Impozitul pe venit la PFA cu doua sau mai multe activitati

Facebook profile photoStabilirea impozitului pe venit la o PFA sau II cu doua sau mai multe activitati se face in functie de sistemul de impunere ales.

A. Daca activitatile sunt impozitate la norme de venit anual, venitul net se stabileste conform Cod Fiscal art. 48 alin (5) Dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi care generează venituri comerciale, venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.

Conditia este ca toate activitatile desfasurate sa fie  impozitate la norme de venit. Verifica aici lista . Altfel se aplica alin (6) În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate impusa la norma de venit şi o altă activitate independentă, venitul net anual se determină pe baza contabilităţii în partidă simplă, conform art. 48.

B. Atunci cand  activitatile inregistrate pe acelasi PFA sau II sunt  impuse pe baza contabilitatii in partida simpla  venitul net se determina conform  art. 80 pe fiecare sursa de venit:

(1) Venitul net anual impozabil se stabileşte pe fiecare sursă din categoriile de venituri menţionate la art. 41 lit. a) (venituri din activitati independente), c) şi f) prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.

(3) Pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură se reportează şi se compensează cu venituri obţinute din aceeaşi sursă de venit din următorii 5 ani fiscali.

Daca ai nevoie de ajutor, Pachetul de Contabilitate te ajuta sa stabilesti precis cheltuielile deductibile si nedeductibile realizate in anul 2017 si sa vezi daca esti obligat la plata contributiei la pensie si la sanatate in 2018. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

Contribuabilii care încep o activitate independentă, precum şi cei care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură, pentru care sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente, au obligaţia declarării veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere, pe fiecare sursă şi categorie de venit. Declararea veniturilor şi a cheltuielilor estimate se face prin depunerea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit, pe fiecare sursă şi categorie de venit, la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior depun, odată cu declarația privind venitul realizat, și declarația privind venitul estimat/norma de venit. 

Termenul de depunere este de 25 mai a anului de impunere.

 

Daca ai nevoie de ajutor, Pachetul de Contabilitate te ajuta sa stabilesti precis cheltuielile deductibile si nedeductibile realizate in anul 2017 si sa vezi daca esti obligat la plata contributiei la pensie si la sanatate in 2018. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

12 Responses to Impozitul pe venit la PFA cu doua sau mai multe activitati

 1. Dan Stefan 10/12/2015 at 09:50 #

  Buna ziua!Mi-am facut PFA ca activitate principala muzica, interpretare artistica cod CAEN 9001. Se poate sa practic si ingineria(proiectare si consultanta tehnica) cod CAEN 7112(l-am pus la activitati secundare), adica sa am un singur facturier si chitantier pentru toate activitatile (act. principala + act. secundare)inregistrate la Camera de Comert. Sau trebuie facute alte acte(am auzit ceva de activare cod CAEN daca vreau sa lucrez si in domeniul activitatilor secundare)
  P.S. Muzica o fac ca si Hobby(am terminat Scoala de arte) si ingineria ca si meserie(absolvent Facultatea de C-tii)….am diploma pt. ambele activitati

 2. andra but 25/09/2015 at 13:53 #

  Buna ziua, sunt PFA in sistem real incepand cu data de 01.09.2015 si din pacate am completat gresit declaratia 220 atunci cand m-am inregistrat, in sensul ca atunci cand am completat venitul brut/ net estimat, am completat cu venitul lunar , nu trimestrial. Imi puteti raspunde va rog daca se poate remedia aceasta greseala ? Multumesc frumos

 3. Anonim 24/08/2015 at 23:45 #

  Buna seara.Mi-am facut un II cu codul 4791 respectiv comerț on line .Problema mea este ca deoarece site-ul este încă in lucru,nu pot sa-mi incep activitatea.Probabil voi începe peste câteva luni,dar cei de la ANAF mi-au spus sa trec un venit minim .Dar totusi daca nu realizez nici un venit pana la sfarsitul anului cum se justifica acea declaratie in acte.Adică sunt obligată sa trec un venit pe care eu nu-l realizez.Multumesc

 4. Cristiana 13/08/2015 at 23:03 #

  Buna seara! As dori sa infiintez un PFA cu activitate 5911 – Activitati de productie cinematografica. Dar as dori sa adaug si 5912 – Activitati de post – productie cinematografica. Trebuie sa tin evidenta veniturilor separat? Multumesc

  • Constantin 17/08/2015 at 15:38 #

   Buna ziua! Va cere cineva explicit cele 2 coduri CAEN? Dupa opinia mea nu aveti nevoie de doua coduri. E suficient unul, cel care reflecta activitatea principala.

 5. Mika- Leya 06/05/2015 at 09:15 #

  Buna ziua. In cazul in care activitatea noastra se numeste “Confectionarea si/sau comercializarea de gablonturi, martisoare si felicitari”, iar aici sunt incluse 2 coduri CAEN, unul pt.confectionare si altul pt.comercializare, se considera ca desfasuram 2 activitati(adica se numara codurile CAEN), sau se numara activitatea principala? Va multumesc pt.raspuns.

  • Constantin 25/05/2015 at 19:36 #

   Buna ziua, In cazul dvs veniturile se obtin din comercializarea productiei. Este o singura activitate.

 6. Corina 15/02/2015 at 03:34 #

  Asadar, daca am 12 coduri caen, am 12 surse de venit si completez hartii separat pentru fiecare?

  • Constantin 16/02/2015 at 19:56 #

   Daca fiecare cod CAEN reprezinta o sursa de venit in sine. Mai sunt si coduri CAEN care sunt adiacente unei activitati: transport, ambalare..

   • Corina 17/02/2015 at 00:52 #

    Adica trebuie sa tin cate un registru pentru fiecare? Cate un inventar pentru fiecare etc.? Mi se pare ilogic. Eu folosesc acelasi calculator pentru toate, de exemplu… Cum il impart?

 7. elena coman 23/01/2015 at 00:14 #

  Buna seara,
  La intreprindere individuala se poate angaja chiar si cel care infinteaza aceasta societate?
  Va multumesc,
  Cu stima
  Elena COMAN

  • Constantin 03/02/2015 at 20:31 #

   Titularul nu se poate angaja. Nu are de ce.

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: