Declaratia unica in format digital pentru depunere online

Ministerul de Finante s-a tinut de cuvant si a publicat, chiar pe 16 Mai 2018, Declaratia Unica in format digital, pentru depunere online.

Trebuie sa reamintesc ca, in urma cu cateva zile, presedintele ANAF a emis un ordin (OPANAF 1155/2018), care elimina  numarul 212 din numele formularului, acesta urmand a fi identificat fara numar, doar cu numele: DECLARAŢIE UNICĂ privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizce.  Deci:

Si formularul digital si cel pe suport de hartie se completeaza cu aceleasi date; cel digital se valideaza iar cel pe suport de hartie se semneaza.

Am adaugat in Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente si in Ghidul pentru Declaratia Unica, formularele noi si un model completat (digital) al Declaratiei Unice cu titlu de exemplu.

Cum poti depune online Declaratia Unica?

I.  De catre persoana fizica in nume personal. Aici sunt doua posibilitati:

1.1 Persoana fizica are inregistrat un spatiu privat virtual (SPV) pe serverele ANAF.  Este cea mai rapida si cea mai accesibila cale de a depune declaratia unica online.

SPV se creeaza foarte usor prin completarea formularului de inregistrare pus la dispozitie de ANAF la aceasta adresa:  https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp  Verificarea inregistrarii se face pe trei cai:

 • Prin Verificare numar document. Dacă ați primit din partea Ministerului Finanțelor Publice, în luna mai 2018, o scrisoare cuprinzând informații pentru înscrierea ca utilizator al serviciului „Spațiul Privat Virtual” SPV fără a vă deplasa la unul din sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală, vă rugăm ca pe ecran, în câmpul “Tipul de aprobare”, să selectați opțiunea “Verificare număr document”, iar câmpul “Număr document” să îl completați cu numărul de document notat în scrisoare în partea din stânga sus.
 • Prin numarul de inregistrare a deciziei de impunere. Daca nu ati primit scrisoarea, dar aveti o decizie de impunere mai veche emisa ANAF puteti de asemenea sa verificati imediat, fara deplasarea la ANAF, crearea SPV folosind numarul de inregistrare a deciziei de impunere, care este unic (dreapta sus).
 • Prin prezentarea la ghiseu, in termen de 10 zile de la completarea formularului online, în vederea identificării și finalizării înregistrării SPV.

Observatie! SPV are o utilitate mai larga, pe langa depunerea declaratiei unice: se poate accesa oricând situația fiscală personală, se pot primi sau transmite o serie de documente, cum este fisa pe platitor a contribuabilului, se pot cere certificate fiscale, te poti informa cu privire la modificarile legislative.

1.2 Declaratia Unica se poate depune si in portalul e-guvernare.ro daca persoana fizica detine un certificat digital calificat. Acest lucru presupune achizitia unui certificat digital de la unul dintre frunizorii de certificate si inregistrarea lui la ANAF. Certificatul ar un cost anual, situat in jurul a 30-50 de euro si achizitia lui presupune cel putin o  vizita la furnizorul de certificate.

Avantajul certificatului calificat este acela ca pe langa declaratia unica, care se depune pe CNP, se pot depune si declaratii care sunt completate pe codul fiscal, ca de exemplu:  300 – decontul de TVA,  112 – daca aveti salariati, 390 – operatiuni intracomunitare etc. Declaratiile care sunt completate cu codul fiscal nu se depun in SPV ci doar cu certificat digital pe portalul e-guvernare.ro

II. O alta cale de a depune Declaratia Unica online este prin imputernicirea unei persoane care are ceritificat digital. Aceasta persoana anunta ANAF ca detine imputernicirea ta (de regula notariala) si ANAF permite depunerea declaratiilor in numele tau. Daca ai un contabil care se ocupa de afacerea ta, probabil l-ai imputernicit deja sa depuna declaratia in numele tau.

Cine este obligat sa depuna declaratia unica?

Sunt obligate sa depuna declaratia unica (online sau pe suport de hartie) pana la data de 16 iulie 2018, persoanele care desfasoara:

 • activități independente, impuse in sistem real sau la norma de venit;
 • cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;
 • activități agricole, sistem real sau norma de venit;
 • piscicultură și/sau silvicultură;
 • transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;
 • jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker;
 • activitățile artistice și sportive, în calitate de artiști de spectacol sau ca sportivi.

De regula, nu depun declaratia unica persoanele care obtin venituri cu retinere la sursa. In anumite situatii si acestea depun declaratia unica pentru plata CASS.

Bonificatii pentru depunerea declaratiei unice:

 • 5% pentru depunerea online a declaratiei unice – se calculeaza bonificatie din valoarea impozitului si contributiilor sociale datorate;
 • 5% pentru plata impozitului si contributiilor datorate daca sunt platite pana la data de 15 decembrie 2019;

Bonificatiile se acorda si separat daca unul din criterii nu se indeplineste. Un exemplu de calcul al bonificatiilor acordate (ambele tipuri) si  un model completat corespunzator al declaratiei unice (digital si fizic) se gasesc in Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente si in Ghidul pentru Declaratia Unica.

Observatie! Nu am gasit in formularul digital, asa cum ma asteptam, campuri speciale pentru bonificatia acordata la depunerea online. O sa vedem in normele de aplicare a modificarilor la codul fiscal, cum se calculeaza acestea.

Pentru orice intrebare te rog scrie-mi un comentariu.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

20 Comentarii
 1. Alexandra 4 zile în urmă

  Buna ziua! Ajutati-ma, va rog, cu un raspuns privind modul de calcul al normei de venit in Declaratia unica. Eu inchiriez 5 camere in scop turistic intr-o casa aflata intr-o comuna, insa camerele nu sunt ocupate permanent, in general vara in weekenduri (dar nu in fiecare weekend) sau de Revelion. Deci in total pe 1 an nu am clienti nici macar o luna de zile.
  Norma de venit este 15.000lei/camera/an, ceea ce inseamna enorm (15.000lei x 5 camere x 10% => 7500 lei impozit). Nici nu reusesc sa fac banii astia din inchirierea camerelor. Ce as putea sa fac ? Pot sa bifez ca inchiriez doar o luna de zile?

 2. Valentin 4 zile în urmă

  Buna ziua. Am incercat sa completez formularul pentru profesii liberale in sistem real. Nu ma lasa sa validez, imi cere 2.1.1.A.5 date privind bunului inchiriat (nu este cazul). Mai am o intrebare: daca am cod de inregistrare fiscala (profesie liberala), in Declaratie trec CNP? (nu am TVA sau angajati). Multumesc

 3. AUREL 6 zile în urmă

  Sunt pensionar si am un apartament inchiriat si o investitie la un fond prin banca Transilvania. Ce obligatii am si ce declratii trebuie sa depun?

  • Autor
   Constantin 5 zile în urmă

   Buna ziua! Depuneti declaratia unica pentru declararea venitului si plata impozitului din chirii. Pentru castigurile din Fond va plati Banca Transilvania impozitul. Dar daca venitul net din chirii plus castigul din fonduri depaseste valoarea de 22.800 lei trebuie sa completati declaratia unica si cu CASS datorat.

 4. Alexandra 7 zile în urmă

  Buna ziua! Am incercat sa descarc declaratia unica insa primesc mesajul de mai jos.Precizezca Adobe-ul este updatat la zi. Aveti idee de ce nu il pot descarca?Multumesc!

  “Please wait…
  If this message is not eventually replaced by the proper contents of the document, your PDF
  viewer may not be able to display this type of document.
  You can upgrade to the latest version of Adobe Reader for Windows®, Mac, or Linux® by
  visiting http://www.adobe.com/go/reader_download.

  For more assistance with Adobe Reader visit http://www.adobe.com/go/acrreader. “

  • Alexandra 7 zile în urmă

   Am reusit sa descarc formularul de pe articolul dvs, insa nu pot sa il descarc de pe site-ul ANAF 🙁
   Il pot completa pe acesta de pe articolul dvs, apoi sa il scanez si sa-l transmit in Spatiul Virtual?

   • Flavia 7 zile în urmă

    @Alexandra Incercati sa il deschideti direct din folderul in care ati descarcat fisierul. Pagina aceea de eroare apare doar cand deshideti pdf-ul in browser.

    • Alexandra 4 zile în urmă

     Multumesc, Flavia!

  • Autor
   Constantin 5 zile în urmă

   Buna ziua! Ati deschis in browser. Mergeti in locul in care ati descarcat PDF-ul inteligent si deschideti de acolo.

   • Alexandra 4 zile în urmă

    Va multumesc! Am reusit, finally

 5. Anonim 1 săptămână în urmă

  Nu se poate coplecta pe calculator, numai la numere ma lasa. E facuta aiurea.

  • Autor
   Constantin 5 zile în urmă

   Sunt 2 formulare. Folositi formularul inteligent.

   • Anonim 5 ore în urmă

    Multumesc!

 6. Gheorghe 1 săptămână în urmă

  In prmul rand, la rubrica de cod fiscal mi se cer 13 cifre, cand eu, ca PFI, am doar 8, iar cod caen nu am, fiind inregistrat numai la ANAF. Cum se pot rezolva aceste probleme?

  • Autor
   Constantin 5 zile în urmă

   Buna ziua! Folositi CNP nu codul fiscal. Declartia unica se depune pe CNP.

 7. Gheorghe 1 săptămână în urmă

  In prmul rand, la rubrica de cod fiscal mi se cer 13 cifre, cand eu, ca PFI, am doar 8, iar cod caen nu am, fiind inregistrat numai la ANAF. Cum se pot rezolva aceste probleme?

 8. mogos elena 1 săptămână în urmă

  Bună ziua. Am încercat să completez Declarația unică pentru a o depune in SPV și m-am lovit de două probleme. La stabilirea contribuției pentru CASS, am înțeles că cine are un venit mai mic decât salariul minim (eu am declarat un venit estimat de 14000), poate alege să plătească la nivelul a 6 salarii minime, iar în declarație cere numărul de luni, deci ar însemna că baza de calcul este de 12 salarii minime. A doua problemă a apărut la validare, mă atenționează că am trecut că obțin venit în anul 2018, dar nu am completat secțiunea de CAS. Dacă o completez bifând venit mai mic decât salariul minim, îmi calculează CAS, fără să întrebe dacă vreau să plătesc. Vă rog să mă ajutați în cele două probleme, eu nefiind de specialitate. Mulțumesc.

  • Autor
   Constantin 5 zile în urmă

   Buna ziua! 1. Introduceti cifra 6 (luni) pentru optiunea de a plati CASS atunci cand obtineti venituri sub plafon.
   2. Verificati casutele de optinuni. Ati bifat ca platiti CAS si au ramas campurile necompletate de aceea nu se valideaza declaratia.

 9. Anonim 1 săptămână în urmă

  Buna ziua. Am incercat sa completez formularul pentru profesii liberale in sistem real. Nu ma lasa sa validez, imi cere 2.1.1.A.5 date privind bunului inchiriat (nu este cazul). Mai am o intrebare: daca am cod de inregistrare fiscala (profesie liberala), in Declaratie trec CNP? (nu am TVA sau angajati). Multumesc.

  • Autor
   Constantin 5 zile în urmă

   Buna ziua! Sectiunile si subsectiunile se activeaza in functie de ce ati selectat pe prima pagina si in functie de tipurile de venit si alte optiuni. Atentie la casutele selectate. Verificati va rog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account