fbpx

Declaratia Unica 2020

Formular Declaratia Unica 2020

Actualizat 21 Martie 2020 – Pana la aceasta data nu sunt masuri legate de termenul de plata si de depunere a declaratiei unice 2020. Gasesti aici masurile de ajutor anuntate de guvern pentru sprijinul economiei, in perioada situatiei de urgenta cauzata de Covid-19.

Actualizare 03 februarie 2020. Termenul de 25 mai, inclusiv, este noul termen pentru depunerea Declaratiai Unice 2020 si pentru plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor obtinute in 2019, conform OUG nr 6, publicata in Monitorul Oficial nr 72/din 31 Ianuarie 2020 care intra in vigoare astazi, 3 februarie 2020.

Termenul de plata pentru declaratia unica 2020

 • Pentru obligatiile fiscale aferente veniturilor obtinute in 2019, termenul de plata este 25 mai 2020; 
 • Termenul de plata pentru obligatiile fiscale calculate la venitul estimat pentru 2020 este 15 martie 2021;
OUG nr 6, publicata in Monitorul Oficial nr 72/din 31 Ianuarie 2020 ART. V (1) În anul 2020, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în situaţiile reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Cod fiscal, precum şi în alte acte normative, se prorogă până la data de 25 mai 2020 inclusiv.

(3) În anul 2020, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice în situaţiile reglementate de Codul fiscal, se prorogă până la data de 25 mai 2020 inclusiv.

Actualizare 30 ianuarie 2020. Pe site-ul ANAF a fost actualizat formularul PDF inteligent valabil pentru 2020, versiunea A1.0.1.

Actualizare 27 ianuarie 2020. Pe site-ul ANAF a fost publicat formularul PDF inteligent valabil pentru 2020.

Actualizare 23 ianuarie 2020. S-a publicat in Monitorlul Oficial ordinul 139/2020 cu formularul Declaratia Unica 2020.

Formularul pe hartie declaratia unica 2020 si instructiunile de completare sunt aici. Acesta poate fi completat si depus la ghiseu.

Anexa declaratiei unice 2020 necesara pentru fiecare categorie de venit suplimentara.

Conform ordinului principalele modificari fata de declaratia unica 2019 sunt:

 • eliminarea sectiunii privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, realizate in perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018, inclusiv, intrucat incepand cu data de 23 martie 2018 veniturile din jocuri de noroc se impun numai prin retinere la sursa, fiind eliminata obligatia declararii acestora in declaratia unica;
 • actualizarea sectiunii privind destinatia unei sume din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private;
 • introducerea la subsectiunea 1, sectiunea 1, Capitolul I a indicatorilor „Castig” si „Venit impozabil” pentru a veni in sprijinul contribuabililor care au realizat castiguri din transferul de moneda virtuala sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanta;
 • comasarea rd.3 „Venit net anual” si rd.4 „Castig net anual” de la subsectiunea 1, sectiunea 1, Capitolul I, avand ca efect eliminarea unor eventuale confuzii aparute in procesul de completare a declaratiei;
 • introducerea unei rubrici la sectiunea 2 de la Capitolul I referitoare la veniturile realizate din strainatate si care sunt scutite de impozit in Romania in baza unui acord international la care Romania este parte;
 • introducerea unei casute distincte la subsectiunea 2, sectiunea 2, Capitolul II, astfel incat persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si care opteaza pentru plata acestei  contributii, sa fie evidentiate distinct in formular;
 • eliminarea Sectiunii „Date informative privind efectuarea platilor” intrucat contribuabilii intampinau dificultati la identificarea platilor efectuate si la completarea randurilor corespunzatoare din sectiune.

Au fost actualizate in mod corespunzator si instructiunile de completare ale declaratiei unice.

Foemularul digital declaratia unica 2020
Important! Termenul pentru depunerea declaratiei unice si plata a obligatiilor fiscale pentru veniturile obtinute in 2019 este 25 Mai 2020. Tot 25 mai este si termenul pentru declararea venitului estimat pentru 2020.
Important! Conform ordinului se mentine in continuare posibilitatea de a depune Declaratia unica 2020 pe suport de hartie, la ghiseele ANAF sau prin posta.

Intr-un proiect de modificare a codului fiscal, redactat in perioada in care ministrul Teodorovici conducea Ministerul de Finante s-a propus revenirea la termenul de 25 mai pentru depunerea declaratiei unice in 2020 si pentru plata obligatiilor fiscale din 2019. Mai multe despre proiect gasesti aici.

Pana la publicarea noului formular, contribuabilii pot depune rectificative la declaratia unica din anii anteriori prin completarea formularelor aferente fiecarui an fiscal. Apasa pe butonul de mai jos pentru a descarca ultima versiunea a declaratiei unice valabile pentru 2018 si 2019.

Ghid PFA: Informatii, Exemple, Studii de Caz si Raspunsuri pentru Declaratia Unica!

Te-ai încurcat la completarea declarației unice? Te ajutăm noi!

 • Ne trimiti informatii legate de veniturile obtinute
 • Verificam, calculam si completam noua declaratie
 • Iti trimitem formularul corectat pe care il depui la ANAF

Persoane care sunt obligate sa depuna declaratia unica 2020

Vezi aici care sunt contributiile si taxele datorate pentru anul 2020.

Formularul declaratiei unice 2020 se depune de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

 • persoane fizice care desfasoara activitati independente organizate ca PFA, II, PFI;
 • membrii asocierilor fara personalitate juridica (IF, cabinete medicale, etc);
 • titularii de profesii liberale;
 • persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor, din mai multe surse, a caror venituri nete depasesc cumulat plafonul de 12 salarii minime pe economie si nu li se retin CAS si CASS;
 • persoanele fizice care obtin venituri din: chirii, din dividende si alte investitii, agricultura, venituri din alte surse;
 • persoanele fizice care obtin venituri din strainatate, inclusiv pentru veniturile din pensii;
 • persoanele fizice care nu obtin venituri, dar doresc sa se asigure la sanatate in 2020;

Obligatii fiscale raportate in Declaratia unica 2020

 • Contributia de asigurari de sociala – CAS – contributie la pensie;
 • Contributia de asigurari de sanatate – CASS;
 • Impozitul pe venitul net/brut sau norma de venit;

Vezi aici mai multe detalii despre Taxe si contributii sociale datorate in 2020 de activitatile independente si persoanele fizice.

Depunerea declaratiei unice

Formularul declaratia unica 2020 se depune:

 • online, prin Spatiul Privat Virtual de catre contribuabil (depunerea se face de pe prima pagina a site-lui ANAF folosindu-se numele de utilizator si parola SPV);
 • online. pe site-ul e-guvernare.ro, cu certificat digital calificat, de catre contribuabil sau imputernicit;
 • pe suport de hartie la ghiseele ANAF sau prin trimisa prin posta;

Desi in prima parte a anului 2019 contribuabilii au fost informati ca declaratia se depune numai online, ANAF a revenit asupra deciziei si a permis depunerea declaratiei unice si in format hartie la ghiseu sau prin posta. Conform ordinului 139 pentru declaratia unica 2020, se permite depunerea formularului si pe suport de hartie nu neaparat online; desi este recomandat online.

Daca nu ai inca Spatiul Privat Virtual vezi acest video, realizat de ANAF, cu instructiunile de creare a Spatiului privat virtual.

Organul fiscal competent

 • Pentru persoanele cu domiciliul in Romania, este organul fiscal in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferita de domiciliu.
 • Pentru persoane fara domiciliu in Romania, este organul fiscal central desemnat.
Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Internet Explorer. Iti va apare o pagina alba cu textul “Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader. Formularul nu poate fi deschis pe telefonul mobil.
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (47 voturi, medie: 4,34 din 5)
Încarc...
49 Comentarii
 1. Dana 6 zile în urmă

  Buna ziua .Am un apartament in chirie regim hotelier .Anul trecut 2019 norma de venit .Datorită situație actuale am închis apartamentul începând cu luna Martie .Vreau sa completez declarația unica pt 2020.Cum procedez ?Completez declarația cu norma de venit pentru tot anul 2020,apoi depun declarație de închidere de la data la care am închis aparatamentul ?Multumesc anticipat .

 2. Sabina o săptămână în urmă

  Buna ziua,
  am un PFA nou infiintat; stiu ca trebuie in mod normal sa depun declaratia unica in 30zile de la infiintare. In situatia de fata (cu covid) s=a prelungit termenul? si daca da, unde scrie acest lucru?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 3 minute în urmă

   Buna ziua! Nu s-a prelungit termenul. Depuneti in 30 de zile de la infiintare.

 3. Elena Savu o lună în urmă

  Buna ziua, In situația in care am plătit anticipat impozitul aferent veniturilor realizate din închiriere apartament pe 4 luni in anul 2019 când am depus declarația unica pt anul 2018, deoarece am vândut apartamentul, am fost solicitată ulterior sa m-a prezint la Fisc pt rectificarea declarație, deoarece nu am dedus bonificația pe 2018, rezultând astfel ca am de recuperat o suma achitata in plus. In acest sens, am înaintat către Fisc,așa cum am fost îndrumata de inspectorul respectiv(care a făcut regularizarea) o cerere prin care am solicitat sa mi se ramburseze suma respectiva, dar nici pana in prezent nu am primit nici măcar un răspuns. In acest caz, trebuie sa depun din nou declarație unica pt cele 4 luni din 2019 pt care am efectuat plata, având in vedere ca am plătit anticipat impozitul aferent, sau sa revin cu o noua cerere la cererea anterioară din Iulie 2019 prin care am solicitat restituirea sumei plătită in plus? Mulțumesc!

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Puteti rezolva doar la ANAF, mergeti si intrebati care e situatia dvs.

 4. Marian o lună în urmă

  Daca am investit 1000 lei in 2018 si retrag 900 lei in 2019 trebuie sa platesc impozit pentru ca am profit pe 2019 sau nu deoarece per total sunt pe minus 100 de lei?

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Aveti pierdere, nu aveti la ce sa platiti impozit.

 5. Dan I. o lună în urmă

  Felicitari ptr. ghid!
  Daca pe anul 2019 am realizat mai mult decat am estimat, termenul de plata dif de impozit pe venitul PFA este 25 mai 2020, prorogat de la 15 martie 2020?
  Si care este termenul de plata ptr. impozitul aferent venitului estimat pe 2020? Inclusiv CAS si CASS datorate ptr. anul 2020?
  Multumesc!

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Termen de plata pentru 2019 este 25 mai 2020. Termen de plata pentru obligatiile fiscale din 2020 este 15 martie 2021. Nu mai platiti anticipat.

 6. Oana U 2 luni în urmă

  Buna ziua. Ce nu înțeleg este ca spuneti ca OUG intra in vigoare la 3.03.2020 cu noul termen de depunere al declarației unice, apoi, mai jos, la “IMPORTANT”, spuneți ca totuși termenul pt decolarea veniturilor din 2019 e tot 16.03. Eu nu mai înțeleg, este sau nu 25.05 termenul oficial de depunere al declaratiei?

  • Autor
   Constantin o lună în urmă

   Buna ziua! Termenul este 25 mai 2020; am actualizat si textul la care faceti referire. Va multumesc!

 7. Marius C. 2 luni în urmă

  Spre deosebire de modelul de anul trecut nu apare deducerea impozitului platit pe profitul estimat.
  Se calculeaza automat Venituri-Cheltuieli. Rezulta un Profit. Eu am estimat mai putin si am achitat o parte, inca de anul trecut. Cum pot sa scad acum din totalul datorat ceea ce am platit deja?

  • Autor
   Constantin o lună în urmă

   Buna ziua! Nu mai trebuie completate platile efectute in declaratia unica. Veti plati diferenta pana pe 25 mai 2020, dupa depunerea declaratiei unice.

 8. nestor luminita 2 luni în urmă

  Buna ziua,Declaratia unica actualizata din 03.02.2020 nu cuprinde si capitolul C :”DATE INFORMATIVE PRINVIND EFECTUAREA PLATILOR ” asa cum cuprindea formularul din anul 2019 pentru PFA.Am descarcat formularul actual de pe site-ul ANAF,l-am completat si l-am trimis, dupa care am primit recipisa de confirmare fara ca cineva sa spuna ca nu e corect. Puteti va rog sa imi spuneti cum e corect? A fost intradevar scos capitolul C?
  Va multumesc
  Luminita Nestor

  • Autor
   Constantin o lună în urmă

   Buna ziua! E corect. Au scos rubrica cu platile, care mai mult incurca.

 9. Mateiu RODICA 2 luni în urmă

  In 2019 am facut o tranzactie la bursa f. “avantajoasa”.Conform fisei transmisa de broker am un castig de 53 lei si pierdere de cca.8000lei.Pierderea este de fapt pe ultimii 10ani cand nu m-am ocupat.Trebuie sa depun declaratia unica si daca da unde gases ghid?

  • Autor
   Constantin o lună în urmă

   Buna ziua! Trebuie sa epuneti declaratia unica si sa evidentiati castigul din 2019 si pierderea din anii anteriori.

 10. silviu 2 luni în urmă

  buna ziua! daca am un venit anual din chirii de 76000 lei cum calculez sanatatea? ca nu imi da voie sa scriu in casutele alea in declaratia noua pe 2020.

  • Autor
   Constantin o lună în urmă

   Buna ziua! Bifati pe pagina 2-a subsectiunea de CASS. SUBSECȚIUNEA II.2.2 Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) estimată

 11. Marian 2 luni în urmă

  Buna ziua!
  Noi trebuie sa platim impozit pe venit (suma totala incasata) sau pe profit?

  Daca eu de exemplu am cumparat crypto in valoare de 1000 $ in 2017, 2000 $ in 2018 si in 2019 am cumparat 1000 $ si am retras pentru prima data 5000 $, cat ar trebui sa platesc?

  10% din 5000$? 10 % din 5000 – 1000 cumparati pe 2019? sau 5000 $ minus (1000 $ + 2000 $ + 1000 $ ) toti banii investiti de mine in crypto?

  Daca eu cumpar 10 000 $ in 2018, portofoliul mi se injumatateste si eu retrag toti banii (5000 $) in 2019, nu mi se pare corect sa platesc impozit pe venit deoarece eu sunt in pierdere per total?

  Ma puteti lamuri, va rog?
  Multumesc

 12. catarau 2 luni în urmă

  Pentru anul 2020 in declaratia unica ce bonificatie pentru plata integrala a impozitului trebue se calculam ce este prevazut de leje?

  • Autor
   Constantin o lună în urmă

   Buna seara! Nu se acorda bonificatie pentru 2019 si nici pentru 2020 – poate spre sfarsitul anului sa fie acordata.

 13. Emese 2 luni în urmă

  Deci la Cap.1, 1.4. rd.1 nu se preia automat venitul net (formularul trece zero automat, fara posibilitate de suprascriere), din care se va CAS.. In exemplul prezentat de Dvs. in Ghid se preia si se scade CAS. Am comparat cele doua pdf, sunt la fel, nu inteleg unde gresesc.

 14. Sorin 2 luni în urmă

  Buna ziua! Ce putem face in situatia in care pe fisa de platitor inca nu au fost inchise sumele reprezentand bonificatiile aferente anului 2018 si astfel figuram cu sume de plata, la nivelul acelor bonificatii?

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Stati pe capul inspectorului pana va calculeaza bonificatiile :).

 15. Emese 2 luni în urmă

  Imi cer scuze ca revin: am completat PDF-ul inteligent 2020 de pe site-ul ANAF, si tot nu mai scade automat CAS din baza impozabila. Formularul 2018-2019 a facut acest lucru. Va rog mult sa ma ajutati verificand formularul nou, cu venituri de este plafonul minim. (In aplicatia GhidPFA se scade si este corect.) Multumesc mult.

 16. Emese 2 luni în urmă

  Buna ziua! Am descarcat formularul nou, si la punctul 1.4. nu mai scade automat CAS din baza impozabila. Se trece la cheltuieli deductibile de la 1.1.1.B?

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Am verificat si se scade. Verificati exemplul din ghid. CAS nu se introduce la cheltuieli deductibile.

 17. Benche Nicolae 2 luni în urmă

  nu pot sa deschid declaratia unica cum se face ca sa pot completa

 18. Elena 2 luni în urmă

  Va multumesc! Am crezut ca se poate modifica sistemul de impozitare numai dupa un nr de ani, multiplu de 2.

 19. Alina Constantinescu 2 luni în urmă

  Buna seara! S-au anunțat undeva bonificațiile pentru 2020? Am văzut că pot fi trecute pe declarație…. Mulțumesc.

 20. Florentina 2 luni în urmă

  Buna ziua. La verificarea transmiterii am primit mesajul *Vizualizare Declaratii Nu exista. Verificati introducerea cui-lui si a indexului, respectiv a numarului de inregistrare.*
  Stiu sigur ca nu am gresit cod/cif…poate fi si altceva?

  Multumesc frumos,

 21. virca elena 2 luni în urmă

  Pentru PFA norma de venit-ce tabel trebuie sa folosesc in Declaratia unica 2020 pentru veniturile din 2019- Tabelul cu norme de venit si coeficienti de corectie pentru anul 2020 sau pentru anul 2019?

 22. Munteanu luminita 2 luni în urmă

  Daca sunt salariat și sunt și PFA , impozitul pe venit (10 % ) se reduce cu 60% , nu ?

 23. Vasile 2 luni în urmă

  Buna ziua! Mai sunt valabile discounturile de anul trecut?

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Daca va referiti la bonificatii, acestea nu se acorda pentru plata obligatiilor din 2019.

 24. Elena 2 luni în urmă

  Buna ziua. Daca o întreprindere individuala a fost infiintata in 2017 si forma de impozitare a fost in sistem real de la infiintare( 3 ani), in 2020 se poate trece la norma de venit? Sau abia in 2021 se va putea trece? Va multumesc anticipat.

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Puteti sa treceti in 2020, depuneti declaratia unica 2020.

 25. Marius 2 luni în urmă

  Si eu am aceeasi nedumerire… in articol ati lasat niste linkuri care conduc la formularele vechi. Pe site-ul ANAF apar doar vechile formulare si proiectul… nimic de noua varianta a declaratiei unice.

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! La aceleasi linkuri o sa apara formularul nou, cand este gata.

 26. Claudia 2 luni în urmă

  buna ziua cand apare declaratia unica pt venit eu cum pot sa ma internez in spital daca nu am cum sa imi platesc asigurari ca este gata luna lui ianuarie si o armata de oameni nu sant capabili sa aiba formularul

 27. Daniela 3 luni în urmă

  Buna ziua. Doresc să trec de la calcularea impozitului pe venit din sistem real , la norma de venit , începând cu anul 2020. Apare în declarație unica acest aspect și dacă da , până când trebuie depusa declarația ?

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Depuneti declaratia unica in termen completata pentru noua forma de impozitare.

 28. Radu Fotescu 3 luni în urmă

  Buna ziua, stiti cand apare declaratia unica pentru anul 2020?
  Multumesc!

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! A aparut proiectul si in cateva zile va apare si formularul. Vedeti in in articol mai sus.

 29. gigel 3 luni în urmă

  pentru anul 2019, daca am platit integral contributiile si impozitul pana in luna decembrie se mai acorda bonificatia de 10% ?

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Nu sunt bonificatii pentru obligatiile fiscale aferente veniturilor realizate in 2019.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont