Omiteți conținutul
Telefon: 0724 331 977 - suport@gestiunepfa.ro
  • Înregistrare
  • Autentificare
  • Contactează-ne!
Ghid PFA
  • Legislație
  • Soluții & Prețuri
    • Toate Soluțiile
    • Actualizări Ghiduri
    • Recenzii de la Clienti
  • Ghidurile mele
  • Consultanță
  • Suport
  • Despre
    • Înregistrare
    • Autentificare
    • Contactează-ne!

Diferența dintre venitul brut, venitul net și venitul impozabil

19/04/2022 19/04/2022 / 3 Comentarii / Prevederi Generale

Pentru a evita confuziile, dar mai ales pentru a evita erori de calcul a taxelor datorate la bugetul de stat, clarificam mai jos principalii termeni utilizati la calculul impozitului si a contributiilor sociale.

Conform Codului Fiscal „Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.” Pentru veniturile realizate, persoanele fizice datoreaza impozit pe venit. Cota de impozit este de 10%.

Termenii utilizati la calcularea impozitului pe venit:

  1. venit facturat – este egal cu totatul venitului din facturile emise in cursul unui an;
  2. venit brut incasat – este venitul incasat de contribuabil in cursul anului fiscal, din veniturile facturate in cursul anului sau din anii anteriori;
  3. venitul net anual – este egal cu diferenta dintre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile (este venitul pe care il raportam la plafonul de 12 salarii minime pe economie); cheltuielile deductibile nu inlcud contributiile sociale;
  4. venitul net anual recalculat se determina pe fiecare sursa de venit prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale inregistrate in anii precedenti din aceeasi sursa de venit;
  5. venit net impozabil este egal cu diferenta dintre venitul net recalculat  si contributia sociala datorata – CAS;
  6. la venitul net impozabil se aplica procentul de 10% si se obtine impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal incheiat;

Documentele in care se evidentiaza valorile de mai sus:

  • venitul facturat se evidentiaza in Jurnalul de vanzari;
  • venitul brut incasat se evidentiaza in Registrul jurnalul de Incasari si Plati, (RJIP);
  • venitul net anual se calculeaza in Registrul de Evidenta Fiscala, (REF);
  • venitul net anual recalculat se evidentiaza in Declaratia Unica, sectiunea I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT
  • venitul impozabil se calculeaza in declaratia unica, sectiunea I.4. Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real

Contapp soluție rapidă și corectă pentru calculul venitului impozabil la PFA – II – IF – Profesii Liberale.

Scapa de grija impozitului cu Contapp – program de contabilitate pentru PFA si profesii liberale. Contapp va face calculele automat si va genera registrele de mai sus.

program de contabilitate in sistem real

Pierderea fiscala inregistrata din activitati independente

  • Daca la punctul 3 obtinem un rezultat negativ acesta reprezinta pierdere fiscala pentru acea sursa de venit realizata in cursul anului fiscal recent incheiat. Aceasta pierdere se  compenseaza cu venitul inregistrat din aceeasi sursa de venit in urmatorii 7 ani.
  • Daca la punctul 3 avem rezultat pozitiv dar la punctul 4 obtinem un rezultat negativ, acesta reprezinta o pierdere fiscala din anii anteriori care poate fi compensata cu veniturile din aceeasi sursa pana la 7-lea an, consecutivi.
  • Daca pierderea reportata, ramane necompensata după expirarea perioadei de 7 ani, aceasta reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.

Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinata in sistem real, se reporteaza si se compenseaza de catre contribuabil cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 7 ani fiscali consecutivi. Aceasta prevedere nu se aplica categoriilor de venituri pentru care impozitul este final (cu norme de venit).

Pierderile din categoriile de venituri provenind din strainatate se reporteaza si se compenseaza cu veniturile de aceeasi natura si sursa, realizate in strainatate, pe fiecare tara, inregistrate in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.

Important! In pierderea fiscala nu se adauga si nu se includ cheltuielile cu contributiile sociale, CAS si CASS.

Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:

  • reportul se  efectueaza  cronologic,  in  functie  de  vechimea  pierderii,  in  urmatorii  7  ani consecutivi;
  • dreptul la report este personal si netransmisibil;
  • pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei de 7 ani, reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.

Pana in 2017 pierderile fiscale raportate in declaratia 200 erau compensate de catre ANAF cu venitul net realizat, daca era cazul, in anul pentru care se depunea declaratia. Din 2018 a aparut declaratia unica si prin mecansimul de autoimpunere; revine in sarcina contribuabilului raportarea si compensarea pierderilor fiscale. Declaratia unica din 2022, la capitolul 1, prezinta rubrica pentru raportarea pierderilor necompnesate din anii anteriori.Important! Pierderile inregistrate de activitatile impuse la norma de venit nu reduc valoarea normei de venit. Impozitul de 10% se calculeaza la valoarea normei de venit chiar daca activitatea ta a inregistrat pierderi.

Exemplu:

Calculul venitului net in sistem real cu pierderi din anii anteriori (conform normelor de aplicare ale codului fiscal).

O persoana fizica realizeaza venituri din activitati independente impuse in sistem real, astfel:

Din fabricarea de furnire si panouri din lemn in anul 2017 inregistreaza o pierdere fiscala de 45.000 lei, iar in anul 2018 realizeaza un venit net anual de 60.000 lei:

Din dulgherie, tamplarie inregistreaza in anul 2018 o pierdere de 12.000 lei

Din lacatusarie realizeaza in anul 2018 un venit net anual de 30.000 lei.

Venitul ales pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale in anul 2018 este de 25.000 lei.

Contributia de asigurari sociale datorata este de 6.250 lei.

Venitul net anual impozabil pentru anul 2018 se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) stabilirea venitului net anual recalculat

Din fabricarea de furnire si panouri din lemn

60.000 lei – 45.000 lei = 15.000 lei

Din lacatusarie 30.000 lei

b) stabilirea venitului net impozabil

15.000 lei + 30.000 lei – 6.250 lei = 38.750 lei

c) impozitul anual pe veniturile realizate datorat

38.750 lei x 10% = 3.875 lei

Pierderea inregistrata din activitatea de dulgherie, tamplarie in suma de 12.000 lei urmeaza a fi recuperata in anii urmatori.

Imagine creata cu resurse preluate de pe Freepik.com

Distribuie:

  • Tweet

Despre autor

Constantin

Sunt economist, absolvent ASE Bucuresti, Facultatea de ​Contabilitate si ​Informatica de ​Gestiune. Din 2012 sunt specializat in ​contabilitatea si fiscalitatea persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu, titularul unei intreprinderi individuale.

3 comentarii la “Diferența dintre venitul brut, venitul net și venitul impozabil”

  1. Florina Petra
    18/05/2022 la 15:28

    Buna ziua, reprezint o Intreprindere individuala. Se poate introduce in programul dvs. urmatoarea situatie: Clientul plateste factura emisa de mine, de exemplu 120 lei, firma de intermediere financiara online imi retine 5 lei, deci eu primesc doar 115 lei.
    Deci: in banca se vede doar 115 lei, pe factura apare 120 lei. La 3 luni o data, firma de intermediere financiara online imi trimite factura pentru comisionul retinut.
    Cum va apare aceasta situatie pe Registrul de incasari si plati ? E ca si cum toti clientii platesc mai putin decat pe factura pe care le-o trimit eu. Multumesc.

    Răspunde
  2. Panait Serafima
    20/04/2022 la 15:09

    Buna ziua!
    Pot sa refac declaratia de venit din anii anteriori (ex.2017), pentru ca nu am dedus cheltuieli (facturi) facute atunci in interesul activitatii PFA? In spatiul privat online sau fizic la ANAF ?

    Răspunde
  3. Nicoleta Sumedrea
    19/04/2022 la 11:01

    Buna ziua,sunt persoana fizica,lucrez ca agent de asigurari,anul acesta m-am inregistrat la ANAF,si am declarat un venit estimat de 20000lei si 5000lei cheltuieli,daca depasesc sau nu realizez acest venit,ce trebuie sa fac la anul?
    Ce taxe trebuie sa platesc,impozit 10% si mai trebuie si alte taxe?
    Va multumesc.

    Răspunde

Scrie mesajul tau aici: Anulează răspunsul

Intocmeste-ti contabilitate cu:

Facturare si contabilitate in partida simpla. Online.

Totul intr-un singur loc :

Ghid contabilitate partida simpla

Comentarii Recente

  • LM on Sesiunea a II a pentru micrograntul de 2.000 de euroIeri, 24 iunie au intrat in sfarsit banii si la o persoana inscrisa in ultimele zile…
  • gabriel on Sesiunea a II a pentru micrograntul de 2.000 de euro@LETITIA Multumesc pentru ajutor, exact asa a fost!
  • Letitia on Sesiunea a II a pentru micrograntul de 2.000 de euro@Gabriel, Acum apasati iara pe editeaza si va aparea un ecran in care completati det…
  • Gabriel on Sesiunea a II a pentru micrograntul de 2.000 de euroBuna ziua, dupa ce am introdus cheltuielile (CAS, CASS, impozit, si o factura EMAG)…
  • LM on E-factura – obligația de a transmite facturile către clienti prin SPVOk dar eu ca liber profesionisti am client si statul b2g si firme sau alti liber pro…

Impozite și Contribuții Sociale 2022

Descarcă Ghidul Gratuit

  • Disponibil în format PDF
  • Cuprinde 40 pagini informative
  • Actualizat la 22.12.2021
  • Citești oriunde (chiar și la cafea)

Articole organizate dupa anul fiscal

  • Cod Fiscal 2022
  • Cod Fiscal 2021
  • Prevederi Generale
  • Cod Fiscal 2020
  • Cod Fiscal 2019
  • Cod Fiscal 2018
  • Cod Fiscal 2017
  • Cod Fiscal 2016
  • Cod Fiscal 2015
  • Cod Fiscal 2014
  • Cod Fiscal 2013
  • Cod Fiscal 2012

Autentificare

Înregistrare | Ai uitat parola?





Calculator venit net simplu

Informatii

Kronos Business Solutions SRL,
CUI 18787705, J39/10237/2006,
Str. Birnova, Nr.1, Bl.M115, Ap.34,
Sector 5, Bucuresti, 051161
(fara activitate la sediul social)

Important

  • Ghid Contabilitate PFA
  • Despre Ghid PFA
  • Termeni si Conditii
  • ANPC – 0219551
  • Formular de contact

Vzitatori pe site

  • 5.239.093
2012-2022 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă Ghidul gratuit

  • Disponibil în format PDF
  • Cuprinde 40 pagini informative
  • Actualizat la 22.02.2022
  • Citești oriunde (chiar și la cafea)
  • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții
Cookie-urile. Pentru a asigura buna funcționare a acestui site, uneori plasăm în computerul dumneavoastră mici fișiere cu date, cunoscute sub numele de cookie-uri. Majoritatea site-urilor mari fac acest lucru. Citește mai mult
Acceptare cookie-uri
Setări cookie-uri
Setări cookie box
Setări cookie box

Setări de confidențialitate

Alegeți ce cookie-uri să fie autorizate Puteți schimba aceste setări oricând. Deși aceasta poate rezulta în devenirea unor funcții indisponibile. Pentru informații legate de ștergerea cookie-urile vă rugăm să consultați funcția de Ajutor al browser-ului dvs. CITIȚI MAI MULT DESPRE COOKIE-URILE UTILIZATE DE NOI.

Cu ajutorul cursorului puteți activa sau dezactiva diferite tipuri de cookie:

  • Block all
  • Essential
  • Functionality
  • Analytics
  • Advertising

Acest site web va

  • Fundamental: Ține minte setările permisiunilor de cookie
  • Fundamental: Permite sesiunile de cookie
  • Fundamental: Adună informațiile introduse în formularele de contact pentru newsletter sau alte formulare de pe toate paginile
  • Fundamental: Ține evidența produselor adăugate în coșul de cumpărături
  • Fundamental: Autentifică logarea dvs. în contul de utilizator
  • Fundamental: Ține minte limba pe care ați selectat-o

Acest site nu va

  • Ține minte detaliile de login
  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată
  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică
  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site web va

  • Fundamental: Ține minte setările permisiunilor de cookie
  • Fundamental: Permite sesiunile de cookie
  • Fundamental: Adună informațiile introduse în formularele de contact pentru newsletter sau alte formulare de pe toate paginile
  • Fundamental: Ține evidența produselor adăugate în coșul de cumpărături
  • Fundamental: Autentifică logarea dvs. în contul de utilizator
  • Fundamental: Ține minte limba pe care ați selectat-o
  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată

Acest site nu va

  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică
  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site web va

  • Fundamental: Ține minte setările permisiunilor de cookie
  • Fundamental: Permite sesiunile de cookie
  • Fundamental: Adună informațiile introduse în formularele de contact pentru newsletter sau alte formulare de pe toate paginile
  • Fundamental: Ține evidența produselor adăugate în coșul de cumpărături
  • Fundamental: Autentifică logarea dvs. în contul de utilizator
  • Fundamental: Ține minte limba pe care ați selectat-o
  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată
  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică

Acest site nu va

  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site web va

  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată
  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică
  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site nu va

  • Ține minte detaliile de login
Salvați și închideți