fbpx

Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti

In anul 2020, profesionistii care desfasoara activitati independente au incasat ajutor de stat pentru atenuarea efectelor pandemiei COVID-19. Ajutorul de stat s-a acordat in baza a doua ordonante de urgenta:

 1. OUG 30/2020, vezi detalii aici, se acorda o indemnizatie de 75% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile inchise peperioada starii de urgenta si de alerta. valoarea indemnizatiei este de 4.072 lei pe luna, brut;
 2. OUG 132/2020, vezi detalii aici, se acorda o indemnizatie de 41,5% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile afectate de pandemia Covid-19; valoarea ajutorului este de 2.253 lei pe luna, brut;

Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti.

In Ordonanta de Urgenta nr 226, publicata in 31 decembrie 2020, este precizata modalitatea de impozitare a acestor ajutoare incasate de profesionisti. Pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

 • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
 • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
 • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiarul indemnizatiei pfa, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate.

Obligatiile datorate de persoanele care au contracte de activitate sportiva, sunt calculate de catre structura sportiva cu care s-a incheiat contractul. Nu se se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca.

Conform OUG 226/2020, se aplica urmatoarele reguli:

a) calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității;

b) indemnizatiile incasate nu se iau în calcul la verificarea încadrării în plafonul prevăzut pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale sau pentru plafonul de 100.000 euro, in cazul profesionistilor impusi cu norme de venit;

c)obligatiile calculate nu se iau in calcul pentru acordarea bonificatiilor, in cazul in care se vor anunta bonificatii;

d)pentru impozitul datorat nu se aplica scutiri;

e)pentru impozitul datorat nu se poate redirectiona procentul de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Ai primit indemnizația de ajutor?
Așa cum s-a anunțat, vor avea loc controale! Pune-ți contabilitatea la punct și fii pregătit pentru orice:

Termenul de declarare si de plata

Impozitul pentru indemnizatie si contributiile sociale calculate, conform procedurii de mai sus, se vor declara prin declaratia unica 2021 pana la data de 25 mai 2021, in sectiunile dedicate din declaratia unica.

contributii sociale indemnizatie 2020
Declaratia unica 2021, sectiuni contributii sociale indemnizatii incasate in 2020

Impozitul pe indemnizatia pfa si contributiile sociale calculate se platesc de catre beneficiarul indemnizatiei pana la data de 25 mai 2021 .

Platile se pot face prin internet banking, in contul bancar al trezoreriei in raza careia beneficiarul are domiciliul, cu cardul prin intermediul portalului de plati ghiseul.ro sau in numerar la caseriile ANAF.

Calculeza rapid impozitul pe indemnizatia pfa

Indemnizatia pfa incasata pentru fiecare luna:

 • 16-31 martie = 2.102 lei
 • 1-30 Aprilie = 4.072 lei
 • 1-31 Mai = 4.072

41 comentarii la “Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti”

 1. Diana Claudia

  Bună,
  Dacă ma puteți lamuri as fi recunoscatoare: dacă am completat declarația unica în 2020 pentru norma de venit aferenta anului 2020, acum în 2021 pentru anul 2020, la capitolul 1 completez doar secțiunile aferente indemnizațiilor primite sau și partea cu norma de venit chiar dacă nu s a modificat nimic la ea? În oricare situație bifez ca fiind rectificativa declarația? multumesc

 2. Buna ziua, Scuzati pentru necunoastere si rog o lamurire daca se poate. Contributia CAS pentru indemnizatia de ajutor se plateste indiferent daca PFA-ul este o persoana care este pensionar?

 3. Adrian Hodrea

  Buna ziua. Pentru cele 2 luni si jumatate in care activitatea a fost suspendata in baza starii de urgenta… profestionistii au primit aceste indemnizatii si trebuie sa pateasca contributii de CAS si CASS aferente acestor indemnizatii.
  Pe de alta parte pentru tot anul 2020 (deci inclusiv pentru cele 2 luni jumatate in care activitatea a fost suspendata) profesionistii ar trebui sa plateasca contributia la CAS si CASS pentru tot anul 2020. De pilda, avand in vedere ca activitatea nu a fost declarata la finante ca fiind suspendata prin depunerea unur Declaratii unice care sa anunte suspendarea activitatii in 16 Martie si reluarea activitatii la 1 Iunie 2020, in evidentele de la finante figureaza ca profesionistii au functionat tot anul deci trebuie sa plateasca contributiile pentru tot anul inclusiv pentru lunile in care, de facto, activitatea a fost suspendata.

  Deci cumva pentru lunile de suspendare platim contributii aferente indemnizatiei dar platim si contributii aferente activitatii normale (care de fapt nu a avut loc) Mi se pare ca aici este o dubla impozitare.
  Normal ar fi ca pentru cele 2 luni si jumatate sa se suspende plata contributiilor aferente activitatii de baza, acele contributii calculate la salariul minim, si sa ramana de platit doar contributiile aferente indemnizatiei primite.

  Exista oare in legislatie, sau in formulari de declaratie unica pe 2021 o astfel de evitare a dublei impozitari?

 4. Popovici Mariana

  La multi ani ! Termenul pentru plata impozituli, , CAS si CASS calculat la indemnizatiile pt 2020 ? Va multumesc mult !

 5. Bună ziua!
  Îmi cer scuze, știu ca ati mai răspuns la aceasta întrebare dar va rog sa aveți amabilitatea și răbdarea de a mai lamuri încă o data aceasta speță!
  Citez: „Din reglementarile publicate pana la aceasta data (20 mai 2020), indemnizatia pfa este impozitata la fel ca si veniturile din salarii.”

  Fiind asimilata veniturilor salariale, cei care beneficiază de scutire de impozit pe venituri salariale, de ce trebuie sa plătească totuși 10% impozit?!
  Cei care sunt asigurați în alt sistem (pensionarii militari) și beneficiază deci de scutirea de la plata CAS, de ce trebuie sa plătească totusi cei 25%?!

  Mi se pare o contradicție, cât timp s-a specificat ca indemnizația este încadrată asemeni veniturilor salariale iar legea conferă veniturilor salariale aceste scutiri conform legii în anumite cazuri specificate.

  Va mulțumesc anticipat pentru amabilitate și răbdare!
  Cu stima!

  1. Buna ziua! Am facut referire la veniturile din salariu pentru ca sa se inteleaga mai usor care sunt si cum se calculeaza contributiile si impozitul de plata. Dar, ca sa fie clar, indemnizatia nu este venit din salariu si nici alt tip de venit caruia sa i se aplice scutirile din codul fiscal, de care vorbiti dvs. In OUG 132 formularea este:
   (3)Pentru indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau potrivit reglementărilor specifice, în cazul profesioniştilor asiguraţi în sisteme proprii de asigurări sociale.

 6. Pentru o intreprindere individuala RV titular fiind un pensionar de boala a primit indemnizatia de 4072 lei lunar. Fiind o persoana bolnava cu grad imi spune ca nu trebuie sa plateasca nimic la stat . Aveti ceva noutati in acest sens?

 7. matei viorica

  Daca trebuie taxata aceasta indemnizatie, altfel decat in mod normal (eu ca liber profesionist, cu inca un job, plateam doar impozit), era mai bine sa nu ne supunem si sa lucram in continuare. Asa, am fost mintiti. Nici in luna iunie nu ar trebui sa lucrez, dar, o voi face asumandu-mi riscurile, tocmai pentru ca ce ne ramane trebuie sa dam la stat. Nu e mai bine sa lucrez in ciuda restrictiilor si sa platesc doar 10%? Ba da!

  1. Nu intamplator nu s-a numit aceasta suma AJUTOR DE STAT, ci INDEMNIZATIE. In codul fiscal regimul indemnizatiilor este bine conturat, acestea reprezentand venituri asimilate salariilor. Asta inseamna ca si tratamentul fiscal este identic. Cu toate acestea, era mult mai corect, dar si mai elegant daca s-ar fi atras de la bun inceput atentia pentru ca omul de rand (=contribuabilul) sa inteleaga ce il asteapta si astfel sa poata decide asa cum doreste. Insa realitatea a fost cu totul alta, saptamani intregi s-a ghicit (din palma, ceasca de cafea poate avea si rezultat…), oare la ce s-o fi gandit legiuitorul.
   Acum stim, dar pentru multi este tarziu.

  2. Hotie pe fata! Aceste indemnizati sunt acordate exclusiv din fonduri europene (desi evita sa spuna treaba asta, prezentand ca un „AJUTOR DE STAT”, acest stat minunat vrea sa FURE jumatate din acesti bani, exact ce spuneti si dvs …in mod normal daca lucram plateam 10% … ei bine nu vor 41,5 % …din bani europeni nici decum din bugetul de stat, tocmai de acea au dat ordonanta noaptea ca HOTII … pe 31.12.2020 ..ultima zi a anului!!!

 8. Trașcă Marian

  Bună ziua. Eu nu am primit banii pe luna aprilie, și ne aflam în 7 iunie mai am vreo șansă să i primesc? Menționez ca am făcut n’sesizari și nu am primit nici un răspuns. Multumesc

 9. Buna ziua, daca lucrez si in alt domeniu si sunt asigurata, mai am obligatia de a plati CASS si CAS pentru indemnizatia primita?Va multumesc

  1. Buna seara, daca am primit o indemnizatie de 4000 de lei pentru artisti in 2020, aceasta se va impozita? Pana acum nu s-a pus problema aceasta neavand o lege clara si nu ni s-a cerut nimic inapoi. Cum ar trebui procedat?

 10. Pricopi Dragos

  Buna,

  Imi puteti spune va rog ce valoare bruta are indemnizatia pt luna Aprilie integral (1-30)?

  Multumesc!

 11. buna ziua , pentru a beneficia de aceasta indemnizatie trebuie suspendata activitatea? detin ii ,pfa in agricultura pe norma de venit si IF magazin , care este procedura ? multumesc

 12. Dar pt cei care sunt pe formula norma de venit? Normal pt noi ar trebui sa fim scutiti pe cele 2 luni cat am luat somaj tehnic, si sa platim doar cheltuielile aferente somajului tehnic, Nu o dubla impozitare? nu?

 13. Se pare ca in declaratia pentru 2021 va exista o rubrica pentru aceasta „pacaleala”. O sa vedem la atunci. Cu siguranta nu scapam de a da banii inapoi statului 25+10+10 = 45%. Succes in activitate sa aveti bani cu ce sa platiti la STAT.

 14. peiov maria

  Buna ziua,
  indenmizatia se trece in registru de plati si incasari in valoare bruta pe care am primit-o?
  Asa-i ca nu trebuie declarata suspendarea activitatii? Multumesc.

  1. Adochitei Luminita

   Bună ziua! Pentru PFA cu suspendarea Activității,cat trebuie mai exact sa plătim din cei 4072? Fără contribuția asigurării in munca?

 15. Corina Luiza

  La PFA CAS nu este obligatoriu daca nu faci un venit minim, iar CASS nu este deductibil. Pe declaratia unica va exista rubrica separata pentru indemnizatia COVID pentru a calcula CAS, CASS si impozitul calculat la Indemnizatie minus cele doua contributii?

 16. buna ziua,
  indenmizatia se trece in registru de plati si incasari in valoare bruta pe care am primito?
  dar la calculul valorii brute sau nete obtinute din activitatea profesionala nu se ia in considerare?
  eu am obtinut venit sub 12 salarii minime si nu am mai platit CAS doar CASS 6×10% si impozit in situatia asta cum se procedeaza sunt obligat sa platesc CAS si CASS pentru un an intreg/

  1. Claudia M.

   Buna ziua,
   sunt in aceeasi situatie ca dvs. si cu aceleasi nelamuriri. Va rog sa publicati raspunsul daca ati reusit sa obtineti vreo clarificare. Multumesc.

  1. Pentru venituri din activitati independente nu platesc CAS, dar platesc pentru indemnizatie. Pana anul viitor o sa vedem exact care sunt si cum se platesc aceste obligatii.

   1. Bună. Se poate știi exact dacă veniturile din indemnizație se aduna cu cele din incasari(venituri) din activitate? Sau sunt doua venituri separat și se calculează impozitul separat? Mulțumesc anticipat de răspuns.

 17. Si daca prin prisma venitului in sistem real nu sunt obligat conforn legislatiei sa platesc contributia la pensie si nici nu doresc sa optez sa platesc separat, cum se procedeaza? Mai bine plateau net si gata.

 18. Eu o sa imi suspend activitatea in iulie pentru ca o sa intru in concediu crestere copil. Banuiesc ca pana atunci nu o sa fie gata noua declaratie unica, o sa fie mare distractie. De asemenea, nu imi dau seama daca valoarea indemnizatiei de somaj se va lua in calcul la stabilirea valorii indemnizatiei de crestere copil sau daca o sa considere pentru perioada respectiva ca am avut venituri 0. Aveti ceva ganduri legate de acest lucru

  1. NU, declaratia cu rubrici dedicate pentru indemnizatie, va fi publicata prin ianuarie 2021. Eu as reintroduce bonificatia pentru plata anticipata (doar aceasta – 10%) a obligatiilor fiscale din 2020 printre care si obligatiile datorate pentru indemnizatia pfa. Ar face rost de bani la buget si contribuabilii ar castiga bonificatia.
   Pana acum nu am auzit nimic de introducerea venitului din indemnizatie la calculul indemnizatiei de crestere copil.

   1. E o bataie de joc cu bonificatia.Eu nici pana la ora actuala nu am primit acest drept.Deci sunt obligat sa fac o cerere de restituire pt. a-mi recupera banii.Eu sincer, nu le mai platesc nimica anticipat ca sa obtin aceasta bonificatie, ca forma de protest.Ce exemplu da statul la respectarea legii, si cu aceasta ne demonstreaza inca odata cat de mult respecta contribuabilul bun platnic.Dar cand este sa ne ia banii, ne executa silit,ne penalizeaza, nu accepta nici o intarziere.

 19. Dar la cei care merg pe norma de venit cum se completeaza declaratia cu acest „ajutor” de la stat ?

  1. Declaratia unica va fi modificata astfel incat se va putea completa inclusiv de cei care au solicitat si primit indemnizatie sub forma unui ajutor de stat. E prematur inca…

  2. Buna Gigi si pe mine ma intereseaza acest aspect,eu detin o inteprindere individuala.Sunt la norma de venit,insa nici contabila si nici cei de la Anaf nu au stiu sa imi dea un raspuns privind daca trebuie sa platim din banii care i-am primit,impozit.In schimb la declaratia unica cica ar fi o rubrica unde se pot trece zilele astea cum ar fi scutite,datorita pandemiei.

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!

Formularul Declaratia Unica 2021 a fost publicat.

Ghiduri in curs de actualizare.