fbpx

Esalonarea obligatiilor fiscale din 2020

Ordonanta urgenta numarul 19 din 29 Martie 2021 modifica OUG 181/2020 M.Of. 988 din 26-oct-2020 privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Text integral aici.

Art. VII. – La articolul 1 alineatul (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 181/2020 privind unele măsuri fiscal- bugetare, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 988 din 26 octombrie 2020, cu modificările ulterioare, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

” a) să depună o cerere la organul fiscal, în perioada 26 octombrie 2020 – 15 decembrie 2020, precum și în perioada 1 ianuarie 2021 – 30 septembrie 2021 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare;”.

Observatie! A trecut un an greu peste multe afaceri din Romania, veniturile au scazut aproape de 0 pentru anumite activitati. Sunt persoane care au primit indemnizatia de ajutor COVID-19 si acum descopera ca trebuie sa plateasca taxe de 41,5% din suma incasata. Banii s-au cheltuit si este dificil de platit aceste taxe dintr-o data. In acest caz, esalonarea poate fi de mare ajutor, mai ales celor care au sume maricele de rambursat.

Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale

Pentru esalonare se depune online formularul D5, asa cum se depune si declaratia unica.

Pentru obligatiile fiscale principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data declararii starii de urgenta  (16 martie 2020) si nestinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, administrate de ANAF, se aproba esalonarea la plata pe o perioada de cel mult 12 luni.

La esalonare intra si obligatiile fiscale aferente veniturilor obtinute in 2020, declarate prin capitolul 1 din declaratia unica 2021, inclusiv obligatiile fiscale datorate pentru indemnizatia incasata. In acest caz, cererea de esalonare se depune dupa data de 25 mai 2021 – data la care obligatiile fiscale sunt scadente.

Pentru a beneficia de esalonarea la plata, debitorul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

 • sa depuna o cerere la organul fiscal, pana la data de 30 septembrie 2021 inclusiv; la cerere, debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;
 • sa aiba depuse toate declaratiile fiscale;
 • sa nu inregistreze obligatii fiscale restante la data declararii starii de urgenta si nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
 • sa nu se afle in procedura falimentului;
 • sa nu se afle in dizolvare;
 • sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara;

Esalonarea la plata NU se acorda pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.

In cazul in care beneficiezi deja de o esalonare la plata, dupa scadenta obligatiilor din declaratia unica 2021, mai poti depune o cerere pentru salonarea noilor datorii catre buget.

Nivelul dobanzii este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, (esalonarea este ca si un imprumut cu o dobanda de 3,65% pe an).

In plus, pentru rata de esalonare la plata achitata cu intarziere, pana la urmatorul termen de plata din graficul de esalonare, se percepe o penalitate. Nivelul penalitatii este de 5% din suma ramasa nestinsa din rata de esalonare.

Onservatie. Obligatiile fiscale estimate prin declaratia unica din 2021 (capitolul 2) nu intra la esalonare, pentru ca sunt scadente dupa data de 30 septembrie 2021.

8 comentarii la “Esalonarea obligatiilor fiscale din 2020”

 1. Buna ziua, am fost azi la ANAF – Ploiești sa depun Declarația Unica pentru anul 2020. Am de plata impozit pe profit și impozitul pe indemnaizatiile din perioada Martie – Aprilie – Mai. Am întrebat de eșalonare ..Doamna de la ghișeu a spus ca se poate face eșaloane, dar m-a preluat un domn sus într-un birou și a țipat la mine ca nu se poate face eșalonare, ca de ce nu am plătit pana acum.. dansul a specificat cum.. ca nu a fi vrut sa plătesc și așa mai departe. Am plecat din biroul dansului foarte nedumerit. Am revenit la ghișeu și am transmis ca domnul respectiv a spus ca nu se poate.. doamna a spus sa vin după 25 MAI sa fac cerere. Nu mi se pare corect sa fi vorbit astfel cu mine. Am încercat sa explic ca din sursele mele se poate face eșalonare dar a spus ca nu este așa. Ce spuneți domnule Constantin? Mulțumesc anticipat.

 2. rigopolaurelian

  Am nevoie de o informație sigură și cât se poate de repede dacă mă poate ajuta cineva și anume: dacă ești angajat in altă instituție și deții și un PFA care se încadrează să primească ajutorul de șomaj acordat în acest moment de statul român și impozitat ca atare, poți beneficia de acest ajutor sau nu ? are vreo legătură că ești si angajat și ai un alt venit ? PFA-ul este pe linie moartă deoarece e in zona Horeca/evenimente ! poți beneficia de ajutor chiar dacă ești și angajat sau dacă da, te trezești la un moment că trebuie să dai inapoi tot cei ai primit pentru PFA ! Este vreo lege in acest sens ? Mulțumesc !

 3. Multumesc frumos pentru toate informatiile pe care le postati D-le Constantin ! Foarte utile si de actualitate .O zi frumoasa.

Scrie mesajul tau aici:

Microgrant 2000 euro!
Sesiune depunere cereri:
25 Oct. - 23 Nov. 2021

Pentru verificare eligibilitate trimiteti copia certificatului de înregistrare la constantin@gestiunepfa.ro