fbpx

Cele mai intalnite greseli la completarea declaratiei unice in 2019

Completarea subsectiunilor de CAS si CASS

Cea mai intalnita greseala este completarea subsectiunilor de CAS si CASS in situatia in care am estimat peste plafon si am realizat peste plafon. Aceste subsectiuni, de la capitolul 1 din declaratie, se completeaza doar in situatia in care s-a estimat sub plafon si s-a realizat peste plafonul de 12 salarii minime pe economie: 22.800 lei in 2018 (conform Ord ANAF 49/2019, pct. 21 si 28 din instructiuni).

Observatie! Nu stiu cat de grav este daca ai completat cele doua sectiuni, pentru ca nu știu cum prelucrează ANAF declarațiile (logic este sa implementeze legea, adica ordinul 49/2019). În cel mai rău caz poate apărea obligatia de a plăti CAS și CASS încă o dată. Am sunat la ANAF si mi-au spus ca se depune rectificativa in acest caz.

Selectarea rubricii de declaratie rectificativa

Prima Declaratie Unica din 2019 nu este o declaratie rectificativa la declaratia cu venitul estimat din 2018; deci nu bifati rubrica de rectificativa la niciun capitol. Prima declaratie depusa in 2019 este considerata declaratie initiala; aceasta poate fi rectificata, ulterior, cu o alta declaratie, daca este cazul.

Completarea bonificatiilor pentru 2019

La acest moment nu avem bonificatii acordate prin lege; s-ar putea acorda, cel putin pentru plata anticipata. Asteptam clarificari in cursul lunilor urmatoare dupa ce se aproba legea bugetului de stat.

Completarea rubricilor de CAS si CASS cu valori nule, adica cu 0 (zero)

Daca nu esti obligat sa platesti CAS si CASS nu selecta sectiunile de CAS si CASS de pe prima si a doua pagina a declaratiei. Daca vrei sa corectezi declaratia de venit estimat trebuie sa depui o rectificativa la declaratia din 2018.

Incercarea de a raporta venitul din dividende ca venit impozabil prin declaratia unica

Impozitul din dividende se retine la sursa, de catre societatea comerciala platitoare; dividendele incasate le raportam in declaratia unica, numai daca depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie si numai cu scopul de a stabili obligatia de a plati CASS. Deci, prin declaratia unica nu se stabileste impozit pe dividende, ci obligatia de a plati cass;

Deducerea CAS de doua ori

Sa introduci   in cheltuielile deductibile de la capitolul 1 CAS platit in 2018,  (la sectiunea I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT) si apoi sa introduci, inca o data, CAS datorat la sectiunea I.4 din declaratie.

Pe de alta parte la completarea capitolului 2, cu date privind venitul estimat, daca estimezi peste plafonul de 12 salarii in 2019, deci vei plati CAS, poti sa introduci  CAS datorat la cheltuielile deductibile pentru stabilirea cat mai precisa a impozitului estimat pe 2019. Subliniez ca poti proceda in acest fel numai la venitul estimat.

Sa nu completezi  SECȚIUNEA I.6

Destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/ câștigul net anual impozabil.

Oameni cu inima mare, fac minuni cu bani putini: MagicHome, Casa Share, Asociatia salveaza o inima, Asociatia Speranta pentru Tine si multi altii, fac ceea ce guvernul nu face cu impozitele si contributiile noastre, de aceea trebuie sa-i ajutam chiar si cu sume mici.

Important! Si contribuabilii care NU au obligatia completarii Capitolului I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018” (norme de venit, cedarea folosintei bunurilor),  pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand 2% sau 3,5% prin completarea SECȚIUNII I.6 Destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/ câștigul net anual impozabil.

Pentru completarea corecta a declaratiei iti recomand unul din cele 3 Ghiduri pentru Declaratia Unica din 2019

Gasesti in fiecare ghid un subcapitol cu cele 6 situatii care rezulta din comparatia venitului estimat cu venitul realizat si cu plafonul de 12 salarii minime pe economie.

In functie de situatie, se completeaza sau nu se completeaza capitolul 1 din declaratie sau se depune declaratie rectificativa la declaratia din 2018;

 • cand se completeaza sectiunea I.1 din declaratia pentru 2019, pentru definitivarea impozitului pe venit din 2018;
 • cand se completeaza sectiunile de CAS si CASS de la capitolul 1 din declaratia pentru 2019;
 • cand se completeaza sumarul platilor pentru 2018 la CAS si CASS, din declaratia 2019;
 • cand se depune rectificativa la capitolul 2 din declaratia initiala pentru 2018;

Aceste situatii sunt tratate in capitolul dedicat Declaratiei unice din:

Ghid Declaratia Unica pentru activitati impuse in sistem real 

Ghid Declaratia Unica pentru activitati impuse la norma de venit

Ghid Declaratia Unica pentru venituri realizate de persoanele fizice 

Daca ai nelamuriri, scrie-mi mai jos un comentariu.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 4,75 din 5)
Se încarcă...
 • Buna seara domnule Cosma, cum adica ” cea mai intalnita greseala este completarea subsectiunilor de la capitolul 1 din declaratie , privind CAS si CASS, in situatia in care am estimat peste plafon si am realizat peste plafon ” ? Si de ce ” Aceste subsectiuni, de la capitolul 1 din declaratie, se completeaza doar in situatia in care s-a estimat sub plafon si s-a realizat peste plafonul de 12 salarii minime ” ? La ce categorie de venituri va referiti mai exact ? Daca comentariul dvs. este pentru categoria ” venituri in sistem real” , cum adica nu se completeaza toate datele ce privesc anul 2018 , inclusiv sectiunea privind CAS si CASS datorate la baza de impozitare aleasa : suma de plata, platile facute, bonificatiile pentru 2018 la CAS si CASS pana la depunerea declaratiei finale privind anul 2018 ? Aveti ceva scris de la Anaf sau ?…….

   • Buna seara,

    Totusi, la pct. 28 se mentioneaza atat de catre cine trebuie sa se completeze sectiunea cat si de catre cine nu trebuie sa se completeze! Atentie, cei care au estimat peste plafon si realizat peste plafon nu sunt inclusi nici la cei care trebuie sa caompleteze nici la cei care trebuie sa completeze. Cum ati hotarat ca nu trebuie completat?

    Iar daca nu completezi, la final unde apare situatia platilor o sa fie trecut automat zero la CAS / CASS de plata/platit in plus. Ceea ce ati precizat ca nu e bine sa fie cu zero…

    ….

    SUBSECȚIUNEA a 2- a – ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată”

    28. Subsecțiunea se completează de către persoanele fizice care au estimat în anul fiscal 2018 un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, din următoarele categorii, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:

    a) venituri din activități independente;

    b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

    c) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu modificările și completările ulterioare, pentru care sunt aplicabile prevederile art.125 din Codul fiscal;

    d) venituri din cedarea folosinței bunurilor;

    e) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;

    f) venituri din investiții;

    g) venituri din alte surse, iar venitul net/brut anual, cumulat realizat, este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe țară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția.

    Subsecțiunea nu se completează de către :

    a) persoanele fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, prevăzute la art.154 din Codul fiscal.

    b) în situația în care, potrivit legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate în Romania.

    În cazul în care persoanele fizice care au estimat că realizează în anul 2018 veniturile de la pct.28 peste plafonul minim de 12 salarii minime au realizat un venit net/brut anual, cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal 2018 nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația unică, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.

 • ©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  Ați uitat datele dvs.?