fbpx

Acest subiect conține 18 răspunsuri are 10 voci și a fost actualizat ultima dată de  Constantin Cozma acum 4 luni, 1 săptămână.

 • Autor
  Mesaje
 • #9265
   Constantin Cozma 
  Keymaster
 • #9359
   elenic 
  Participant

  Buna ziua,
  Eu nu am mai lucrat pe P.F.A in ultimii 4 ani .Am fost la finante in fiecare an si am depus toate formularele.Acum sa inteleg ca daca PFA a fost cu 0(zero) venituri si cheltuieli eu trebuie sa platesc toate darile catre stat raportate la salariul minim brut pe economie?
  Cu respect.

 • #9427
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua. Chiar daca venitul a fost 0 (dar pfa nu a fost suspendat), pana la sfarsitul anului 2017 se platea contributie de sanatate – CASS, la salariul minim brut pe economie. Vedeti aici istoricul salariilor brute https://gestiunepfa.ro/pfa-ii-informatii-cheie/. In ultimii 4 ani procentul CASS a fost de 5,5%. Din 2018 procentele sau modificat: 10% la sanatate si 25% la pensie daca venitul NET obtinut depaseste 12 salarii minime brute pe economie, adica 22.800 lei pt 2018 lei. Asteptam in continuare modificari la codul fiscal.

 • #9441
   Beldean Ioana 
  Participant

  Buna ziua,
  In situatia in care veniturile din activitati independente nu depasesc 1900 lei/luna nu se datoreaza CAS si CASS. Dar pentru ca aceste venituri sa fie luate in calcul la indemnizatia pentru crestere copil trebuie platit CASS? Sau altceva? Si daca da, baza de calcul este salariul minim, chiar daca veniturile sunt mai mici?
  Multumesc

 • #9447
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Pentru a primi indemnizatie e important sa desfasurati activitate economica. Va pot spune, fara dubii, ca indemnizatia nu e conditionata de plata CAS sau CASS. In schimb trebuie sa aveti un rezultat net pozitiv din activitate si sa platiti impozit de 10%. (nu sunt sigur daca puteti obtine indemnizatia minima cu pierdere din activitate desfasurata). Mai cereti si alta opinie.

 • #9845
   Cristina Plaisanu 
  Participant

  Buna ziua,

  Sunt medic si am deschis PFI la 1 decembrie 2017. In luna decembrie am avut venituri zero. De asemenea, in luna ianuarie venituri zero. In lunile martie si februarie am avut venit 1200 RON/lunar. Va rog sa îmi spuneti ce impozit datorez si când trebuie sa plătesc. De asemenea, va rog sa îmi spuneti ce declarații trebuie depuse in cursul anului curent.

  Va multumesc anticipat,

 • #13766
   Monica Zavelca 
  Participant

  BUNA ZIUA.AS VREA SA DESCHID O INTREPRINDERE INDIVIDUALA IN rOMANIA DAR SUNT REZIDENTA IN ITALIA.IN CAZUL MEU UNDE VA TREBUI SA PLATESC CONTRIBUTII PENTRU SANATATE SI PENSIE?MULTUMESC

  • #13787
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Veti plati contributii si impozitul in Italia. In Romania veti aduce un certificat de rezidenta fiscala pentru evitarea dublei impuneri.

 • #14989
   Teodora 
  Participant

  Buna seara,
  In prezent sunt angajata si doresc sa înființez si PFA. Venitul înregistrat pe PFA ar fi in jur de 600 lei net pe luna. Îmi puteți spune, va rog, ce taxe trebuie sa plătesc in acest caz? Doar impozitul de 10%? Exista complicații dacă sunt si angajata si am si PFA?
  Mulțumesc pentru răspuns.

 • #15144
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua! In cazul descris de dvs doar impozitul de 10% din venitul net obtinut. Nu exista nici o complicatie pentru ca sunteti angajata.

 • #15661
   Cosmin Ciocoi 
  Participant

  Buna ziua, am venituri brute pe PFA in valoare de 35.000 ron in 2018. In 2017 au fost doar 1200 ron. Daca introduc cheltuieli eligibile de 13.000 ron anul acesta, logic venitul meu net ar fii de 22.000 ron deci nu as fii obligat la CAS si CASS . Doar la impozitul pe venit de 10 % din 22.000 ron in cazul acesta.
  Va rog sa-mi confirmati daca am inteles bine toata situatia.
  Multumesc anticipat

  • #15851
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Daca cheltuielile deductibile sunt exact 13.000 lei si venitul net rezultat este sub 22.800 lei atunci nu sunteti obligat sa platiti contributii, doar impozit.

   • #22870
     elisabeta 
    Participant

    In legatura cu raspunsul de mai sus, cheltuielile deductibile (ca total) pot fi in orice suma? Chiar si mai mult de jumatate din venituri?

    • #23052
      Constantin Cozma 
     Keymaster

     Buna ziua! Cheltuielile deductibile reprezenta o valoarea calculata a platilor pe care le faceti in cursul anului. Aceste plati reprezinta cheltuieli deductibile daca sunt facute cu scopul obtinerii de venituri. Valoarea lor nu are limita daca indeplinesc acest principiu.

 • #22473
   Cati Sandru 
  Participant

  buna seara! sunt pensionara pentru limita de varsta si doresc sa prestez servicii la o firma de curierat – “alte activitati postale si de curierat” CAEN 5320. Mi s-a propus pentru colaborarea cu ei sa-mi constitui PFA. Estimez ca venitul net obtinut nu va depasi 1500 lei/luna. Ce obligatii fiscale am in aceasta situatie? Mijlocul de transport folosit fiind bicicleta, pot deduce cheltuielile de intretinere/reparatii ale acesteia, sau achizitia uneia noi? multumesc

 • #23044
   Constantin Cozma 
  Keymaster

  Buna ziua! Platiti 10% impozit pe venitul net. Puteti cumpara bicicicleta si puteti deduce ch cu reparatie ei.

 • #28421
   mariusrasina 
  Participant

  Buna ziua, sunt PFA cu impozit la norma,… norma este 17400 lei, incasarile pe 2018 sunt de cca 35000 lei, la care suma se aplica impozitul si contributiile? Se pot deduce cheltuieli in cazul meu? daca da, care sunt acestea? Multumesc.

  • #28652
    Constantin Cozma 
   Keymaster

   Buna ziua! Din punct de vedere fiscal conteaza norma de venit. Aveti de plata 10% impozit din valoarea normei ca impozit pe venit. Nu platiti CAS si CASS decat daca mai obtineti si alte venituri. Nu deduceti cheltuieli.

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account