fbpx

Etichetat: 

Acest subiect conține 3 răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de  elena_elena acum 2 săptămâni, 1 zi.

 • Autor
  Mesaje
 • #38539
   alex.stefanescu 
  Participant

  Buna ziua! Va cer ajutorul intr-o problema.

  Lucrez ca actor angajat al unui teatru deci obtin venituri din salariu. In paralel, desfasor activitati ca PFA (pe codul CAEN 9001) si anume concerte, prestatii artistice, etc. Aici eu incasez suma bruta, ramanand sa patesc 10% impozit pe venit si sa tin contabilitatea, asa cum se face pentru PFA. Pe langa asta, cu conctract pe persoana fizica, am jucat in reclame, spectacole la alte teatre, am tradus texte ale unor piese, etc. Petru toate contractele acestea mi se retin cei 10% la sursa. Din cate am inteles, toate aceste activitati, atat cele unde am contract pe PFA cat si cele unde am contract pe persoana fizica, se incadreaza la drepturi de propiretate intelectuala (drepturi de autori si drepturi conexe), iar eu fiind si salariat, sunt scutit de la plata CAS si CASS in cazul acesta, indiferent daca depasesc sau nu plafonul minim. Sunt sub plafon, atat cu totalul incasarilor pe persoana fizica cat si cu cel pe PFA (dupa scaderea cheltuielilor deductibile) dar daca adun cele doua sume, depasesc plafonul pe 2018.

  E corect rationamentul de mai sus? Sunt scutit de la plata CAS si CASS? Mai are vreo relevanta plafonul atata timp cat toate activitatile mele extra-salariale se incadreaza la drepturi de proprietate intelectuala (inclusiv cele cu contract pe PFA)?

  Multumesc!

 • #38588
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua! Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt scutite de plata CAS si CASS daca sunteti si salariat. Si pentru cele cu retinere la sursa si pentru cele impozitate in sistem real (PFA). Pentru ecestea din urma trebuie sa intocmiti contabilitatea si sa platiti impozit de 10% la venitul net.

 • #39420
   alex.stefanescu 
  Participant

  Perfect. Multumesc!

 • #45076
   elena_elena 
  Participant

  Buna seara,

  Va cer si eu ajutorul, intrucat nu stiu cui sa ma mai adresez. Nu am reusit nici la ANAF sa ma lamuresc si nu stiu cum sa procedez.
  Pe scurt, am obtinut pe tot parcursul anului 2018 venituri din drepturi de proprietate intelectuala si venitul net depaseste plafonul stipulat in lege. (Platitorul de venit nu a dorit sa-si asume plata contributiilor pentru colaboratori, drept pentru care am declarat si semnat ca nu dorim acest lucru.) Este un caz deosebit insa, pentru ca in august 2018 m-am angajat, deci de atunci am statutul de salariata (continuand si colaborarea pe drepturi de proprietate intelectuala).
  Cum procedez in acest caz? Cum pot obtine aceasta scutire partiala, aferenta lunilor in care am fost si salariata, de la plata CAS si CASS? Eu am depus declaratia in iulie 2018 si ma gandeam sa completez o rectificativa, insa daca trec venitul imi calculeaza automat contributiile la fel, pentru 12 luni.

  Va multumesc!

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Conecteaza-te cu email-ul si parola ta!

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creeaza un cont