fbpx

Etichetat: 

Acest subiect conține 4 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Adrian acum 1 an.

 • Autor
  Mesaje
 • #13528
   Adrian 
  Participant

  Buna ziua,

  Am cateva intrebari la care nu reusesc sa deslusesc raspunsul. Fotografia e pasiunea mea si recent am terminat un curs pentru a-mi putea infiinta un PFA. Vorba aia “Daca tot esti bun la ceva si iti place, de ce sa nu faci bani din acel ceva?” Doar ca eu le-am luat pe rand, in functie de capabilitatile si cunostintele mele:

  1. Mi-am creat un site cu domeniu propriu, la care sunt unicul administrator, unde am postat serviciile foto pe care le pot desfasura cat si pretul acestora.
  2. Deoarece vreau sa lucrez cat mai legal am cateva ingrijorari si nelamuriri.

  Daca mi-am creat site-ul si mi-am postat serviciile cat si pretul cerut pentru acestea, poate sa ma acuze cineva de evaziune fiscale daca inca nu mi-am inregistrat PFA-ul? ( dupa logica mea DA )

  Pe site-ul oficial ONRC la punctul 3 pentru “Înmatriculări – persoane fizice autorizate” imi cere “Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste că nu desfăşoară activitate la sediul profesional, sedii secundare sau în afara acestora”. Ce inseamna asta? Inseamna ca eu nu pot sa imi folosesc apartamentul meu pentru sedinte foto? Sau daca vreau sa inchiriez un spatiu ( pentru o ora sa zicem ) nu pot sa il folosesc pentru sedinte foto? Nu pot sa imi desfasor activitatea?

  La capitolul taxe am inteles in mare parte gen: Daca venitul e mai mic decat 12 salarii minime pe economie, atunci platesc 10% impozit cat si cealalta versiune daca e mai mare.

  Ceea ce nu inteleg eu: Daca luna asta imi infiintez PFA-ul si nu am nici un venit, eu nu platesc impozit sau trebuie sa estimez un venit si in functie de venitul estimat eu voi plati impozit?

  Va rog sa ma scuzati daca considerati ca aceste intrebari sunt puerile, dar eu nu am avut niciodata tangente cu astfel de probleme, iar la facultatea pe care am terminat-o nici nu s-a pus problema discutarii acestor subiecte.

  Cu stima,
  Adrian

 • #13530
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua,
  Desigur ca puteti fi acuzat de evaziune fiscala. Trebuie sa va inregistrati activitatea.
  Venitul se stabileste anual, nu lunar. Taxele si contributiile se platesc anual.
  Daca nu desfasurati activitate la sediu se completeaza declaratia 3 si majoritatea PFA declara ca nu desfasoara activitate la sediu pentru a evita cresterea taxelor pe proprietate. Neoficial fiecare isi desfasoara activitatea cum poate. Daca lucrati cu publicul e nevoie de autorizare.
  Daca venitul net este mai mic decat 12 salarii minime platiti doar 10% din venitul net impozit.

 • #13535
   Adrian 
  Participant

  Domnule Constantin,

  Va multumesc pentru raspunsul prompt cat si pentru timpul dumneavoastra.

  -Venitul se stabileste anual, nu lunar. Taxele si contributiile se platesc anual.-

  Tot nu am inteles daca trebuie sa estimez venitul pentru un an sau daca in functie de venit minus cheltuielile deductibile, platesc cei 10% impozit. Asta inseamna ca NU e impozit fix, nu?

  Exemplu: Daca intr-un an am un venit de 10.000 Ron, din care investesc 9000 in echipamente foto raman cu un venit Net de 1000 la care rezulta un impozit pe care il datorez statului de 100 Ron? In concluzie toate taxele pe care trebuie sa le platesc pentru PFA-ul meu pe anul mentionat vor fi de 100 Ron?

  Sa inteleg ca taxa de infiintare PFA, per total e de 60 de lei? ( casa de marcat nu o pun la socoteala )

  Cu stima,
  Adrian

 • #13566
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Calculul este corect dar nu tot ce cheltuiti este deductibil in acel an. Unele cheltuieli sunt deductibile pe mai multi ani la calculul venitului net, alte cheltuieli nu sunt deductibile de loc.
  Nu sunt taxe la infiintarea pfa, decat poate pentru stampila sau contul bancar. Daca vindeti online nu aveti nevoie de casa de marcat. Pentru o informare completa va recomand, acum sau cand credeti: https://gestiunepfa.ro/expert/ghid-pfa-complet/

 • #13593
   Adrian 
  Participant

  Va multumesc pentru informatii si pentru timpul acordat.

  Cu stima,
  Adrian

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account