fbpx

Acest subiect conține 4 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de  ariadna28 acum 2 zile, 23 ore.

 • Autor
  Mesaje
 • #34711
   nelalupse 
  Participant

  Am PFA cu cod CAEN activitate principala 7112 – Activitai inginerie si consultanta in constructii.In ce conditii pot beneficia de reducerile la contributii asa cum sunt stipulate in ordonanta ?
  Multumesc,

 • #34832
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua. Ordonanta nu se refera la titularii de activitati independente ci la salariatii acestora.

 • #35069
   ariadna28 
  Participant

  Buna ziua,

  Am un birou individual de arhitectura – CAEN 7111, sunt in aprox aceeasi situatie cu persoana de mai sus. Sa inteleg ca veniturile pe care eu le am din activitatea independenta nu sunt venituri asimilate salariilor? Am citit art. 76 cin Codul fiscal insa nu sunt lamurita…totodata mi se pare absurd ca, spre ex o femeie de serviciu angajata la o firma de constructii sa beneficieze de aceste facilitati fiscale, iar eu ca arhitect nu…

 • #35650
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua! Dvs nu sunteti salariata, sunteti proprietarul afacerii. Facilitatile sunt pentru salariati, in situatia in care angajatorul desfasoara activitati in constructii – cf listei de coduri CAEN din OUG.

 • #36273
   ariadna28 
  Participant

  In art. 76 din Codul fiscal se regaseste definitia VENITURILOR DIN SALARII SI ASIMILATE SALARIILOR, astfel:
  “(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau A UNUI STATUT SPECIAL PREVAZUT DE LEGE, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor.”

  Biroul de arhitectura nu se defineste ca fiind o ACTIVITATE DESFASURATA IN BAZA UNUI STATUT SPECIAL PREVAZUT DE LEGE? In actul de infiintare al BIA (birou individual de arhitectura) scrie clar ca biroul se infiinteaza cf Legii 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect (in temeiul art 13.alin 1 si art 14 alin 1) + a Regumalentului Ordinului Arhitectilor.

  La data infiintarii BIA:
  – L184/2001, art 13 (1) “Pentru exercitarea profesiei arhitectii cu drept de semnatura pot constitui, la alegere, potrivit legii, birouri individuale, birouri asociate, societati civile profesionale sau isi pot desfasura activitatea in temeiul unor contracte de munca sau al unor conventii civile, potrivit legii, putand oricand schimba forma de exercitare a profesiei.”
  – L184/2001, art 14 (1) “Birourile individuale de arhitectura, constituite potrivit legii, se declara la Ordinul Arhitectilor din Romania. Raporturile contractuale se stabilesc intre biroul individual si client.”

  Multumesc pt raspuns, dar legea este neclara…Ce ma sfatuiti in acest caz particular?

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  Necesare

  Cookies de sesiune.

  Advertising

  Google Analytics

  _ga, _gid, _gat

  Other

  Conecteaza-te cu email-ul si parola ta!

  sau    

  Ați uitat datele dvs.?

  Creeaza un cont