fbpx

Etichetat: 

Acest subiect conține 21 de răspunsuri are 9 voci și a fost actualizat ultima dată de  Constantin Cozma acum 3 zile, 10 ore.

 • Autor
  Mesaje
 • #11951
   Stefan V 
  Participant

  Buna ziua,

  Am facut un PFA la Registrul Comertului in urma cu 2 saptamani si acum trebuie trebuie sa il inregistrez la ANAF si vreau sa stiu ce acte trebuie sa atasez la dosar.
  Am gasit pe internet din 2015 urmatoarele acte:

  1. Registrul de incasari si plati numerotat si legat, completat cu datele firmei pe coperta – administratia financiara il inregistreaza si il vizeaza;
  2. Registrul inventar numerotat si legat, completat cu datele firmei pe coperta – administratia financiara il inregistreaza si il vizeaza
  3. Dosar cu sina completat cu datele firmei pe coperta;
  4. Copie CI;
  5. Cerere pentru exprimarea optiunii de impozitare: sistem real sau norma de venit;
  6. Copie certificat de inregistrare emis de ORC;
  7. Copie certificat constatator emis de ORC;
  8. Copie rezolutie emisa de ORC;
  9. Declaratia 220 – pentru perioada de timp ramasa din anul fiscal;
  10. Declaratia 221 – “Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit – pentru persoanele care desfasoara activitati generatoare de venituri din activitati agricole”;
  11. Imputernicire – daca inregistrarea fiscala este facuta de altcineva;
  12. Copie CI a persoanei imputernicite.

  Am inteles ca acum se completeaza doar declaratia unica.
  In plus as dori sa stiu daca exista o perioada limita pana la care sunt obligat sa fac inregistrarea la ANAF raportat la data de emitere a certificatului de inregistarare PFA.

  Multumesc!

 • #11954
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua!
  1 si 2 nu se mai depun la ANAF. Se pot completa si in format electronic (recomandat).
  5,9,10 nu mai exista, se depune declaratia unica completata corespunzator.
  Termenul este de 30 de zile de la data eliberarii Certificatului de la ONRC.

 • #11976
   Stefan V 
  Participant

  Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt.

 • #13286
   Cosmin Tenie 
  Participant

  Buna ziua,

  Exista vreun model pentru cererea de impozitare in sistem real/normal de venit?

  Multumesc frumos.

 • #13328
   Cosmin Tenie 
  Participant

  Imi cer scuze pentru confuzie, acum am citit inca o data. Daca nu mai exista aceasta declaratie dar PFA-ul este infiintat de cateva zile (si ca atare nu a avut activitate), trebuie completata declaratia unica?

  Multumesc.

  • #13553
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Se depune declaratia unica in 30 de zile de la infiintare (data eliberarii certificatului de la Registrul Comertului).

 • #13702
   Zsolt 
  Participant

  am doar o intrebare,
  Din cate am citit pe site-ul de la Anaf se depunde declaratia 70 sau 20
  problema e ca eu nu inteleg care anume ar trebui sa il depun.
  Mi-am inregistrat PFA-ul si trebuie sa ma duc la Anaf
  Doresc sa prestez servicii ca si administartor de bloc cu un venit de 500-600 Ron lunar

  Multumesc

  • #13780
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Depuneti declaratia unica pentru inregistrare la ANAF, alaturi de o copie dupa actele de la ONRC. Fara 70 sau 20.

 • #13882
   Zsolt 
  Participant

  Buna Ziua

  Am depus declaratie unica la ANAF
  poate intreb o prostie, dar cum se procedeaza in cazul in care doresti sau nu sa fi platitor de TVA

  Multumesc

  • #13949
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Numai dupa ce aveti calitatea de platitor de TVA puteti renunta la ea. Banuiesc ca nu sunteti platitor. Daca din calculele dvs reiese ca e mai bine sa fiti platitor de TVA trebuie sa va inregistrati la ANAF pentru a va da cod de TVA – Ca urmare depuneti formularul 070 la ANAF in raza caruia aveti sediul profesional.

 • #14314
   Ciprian 
  Participant

  Buna ziua! Am înregistrat săptămâna trecută un pfa la Registrul Comerțului. După ce îmi accepta dosarul, va trebui sa merg la ANAF. Intenționez sa lucrez pentru o firma de curierat, estimând venituri anuale sub 22.800 lei, dar nu știu când voi începe activitatea. Astfel am câteva întrebări:
  1. Ce trebuie sa depun la ANAF? (Mai ales ca nu știu când voi semna contractul cu acea firma, poate dura 1-2 luni), tot ce am dorit a fost sa devin pfa pentru a putea încheia un contract cândva, dar nu voi avea activitate de la început.
  2. Programul de lucru este flexibil, astfel pot încasa in unele luni 1800 lei și in altele pana la 3500. Ce valoare de sa estimez in declarații?
  3. Chiar dacă depășesc 22.800 pe an, pot face investiții din surplus pentru a cobori sub plafonul de 22800, astfel încât sa nu plătesc contribuțiile la sănătate și pensii?

  • #14318
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! 1) Depuneti declaratia unica in termen de 30 de zile de la infiintare (data documentelor de la Registrul Comertului). 2) Daca nu puteti aprecia acum un venit pentru 2018, pentru ca nu aveti contractul semnat, declarati 100 de lei. Puteti depune o rectificativa oricand dupa inceperea activitatii. 3) Pragul de 22.800 lei se compara cu venitul net realizat care este egal cu venitul incasat minus cheltuielile efectuate in cursul anului si puteti intr-o anumita masura sa mariti cheltuielile pentru a obtine un venit mai mic decat acest prag. Pentru i informare corecta va recomand: https://gestiunepfa.ro/expert/ghid-contabilitate-pfa/

 • #55920
   ddutz2013 
  Participant

  Intebare: Daca depun D070 la infiintare (ma declar platitor de TVA prin optiune), mai depun si Declaratie Unica? Da, sau nu? Va rog un raspuns clar si transant.
  Neclaritatea provine din afirmatia unui functionar ANAF care a spus ca “daca depun la infiintare D070 nu mai trebuie Declaratie Unica”.
  Tinand seama ca prima se refera la TVA si asigurari sociale ale salariatilor, iar declaratia Unica la impozit pe venit si contributii ale persoanei fizice eu cred ca trebuiesc depuse amandoaua, daca vreau ca de la infiintare sa ma declar si platitor de TVA.

 • #57491
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua! Depuneti si 070 si DU.

 • #66612
   mvstancu 
  Participant

  Buna seara dle Cozma. Tocmai am infiintat un PFA la data de 22 martie 2019 prin inregistrare la ONRC. Am obtinut certificatul. Ce acte se depun la ANAF pt înregistrare fiscală? In mod obligatoriu declaratia unica, da, dar 070? Plus adeverinta de salariat pt reducerea impozitului cu 50%? Cum ma inregistrez/justific ca PFA platitoare de impozit TVA la norma de venit?
  Multumesc anticipat pt raspuns.

  • #66841
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Va inregistrati cu declaratia unica pentru impozit si contributii, (daca este cazul la contributii) si pentru inergistrarea ca platitor de TVA cu formularul 070 la ghiseul ANAF.

 • #66843
   mvstancu 
  Participant

  Multumesc pt raspuns. Ieri am sunat la ANAF si mi s.a spus ca nu se depune niciun formular 070, este suficientă doar declaratia unica. Dvs imi souneti altceva. Cine are dreptate?

  • #67265
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Ati intrebat si pentru TVA? Nu va puteti inregistra ca platitor de TVA cu Declaratia Unica. Daca nu vreti sa va inregistrati ca platitor de TVA declaratia unica este suficienta, cum v-am spus deja.

 • #70091
   Radu M 
  Participant

  Buna seara,
  Am deschis un PFA in Decembrie 2018 dar nu l-am inregistrat la ANAF. Cum as putea sa ies din aceasta situatie? Daca am inceput activitatea si am facturat, e o problema asta?
  Multumesc anticipat!

 • #71008
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua! Depuneti declaratia unica la ANAF cat mai repede. O sa primiti o amenda mica. Nu e o problema ca ati facturat pana acum.

 • #84920
   BOTi 
  Participant

  Buna ziua

  Am infintat un PFA de acum 3-4 ani e inregistrat la ORC dar nu este inregistrat la ANAF.
  Am schimbat numele si nu o sa mai folosesc,defapt nici nu am folosit decat maxim o data daca am folosit dar nici ala nu e sigur.
  Care ar fii procedura si ce risc am daca las asa?

  • #85029
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua!
   Nu conteaza numele, conteaza CNP-ul.
   Mergeti la ONRC, cu actele in original ale PFA si depuneti o cerere de radiere. Nu va costa nimic.
   Dupa ce ridicati actele de radiere mergeti la ANAF unde porbabil o sa primit o amenda ca nu ati depus declaratiile. Amenda este de la 50 la 500 de lei. Poate scapati doar cu o singura amenda pentu toate declaratiile.
   Si chiar daca nu mergeti exista riscul sa primiti amenda si popriri pe cont.

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account