fbpx

Declaratia unica precompletata in SPV

In spatiul privat virtual (SPV) au inceput sa fie distribuite Declaratii Unice precompletate cu datele utilizatorului.

Dupa precompletare, sistemul ANAF trimite o notificare pe adresa de email a contribuabilului. Deci, declaratia unica precompletata poate fi descarcata din SPV, doar daca contribuabilul are creat un cont pe site-ul ANAF.

Datele precompletate se bazeaza pe istoricul de declaratii a contribuabilului. Practic, sistemul ANAF copiaza datele pe care le-ai depus anterior.

Datele precompletate trebuie modificate in raport cu situatia reala a veniturilor si cheltuielilor efectuate in anul fiscal incheiat. Verifica cu atentie, modifica acolo unde sunt informatii noi, de regula la venituri si cheltuieli, valideaza si incarca declaratia unica, la fel cum ai facut-o si pana acum.

Important! Daca nu ai primit notificare, nu o astepta, depune declaratia unica pana la data de 25 mai 2021.

Daca ai depus deja declaratia unica, ignora declaratia precompletata.

Comunicatul Ministerului de Finante

Pentru sprijinirea contribuabililor, Ministerul Finanțelor anunță că persoanele fizice pot accesa declarația unică (formularul D 212) precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale. Acest demers este parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării și eficientizării Spațiului Privat Virtual.

Rubricile precompletate conțin veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit și contribuțiile sociale eventual datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate în funcție de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existența unui contract de închiriere, derularea unei activități independente sau a unei activități agricole.

Descărcarea și transmiterea declarației unice se pot realiza prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Acei contribuabili care nu au depus încă declarația unică pentru anul 2020 vor primi, începând de astăzi, declarația precompletată. Aceștia vor fi notificați despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal.

Documentul transmis are rol orientativ. Acesta nu garantează nici corectitudinea sumelor, nici faptul că toate veniturile sau obligațiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declarației unice. Sumele realizate și obligațiile fiscale trebuie verificate și completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceștia. Neprimirea declarației precompletate în contul SPV nu înseamnă că nu există obligația depunerii declarației unice de către contribuabil.

Pentru descărcarea declarației unice precompletate, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV. Tot în cadrul SPV, se pot găsi și informații despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.

Este important de subliniat că fiecare contribuabil trebuie să verifice datele precompletate în declarație pentru a se asigura că sumele declarate sunt cele corecte. Responsabilitatea finală privind sumele incluse în declarația unică aparține contribuabililor. În eventualitatea în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică rectificativă.

6 comentarii la “Declaratia unica precompletata in SPV”

 1. Grigoriu Mihai

  nu merge, cand doresc sa depun in loc sa accepte depunerea sare la un tabel in care apare declaratia unica precompletata si asa nu pot depune nimic!

 2. Vedeti ca chiar daca anterior ati estimat peste prag, in asta precompletata va pune automat si CAS si CASS in Cap. 1. Asa ca platiti de 2 ori CAS si CASS. Buna treaba. Un real sprijin!

 3. Buna ziua! Cand completam rectificativa pentru recalcularea normei de venit, trebuie să completam și la „data intreruperii temporarere a activității „(dacă s a oprit din cauza starii de urgență) sau completăm direct norma recalculata pentru perioada de activitate si lasam liber la „data intreruperii temporare…”?
  Multumesc!

Scrie mesajul tau aici:

Consultanță accesare microgrant

Sesiunea a II-a Octombrie 2021

15% REDUCERE
pe perioada vacanței!

 • 00zile
 • 00ore
 • 00min
 • 00sec