Declaratia unica pentru activitati independente

Actualizat 16 Mai 2018 

Din 11 Mai 2016 Declaratia Unica pentru persoanele fizice nu mai are numarul 212; se numeste simplu Declaratia Unica.

Vezi in acest articol Declaratia unica pentru veniturile realizate in 2017 si 2018.

Un model completat conform exemplului de calcul, pentru activitatile independente cu impunere in sistem real, a fost adaugat in Pachetul de Contabilitate.

Poti completa si depune declaratia 212 pe suport de hartie, prin posta sau la ghiseul ANAF. Abia dupa 16 Mai va apare si formularul digital care poate fi depus online, pentru care se obtine o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si a contributiilor sociale datorate. Termenul de depunere este 15 iulie 2018.

Textul de mai jos este conform cu  Ordonanta de Urgenta nr 18 care modifica Codul Fiscal,  publicata in Monitorul Oficial in data de 23 Martie 2018 .

Declaratia unica – privind impozitul pe venit și contributiile sociale datorate de persoanele fizice

Contribuabilii care desfasoara activitate in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an.

Declaratia unica comaseaza mai multe declaratii in una singura.

Declaratiile eliminate sunt:

 • 200 – veniturile realizate din Romania in anul anterior
 • 201 – veniturile realizate din strainatate
 • 220 – venitul estimat/norma de venit pentru anul curent
 • 221 – declarare norme de venit in agricultura
 • 600 – plata CAS si CASS optional sau obligatoriu
 • 604 – optiune plata CASS pentru persoane fara venit
 • 605 – renuntare la plata CASS pentru persoane fara venit

Sunt obligati sa depuna declaratia unica contribuabilii care determina venitul net in sistem real, potrivit legii sau potrivit optiunii contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate:

a) venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia veniturilor pentru care impozitul se retine la sursa;

c) venituri din exercitarea unei profesii liberale;

d) venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere;

e) venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, pentru care s-a optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

f) venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, in cazul depasirii in cursul anului a numarului de 5 camere de inchiriat, pentru care, potrivit legii, venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

g) venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria venituri din activitati independente;

h) venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar de pana la 5 contracte de inchiriere, inclusiv, pentru care, potrivit optiunii contribuabilului, venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

i) venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care, potrivit optiunii contribuabilului, venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

j) venituri din activitati agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit;

k) venituri din silvicultura si piscicultura.

Observatie! Depun declaratia unica si persoanele fara venituri care opteaza sa se asigure in sistemul public de sanatate (cass persoane fara venit);

Nu se completeaza declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii pentru urmatoarele categorii de venituri:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala – retinere la sursa;

b) venituri sub forma de arenda, a caror impunere este finala – retinere la sursa de catre platitorul de venit.

c) venituri sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, pentru care informatiile sunt cuprinse in declaratiile specifice;

d) venituri din investitii, a caror impunere este finala (vanituri din dobanzi, tranzactii financiare, etc);

e) venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala;

f) venituri din pensii;

g) venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;

h) venituri din alte surse, cu exceptia celor prevazute la art. 116.

Observatie! In situatia in care un contribuabil are venituri din mai multe surse cu retinere la sursa dar  fiecare dintre acestea este sub plafonul minim (si deci platitorii de venit nu retin contributii) dar cumulat contribuabilul obtine un venit net mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, acesta  este obligat sa completeze si sa depuna declaratia unica.

Termenul de depunere si de plata

 • Declaratia unica se depune pana la data de 15 Martie inclusiv a anului pentru care se stabileste impozitul si contributiile de plata.
 • Poti oricand face plati in cursul anului, termenul limita de plata este 15 Martie a anului urmator.

Prin exceptie, pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei unice este 15 Iulie 2018.

Cum si unde se depune declaratia unica

 • Pentru anul 2018 se accepta si depunerea pe suport de hartie – la ghiseu sau prin posta. Din 2019 declaratia se va depune numai online. Se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul.
 • Declaratia se depune si online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta: prin Spatiul Privat Virtual de catre contribuabil sau de catre imputernicit, cu certificat digital calificat.

Bonificatii acordate la plata impozitului si contributiilor

 • 5% pentru depunerea online a declaratiei unice – se calculeaza bonificatie din valoarea impozitului si contributiilor sociale;
 • 5% pentru plata impozitului si contributiilor pana la data de 15 decembrie;

Bonificatiile se acorda si separat daca unul din criterii nu se indeplineste.

Alte situatii in care se depune declaratia unica

Contribuabilii pot modifica in cursul anului venitul estimat caz in care depun din nou declaratia unica (rectificativa) si recalculeaza contributiile sociale datorate.

Contribuabilii care determina venitul net pe baza de norme de venit, precum si cei pentru care cheltuielile se determina in sistem forfetar si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice completata corespunzator.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Dupa incheierea anului fiscal

Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 15 martie , inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.

Atentie! Declarația unica constituie titlu de creanță fiscala. Contribuţia de asigurări sociale si impozitul se calculează de către contribuabili, prin aplicarea cotei de contribuţie si se plateste de catre acestia in termenul prevazut de lege. ANAF nu va mai emite decizii de impunere  in urma depunerii Declaratiei Unice (exceptie pentru veniturile obtinute in 2017 pentru care se vor emite decizii de impunere).

DECLARATIA UNICA (declaratia 212) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice a fost publicata pe data de 2 Aprilie 2018. Apasa pe link pentru descarcare.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (29 voturi, medie: 4,38 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

26 Comentarii
 1. Monica 1 zi în urmă

  Buna seara,
  AM urmatoarea situatie: venitul obtinut din chirii este 19200 lei deci sub 22800(si alt venit in afara de salariu si acesta, nu am). Trebuie sa depun declaratia pentru plata impozitului dar sunt obligata sa platesc CASS?

 2. Gentiana 3 zile în urmă

  LA MULTI ANI. CONSTANTIN. !

  • Autor
   Constantin 3 zile în urmă

   Multumesc!!

 3. Rodian 6 zile în urmă

  Buna ziua,

  Am descarcat declaratia unica si incerc sa o completez dar am urmatoarele probleme.
  Fiind PFA cu norma de venit, aleg oprtiune corespunzatoare da imi apare capitolul “1.1.A.6.Documentul de autorizare/Contractul de asociere/Închiriere” si aferentele care sunt obligatorii (la validare apare eroare) unde nu stiu ce s-ar putea completa.
  Precizez ca sunt pe IT (6202).

  Multumesc
  Rodian

  • Anonim 4 zile în urmă

   Buna ziua,

   Gasiti acel numar pe decizia de impunere din 2017.
   E de fapt numarul rezolutiei ORC care insoteste certificatul constatator.

   Cu stima,
   Alin

   • Autor
    Constantin 3 zile în urmă

    Multumim Alin! Eu am trecut numarul de pe certificatul de inregistrare de la RC.. cel aflat intre F40/ xxxxx /data.

    • Rodian 3 zile în urmă

     Multumesc Alin,

     Eram complet in ceata.

     Zi placuta
     Rodian

 4. Radu Ionescu 2 săptămâni în urmă

  Am un contract de inchiriere si depun D212 cu veniturile estimate.Chiriasul reziliaza contractul mai devrem, automat veniturile mele estimate sunt mai mici.Trebuie sa depun o D212 rectificativa?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Se depune in 30 de zile declaratia 212 si se recalculeaza impozitul si contributiile, daca e cazul.

 5. Calin 2 luni în urmă

  Bună,

  Nu apare nimic în articol despre PFA cu normă de venit. Dacă există o normă de pe urmă căreia, până anul trecut plăteai impozitele, anul acesta nu se mai ia în calcul acea normă ?!, trebuie să estimezi și eu cât am să fac sau cum ?!?!

  Mulțumesc!

  • Marius 2 luni în urmă

   Călin, impozitul o sa fie raportat tot la norma de venit, nu trebuie sa estimezi. Vezi la cap. 2 secțiunea 2 din modelul propus

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Normele de venit au ramas la fel. Nu s-a schimbat nimic. Cf proiectului de modificare a codului veti depune declaratia unica.

 6. alina 2 luni în urmă

  Buna ziua !!! As avea nevoie de niste informatii, nu au direct legatura cu articolul dar nu am stiut cum sa va abordez altundeva. Detin un PFA pt calitatea de agent de asiguri. In cursul anulyi 2017 nu am avut incasari si de curand am reziliat contractul cu societatea de asigurari. Acum as dori sa desfiintez Pfa-ul. Nu prea stiu cum trebuie sa procedez. Locuiesc intr-un alt judet fata de cel de care apartin cu pfa-ul si nu as vrea sa fac prea multe drumuri pentru ca nu imi permite timpul. Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate cu informatii legat de ce acte as avea nevoie pt dizolvare Pfa-ului si cum trebuie sa procedez. Multumesc anticipat!!!! O zi frumoasa

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! V-am raspuns pe larg si pe Facebook. Inchideti pfa la registrul comertului si apoi la ANAF. Trebuie sa mergeti personal sau sa delegati pe cineva cu procura notariala/avocatiala.

 7. Monica 2 luni în urmă

  Se apropie 25 martie când ar trebui platita prima tranșă din impozit și contribuții. Cum procedam in condițiile de față? Le plătim sau mai asteptam?

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Nu platiti. Asteptam sa se publice ordonanta in Monitorul Oficial.

 8. Dumitru Apetrei 3 luni în urmă

  Buna ziua!
  In cazul in care am venituri in sistem real ca PFA( sub pragul de 22.800) si am si venituri din dividende ca asociat la o alta societate ( peste pragul de 22.800) , se cumuleaza cele doua surse sau se declara separat? Voi plati CASS de doua ori?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! In situatia dvs nu sunteti obligat la plata CAS pentru ca nu estimati si nici nu realizati peste plafonul de 22.800 lei in 2018. In ceea ce priveste CASS-sanatate – se cumuleaza venitul net de la PFA cu cel din dividende si daca este peste 22.800 lei veti plati CASS la baza de calcul, adica 2.280 lei pentru 2018. O singura data.

 9. mogos elena 3 luni în urmă

  Bună ziua. dacă am depus deja declarațiile 200, 220 și 600 în anul 2018, mai trebuie depusă declarația unică?
  Persoanele neangajate care plătesc contribuție cass, cum vor plăti?

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Cel mai probabil veti depune declaratia unica. Cu sumele din 200,220 si 600. Vom vedea dupa publicarea ordonantei in Monitorul oficial. In opinia mea cel mai sigur este sa o depuneti.

 10. Ion 3 luni în urmă

  Buna ziua,

  Cum se ia in calcul vechimea la pensie daca plata contributiei pentru activitati independente se face o singura data dupa depunerea formularelor anul urmator pentru anul precedent? Adica se considera fiecare luna din anul precedent ca vechime la pensie sau cum? Pentru ca daca nu, atunci e mai avantajos sa faci contract social cu casa de pensii si sa virezi banii lunar asa stii o treaba. Sau asta se poate rezolva depunand o estimativa pe anul in curs si platesti cum se va stabili, trimestrial sau sub alta forma?

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Nu e clar cum se va face: nici inregistrarea optionala si nici plata CAS. In Codul Fiscal actual se prevede ca inregistrarea in sistemul de pensie (obligatorie sau optionala) se face prin declaratia 600. Acum vad ca propunerea este ca inregistrarea optionala sa se faca la CASA de Pensii si doar inregistraere obligatorie se face la ANAF, cu declaratia unica. Dar plata CAS la CASA de Pensie, cu contract personal (optional/facultativ) nu este deductibila la calculul venitului net din activitati independente. Doar CAS platit obligatoriu este deductibil. Mai asteptam…..

 11. Cristian 3 luni în urmă

  Buna ziua,
  Dispar normele de venit incepand cu 2018?

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua. Nu am vazut nicaieri o asemenea propunere. In opinia mea cred ca nu vor dispare. Vom vedea!

 12. RazvanB 3 luni în urmă

  Buna ziua,
  Eu am depus deja declaratia 600, dar declaratiile 200 si 220 inca nu.
  Ar fi bine sa le depun sau sa astept si sa vad daca intra in vigoare aceasta declaratie unica? Sigur pe mai multi ii macina aceasta problema. Va multumesc anticipat!

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna seara! Mai asteptam pana se limpezeste situatia. Este timp si pentru 200 si pentru declaratia unica, daca se aproba. Si sa vedem ce se intampla cu cei care au depus 600 in 2018. Daca se merge pe venitul estimat, cred ca declaratia 600 se anuleaza si o sa se depuna declaratia unica cu venitul estimat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account