fbpx

Cod Fiscal 2019 – Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice

Impozitul pe venituri din activitati independente impozitate in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% in 2019 se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributiile sociale datorate.

Pentru calculul venitului net, a cheltuielilor deductibile, a venitului impozabil si a impozitului conform prevederilor contabilitatii in partida simpla iti recomand Pachetul de contabilitate pentru activitati Independente.

Impozitul pe venituri din activitati independente impozitate la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2019 de 10%, la valoarea normei de venit (corectata daca este cazul) sau a normelor de venit daca sunt mai multe activitati.

Impozitul pe venituri activitati independente obtinute din contracte de activitate sportiva

Impozitul pe venit in 2019 se stabileste prin aplicarea procentului de 10% la venitul brut din contract. Impozitul se retine la sursa.

Impozitul pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala

Obligatia de a calcula si de a retine impozitul revine platitorului de venit, daca contribuabilul, titular de drepturi nu a optat pentru stabilirea venitului net in sistem real.
In cazul in care impozitul pe venit obtinut in 2019 este retinut la sursa acesta se calculeaza prin aplicarea procentului de 10% la venitul net care se obtine prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Impozitul pe venituri din cedarea folosintei bunurilor

  • 10% impozit pe venit in 2019 calculat din norma de venit pentru activitati turistice;
  • 10% din venitul net stabilit in sistem real conform datelor din contabilitate,
  • 10% din venitul net obtinut din cedarea folosintei bunurilor care se stabileste prin deducerea din venitul brut din contract a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din investitii, se calculeaza astfel:

  • venituri din dobanzi se impoziteaza cu 10% impozit pe venit in 2019 din valoarea acestora, impozitul pe venitul obtinut in 2019 se calculeaza si se retine de catre platitorul de dobanda.
  • venituri din dividende se impoziteaza cu 5% din valoarea acestora, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorul de dividend.
  • castigul net din tranzactii cu titluri de valoare se impoziteaza cu 10%.

Impozitul pe veniturile din activitati agricole

Se calculeaza prin aplicarea procentului de 10% la valoarea insumata a normelor de venit calculate pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine conform declaratiei APIA.

Impozitul pe veniturile in silvicultura si piscicultura

Se calculeaza prin aplicarea procentului de 10% impozit pe venit in 2019, la venitul net determinat in sistem real conform datelor din contabilitate.

Impozitul pe veniturile din premii si din jocuri de noroc

Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 10% impozit pe venit in 2019, aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
Veniturile din jocuri de noroc se impun prin retinere la sursa. Impozitul datorat se determina la fiecare plata, prin aplicarea urmatorului barem de impunere asupra fiecarui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc:

  • Castiguri de pana la 66.750, inclusiv – impozit de 1%,
  • Castiguri intre 66.750 – 445.000, inclusiv – 667,5 lei + 16% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750 lei,
  • Castiguri peste 445.000, – 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depaseste suma de 445.000 lei.

 

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

>

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?