fbpx

Acest subiect conține 3 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de  Constantin Cozma acum 8 luni, 3 săptămâni.

 • Autor
  Mesaje
 • #9419
   office1 
  Participant

  Buna ziua, la inceputul anului 2016 am platit CASS -ul la sediul Anaf din localitatea noastra, cred ca de luna mai nu au mai acceptat plata. Pentru a nu ramane in urma contabila noastra a facut un contract cu Casa de pensii si din luna iulie am efectuat plata prin virament bancar direct in contul lor, tot ce a ramas din 2016 si anul 2017 in totalitate. Acum o saptamana am primit o instiintare dela Anaf ca sunt dator cu 1224 CAS pe anul 2016. Am fost la sediul Anaf am prezentat toate documentatiile privind plata dar au spus ca nu au ce sa faca trebuie sa platesc suma pentru ei, ca nu figurez in evidenta lor ca fiind platit CAS. Ce pot sa fac? este legal sa-mi ceara de doua ori sa platesc pentru aceealasi an unul la casa de pensii direct si unul la Anaf. Daca am toate dovezile ca ma platit petru casa de pensii ce am datorat pentru CAS de ce nu rectifica cei de la Anaf evidenta lor? Daca puteti sa-mi dati un sfat in legatura cu aceasta problema, sau unde ma pot adresa pentru a rezolva, ca nu platesc de doua ori nici in ruptul capului. Mentionez ca nu sunt singurul, mai am cunostiinte care au patit la fel. Sa fac contestatie? Multumesc anticipat. Ferenc.

 • #9425
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua. Probabil va referiti la CAS contributia de asigurari sociale si nu la CASS contributia de asigurari sociale de sanatate.
  Daca va referiti la CAS – Contractul cu Casa de Pensii este facultativ si nu va scuteste de plata CAS obligatorie. Codul fiscal va obliga la plata CAS daca depasiti un anumit prag al venitului net. Vedeti aici care sunt pragurile pentru fiecare an: https://gestiunepfa.ro/notificari-anaf-pentru-neplata-contributiilor-din-anii-anteriori/ Din pacate in 2016 si 2017 baza de calcul a CAS a fost venitul net obtinut fara a fi plafonat sau ales (ca in 2018). La venitul net aplicati procentul de 10,5% (sau 26,3%) si obtineti CAS de plata pentru 2016 si 2017.
  Singurul avantaj este ca toate aceste plati (obligatorii si optionale) se cumuleaza si va ajuta la punctul de pensie.

 • #14659
   Silvia-Cristina Dima 
  Participant

  Buna seara,
  Am avut un PFA in perioada 2014-2016, pe norma de venit, adică am declarat venitul mai mic decât salariul minim pe economie) și am primit proprie de la ANAF, pentru că se recalculează in perioada. 2014-2015.Atunci nu trebuia să plătesc că era sub sațiul minim, acum că vine retroactiv. S a calculat 208 lei pe lună, la venit 800 declarat.
  PFA ul a fost închis în 2016, pe 0, achitând toate datoriile. Ce pot sa fac? Cei de la ghișeu mă trimit de la unul la altul și dau din umăr, catrebuie sa plătesc. Mulțumesc!

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account