Declaratia unica 2021

Declaratia Unica 2021

Formularul pdf al declaratiei unice 2021 a fost publicat pe site-ul ANAF, in data de 15 Ianuarie 2021.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

Taxe si contributii declarate prin Declaratia Unica

Declaratia unica se completeaza de persoanele fizice care obtin venituri din:

 • venituri din activitati independente,
 • venituri din contracte de activitate sportiva,
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor,
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
 • venituri din investitii,
 • venituri din alte surse,

In functie de tipul venitului si de sistemul de impozitare aplicat, declaratia se completeaza la:

 • capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat in 2020;
 • capitolul 2 din declaratie, unde se estimeaza venitul pentru 2021;

Contributii sociale declarate prin declaratia unica 2021

Prin declaratatia unica se stabileste si obligatia de plata a contributiilor sociale datorate: CAS si CASS.

 • Pentru 2020 se datoreaza contributii sociale daca venitul net (sau brut, dupa tipul venitului) realizat depaseste valoarea de 26.760 lei. Detalii pe larg aici.
 • Pentru 2021 se datoreaza contributii sociale daca venitul net (sau brut) estimat depaseste valoarea de 27.600 lei. Detalii pe larg aici.

Ce este nou in declaratia unica 2021

Principalele noutati din formularul pentru anul 2021 sunt:

 • sectiunea 1.5 si 1.6, pentru plata obligatiilor aferente indemnizatiei de ajutor de stat: CAS, CASS si impozit;
 • camp pentru deducerea din impozit a costului cu achizitia caselor de marcat;
 • sectiunea 1.9, pentru bonificatii la plata obligatiilor din 2020 – nu s-au anuntat bonificatii pana la aceasta data;
 • veniturile din inchirierea in scop turistic a maxim 5 camere din locuinte personale nu mai pot fi impozitate in sistem real;
 • recalcularea contributiilor sociale este restrictionata la CAS si anulata la CASS;
Sumarul obligatiilor de plata din Declaratia Unica 2021

Bonificatii pentru plata obligatiilor din 2020

Pana la aceasta data, 20 ianuarie 2021, nu s-au anuntat bonificatii pentru plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor obtinute in 2020;

Completarea Declaratiei Unice pentru contributii sociale

Completarea Declaratiei Unice

Persoanele fizice care realizeaza venituri pentru care NU exista obligativitatea retinerii la sursa a contrbutiilor sociale, depun declaratia unica astfel:

 1. completeaza capitolul 2 din declaratie, cu venitul estimat pe anul curent, si stabilesc contributii de plata, daca venitul estimat este mai mare de 12 salarii minime pe economie, sau
 2. dupa incheirea anului fiscal, completeaza capitolul 1 din declaratie, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor si stabilesc contributii de plata, daca venitul realizat in anul precedent este mai mare decat plafonul de 12 salarii minime pe economie;

Atentie! Conform Ordinul nr. 14/2021 pentru aprobarea modelului declaratiei unice 2021, daca s-a declarat contributie de plata prin declaratia de venit estimat (cap II din decl 2020) nu se mai declara contributii de plata dupa incheierea anului fiscal (capitolul 1 din declaratia 2021). Pe scurt, daca s-a parcurs punctul 1 de mai sus nu se mai parcurge punctul 2.

Termen de depunere Declaratia Unica 2021

Conform modificarilor aduse Codului fiscal, publicate in Monitorul Oficial in data de 21 decembrie 2020, termenul de depunere a declaratiei unice 2021 este 25 mai 2021.

Termenul de plata a obligatiilor din declaratia Declaratia Unica 2021

 • Termenul de plata a obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2020 este 25 mai 2021.
 • Termenul de plata a obligatiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru 2021 este 25 mai 2022.

Linkuri utile

Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Internet Explorer. Iti va apare o pagina alba cu textul „Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader.

14 comentarii la “Declaratia unica 2021”

 1. Nu depuneti inca declaratia unica, nu s-au afisat bonificatiile pentru plata anticipata inca. Nu se vor recalcula in cazul in care nu apar in declaratie. Timp de depunere mai este pana in mai.

 2. anul trecut am depus si eu prin februarie si bonificatiile au fost anuntate mai tarziu. A trebuit depusa o declaratie rectificativa mai tarziu Anul acesta mai astept.

 3. Buna ziua, Am un PFA cu norma de venit platitor de TVA. Limita de 100000 E pentru trerea la impozitarea in sistem real se aplica la totalul incasarilor din 2020, inclusiv valoarea TVA ului? Multumesc.

 4. Cum se procedeaza cu bonificatiile? Cind se vor publica pentru declaratia unica 2021? Pot depunde fara se le trec? Mi se vor recalcula separat de catre anaf si vor aparea in spv?

 5. Buna ziua, pentru cei care au inceput activitatea in 2020, venituri din activitati independente, venituri peste plafon, CAS si CASS nu se recalculeza la nr de luni efective pana la finalul anului 2020? Vad ca modeul de declaratie publicat recent, nu permite introducerea de sume mai mici decat plafonul de 12 salarii pentru 2020, respectiv 26.760 lei.

 6. Intrebare rugaminte pt. Constantin (cu toate ca ar trebui sa platesc pt. consultanta asta, nu cred ca lucrurile sunt clare ca plata si raspunsul indiferent care e el sa fie garantat ca asa va fi interpretat 100% de fisc, asa ca cer doar o parere) – probabil ca e cunoscut faptul ca se poate cumpara aur din Revolut. Acel aur nu se stie ce e. CFD nu e dar nici nu ai acces la aur efectiv, Revolut foloseste un partener care ar acoperi investotiile in aur in aur fizic dar nu vor da aur inapoi, nu e acoperit de nicio schema de garantare de nimic, din cate inteleg nu cred ca e “aur financiar” cum e definit in Codul fiscal.

  Intrebare e se declara eventualul castig din tranzactii cu aur in Declaratia Unica? Sau e ca un schimb valutar si alea nu se declara. Ca daca am cumparat euro in Revolut cu 4.2 lei si i-am vandut cu 5 lei nu declar in DU si nu platesti impozit.

 7. contribuabilii impusi la norma de venit care au peste 65 ani (reducere norma 50%) au obligatia depunerii declaratiei unice pana pe 15.01 a fiecarui an pentru stabilirea sumelor datorate la buget aferente anului in curs? Multumesc!

 8. Daca plătim CAS și CASS pt indemnizația Covid, suntem asigurați pt perioada cât am primit indemnizație sau trebuie sa ne asiguram separat?

 9. Buna ziua,

  Nu am mai platit pana acum, nu stiu cum se procedeaza. Ar fi prima data. Ma puteti indruma? Am incasat inca din martie indemnizatia. De unde iau declaratia unica, am nevoie de un contabil, unde trimit banii, cat (%) se trimite/calculeaza, cum ma asigur ca am inchis socotelile cu ei?

  Multumesc,

 10. Buna ziua, in Studiu de caz: Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor realizate in 2020 este scris ca „Depune la inceputul anului 2020 declaratia unica – privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaratia este depusa online, pe site-ul ANAF.”

  Inceputul anului inseamna pana in 25 Mai 2021 ?. Nu mai retin exact , parca in alti ani trebuia sa depunem ceva declaratie in luna ianuarie.

  1. Este doar un exemplu cu venitul estimat pentru 2020. Definitivarea impozitului si contributiilor pentru 2020 se realizeaza dupa incheierie anului fiscal, pana la data de 25 mai 2021. Daca nu sunteti platitor de TVA nu aveti nimic de depus in ianuarie 2021 pentru veniturile din 2020.

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!

Formularul Declaratia Unica 2021 a fost publicat.

Ghiduri in curs de actualizare.