fbpx

Declaratia Unica in format hartie

Declaratia unica in format hartie pentru depunere la ghiseu sau prin posta

In data de 9 Iulie 2019 s-a publicat in Monitorul Oficial Ordinul 1886 care aproba modelul declaratiei unice pe hartie.  Formularul a fost publicat si pe site-ul ANAF in data de 11 Iulie .

Descarca de aici declaratia unica initiala  in format hartie si Anexa ei.

Important. Recomand completarea pe calculator a formularului inteligent al declaratiei, apoi printarea si depunere acestuia la ghiseu, daca nu se poate depune online. Completarea cu pixul a declaratiei este dificila si cu risc mare de erori.

Declaratia unica in format hartie are 10 pagini si anexa ei are 6 pagini. Deci ai de printat cel putin 20 de pagini.  O alta solutie este sa mergi la sediul ANAF unde este pusa gratuit la dispozitie.  Un motiv in plus sa depunem declaratia online!

Incepand cu luna Iunie declaratia unica pe 2019 poate fi completata pe calculator, printata si depusa la ghiseul ANAF sau prin posta. Pana la 31 Mai declaratia se putea depune doar online.

Cum nu toate persoanele au posibilitatea de a folosi un calculator sau nu sunt deschise spre nou, ANAF a fost nevoita sa modifice formatul declaratiei astfel incat aceasta sa fie completata cu pixul.

Formatul aprobat adauga o anexa la declaratia unica care trebuie completata pentru fiecare categorie de venit si sursa de venit pe care o realizeaza contribuabilul, atat pentru 2018 cat si pentru 2019, dupa caz.

Daca electronic aveam posibilitatea de a crea o Anexa apasand pe butonul Adauga Venit, formatul  in format de hartie necesita aprobarea unei anexe, care sa fie completata pentru orice venit suplimentar al contribuabilului.

Daca ai o singura categorie/sursa de venit completezi doar declaratia initiala fara anexa.

De exemplu, contribuabilii care au 2 contracte de inchiriere completeaza declaratia unica pe hartie si o anexa la declaratie.

Pentru depunerea  la ghiseu se completeaza in doua exemplare, semnate: un exemplar la contribuabil şi un exemplar la organul fiscal
competent (administratia financiara de la domiciliul contribuabilului).

Prin posta se trimite un singur exemplar, la administratia financiara de domiciliu, cu confirmare de primire.

Data depunerii declaratiei în format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poșta, dupa caz;

In declaratia unica in format hartie se declara impozitul pe veniturile realizate şi a contributiile sociale datorate în anul 2018, precum şi pentru declararea impozitului pe veniturile estimate şi a contribuţiilor sociale datorate în anul 2019.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

Termenul de depunere a declaratiei unice  este 31 Iulie 2019

Termenul de plata a obligatiilor fiscale declarate:

 • pentru obligatiile aferente anului 2018 data scadenta este 31 Iulie 2019
 • pentru obligatiile aferente anului 2019 data scadenta este 15 Martie 2020

Exemplu de completare a Declaratiei unice in format hartie

S-actualizat capitolul cu declaratia unica din Ghiduri,  cu un exemplu pentru completarea manuala a formularului inclusiv cu o Anexa.

Pentru 2018, cu venitul realizat:

 • se obtin venituri din activitati independente impuse in sistem real;
 • se obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, in euro pentru care s-a recalculat valoarea totala (s-a completat anexa);
 • contributii sociale calculate;

Pentru 2019, cu venitul estimat:

 • se obtin venituri din activitati independente impuse in sistem real;
 • se obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor cu pretul LEI pentru care s-a completat anexa;
 • contributii sociale calculate;

Pentru acces la exemplu si modelul declaratiei completate – are 16 pagini – trebuie sa achizitionezi un Ghid de aici.

Observatie! Declaratia unica in format hartie este imposibil de completat fara ajutorul formularului pdf inteligent. Sunt cel putin 10 de pagini  (16 pagini cu o anexa) de verificat si de ales intre zeci de rubrici. Este imposibil de completat cu pixul pentru o persoana nespecializata. Intentia ANAF de a ajuta pe cei care nu se descurca cu calculatorul, este o capcana. ANAF trebuia sa apeleze la experti care detin un certificat digital pentru depunerea declaratiei online, in numele persoanei si in baza unei simple imputerniciri data de aceasta (sub semnatura privata).
[ratings]

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!