fbpx

Declaratia unica pentru veniturile din 2017 si 2018

Actualizat 27  Martie 2018

Pentru calculul CAS, CASS si impozitului pe venit pentru anul 2018, intra pe aceste articol.

Textul de mai jos este conform cu  Ordonanta de Urgenta nr 18 care modifica Codul Fiscal,  publicata in Monitorul Oficial in data de 23 Martie 2018.

1. In ceea ce priveste stabilirea impozitului pe venitul net obtinut in 2017

“Contribuabilii care pentru veniturile realizate in anul 2017 aveau obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat (declaratia  200), din Romania si din strainatate, potrivit reglementarilor in vigoare la data realizarii venitului, au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 iulie 2018;

Pentru veniturile realizate in anul 2017, obligatiile fiscale sunt cele in  vigoare la data realizarii venitului, urmand ca organul fiscal sa stabileasca impozitul anual datorat prin emiterea deciziei de impunere anuale pe baza declaratiei unice – formularul 212.

La stabilirea venitului net anual impozabil/castigului net anual impozabil vor fi avute in vedere pierderile fiscale reportate pentru fiecare sursa de venit precum si metodele de evitare a dublei impuneri, dupa caz.”

2.  In ceea ce priveste definitivarea contributiilor pentru anul 2017

In anul 2018, contribuabilii persoane fizice nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul 2017, daca pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta au depus la organul fiscal declaratia privind veniturile realizate din Romania – formular 200 sau declaratia privind veniturile realizate din strainatate – formular 201.

In cazul in care, pentru veniturile realizate in anul 2017, se depune si declaratia unica organul fiscal utilizeaza pentru definitivarea anului 2017 datele declarate in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declaratia privind venitul estimat/norma de venit – formular 220, declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit – formular 221, declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate formular 600, depuse la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, vor fi inlocuite cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, ce se va depune pana la 15 iulie 2018.

Pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii aferente veniturilor realizate in anul 2017, organul fiscal utilizeaza datele declarate in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depusa pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv.

Recomandare! Asa cum a fost formulat textul in Ordonanta, declaratia unica nu este obligatorie decat pentru foarte putini contribubili, de aceea iti recomand sa depui declaratia unica chiar daca ai depus declaratia 200 si sa mai transmiti inca o data ANAF-ului optiunile tale. Vei avea si ca dovada un exemplar din declaratia unica (declaratia 212) inregistrat la ANAF. Ideal este sa transmiti formularul online ca sa castigi 5% din contributii si impozit.

Termenul de depunere si de plata

Prin exceptie, pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei unice este 15 Iulie 2018.

In functie de venitul estimat contribuabilul se incadreaza la plata contributiilor de pensie sau de sanatate sau poate opta pentru plata lor.

Poti modifica oricand in cursul anului venitul estimat pentru 2018, caz in care vei depune din nou declaratia unica (rectificativa) si vei recalcula contributiile sociale datorate.

Impozitele si contributiile datorate pentru venitul estimat din 2018 se pot face oricand in cursul anului, termenul limita de plata este 15 Martie a anului urmator.

Impozitul si contributiile finale pentru veniturile obtinute in 2017 se platesca in termen de 60 de zile de la primirea deciziei de impunere emisa de ANAF.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

Cum si unde se depune declaratia unica

 • Pentru anul 2018 se accepta si depunerea pe suport de hartie – la ghiseu sau prin posta. Din 2019 declaratia se va depune numai online. Se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul.
 • Declaratia se depune si online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta: prin Spatiul Privat Virtual de catre contribuabil sau de catre imputernicit, cu certificat digital calificat.

Dupa depunerea declaratiei:

 • pentru venitul net  obtinut in 2017 ANAF va emite decizii de impunere cu impozitul si contributiile de plata. Este ultimul an cand ANAF va mai emite decizii de impunere;
 • pentru veniturile obtinute in 2018 vei calcula  singur impozitul si contributiile, ANAF nu va mai emite decizii de impunere.

Bonificatii acordate pentru anul 2018 la plata impozitului si contributiilor

 • 5% pentru depunerea online a declaratiei unice – se calculeaza bonificatie din valoarea impozitului si contributiilor sociale;
 • 5% pentru plata impozitului si contributiilor pana la data de 15 decembrie 2018;

Bonificatiile se acorda si separat daca unul din criterii nu se indeplineste.

Concret, pana la data de 15 Iulie 2018 vei depune declaratia unica cu:

 • rezultatul obtinut pe anul 2017. ANAF va emite decizii de impunere pentru veniturile obtinute in 2017 (pentru ultima data).
 • estimarea pentru anul 2018 – tot in aceeasi declaratia vei face estimarea venitului net pentru anul 2018 in functie de care vei plati contributii si impozit pentru anul 2018.

Anul viitor pana la data de 15 martie 2019, vei depune declaratie unica in care:

 • raportezi venitul net obtinut in 2018, pentru care trebuie sa fii platit deja impozitul si contributiile;
 • estimezi venitul net pentru anul 2019 in functie de care vei plati contributii si impozit pentru anul 2019.
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (18 voturi, medie: 4,17 din 5)
Încarc...

59 comentarii la “Declaratia unica pentru veniturile din 2017 si 2018”

 1. Madalina Anghel

  Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog cum sa procedez pentru depunerea declaratiei unice ca persoana fizica pentru venituri incasate in 2018 din fonduri de investitii inregistrate in Luxemburg? Va multumesc anticipat

  1. Buna ziua! Declarati venitul la Transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente
   financiare derivate, precum și transferul aurului financiar. Daca depasiti plafonul pentru CASS selectati si declarati CASS la subsectiunea resepctiva de la capitolul 1: SUBSECȚIUNEA I.3.2 Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) datorată pentru anul 2018, alegeti 1.5.Venit şi/sau câştig din investiţii.

 2. Buna seara, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema , sunt pensioanara din mai 2018 si in continuare desfasor o activitate independenta- PFI, intrebarea este – datorez CASS pentru anul 2017( am primit decizie de impunere dupa data pensionarii)? Mentionez ca in formularul 600 am mentionat ca sunt pensionara. Multumesc!

 3. Simion viorel

  Am incasat in cont dividente in februarie 2018 ,pana cand pot depune declararia unica ,cum o pot depune si ce sectiuni se completeaza avand o suma ce depaseste 30000.Va multumesc.

  1. Buna ziua! Daca dividendele au fost repartizate si incasate in cursul anului 2018 trebuia sa depuneti declaratia in 30 de zile de la incasare. Completati doar sectiunea cu plata CASS. O puteti depune si in 2019, dar platiti CASS pentru 2018 si nu va mai ajuta.

 4. Daca ân ianuarie 2017 miam ancetat activitatea si nu am depus anchiderea firmei la anaf ei miau trimis decizia de impunere ce pot face acum?

 5. Buna ziua. In anul 2017 am platit regularizarea CASS pentru anul 2012. Trebuie sa trec aceasta suma in declaratia unica la cheltuieli deductibile sau deductibilitatea se va acorda de catre ANAF? Va multumesc.

  1. Buna ziua,

   Daca se poate, va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu modul in care trebuie tratata cheltuiala din 2017 reprezentand diferenta de CASS rezultata din regularizarea anuala aferenta anului 2012. Se trece in declaratia unica la punctul 1.1.B.2. Cheltuieli deductibile, exclusiv contributii sociale obligatorii? Cei de la ANAF mi-au raspuns doar ca este cheltuiala deductibila si ca nu pot oferi decat informatii de ordin general.

   De asemenea, daca incepand cu luna septembrie a. c. suspend activitatea PFA, voi mai putea deduce cheltuielile reprezentand diferente de CASS platite pana la sfarsitul anului 2018, in cazul in care se vor emite decizii de impunere pentru anii 2013-2015, asa cum s-a vehiculat in spatiul public?

   Va multumesc frumos pentru lamuriri.

   1. Buna ziua! Contributiile din perioada 2012-2015, includiv sunt deductibile la calculul venitului net din 2017, dar nu se introuc la rubrica dedicata pentru ca nu au legatura cu anul 2017, ele sunt deductibile asa cum sunt si celelalte ch din anul 2017 (platite in 2017 si inregistrate in RJIP 2017). Recomandarea mea este sa nu suspendati PFA, si cheltuielile vor fi deductibile. Suspendarea PFA, din motive fiscale, o data cu noul cod fiscal, nu mai este necesara. La venitui 0 nu aveti nimic de achitat. Doar trebuie depusa declaratia unica anual.

    1. Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns. Mai am totusi cateva nelamuriri. La ce va referiti cand spuneti “ele sunt deuctibile asa cum sunt si celelalte ch din anul 2017”? Pe acestea (cheltuielile deductibile) le trec in declaratia unica la punctul 1.1.B.2. Cheltuieli deductibile, exclusiv contributii sociale obligatorii. Daca contributiile din perioada 2012-2015 nu se includ acolo, atunci unde se includ in declaratia unica? Referitor la suspendarea PFA: inteleg punctul dvs. de vedere, dar daca incepand cu luna septembrie nu mai intentionez sa desfasor activitate si nu suspend PFA-ul, va trebui sa platesc contributii si pentru perioada septembrie-decembrie, avand in vedere ca in primele opt luni venitul a fost peste nivelul salariul minim brut pe tara (1.900 lei x 12 luni = 22.800 lei). De aceea va intrebasem daca in conditiile in care suspend PFA incepand cu luna septembrie voi mai putea deduce eventualele cheltuieli reprezentand diferente de CASS platite dupa data suspendarii. Va multumesc inca o data pentru clarificari.

     1. Buna ziua! Exact, contributiile din anii anteriori (2012-2015) le adaugati la celelalte ch deductibile si completati rubrica 1.1.B.2. Decizia suspendarii PFA este corecta in conditiile expuse de dvs. In timpul suspendarii activitati nu puteti inregistra cheltuieli si nici venituri. Daca faceti plati in perioada suspendarii acestea nu sunt deductibile.

  1. Buna ziua! Declaratia unica se completeaza de catre membri IF cu sumele repartizate din 204. Pentru IF se depune 204 la inceputul anului. Pentru venitul estimat din 2018 luati in calcul sumele din declaratia 223, depusa pentru IF.

 6. Buna ziua! Daca am vandut un imobil din patrimoniul personal in luna mai 2018 trebuie sa depun declaratia unica?

 7. Buna ziua.Sunt salariata si ar trebui sa declar venituri agricole, cereale,4.2ha.Tinand cont ca 2ha nu sunt impozitabile, as dori sa stiu daca pentru cele 2 ha trebuie sa platesc CASS.Multumesc.

 8. buna ziua, am o garsoniera inchiriata 600lei/luna. am platit clar in 2017. si-n 2018 am platit pt 9luni cam asa;
  nu stiu daca trebuie sa depun formular si care si cum… doar 2018 depun da? multumesc tare mult, sunt salariata si depasesc 25000lei/an

 9. Ati specificat mai sus , raspuns la o intrebare, cum ca CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile fiscal -desi cei de la ANAF sustin ca CASS si CAS sunt cheltuieli nedeductibile.- (si CAS platit prin Casa de Pensii)
  Cum este de fapt?
  As dori raspunsul sa mi-l trimite-ti pe email.

  1. Buna ziua! Pentru 2017 si anii anteriori, CAS si CASS sunt deductibile. Metodolgia de calcul s-a schimbat pentru anii 2016 si 2017 – le scadea ANAF din venitul brut nu contribuabilul. Din 2018 doar CAS este deductibil si calculul il face contribuabilul. CAS platit cu contract la CASA de pensii nu a fost si nu este deductibil.

 10. Dacă sunt salariat cu minim pe economie si obțin si venituri din chirii ce declar la cass si cas? Mulțumesc!

  1. Buna ziua! Declarati veniturile din chirii pentru a fi impozitate. Daca venitul net din chirii depaseste 22.800 lei platiti si CASS- sanatate – 2.280 lei pe an. Nu conteaza ca sunteti salariat in acest caz.

 11. Buna dimineata! In anul 2017,s-a obtinut venituri din dividende peste plafonul de 22800.Se depune declaratia unica ? Daca extimez ca pa anul 2018 se vor ridica dividende peste plafonul stabilit ,trebuie sa depun declaratia unica ?

 12. Bună ziua!
  Încerc să scriu f. scurt:
  1. dețin pfa- alte forme de învătamant – am depus formularul 220 pe anul 2017- am plătit tot impozitul calculat de ANAF – nu am depus niciun alt formular pe 2017 (venit realizat)
  2. pe anul 2018 am depus formularul 220 – v. estimat
  Întrebări: – completez declarația unică? – dacă DA – se completează și partea ptr. 2018 . chiar dacă am depus formularul 220 la începutul anului 2018
  Mulțumesc

  1. Buna ziua! Daca nu ati depus 200 in 2018 pentru 2017, completati in declaratia unica capitolul 1. Si chiar daca ati depus 220 completati in DU capitolul 2 cu venitul estimat pe 2018.

 13. Buna ziua. Pentru venitul agricol, declarat prin vechea 221 ce recomandari aveti? voi declara in 212 suprafetele pe care le exploatez conf Declaratiei APIA dar pentru anul 2017 unde impunerea s-a facut in mod forfetar, mai declar ceva in 212/2017?

 14. Georgiana-Sandra

  Buna ziua, PFA cu venit net in 2017 in valoare de 37.400 lei ce contributii si impozit plateste si care este data limita? Multumesc!

 15. Buna ziua. Sunt salariat, deci platesc impozit, cas si cass. In anul 2018 am inceput o colaborare cu o companie straina care nu are sediu in Romania. Depun declaratia unica pana pe 15 iulie 2018,? Trebuie sa platesc doar impozit, sau trebuie sa platesc si cas si cass pentru sumele incasate, care probabil vor fi peste 22.000 lei pe an? Chiar daca platesc cas si cass din salariul de salariat?

  1. Buna ziua! Platiti CAS si CASS chiar daca sunteti salariat si daca venitul net obtinut este mai mare decat 22.800 lei. Trebuie sa va inregistrati activitatea la Registrul Comertului si apoi la ANAF, cu declaratie unica.

 16. Milici Vladimir

  Sunt pensionar avand pensia bruta 3449 si impozit 161.
  Am inchiriat un ap de 2 camere care-mi apartine cu 900 lei /luna , tot anul 2018.
  Alte venituri nu am.
  Nu stiu cum sa completez formularul 2012 , zonele CASS si CAS.
  Banuiesc ca nu mai trebuie sa platesc CAS ca pensionar.
  Pt CASS se tine cont si de pensie ? Daca da , unde trebuie sa trec ccuantumul pensiei ?

  1. Buna ziua! Nu bifati pe prima pagina casutele cu CAS si CASS. Completati doar venitul estimat pe 2018. Venit brut 900*12=10.800 lei, cheltuieli forfetare =10.800*40%= 4.320 lei; venit net = 10.800-4.320= 6.480 lei care nu va obliga la plata CASS. Nu se plateste CAS la chirii.

 17. Buna ziua,

  Sunt angajat full-time cu un contract permanent si pentru anul 2017 am avut un venit >22800 lei pentru care s-a retinut si platit CAS si CASS.
  Pe langa salariu am obtinut si alte venituri din strainatate, consultanta IT. Pentru aceste venituri se va plati doar impozit pe venit 10%?

  Multumesc

 18. ORMENISAN LILIANA

  Am rugamintea sa-mi spune-ti unde incadrez veniturile din dividende in declaratia unica ca nu apare rubrica de venituri din investitii.In formularul 600 era rubrica de venituri din investitii.
  MULTUMESC

  1. Buna seara! Veniturile din investitii (dividende) nu se declara in declaratia unica, impozitul se retine la sursa. Daca depasiti plafonul de 12 salarii, completati subsectiunea care stabileste obligatia de a plati CASS.

 19. Buna ziua! Fiind angajata in baza unui contract individual de munca, platesc contributiile sociale, insa anul acesta vreau sa depun o declaratie privind veniturile obtinute din activitati independente, mai exact venituri obtinute din strainatate. Inteleg ca daca valoarea acestor venituri depaseste plafonul de 22.800 lei, datorez contributii si pentru acestea, pe care mi le calculez eu pe fiecare declaratie estimativa. Imi puteti confirma cele intelese sau clarifica aceasta situatie? Multumesc anticipat!

  1. Buna ziua. Daca venitul net obtinut din activitati independente depaseste plafonul de 22.800 lei, veti plati si CAS si CASS, chiar daca sunteti salariata.

 20. Pentru venituri din chirii ce depasesc plafonul de 22800lei anual, se datoreaza impozit+CAS+CASS, sau doar impozit+CASS? Dar pentru veniturile din investitii?
  Venitul net pentru chirii este 60% din venitul incasat estimat?
  Venitul net din investitii la care se aplicam procentele este suma incasata minus suma investita?

  1. Buna ziua! Nu se plateste CAS pentru venituri din chirii si din transferul titlurilor imobiliare daca la acest lucru v-ati referit.
   Pentru determinarea incadrarii peste plafonul de 22.800 lei si plata CASS, luati in calcul:
   -venitul net la chirii, egal cu 60% din venitul brut estimat a se incasa;
   -dividendele si/sau dobanzile incasate;
   -venitul net din vanzarea de titluri de investitii (venit brut – costuri de tranzactionare si achizitie a titlurilor);

 21. Lavinia Nedelea

  Buna ziua! Am doua intrebari. CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile?
  Pentru depunerea online a declaratiei este obligatorie semnatura electronica?
  Multumesc

  1. Buna ziua! CASS si CAS sunt ch deductibile. Nu e nevoie de certificat digital pentru depunere online, doar sa aveti spatiu privat virtual configurat pe serverele ANAF.

 22. Buna ziua,

  Mai sus, in incheiere, spuneati ca ” Anul vitor pana in data de 15 martie 2019 vei depune declaratia unica in care: raportezi venitul net obtinut in 2018, pentru care trebuie sa fi platit deja impozitul si contributiile”. As dori sa ma ajutati sa inteleg daca pana la 15 martie 2019 trebuie sa fi platit deja impozitul si contributiile calculate in functie de venitul net pe care l-am realizat in 2018 sau calculate raportat la ceea ce estimasem ca voi realiza pe 2018?
  Venitul net realizat in 2018 se poate sti sigur abia la sfarsitul anului 2018, asta inseamna ca, daca am estimat mai putin decat plafonul si initial nu am platit CAS si CASS si am platit impozit mai mic, sunt obligata cand descopar ca am depasit in realitate plafonul, sa le platesc impreuna cu diferenta de impozit pana in 15 martie 2019?
  Sau sunt obligata sa le platesc ca si regularizare, dupa ce voi depune declaratia 212 pe 2019, cu venitul realizat in realitate pe 2018, adica abia dupa 15 martie 2019?
  Va mai exista posibilitatea de regularizare abia in anul urmator, chiar daca nu mai primim decizie de impunere ci ne calculam singuri? Sau pana pe 15 martie 2019 trebuie sa platim si regularizarea pe 2017 si pe cea pe 2018?
  Multumesc

  1. Buna ziua. Pana la 31 decembrie 2018 puteti depune declaratii estimative pentru veniturile obtinute in 2018 ori de cate ori considerati ca este necesar. Veti face plati si veti profita de bonificatie in acord cu venitul net estimat. Dupa 1 ianuarie 2019 veti depune, o data cu declaratia cu venitul estimat pentru 2019 si declaratia cu venitul net realizat in anul 2018. In cele mai multe cazuri vor fi diferente, in plus sau in minus, fata de venitul etimat si ca urmare si platile vor fi corectate. Platiti in plus sau cereti resitutirea sumelor din impozitului pe venit si a CASS platit in plus (in unele cazuri). Pentru venitul net realizat in 2018 termenul de declarare si de plata este 15 martie 2019

  1. Buna ziua. Conform OUG 18 din 23 Martie 2018, depuneti declaratia unica si va inregistrati pentru plata impozit si CASS la 6 salarii minime – daca in ultimul an nu ati fost angajata sau scutita de la plata CASS – sanatate. Deocamdata nu va grabiti sa depuneti – mai sunt nelamuriri si neclaritati.

  2. Buna ziua. Depuneti declaratia 212 cu venitul net estimat pentru stabilirea impozitului si totodata pentru plata contributiei la sanatate la o baza de calcul de 6 salarii minime brute daca “în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat şi nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”. Nu sunt sigur aici cu CASS-ul de aceea va rog sa mai cereti o opinie.

 23. Daca am depus deja declaratiile in ianuarie -200,220, 600 (am fost oarecum obligat fiindca am vrut sa trec de pe sistem real pe norma de venit), voi mai depune declaratia unica? Cand raportez venitul anul viitor voi raporta doar norma sau venitul real? Multumesc.

 24. cum se procedeaza cu depunerea declaratiei unica daca am depus declaratia 200 pt anul 2017,600 pt 2018 din luna ian 2018 cand nu se stia de declaratia unica.? vor fi anulate?
  ar fi necesar sa fie prezentat un exemplu practic pt toate cazurile de impunere cand este realizat plafonul ,cand nu este realizat, cand este cazul de optiune de cotizatie cas si cass.

  1. Eu am fost la sediu ANAF unde mi s-a comunicat faptul ca nu trebuiesc achitate impozit estimat si contributii pe trim. 1 /an 2018 adica pana in data de 25.03.2018. Dar in schimb chiar daca am depus declaratiile 200;220;600 trebuie depus pana pe 15.07.2018 declaratia unica si preferabil online.

   1. Multumim pentru informare. Asa banuiam si noi ca vor face si chiar asa recomandam tuturor. Chiar daca s-au depus toate declaratiile – 200, 220, 600 recomandam sa se depuna declaratia unica pentru a fi siguri ca au inregistrat corect datele in noul sistem.

Scrie mesajul tau aici:

NOU! Declarația Unică 2020

Noul termen de depunere este 30 Iunie 2020

Termen de plata pentru 2019 este 30 Iunie 2020

Bonificatie pentru plata la termen este 5%

Bonificatie pentru depunere online este 5%

Asteptam publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor anuntate si dupa publicare asteptam NOUL FORMULAR DECLARATIA UNICA. In aceasta perioada recomandam sa nu depuneti si sa nu platiti nimic la stat!

Până apare noul formular, termină-ți contabilitatea și completează Registrul de Evidență Fiscală