Declaratia unica pentru veniturile din 2017 si 2018

Actualizat 27  Martie 2018

Pentru calculul CAS, CASS si impozitului pe venit pentru anul 2018, intra pe aceste articol.

Textul de mai jos este conform cu  Ordonanta de Urgenta nr 18 care modifica Codul Fiscal,  publicata in Monitorul Oficial in data de 23 Martie 2018.

1. In ceea ce priveste stabilirea impozitului pe venitul net obtinut in 2017

“Contribuabilii care pentru veniturile realizate in anul 2017 aveau obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat (declaratia  200), din Romania si din strainatate, potrivit reglementarilor in vigoare la data realizarii venitului, au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 iulie 2018;

Pentru veniturile realizate in anul 2017, obligatiile fiscale sunt cele in  vigoare la data realizarii venitului, urmand ca organul fiscal sa stabileasca impozitul anual datorat prin emiterea deciziei de impunere anuale pe baza declaratiei unice – formularul 212.

La stabilirea venitului net anual impozabil/castigului net anual impozabil vor fi avute in vedere pierderile fiscale reportate pentru fiecare sursa de venit precum si metodele de evitare a dublei impuneri, dupa caz.”

2.  In ceea ce priveste definitivarea contributiilor pentru anul 2017

In anul 2018, contribuabilii persoane fizice nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul 2017, daca pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta au depus la organul fiscal declaratia privind veniturile realizate din Romania – formular 200 sau declaratia privind veniturile realizate din strainatate – formular 201.

In cazul in care, pentru veniturile realizate in anul 2017, se depune si declaratia unica organul fiscal utilizeaza pentru definitivarea anului 2017 datele declarate in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declaratia privind venitul estimat/norma de venit – formular 220, declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit – formular 221, declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate formular 600, depuse la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, vor fi inlocuite cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, ce se va depune pana la 15 iulie 2018.

Pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii aferente veniturilor realizate in anul 2017, organul fiscal utilizeaza datele declarate in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depusa pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv.

Recomandare! Asa cum a fost formulat textul in Ordonanta, declaratia unica nu este obligatorie decat pentru foarte putini contribubili, de aceea iti recomand sa depui declaratia unica chiar daca ai depus declaratia 200 si sa mai transmiti inca o data ANAF-ului optiunile tale. Vei avea si ca dovada un exemplar din declaratia unica (declaratia 212) inregistrat la ANAF. Ideal este sa transmiti formularul online ca sa castigi 5% din contributii si impozit.

Termenul de depunere si de plata

Prin exceptie, pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei unice este 15 Iulie 2018.

In functie de venitul estimat contribuabilul se incadreaza la plata contributiilor de pensie sau de sanatate sau poate opta pentru plata lor.

Poti modifica oricand in cursul anului venitul estimat pentru 2018, caz in care vei depune din nou declaratia unica (rectificativa) si vei recalcula contributiile sociale datorate.

Impozitele si contributiile datorate pentru venitul estimat din 2018 se pot face oricand in cursul anului, termenul limita de plata este 15 Martie a anului urmator.

Impozitul si contributiile finale pentru veniturile obtinute in 2017 se platesca in termen de 60 de zile de la primirea deciziei de impunere emisa de ANAF.

Cum si unde se depune declaratia unica

 • Pentru anul 2018 se accepta si depunerea pe suport de hartie – la ghiseu sau prin posta. Din 2019 declaratia se va depune numai online. Se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul.
 • Declaratia se depune si online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta: prin Spatiul Privat Virtual de catre contribuabil sau de catre imputernicit, cu certificat digital calificat.

Dupa depunerea declaratiei:

 • pentru venitul net  obtinut in 2017 ANAF va emite decizii de impunere cu impozitul si contributiile de plata. Este ultimul an cand ANAF va mai emite decizii de impunere;
 • pentru veniturile obtinute in 2018 vei calcula  singur impozitul si contributiile, ANAF nu va mai emite decizii de impunere.

Bonificatii acordate pentru anul 2018 la plata impozitului si contributiilor

 • 5% pentru depunerea online a declaratiei unice – se calculeaza bonificatie din valoarea impozitului si contributiilor sociale;
 • 5% pentru plata impozitului si contributiilor pana la data de 15 decembrie 2018;

Bonificatiile se acorda si separat daca unul din criterii nu se indeplineste.

Concret, pana la data de 15 Iulie 2018 vei depune declaratia unica cu:

 • rezultatul obtinut pe anul 2017. ANAF va emite decizii de impunere pentru veniturile obtinute in 2017 (pentru ultima data).
 • estimarea pentru anul 2018 – tot in aceeasi declaratia vei face estimarea venitului net pentru anul 2018 in functie de care vei plati contributii si impozit pentru anul 2018.

Anul viitor pana la data de 15 martie 2019, vei depune declaratie unica in care:

 • raportezi venitul net obtinut in 2018, pentru care trebuie sa fii platit deja impozitul si contributiile;
 • estimezi venitul net pentru anul 2019 in functie de care vei plati contributii si impozit pentru anul 2019.
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,50 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist, din 2012 specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente te ajuta sa calculezi corect venitul net si cheltuielile deductibile si nedeductibile, sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala si sa completezi Declaratia Unica. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Gasesti exemple practice de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017 si 2018. Comparatie fiscala 2017 vs 2018. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

16 Comentarii
 1. Lavinia Nedelea 2 săptămâni în urmă

  Buna ziua! Am doua intrebari. CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile?
  Pentru depunerea online a declaratiei este obligatorie semnatura electronica?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! CASS si CAS sunt ch deductibile. Nu e nevoie de certificat digital pentru depunere online, doar sa aveti spatiu privat virtual configurat pe serverele ANAF.

 2. Anca 3 săptămâni în urmă

  Buna ziua,

  Mai sus, in incheiere, spuneati ca ” Anul vitor pana in data de 15 martie 2019 vei depune declaratia unica in care: raportezi venitul net obtinut in 2018, pentru care trebuie sa fi platit deja impozitul si contributiile”. As dori sa ma ajutati sa inteleg daca pana la 15 martie 2019 trebuie sa fi platit deja impozitul si contributiile calculate in functie de venitul net pe care l-am realizat in 2018 sau calculate raportat la ceea ce estimasem ca voi realiza pe 2018?
  Venitul net realizat in 2018 se poate sti sigur abia la sfarsitul anului 2018, asta inseamna ca, daca am estimat mai putin decat plafonul si initial nu am platit CAS si CASS si am platit impozit mai mic, sunt obligata cand descopar ca am depasit in realitate plafonul, sa le platesc impreuna cu diferenta de impozit pana in 15 martie 2019?
  Sau sunt obligata sa le platesc ca si regularizare, dupa ce voi depune declaratia 212 pe 2019, cu venitul realizat in realitate pe 2018, adica abia dupa 15 martie 2019?
  Va mai exista posibilitatea de regularizare abia in anul urmator, chiar daca nu mai primim decizie de impunere ci ne calculam singuri? Sau pana pe 15 martie 2019 trebuie sa platim si regularizarea pe 2017 si pe cea pe 2018?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua. Pana la 31 decembrie 2018 puteti depune declaratii estimative pentru veniturile obtinute in 2018 ori de cate ori considerati ca este necesar. Veti face plati si veti profita de bonificatie in acord cu venitul net estimat. Dupa 1 ianuarie 2019 veti depune, o data cu declaratia cu venitul estimat pentru 2019 si declaratia cu venitul net realizat in anul 2018. In cele mai multe cazuri vor fi diferente, in plus sau in minus, fata de venitul etimat si ca urmare si platile vor fi corectate. Platiti in plus sau cereti resitutirea sumelor din impozitului pe venit si a CASS platit in plus (in unele cazuri). Pentru venitul net realizat in 2018 termenul de declarare si de plata este 15 martie 2019

   • Anca 2 săptămâni în urmă

    Multumesc mult!

 3. Cristian 1 lună în urmă

  Buna ziua,

  Care este site-ul de depunere online a declaratiei unice?
  Pare ca SPV https://pfinternet.anaf.ro nu a mai fost actualizat.

  Multumesc.

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna seara! Acum merge SPV dar declaratia unica va fi disponibila dupa 16 MAi 2018.

 4. Daniela 1 lună în urmă

  Daca am un venit din chirie, mai mic decat 12 salarii brute, mai trebuie sa depun sau sa platesc ceva?

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua. Conform OUG 18 din 23 Martie 2018, depuneti declaratia unica si va inregistrati pentru plata impozit si CASS la 6 salarii minime – daca in ultimul an nu ati fost angajata sau scutita de la plata CASS – sanatate. Deocamdata nu va grabiti sa depuneti – mai sunt nelamuriri si neclaritati.

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua. Depuneti declaratia 212 cu venitul net estimat pentru stabilirea impozitului si totodata pentru plata contributiei la sanatate la o baza de calcul de 6 salarii minime brute daca “în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat şi nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”. Nu sunt sigur aici cu CASS-ul de aceea va rog sa mai cereti o opinie.

 5. Anonim 1 lună în urmă

  Ce se intampla cu cei care sant si angajati cu norma intreaga si au un PFA? ce taxe platesc?

 6. Alexandru 1 lună în urmă

  Daca am depus deja declaratiile in ianuarie -200,220, 600 (am fost oarecum obligat fiindca am vrut sa trec de pe sistem real pe norma de venit), voi mai depune declaratia unica? Cand raportez venitul anul viitor voi raporta doar norma sau venitul real? Multumesc.

 7. Silvia 1 lună în urmă

  Concluzia din acest articol, nu trebuie sa platin impozit estimat la 25 martie si 25 Iunie?

 8. paula 1 lună în urmă

  cum se procedeaza cu depunerea declaratiei unica daca am depus declaratia 200 pt anul 2017,600 pt 2018 din luna ian 2018 cand nu se stia de declaratia unica.? vor fi anulate?
  ar fi necesar sa fie prezentat un exemplu practic pt toate cazurile de impunere cand este realizat plafonul ,cand nu este realizat, cand este cazul de optiune de cotizatie cas si cass.

  • GabiFarkas 1 lună în urmă

   Eu am fost la sediu ANAF unde mi s-a comunicat faptul ca nu trebuiesc achitate impozit estimat si contributii pe trim. 1 /an 2018 adica pana in data de 25.03.2018. Dar in schimb chiar daca am depus declaratiile 200;220;600 trebuie depus pana pe 15.07.2018 declaratia unica si preferabil online.

   • Autor
    Constantin 1 lună în urmă

    Multumim pentru informare. Asa banuiam si noi ca vor face si chiar asa recomandam tuturor. Chiar daca s-au depus toate declaratiile – 200, 220, 600 recomandam sa se depuna declaratia unica pentru a fi siguri ca au inregistrat corect datele in noul sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account