fbpx

Acasă Forumuri Declaratia unica PFA concediu medical / D212 – declaratie unica

2 voci
2 răspunsuri
 • Autor
  Articole
 • #86439
  anca.zapuc
  Participant

  Buna ziua,

  Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as dori un sfat, am „spart” internetul si nu am gasit un raspuns concludent.

  Sunt PFA la norma de venit si am cotizat pentru indemnizatii si concedii medicale pe tot anul 2019. In luna ianuarie 2020 urmeaza sa nasc si sa intru in concediu pre-natal, si apoi postnatal. Dupa aceea voi aplica pentru concediu de crestere copil si voi suspenda PFA-ul.

  Am 3 intrebari

  1) in 15.03.2020 (ltermenul de depunere D212), eu fiind inca in concediu maternal ce ar trebuie sa completez? Sa las pe zero la venit/sanatate/pensie ?

  2) dupa ce voi suspenda PFA-ul, trebuie sa depun din nou D212, si ce ar trebui sa completez? Pot sa pun din nou zero peste tot?

  3) dupa ce voi intra in concediu crestere copil, mai trebuie sa depun D212 , respectiv martie 2021, martie 2022?

  #86441
  Constantin
  Keymaster

  Buna ziua!
  1) Va recalculati norma de venit in raport cu perioada in care puteti sa desfasurati activitate (nu sunteti in concediu medical). Aveti termen de 30 de zile de la data intrarii in concediu sa depuneti declaratia unica. Va calculati CAS si CASS si impozitul in raport de norma de venit recalculata. Daca va iese 0 completati cu 0.

  Cf Codului Fiscal, norme metodologice:

  „Pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, cauzate de accidente, spitalizare sau alte cauze obiective, inclusiv cele de forță majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc, de către contribuabil, proporțional cu perioada nelucrată. În situația încetării activității în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, contribuabilul/fiecare asociat, în cazul asocierilor fără personalitate juridică, este obligat ca în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului să depună Declarația unică, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organele fiscale competente și să își recalculeze impozitul pe venit. Documentele justificative în baza cărora se reduc normele anuale de venit se păstrează la domiciliul fiscal al contribuabililor.”

  2) Daca suspendati PFA in perioada de concediu postnatal, ceea ce va recomand, nu mai aveti informatii noi de comunicat ANAF fata de declaratia initiala (pentru ca nu ati avut nicio de activitate); dar pentru a fi pe deplin in acord cu legea, depuneti o rectificativa in termen de 30 de zile de la data suspendarii la ONRC.

  3) Nu mai depuneti declaratia unica.

  #86444
  anca.zapuc
  Participant

  Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Trebuie sa fii autentificat pentru a raspunde la acest subiect.

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!