii (suport tehnic principal) in tari din Asia. Asi lucra practic 90% din timp in afara tarii.

  Deci trebuie sa imi creez o entitate fiscala in tara; solutia cea mai convenabila este PFA?
  Tinand cont ca facturatul anual ar fi in jur de 200.000 lei pe an din care cateva cheltuieli deductibile, acestea in jur de 30.000 lei pe an, as plati CASS 5,5% din venitul net, CASS (minimul = 3.024 lei pe an) si 16% din venitul net?

  Se poate dezvolta acest tip de afecere ca PFA?
  Multumesc de inainte pentru ajutor.

  1. Activitatea se poate desfasura ca PFA. Calculul dvs este corect, dar in functie de pregatirea dvs cautati sa alegeti o activitate (un cod CAEN) care sa fie impozitata la norma de venit.

 64. Buna ziua, lucrez ca manichiurista si pana acum am fost angajata cu 2ore / ~200RON. Vreau sa-mi deschid un PFA, dar nu ma prea pricep la fiscalitate si la calculele matematice. Daca realizez un venit de 6000 RON declarat anual / 500 / luna, din care 2000 RON consumabile. Care sunt sumele datorate catre stat trimestrial/ respectiv anual? Este o modalitate de mai rentabila decat PFA (in afara de a fi angajata).

  Va multumesc frumos pentru ajutor!

  1. Buna ziua,
   Inainte de a va raspunde la intrebare, va rog sa aveti in vedere 2 aspecte. Primul, scopul infiintarii unei PFA/II/IF este acela de a desfasura o activitate economica care sa va aduca mai multe venituri de la mai multi clienti. Si doi, va puteti folosi de pfa pentru inlocuirea raporturilor salariale cu actualul angajator daca salariul este unul semnificativ si nu depindeti de un singur client, (adica fostul angajator), caz in care controlul poate considera ca desfasurati o activitate dependenta (cititi articolul despre activitati dependente vs activitati independente).
   La suma vehiculata de dvs, 6000 de lei anual, nu va recomand sa infiintati o PFA.

 65. Buna ziua, stiti cumva care este contul iban pentru sectorul 1 unde se platesc impozitele anticipate pentru pfa?
  Multumesc

 66. Am omis sa spun ca in decizia de impunere 260 pe care am primit-o de la ANAF la rubrica CAS aparea zero la obligatia de plata(poate din cauza faptului ca nu am depus declaratia 600?).
  Trebuie sa primesc alta decizie sau este aceeasi, respectiv 260?. Multumesc.

 67. Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc cas de 252 lei/luna in situatia in care am deschis pfa in ianuarie 2014 in sistem real iar veniturile estimate pentru anul in curs au fost de 5000 lei, cheltuieli 3000 lei.
  Daca trebuia sa platesc si nu am depus declaratia 600, pot s-o depun acum, se percep penalitati si care este cuantumul acestora,se ia amenda?
  Va multumesc anticipat.

  1. Buna ziua. Daca sunteti anagajata sau pensionara sau asigurata inntr-un sistem alternativ de pensii nu trebuie sa depuneti declaratia 600.
   Daca nu sunteti in una din situatiile de mai sus trebuie sa depuneti declaratia 600.
   Aamenda este 500 de lei.

 68. Buna ziua, Cum interpretati exceptia de la plata CSA (Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical). Daca un avocat/personal clerical isi deschide un PFA cu o alta activitate, va datora sau nu CSA pentru noua activitate?

  1. Nu va plati CAS. Art. 296*23 alin.(4) si Art. 296*22 alin.(1) Cod fiscal : ”Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate
   salariilor si orice alte venituri din desfăsurarea unei activităti
   dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor
   de somaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele
   asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în
   sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurării în sistemul
   public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de
   pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contributia de asigurări
   sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a încadrării în
   una sau mai multe dintre situatiile prevăzute mai sus.”

 69. buna,am un pfa,pt.curatenie in birouri,cu venit 1800ron,consumabile 400ron,care ar fi varianta mai buna pt,mine,raman cu 1400ron din care sigur mai trebuie sa cheltuiesc pt, aspirator,scara si multe alte ustensile care sunt strict necesare
  consumabile =doar solutii pt,curatenie,odorizante,etc

  1. Buna. Nu inteleg prea bine intrebarea ta. La venituri de 1800 lei brut s-ar putea sa fie mai bine ca salariat decat ca pfa. Pfa-ul te avantajeaza daca lucrezi cu mai multi clienti.

 70. Pentru suma de 70000 de lei venit anual trebuie sa platesc la pensie 3596 lei, iar pt sanatate 4157 lei obligatoriu.?

  1. Presupun ca sunteti cu taxare in sistem real. Calculul se refera la 2014.
   La pensii platiti minimul de 252*12=3024 lei,
   La sanatate, din 70000 veti scadea cheltuielile deductibile inregistrate in anul curent si la valoarea rezultata aplicati procentul de 5,5%. Suma calculata astfel reprezinta contributia la pensie in anul 2014. Aceasta nu poate fi mai mica decat 5,5% din salariul minim brut calculat pe intregul an – sem 1 este 850 lei/luna, sem 2 este 900 lei pe luna.

 71. Imi platesc toate impozitele si contributiile, insa venitul anual declarat a fost mai mic de 5000 anual in ultimii 6 ani. Totusi la sanatate nu apar asigurata, explicatia care mi-a fost data este ca trebuie sa declar nivelul minim pe economie. La ce se refera si de ce nu sunt asigurata daca din 2006 sunt la zi cu toate contributiile? Multumesc!

  1. Ca sa vi se elibereze adeverinta necesara la medic trebuie sa platiti contributia minima lunara, adica 5,5% din salariul minim brut pe tara, in fiecare an sau din urma. Intrebati la administratia financiara de care apartineti.

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!