fbpx

Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti

Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti. In Ordonanta de Urgenta nr 53, publicata in 21 aprilie 2020, este precizata modalitatea de impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti. Toate detaliile despre indemnizatia pfa sunt aici.

Important! Din reglementarile publicate pana la aceasta data (20 mai 2020), indemnizatia pfa este impozitata la fel ca si veniturile din salarii. In consecinta si logic ar fi ca indemnizatia incasata sa NU se cumuleze cu  veniturile din activitatea curenta a PFA si sa fie impozitata inca o data sau sa fie luata in considerare la incadrarea im plafonul de 12 salarii minime pe economie.

Conform prevederilor curente, in 2021 vom declara si vom calcula separat in declaratia unica impozitul si contributiile pentru veniturile din activitate, respectiv pentru veniturile din indemnizatia incasata.

Bineinteles, legislatia se poate modifica pana la data 15 martie 2021. 

Pentru indemnizatia pfa incasata se datoreaza:

 • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
 • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
 • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiarul indemnizatiei pfa, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate.

Obligatiile datorate de persoanele care au contracte de activitate sportiva, sunt calculate de catre structura sportiva cu care s-a incheiat contractul.

Pentru indemnizatia PFA nu se se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca.

Calculeza rapid impozitul pe indemnizatia pfa

Indemnizatia pfa incasata pentru fiecare luna:

Termenul de declarare si de plata

Impozitul pe indemnizatia pfa si contributiile sociale calculate conform procedurii de mai sus, se vor declara prin declaratia unica completata dupa incheierea anului 2020: intre 1 ianuarie si 15 martie 2021.

Astfel, impozitul pe indemnizatia pfa si contributiile sociale calculate se platesc de catre beneficiarul indemnizatiei pana la data de 15 martie 2021 (daca termenul va ramane acelasi).

Platile se pot face prin internet banking, in contul bancar al trezoreriei in raza careia beneficiarul are domiciliul, cu cardul prin intermediul portalului de plati ghiseul.ro sau in numerar la caseriile ANAF.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Important! Deoarece indemnizatia este impozitata separat este logic ca acest venit sa NU fie inclus in veniturile impozabile ale activitatii si nici in plafonul pentru determinarea obligatiei de a plati contributii sociale, asa cum se procedeaza cu veniturile curente ale activitatii.

Ai primit indemnizația de ajutor?
Așa cum s-a anunțat, vor avea loc controale! Pune-ți contabilitatea la punct și fii pregătit pentru orice:

 • Registrul Jurnal de Incasari si Plati;
 • Registrul de Evidenta Fiscala;
 • Jurnale de cumparari si de vanzari;
 • Registrul Inventar;
 • Dosarul cu documentele contabile;
 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

Baza legala OUG 53/2020

(5) Pentru indemnizatia prevazuta la alin. (1), (1^1), (2) si (4) se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, in cotele prevazute in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) Pentru indemnizatiile prevazute la alin. (1), (1^1), (2) si (4), platite din bugetul de stat, nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca reglementata de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(7) Calculul obligatiilor fiscale prevazute la alin. (5), in cazul indemnizatiei lunare prevazuta la alin. (1), (1^1) si (4), cu exceptia celei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevazute la art. 64 alin. (1), art. 138 lit. a) si, respectiv, art. 156 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(8) Obligatiile fiscale mentionate la alin. (7) se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare la termenul prevazut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile realizate in anul 2020.

[ratings]

29 comentarii la “Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti”

 1. matei viorica

  Daca trebuie taxata aceasta indemnizatie, altfel decat in mod normal (eu ca liber profesionist, cu inca un job, plateam doar impozit), era mai bine sa nu ne supunem si sa lucram in continuare. Asa, am fost mintiti. Nici in luna iunie nu ar trebui sa lucrez, dar, o voi face asumandu-mi riscurile, tocmai pentru ca ce ne ramane trebuie sa dam la stat. Nu e mai bine sa lucrez in ciuda restrictiilor si sa platesc doar 10%? Ba da!

  1. Nu intamplator nu s-a numit aceasta suma AJUTOR DE STAT, ci INDEMNIZATIE. In codul fiscal regimul indemnizatiilor este bine conturat, acestea reprezentand venituri asimilate salariilor. Asta inseamna ca si tratamentul fiscal este identic. Cu toate acestea, era mult mai corect, dar si mai elegant daca s-ar fi atras de la bun inceput atentia pentru ca omul de rand (=contribuabilul) sa inteleaga ce il asteapta si astfel sa poata decide asa cum doreste. Insa realitatea a fost cu totul alta, saptamani intregi s-a ghicit (din palma, ceasca de cafea poate avea si rezultat…), oare la ce s-o fi gandit legiuitorul.
   Acum stim, dar pentru multi este tarziu.

 2. Trașcă Marian

  Bună ziua. Eu nu am primit banii pe luna aprilie, și ne aflam în 7 iunie mai am vreo șansă să i primesc? Menționez ca am făcut n’sesizari și nu am primit nici un răspuns. Multumesc

 3. Buna ziua, daca lucrez si in alt domeniu si sunt asigurata, mai am obligatia de a plati CASS si CAS pentru indemnizatia primita?Va multumesc

 4. Pricopi Dragos

  Buna,

  Imi puteti spune va rog ce valoare bruta are indemnizatia pt luna Aprilie integral (1-30)?

  Multumesc!

 5. buna ziua , pentru a beneficia de aceasta indemnizatie trebuie suspendata activitatea? detin ii ,pfa in agricultura pe norma de venit si IF magazin , care este procedura ? multumesc

 6. Dar pt cei care sunt pe formula norma de venit? Normal pt noi ar trebui sa fim scutiti pe cele 2 luni cat am luat somaj tehnic, si sa platim doar cheltuielile aferente somajului tehnic, Nu o dubla impozitare? nu?

 7. Se pare ca in declaratia pentru 2021 va exista o rubrica pentru aceasta „pacaleala”. O sa vedem la atunci. Cu siguranta nu scapam de a da banii inapoi statului 25+10+10 = 45%. Succes in activitate sa aveti bani cu ce sa platiti la STAT.

 8. peiov maria

  Buna ziua,
  indenmizatia se trece in registru de plati si incasari in valoare bruta pe care am primit-o?
  Asa-i ca nu trebuie declarata suspendarea activitatii? Multumesc.

  1. Adochitei Luminita

   Bună ziua! Pentru PFA cu suspendarea Activității,cat trebuie mai exact sa plătim din cei 4072? Fără contribuția asigurării in munca?

 9. Corina Luiza

  La PFA CAS nu este obligatoriu daca nu faci un venit minim, iar CASS nu este deductibil. Pe declaratia unica va exista rubrica separata pentru indemnizatia COVID pentru a calcula CAS, CASS si impozitul calculat la Indemnizatie minus cele doua contributii?

 10. buna ziua,
  indenmizatia se trece in registru de plati si incasari in valoare bruta pe care am primito?
  dar la calculul valorii brute sau nete obtinute din activitatea profesionala nu se ia in considerare?
  eu am obtinut venit sub 12 salarii minime si nu am mai platit CAS doar CASS 6×10% si impozit in situatia asta cum se procedeaza sunt obligat sa platesc CAS si CASS pentru un an intreg/

  1. Claudia M.

   Buna ziua,
   sunt in aceeasi situatie ca dvs. si cu aceleasi nelamuriri. Va rog sa publicati raspunsul daca ati reusit sa obtineti vreo clarificare. Multumesc.

  1. Pentru venituri din activitati independente nu platesc CAS, dar platesc pentru indemnizatie. Pana anul viitor o sa vedem exact care sunt si cum se platesc aceste obligatii.

 11. Si daca prin prisma venitului in sistem real nu sunt obligat conforn legislatiei sa platesc contributia la pensie si nici nu doresc sa optez sa platesc separat, cum se procedeaza? Mai bine plateau net si gata.

 12. Eu o sa imi suspend activitatea in iulie pentru ca o sa intru in concediu crestere copil. Banuiesc ca pana atunci nu o sa fie gata noua declaratie unica, o sa fie mare distractie. De asemenea, nu imi dau seama daca valoarea indemnizatiei de somaj se va lua in calcul la stabilirea valorii indemnizatiei de crestere copil sau daca o sa considere pentru perioada respectiva ca am avut venituri 0. Aveti ceva ganduri legate de acest lucru

  1. NU, declaratia cu rubrici dedicate pentru indemnizatie, va fi publicata prin ianuarie 2021. Eu as reintroduce bonificatia pentru plata anticipata (doar aceasta – 10%) a obligatiilor fiscale din 2020 printre care si obligatiile datorate pentru indemnizatia pfa. Ar face rost de bani la buget si contribuabilii ar castiga bonificatia.
   Pana acum nu am auzit nimic de introducerea venitului din indemnizatie la calculul indemnizatiei de crestere copil.

   1. E o bataie de joc cu bonificatia.Eu nici pana la ora actuala nu am primit acest drept.Deci sunt obligat sa fac o cerere de restituire pt. a-mi recupera banii.Eu sincer, nu le mai platesc nimica anticipat ca sa obtin aceasta bonificatie, ca forma de protest.Ce exemplu da statul la respectarea legii, si cu aceasta ne demonstreaza inca odata cat de mult respecta contribuabilul bun platnic.Dar cand este sa ne ia banii, ne executa silit,ne penalizeaza, nu accepta nici o intarziere.

 13. Dar la cei care merg pe norma de venit cum se completeaza declaratia cu acest „ajutor” de la stat ?

  1. Declaratia unica va fi modificata astfel incat se va putea completa inclusiv de cei care au solicitat si primit indemnizatie sub forma unui ajutor de stat. E prematur inca…

  2. Buna Gigi si pe mine ma intereseaza acest aspect,eu detin o inteprindere individuala.Sunt la norma de venit,insa nici contabila si nici cei de la Anaf nu au stiu sa imi dea un raspuns privind daca trebuie sa platim din banii care i-am primit,impozit.In schimb la declaratia unica cica ar fi o rubrica unde se pot trece zilele astea cum ar fi scutite,datorita pandemiei.

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!