fbpx

Depunerea declaratiei 392B in 2015

Facebook profile photoPână la data de 25 februarie 2015 inclusiv, trebuie depusă declarația 392/B –  declarație informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii și achizițiile efectuate în anul 2014.

Declarația 392B se completează și se depune de către toate persoanele fizice autorizate (PFA, II, IF), neplătitoare de TVA, impozitate în sistem real sau la norma de venit, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului 2014 este inferioară sumei de 65.000 de euro, respectiv inferioară sumei de 220.000 lei.

Nu se depune  în situația în care persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul 2014 livrări de bunuri şi prestări de servicii  în interiorul țării şi/sau  achiziții efectuate din țară. Nu se depune dacă nu ai  vânzări şi nu ai cheltuieli, adică totul e pe zero.

Pentru întocmirea declarației este necesară realizarea jurnalului de cumpărări și a jurnalului de vânzări.

În jurnalul de cumpărări se înregistrează toate facturile emise de furnizori pe numele PFA/II, în cursul anului 2014, plătite sau neplătite. Pentru completarea declarație 392B trebuie să împarți achizițiile făcute în funcție de situația furnizorilor tăi dupa criteriul: plătitori de TVA sau neplătitori de TVA.

În jurnalul de vânzări se înregistrează totale facturile emise de PFA/II către clientii săi, indiferent dacă au fost sau nu încasate. Pentru completarea declarației 392B trebuie să împarți vânzările efectuate în funcție de situația clienților tăi, plătitori de TVA sau neplătitori de TVA. Valoarea facturilor emise în anul 2014 de PFA/II reprezintă cifra de afaceri pe anul 2014.

Declarația 392 se completează electronic (programul se descarcă de aici și se deschide cu Adobe Reader). Formatul electronic depus (pe cd) va fi însoțit de formularul editat si printat cu ajutorul programului, semnat  şi  ştampilat, conform legii. Formularul se printeză în două exemplare:

 • 1 exemplar se depune la unitatea fiscală, împreună cu suportul electronic;
 • 1 exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

Mai multe detalii cu instrucțiunile de completare a declarației 392B pe site-ul ANAF.

Prin declarația 392B fiscul urmarește dacă ai depășit, în cursul anului, plafonul de înregistrare ca plătitor de TVA (220.000 lei) sau dacă ai depășit plafonul de 100.000 de euro (la cursul BNR din decembrie 2014), când devine obligatorie contabilitatea în partidă simplă și impozitarea în sistem real.

Conform Codului de procedura fiscală, amenzile pentru nedepunerea declarațiilor infomative 392 A si 392 B se sancționează cu amenzi de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice.

In exemplul practic atașat la Ghidul PFA sunt întocmite pe o situatie reală jurnalele de cumpărări și  de vânzări pe baza cărora am completat declarația 392B.

28 comentarii la “Depunerea declaratiei 392B in 2015”

  1. In mod normal, dupa data de 25 februarie, se depune CU amenda. Nu stiu exact ce inseamna asta, deoarece nu s-a ajuns la asa ceva (nu stiu daca se plateste pe tot la anaf sau in alta parte).
   Depinde si de persoana pe care o nimeresti la ghiseu. Eu, anul trecut, am depus-o dupa data de 25 februarie (candva prin martie). Si mi-a acceptat-o, fara sa se ajunga la amenda. Doar mi-a atras atentia. Amenda poate fi de la cateva sute de lei pana la 3000 de lei din cate am inteles. Mai mult de atat nu as putea spune, daca am fost sau nu „atent” si cu persoana de la ghiseu.
   Ideea e ca, mai ales daca e prima abatere, sunt sanse mari sa fie intelegatoare.

 1. Buna ziua,In primul rand felicitari pentru raspunsurile data Va rog si eu lamuriri cu 392 b
  PFA norma de venit agricultura—.cifra de afaceri cati bani s-au incasat di vanzari si subventia APIA—-LIVRARI DE BUNURI ce am vandut cu factura valoarea ,separat cu tva
  Achizitii val facturi marfa cumparata
  PFA norma de venit programare ,infiintata 1 oct 2015- cifra afaceri banii incasati [se trec si taxele platite din ce am incasat?]
  achizitii nu am cumparat nimic pe PFA ,DECI NU TREC NIMIC
  MULTUMESC MULT.
  CU RESPECT,
  COMAN ION

 2. Buna ziua,

  Referitor la 392, fie A sau B, oriunde am cautat (inclusiv pe site-ul ANAF) scrie: „nu se depune daca persoana impozabila nu a desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii”. Din asta deduc faptul ca veniturile externe sunt excluse din aceasta declaratia, corect? Din moment ce aceste venituri nu creeaza obligatia de a depune aceasta declaratie. Doar ca nu am gasit nicaieri o clarificare in acest sens.
  Mai exact, daca trebuie totusi sa depun aceasta declaratie, dat fiind faptul ca am desfasurat prestari de servicii si in tara, nu doar in afara (in cazul meu, prin „in afara tarii” ma refer chiar in afara UE, nu doar in afara Romaniei)? Ce fac in cazul acesta? Am obligatia de a completa 392 (B, in cazul meu – nefiind inregistrat in scopuri de tva), DAR cum o completez? Prin „nu se depune daca persoanele impozabile nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii” inteleg ca nu trebuie sa depun declaratia daca am doar venituri externe, dar daca totusi trebuie sa o depun (pentru ca am avut activitate si in interiorul tarii) ce fac, includ sau nu acele venituri externe in cifra de afaceri declarata in declaratia 392?
  Caut de zile intregi pe net, inclusiv pe site-ul ANAF si in Codul Fiscal, din „scoarta in scoarta”. Nu am gasit aceasta informatie NICAIERI. Am intrebat pana si pe diverse forumuri, fara a primi niciun raspuns.

  Chiar nu stie nimeni cu certitudine?

  1. Buna ziua.Si eu sunt in aceeasi situatie ca dvs.Asa ca o sa raman la mana d-nelor de la finantele locale.Daca zic da, da daca zic nu, nu.Ca asa este in Romania pt ca apoi ma trezesc cu amenda.

 3. Buna ziua! Detin un pfa nou infiintat. Din pacate, nu am reusit sa ajung sa depun declaratia 220.
  1. Daca am domiciliul in localitatea X, iar sediul profesional in localitatea Y, din acelasi judet (in care nu intreprind activitatea), unde trebuie depuse declaratiile? Cei de la registrul comertului m-au trimis la finante in localitatea unde am sediul social, dar cei de acolo au spus ca inregistrarea la ei nu este posibila decat daca am domiciliul in acelasi oras.
  2. Totodata, aveti idee, daca la prima intarziere, se aplica direct amenzi sau avertisment?
  3. Daca pfa-ul este singura sursa de venit, ce contributii sunt obligatorii si care nu pot fi platite?
  Va multumesc!

  1. Buna seara. 1. Declaratiile care se refera la titular – venit, pensie sau sanatate se depun la domiciliul acestuia. Declaratiile cu privire la TVA, salariati, le depuneti la sediul profesional. 2. Este la dispozitia inspectorului de la ANAF depinde de durata intarzierii, tipul declaratiei, etc. Depuneti cat mai repede declaratiile. 3. Cititi acest articol va rog: http://gestiunepfa.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2015/

 4. Buna seara,

  Am aflat astazi de necesitatea depunerii acestui formular, insa este necesara depunerea lui si in cazul pfa la norma de venit? In cazul acesta, care este amenda? Am pfa din octombrie 2014 si nu am stiut ca trebuie depusa aceasta declaratii…

 5. buna ziua.

  daca sunt platitor de TVA, incepand cu 1 ianuarie 2015, deoarece am depasit cifra de afaceri de 65.000 euro, la data de 30 noiembrie 2014, trebuia depusa declaratia 392A sau 392B, avand in vedere ca cifra ce afaceri la 31 decembrie este mai mare de 65.000 euro.

  multumesc

 6. Daca am devenit platitor de tva in cursul anului,iar de la acea data nu am mai avut livrari,cum completez 392A? Cu valoare 0,sau cu cifra de afaceri,dar trecand 0 la tva? Multumesc!

  1. Buna seara. Treceti Cifra de afaceri pe care ati avut-o in cursul anului 2014. CA este intotdeauna fara TVA.
   Oricum la dvs cand ati facut livrarile nu erati platitor de TVA.
   Cand defalcati intre clienti platitori de TVA si neplatitori, treceti la TVA 0, pentru ca nu ati facturat cu TVA in 2014.

 7. Buna ziua,

  Incerc sa introduc o suma cu virgula (120,5 lei), pentru ca aceasta este suma facturii, in schimb, nu pot introduce decat sume rotunde. Ar trebui sa rotunjesc si sa pun 121 sau 120?

  Multumesc anticipat pentru raspuns

  1. Buna ziua! Conform legii ”impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 49 de bani inclusiv.”

 8. Avand in vedere ca sunt firma neplatitoare de tva si inreg facturile de cumparari cu tva-ul inclus ce suma trebuie trecuta in 392b la achizitii de la persoane inreg in scop tva daca totalul facturilor primite de la firme platitoare de tva este de 75 lei?
  valoare 61 si tva 14?

  1. Buna seara. Trebuie evidentiate achizitiile nete si TVA-ul aferent. 61+14 lei cu spuneti dvs.
   De regula se declara facturile, de unde puteti extrage usor cele doua valori.

 9. Buna ziua,
  In 392 se trece impozitul pe profit , cass (la achizitii)?
  Dar taxele de infiintare PFA?
  Multumesc

 10. Bonurile fiscale de combustibil, cu CIF PFA trecut pe ele, care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, se trec la rubrica achizitii in D392B? Multumesc.

  1. CIF-ul pe bon este util doar pentru platitorii de TVA, care vor sa-si deduca TVA-ul. Dar la un neplatitor de TVA achizitiile reprezinta cel putin facturile de intrare, pentru ca doar astfel putem stabili exact situatia frunizorului, platitor sau neplatitor de TVA.
   In extremis, ca neplatior de TVA, orice factura sau bon fiscal (de combustibil, de rechizite, etc) poate fi trecut in declaratia 392B.

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!

Formularul Declaratia Unica 2021 a fost publicat.

Ghiduri in curs de actualizare.