fbpx

Declaratia unica pentru venituri din chirii in 2019

Conform art 83 din Codul Fiscal veniturile din chirii in 2019  sunt „veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

In aceasta categorie sunt incluse veniturile din:

 • venituri din inchirierea bunurilor imobile (case, apartamente, terenuri);
 • venituri din inchirierea bunurilor mobile (echipamente, autoturisme si altele)’
 • venituri din arendarea bunurilor agricole’

Contributii sociale pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor nu iau in calcul aceste venituri la stabilirea obligatiei de a plati contributie de asigurari sociale– CAS (pensie).

Persoanele fizice  care obtin venituri din aceasta categorie  se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei sociale de sanatate – CASS, daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil), depaseste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara:

 • pentru venitul net realizat in 2018:  1.900 lei x 12 luni = 22.800 lei
 • pentru venitul net estimat in 2019:  2.080 lei x 12 luni = 24.960 lei

Impozitul pe venituri din chirii in 2019

A. Daca contribuabilul are incheiate un numar de maxim 5 contracte de inchiriere, inclusiv, impozitul se stabileste prin deducerea reducerea venitului brut cu o cota de cheltuieli forfetare de 40%. La diferenta de 60% se aplica procentul de impozit de 10% si obtinem impozitul de plata.

Important! Contractele de inchiriere de bunuri mobile sau de bunuri imobile nu se mai inregistreaza la ANAF decat optional; acestea se pastreaza in arhiva contribuabilului.

B. Venituri din chirie in 2019, din derularea unui numar mai mare de 6 contracte de inchiriere (inclusiv 6) la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, aceste venituri intra in categoria veniturilor din activitati independente si se supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.

In acest caz venitul se calculeaza prin aplicarea principiilor de contabilitate in partida simpla: venitul incasat minus cheltuieli efectuate = venit net. In 2018 un contribuabil era obligat sa aplice acest sistem daca in 2017 a avut incheiate cel putin 6 contracte de inchiriere sau a optat pentru acest sistem.

C. Tot la venituri din chirie in 2019 intra si veniturile realizate din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate persoanala.

a. Impozitul se stabileste prin aplicarea procentului de impozit la norma de venit stabilita de ANAF.  Gasesti aici normele de venit turistice valabile pentru anul  2019.

b. Daca in cursul anului contribuabilul depaseste numarul de 5 camere, (de la 6 inclusiv) este obligat sa aplice sistemul de contabilitate in partida simpla si sa stabileasca venitul in sistem real, chiar de la data evenimentului. De asemenea contribuabilul poate opta pentru aplicarea acestui sistem chiar si de la prima camera inchiriata. 

Declaratia unica pentru venituri din chirii in 2019

i) In situatia in care pretul contractului este incheiat in lei, contribuabilul depune declaratia unica cu venitul estimat pentru 2019 (capitolul 2 din declaratie) dar nu mai depune declaratia cu venitul realizat in 2018 (capitolul 1 din declaratie).

ii) In situatia in care pretul contractului este incheiat in alta moneda (euro, dolar, etc), determinarea venitului brut anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se depune declaratia unica privind impozitul pe venit estimat (capitolul 2) si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Tot in acesta situatie contribuabilul este obligat sa depuna declaratia unica (completeaza capitolul 1) dupa incheierea anului fiscal si sa recalculeze venitul incasat din chirii folosind cursul euro venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.

Pentru situatia in care exista mai multi proprietari ai bunului cedat, venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate.

Important! Completeaza capitolul 1 din declaratie si contribuabilii care au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria este exprimată in lei dar care au început activitatea în luna decembrie 2018, indiferent de forma de impozitare a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor: sistem real, norma de venit sau cote forfetare de cheltuieli.

Vrei o solutie completa pentru veniturile din chirii si celelalte venituri realizate de persoanele fizice?

Textul de mai sus face parte din capitolul 14 al Pachetului de mai jos!

[the_ad id=”71417″]

Ce​a mai importanta parte a Ghidului,

Studii de caz si formulare completate ​ale Declaratiei Unic​e:

 

Studiu de caz 1. Declaratia unica 2019 completata pentru venituri din dividende si fonduri de investitii

Persoana fizica a incasat venituri din dividende in 2018 de 20.000 lei si are venituri din transferul valorilor mobiliare si al instrumentelor financiare derivate detinute in portofoliu (fonduri de investitii) de 3.500 lei. Pentru 2019 persoana fizica estimeaza ca va incasa venituri din dividende de 22.000 lei,  si un castig net din plasamente in fonduri de investitii de 4.000 lei. Am facut toate calculele si completat declaratia unica in 2019.

Studiu de caz 2. Declaratia unica 2019 pentru contracte de chirie in lei (cu CASS)

O persoana fizica obtine venituri din 2 contracte de inchiriere:

 • Contract 1, incheiat la data de 1 martie 2017, pentru o chirie de 1.500 lei pe luna;
 • Contract 2, incheiat la data de 1 mai 2017, pentru o chirie de 1.400 lei pe luna, contractul este reziliat la data de 30 Septembrie 2018;
 • In data de 15 decembrie 2018 bunul din contractul cu numarul 2 este reinchiriat cu chiria in valuta: 500 de euro, contractul incepe la data de 1 Ianuarie 2019; 

Studiu de caz 3. ​Declaratia unica 2019 pentru contracte de chirie in valuta (cu CASS)

O persoana fizica obtine venituri contracte de inchiriere in valuta:

 • Contractul  afost  incheiat la data de 1 Iunie 2017, pentru o chirie de 800 euro pe luna, pe o perioada de 5 ani, pana la data de 31 Mai 2022
 • Reevaluarea venitului din chirii in euro si completare declaratiei unice
 • Calcularea si completarea declaratiei unice cu venitul estimat din chirii in valuta in 2019 
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,60 din 5)
Încarc...
13 Comentarii
 1. flarance
  flarance 2 săptămâni în urmă

  Buna ziua.Am 2 camere de inchiriat in scop turistic in sezonul de iarna deci 90 zile.Sunt persoana fizica si as opta pentru norma de venit.Intrebarea mea este :norma de venit se aplica pentru cele 90 zile/camera adica se imparte 15000 (norma din zona mea) la 12 luni si se imulteste cu 3 sau voi plati ca si cum inchiriez 12 luni din 12 adica indiferent cate zile tu inchiriezi ti se aplica norma intreaga.multumesc

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Normele de venit sunt anuale. Veti plati impozitul si contributiile la valoarea de 15.000 lei pe camera.

 2. Alex
  Alex 6 luni în urmă

  Buna ziua !

  Am o garsoniera cumparata in 2006, cand eram casatorit (si sunt inca), dar sotia nu figureaza la cumparator. Formularea este :Ionescu Ion …, casatorit cu Ionescu Ioana”. Sotia nu a semnat contractul de vanzare-cumparare, doar eu l-am semnat.
  Am inchiriat garsoniera anul acesta. Fac doar eu declaratie unica pentru venituri din chirie sau facem amandoi ?

  Multumesc pentru orice raspuns pertinent.

  • Constantin Autor
   Constantin 6 luni în urmă

   Buna ziua! Conform legii suntei proprietari si trebuie sa depuneti fiecare declaratia unica. Puteti merge la notariat sa cedati drepturile celuilat sot.

 3. davidmirela
  davidmirela 8 luni în urmă

  Bună seara!Nu reușesc să valideze online declarația unica pe 2019;Cum procedez și cine mă poate ajuta va rog frumos!

 4. Benone B.
  Benone B. 8 luni în urmă

  Inchiriez o garsoniera incepand din 1 oct.2018.Am o pensie de 1800 lei si obtin o chirie de 600 lei.Am depus declaratie la ANAF in oct 2018.nu am prevazut obligatie cass.Cum procedez si completez in decl pe 2019,am aceasta obligatie de plata?

 5. Ivana virginia
  Ivana virginia 8 luni în urmă

  Inchiriez in scop turistic 2 camere de sezon pe 2 luni cu suma de 8000 ron ce impozit platesc sau cum trebuie sa socotesc

 6. danut
  danut 8 luni în urmă

  Am depus DU pe 2018 in 10.2018 pt un contract de inchiriere in lei care incepea in 15.10.2018 . Inteleg ca nu trebuie sa mai completez cap. 1 pt 2018 la DU 2019. Am obtinut acum online o adeverinta venit pt. 2018 in care NU figurez cu venituri din cedare folosinta bunuri pe 2018 . La obligatii de plata apar cu debitul declarat , cu plata deja efectuata pana in 15.12.2018 dar nu si cu specificarea felului de venit declarat .

 7. SMP
  SMP 8 luni în urmă

  !Daca contribuabilul are incheiate un numar de maxim 5 contracte de inchiriere(inclusiv) și/sau NU depășește plafonul de 100.000€(echivalent în Lei)!

  “Important! Contractele de inchiriere de bunuri mobile sau de bunuri imobile nu se mai inregistreaza la ANAF”
  Nu chiar.A dispărut obligativitatea dar posibilitatea înregistrării la cerere există.

  Seară bună.

  • Constantin Autor
   Constantin 8 luni în urmă

   Buna ziua! Nu gasesc prevederea in codul fiscal cu 100.000 de euro la cedarea folosintei bunurilor din contracte de inchiriere. Va rog sa o indicati dvs articolul. Va multumesc!

   • SMP
    SMP 8 luni în urmă

    Într-adevăr nu exista.
    Greșeala este a mea.

    O zi bună

    • Constantin Autor
     Constantin 8 luni în urmă

     Ok, va multumesc pentru raspuns. O seara buna si dvs!

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account