fbpx

Declaratia unica rectificativa. Cum se completeaza.

In asteptarea declaratiei unice cu sectiunile de bonificatii, pentru care persoanele care au depus deja declaratia trebuie sa depuna o declaratie rectificativa, te rog sa citesti articolul de mai jos, unde am clarificat ce inseamna rectificarea declaratiei, inainte ca acest proces sa devina si mai complicat.

Declaratia unica rectificativa se depune pentru corectarea sau completarea informatiilor transmise in declaratia unica initiala.

Conform ordinului 139/2020: 3. Rectificarea declaraţiei

3.1. Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

3.2. Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pentru anul …..” şi/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ………..”, după caz).

3.3. Declaraţia rectificativă se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/anterioară.

Declaratia unica rectificativa se utilizeaza pentru:

 • corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
 • modificarea datelor de identificare ale persoanei fizice;
 • modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
 • modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
 • corectarea altor informatii prevazute de formular.

Te-ai încurcat la completarea declarației unice? Te ajutăm noi!

 • Ne trimiti informatii legate de veniturile obtinute
 • Verificam, calculam si completam noua declaratie
 • Iti trimitem formularul corectat pe care il depui la ANAF

Pentru depunerea declaratiei rectificative se vor avea in vedere urmatoarele:

 • declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
 • este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
 • declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
 • o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate;
Conform ordinului 139/2020: 3.6. Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere. Fac excepţie contribuabilii care nu au obligaţia completării capitolului I din declaraţie şi care rectifică declaraţia în condiţiile prevăzute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Important! Declaratia unica rectificativa se depune numai daca s-a depus o declaratia unica initiala. O declaratia unica initiala este declaratia care nu are selectat (bifat) rubrica de rectificativa.

Prin declaratia unica rectificativa se poate rectifica declaratia integral sau pe capitole:

 • Capitolul 1: Definitivare venituri realizate in 2019, se bifeaza casuta de langa Declaratie rectificativa privind Capitolul I.
 • Capitolul 2: Datele pentru veniturile estimate in 2020, se bifeazz casuta de langa Declaratie rectificativa privind Capitolul II.

In declaratia unica rectificativa se completeaza un capitol sau ambele, la toate rubricile, dupa cum este necesar.

Exemplu: O persoana fizica care desfasoara activitati independente impuse in sistem real si venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere apartament), a depus pana la data de 31 iulie 2019 declaratia unica completata la:

 • capitolul 1, cu definitivarea impozitului pe venitul din 2018;
 • capitolul 2, cu estimarea venitului din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor;

La data de 30 septembrie 2019, contractul de inchiriere a fost anulat prin intelegerea partilor.

Conform codului fiscal, persoana fizica depune pana la data de 30 octombrie 2019 (in termen de 30 de zile), declaratia unica rectificativa completata doar pentru capitolul 2, unde se completeaza aceleasi sume la venitul estimat din activitati independente dar recalculeaza venitul estimat din cedarea folosintei bunurilor.

Important! Pentru definitivarea veniturilor din 2019 se depune Declaratia unica 2020 completata la capitolul 1. Aceasta modifica declaratia din 2019 completata la capitolul 2, unde am estimat venitul si contributiile pentru 2019. Astfel se modifica impozitul datorat si eventual contributiile datorate pentru 2019, fata de cele estimate. Deci, pentru definitivare nu se depune declaratie rectificativa la venitul estimat din 2019.

Putem depune o declaratia rectificativa pentru anul anterior (2019), pentru care folosim modelul declaratiei din 2019, daca:

 • este necesar sa modificam capitolul 1 din declaratie cu venitul realizat in 2018;
 • este necesar sa modificam venitul si contributiile estimate pentru 2020; mai ales pentru acele activitati pentru care nu se definitiveaza impozitul pe venit (exemplu venituri din chirii in lei sau activitati cu norme de venit);

De ajutor:

[rating]

6 comentarii la “Declaratia unica rectificativa. Cum se completeaza.”

 1. Mihaela Porumb

  Buna. Pentru PFA la norma de venit (din 2020 PFA-ul e suspendat) s-a depus declaratia unica in 2020 doar pentru a beneficia de bonificatiile aferente anului 2019. Pentru ca ulterior PF-ul obtine venituri din dividende pentru care este obligat sa plateasca CASS trebuie facuta o declaratie rectificativa pentru capitolul 2? Capitolul 1 in care era bifa doar pe „Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există
  obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal” trebuie sa mai apara in declaratia rectificativa pentru dividende sau ele se pastreaza in evidenta ANAF din declaratia initiala? Multumim mult!

 2. Buna ziua,
  pt.PFA cu norma de venit,inca nu imi dau seama cum se face rectificarea.Initial, cap.1 nu trebuia completat, iar cap.2 era estimarea pe 2020.

  Poate imi dau seama cand vad PDF-ul.

  Lia

 3. Buna ziua! Persoanele care au platit obligatiile fiscale la 2019 beneficiaza de bonificatii daca depun declaratia rectificativa. Sumele platite in plus reprezentand bonificatiile pot fi utilizate pentru stingerea unor obligatii fiscale viitoare (de exemplu pentru 2020) sau pot fi restituite daca se depune cerere de restituire.

 4. Si eu sunt interesata daca se poate recupera bonificatia pentru platile realizate inainte de anuntarea bonificatiilor.
  Multumesc!

 5. Gabriela Badescu

  Cei care am depus deja Declaratia unica trebuie sa asteptam noul model pentru rectificare sau trebuie sa completam pe vechiul formular ?? Multumesc

Scrie mesajul tau aici:

Ai completat Registrul de Evidentă Fiscală?

Este primul document verificat de ANAF

8 din 10 registre verificate sunt completate gresit, pentru că includ cheltuieli nedeductibile.

Pentru verificare, am construit o aplicație specială care stabilește deductbilitatea pentru 25 de categorii de cheltuieli.​