fbpx

Acasă Forumuri Declaratia unica Contributii sociale pentru drepturi de proprietate intelectuala, ca salariat

4 voci
6 răspunsuri
 • Autor
  Articole
 • #38539

  Buna ziua! Va cer ajutorul intr-o problema.

  Lucrez ca actor angajat al unui teatru deci obtin venituri din salariu. In paralel, desfasor activitati ca PFA (pe codul CAEN 9001) si anume concerte, prestatii artistice, etc. Aici eu incasez suma bruta, ramanand sa patesc 10% impozit pe venit si sa tin contabilitatea, asa cum se face pentru PFA. Pe langa asta, cu conctract pe persoana fizica, am jucat in reclame, spectacole la alte teatre, am tradus texte ale unor piese, etc. Petru toate contractele acestea mi se retin cei 10% la sursa. Din cate am inteles, toate aceste activitati, atat cele unde am contract pe PFA cat si cele unde am contract pe persoana fizica, se incadreaza la drepturi de propiretate intelectuala (drepturi de autori si drepturi conexe), iar eu fiind si salariat, sunt scutit de la plata CAS si CASS in cazul acesta, indiferent daca depasesc sau nu plafonul minim. Sunt sub plafon, atat cu totalul incasarilor pe persoana fizica cat si cu cel pe PFA (dupa scaderea cheltuielilor deductibile) dar daca adun cele doua sume, depasesc plafonul pe 2018.

  E corect rationamentul de mai sus? Sunt scutit de la plata CAS si CASS? Mai are vreo relevanta plafonul atata timp cat toate activitatile mele extra-salariale se incadreaza la drepturi de proprietate intelectuala (inclusiv cele cu contract pe PFA)?

  Multumesc!

  #38588
  Constantin
  Keymaster

  Buna ziua! Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt scutite de plata CAS si CASS daca sunteti si salariat. Si pentru cele cu retinere la sursa si pentru cele impozitate in sistem real (PFA). Pentru ecestea din urma trebuie sa intocmiti contabilitatea si sa platiti impozit de 10% la venitul net.

  #39420

  Perfect. Multumesc!

  #45076
  elena_elena
  Participant

  Buna seara,

  Va cer si eu ajutorul, intrucat nu stiu cui sa ma mai adresez. Nu am reusit nici la ANAF sa ma lamuresc si nu stiu cum sa procedez.
  Pe scurt, am obtinut pe tot parcursul anului 2018 venituri din drepturi de proprietate intelectuala si venitul net depaseste plafonul stipulat in lege. (Platitorul de venit nu a dorit sa-si asume plata contributiilor pentru colaboratori, drept pentru care am declarat si semnat ca nu dorim acest lucru.) Este un caz deosebit insa, pentru ca in august 2018 m-am angajat, deci de atunci am statutul de salariata (continuand si colaborarea pe drepturi de proprietate intelectuala).
  Cum procedez in acest caz? Cum pot obtine aceasta scutire partiala, aferenta lunilor in care am fost si salariata, de la plata CAS si CASS? Eu am depus declaratia in iulie 2018 si ma gandeam sa completez o rectificativa, insa daca trec venitul imi calculeaza automat contributiile la fel, pentru 12 luni.

  Va multumesc!

  #57395
  mariana.maxineanu
  Participant

  Buna dimineata,
  Va rog frumos am nevoie de ajutor.
  Fiul meu obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala cu retinere la sursa de catre platitorul de venit a impozitului si contributiilor sociale (CAS si CASS). In perioada 01.01.2018-22.03.2018, platitorul de venit nu i-a retinut si nu a virat CAS-ul si CASS. Pentru aceasta perioada fiul meu trebuie completeze,sa depuna Declaratia unica si sa vireaze aceste contributii.
  In acest caz este corect sa completeze Declaratia unica la CAP.I numai sectiunea I.3Date privind contribuția de asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS)
  datorate pentru anul 2018, iar total venit anual baza de calcul al CAS si CASS sa fie 5700 lei (1900 lei * 3 luni) ???
  Multumesc mult.

  #57507
  Constantin
  Keymaster

  Buna ziua! Daca in acea perioada a fost si salariat nu datoreaza CAS si CASS, deci nu depuneti declaratia unica in 2019.

  #57550
  mariana.maxineanu
  Participant

  Bun seara,
  Nu este salariat, obtine doar venituri din drepturi de proprietate intelectuala .

  Multumesc.

Topic tags

Trebuie sa fii autentificat pentru a raspunde la acest subiect.

Consultanță accesare microgrant

Sesiunea a II-a